Juhlavuoden maalaus

Helsingin Reservimeriupseerit teetti yhdistyksen 50-vuotisjuhlan kunniaksi 400 korkealuokkaista painokuvaa taiteilija Håkan Sjöströmin vuonna 1975 maalaamasta meriaiheisesta taulusta. Alkuperäinen maalaus, kooltaan 170 × 200 cm, on Merisotakoulun perinneaulassa Suomenlinnassa, ja sen aihe ajoittuu vuoteen 1943.

Maalauksen taustalla kyntävät merta pitkän päivätyön tehneet ja kovia kokeneet tykkiveneet Turunmaa ja Hämeenmaa. Ne muodostavat sopivan kontrastin juuri vesille lasketulle, keveästi liikkuvalle moottoritorpedovene Tuulille (Taisto 6) ja sen valkoiselle vanavedelle – taustalla kokemusta ja sitkeyttä, edessä nuoruutta ja uskoa tulevaisuuteen. Maalauksen henki kuvaa sattuvasti niitä sodankäyneitä miehiä, jotka perustivat yhdistyksemme vuonna 1947. Siksi yhdistyksemme valitsi tämän maalauksen kunnioittamaan 50-vuotisjuhlavuottaan.

Painokuvista 70 kappaletta on numeroitu. Niissä on taiteilija Håkan Sjöströmin, kontra-amiraali Jorma Haapkylän ja komentajakapteeni Leo Sarvimäen omakätiset signeeraukset. Kontra-amiraali Jorma Haapkylä oli moottoritorpedovene Jymy 2:n sodanaikainen päällikkö ja myöhemmin Merivoimien komentaja vuosina 1976–1980. Komentajakapteeni Leo Sarvimäki oli tykkivene Uusimaan viimeinen sodanaikainen päällikkö ja yhdistyksemme puheenjohtaja vuosina 1961–1965.

Juhlavuoden painokuvia on edelleen myytävänä. Taulu on arvokas lahjaesine, ja muutamilla jäljellä olevilla signeeratuilla ja numeroiduilla kappaleilla on jo historiallista arvoa.

Tiedustelut: Juha Tenhunen, p. 0400 401 345.