Hiihtomarssi 24.3.2024

OSASTO KORHOSEN (OsKo) SISSIPARTION TUHOAMISRETKI TERVAMAJALLE

TIEDUSTELUTIEDOT

Tiedustelu on saanut selville, että vihollisen tukikohdassa Tervamajalla ja sen lähialueella on pitkään suoritettu ylensyöntiä sekä riistaruoasta että kaupan elintarvikkeista. Lisäksi syömisen yhteydessä ja muullakin ajalla on käytetty enemmän tai vähemmän alkoholipitoisia juomia. Satelliittikuvista on jopa näkynyt tyhjiä oluttölkkejä tukikohdan maastossa.

TEHTÄVÄ

Osasto Korhosen (OsKo) päällikkö ltn Niko Korhonen on antanut partiolle tehtävän tuhota ylensyönnistä tulleet ylimääräiset kilot suorittamalla hiihtomarssin kyseiseen vihollisen tukikohtaan. Korhonen, joka toimii myös partion johtajana, on nimennyt partioon seuraavat henkilöt:

Kimmo Korhonen, Matti Asikainen, Juhani Romakkaniemi, Pasi Hytönen, Toivo Tolvanen ja Ossi Martikainen.

PARTIORETKI 24.3.2024 KLO 10.00 – 14.00

Lähtö tapahtui pikku pakkasessa ja pilvisessä säässä vanhan Kuopion tien ja Raesärkkään menevän tieuran risteyksestä klo 10.10. Partion varustuksesta tuli mieleen talvisodan ajan malli Cajander, sen verran kirjavaa oli pukeutuminen.

Partio ’Cajander’ lähdössä

Vakavina purkautui sissiryhmä paljon hiihdetylle ladulle, mutta pian irtaannuttiin kuljetulta uralta koskemattomaan maastoon. Harvaa männikköä edettiin Kotalammen rantaan, jossa nähtiin vastarannalla lähestyvän kaksi ihmistä. Nämä kuitenkin partion havaitessaan poistuivat vikkelästi metsän suojaan

Partio etenemässä Riitasuolle

Lammen takana jatkui pitkä Riitasuo, jossa heti törmättiin vihollisen varmistuslatuun. Latua oli hiihdetty paljon, mutta edellisen päivän lumisateen jälkeenkin näkyi vielä tuoreet, ehkä aamulliset jäljet. Partio seurasi latu-uran vieressä, joka sittemmin kääntyi Raejärvelle, missä pidettiin juomatauko. Tauolla ollessa havaittiin kahden hiihtäjän tulevan yllättäen tulosuunnastamme, mutta tulijat olivat onneksi omia eikä konfliktia syntynyt.

Partio juomatauolla

Tauon jälkeen partio jatkoi etenemistään Raejärven länsipuolen metsän suojassa, eikä merkkejä vihollisen liikkumisesta täällä enää nähty.

Raejärven pohjoispäähän saavuttuamme havaitsimme kapean ylimenosillan Pikku- ja Iso Raejärviä yhdistävän puron yli. Tarkastus paljasti, että siltaa ei ollut miinoitettu, joten nopeasti partio ylitti sillan ja jatkoi etenemistään kapeaa kangasta pitkin kohdetta kohden. Matkaa kohteeseen oli enää vajaat puolitoista kilometriä, joten partionjohtaja muistutti äänettömästä etenemisestä. Siitä huolimatta joukosta kuului sekä kirouksia että vitsien aiheuttamia naurun pyrskähdyksiä.

Partio ylittämässä siltaa, jota ei ansoitettu

Vajaan kilometrin pituinen kangas loppui ja vasemmalla näkyi Valkealampi ja oikealla Tervalampi. Oltiin jo muutaman sadan metrin päässä kohdetta. Eteen tuli puomi, johon pysähdyimme kuuntelemaan ja tarkkailemaan kohdetta, joka oli jo näkyvillä.

Koska alueella ei näkynyt liikettä eikä ääniä kuulunut, eteni partio kuitenkin varovasti aistit äärimmilleen viritettynä kohteeseen. Perillä huomasimme, että alueella oli kyllä liikuttu mutta ilmeisesti vihollinen oli irtaantunut jo edellisenä päivänä kuten varmistuslatu näytti.

Tässä vaiheessa partion johtaja totesi, että tehtävämme oli jo puolittain suoritettu ja kokonaisuudessaan tulee suoritetuksi menomatkalla.

TUHOAMISTEHTÄVÄ KOHTEESSA

Partion tehtävänä oli siis kohteessa saatujen ylensyönnin aiheuttamien liikakilojen tuhoaminen. Tehtävä oli varsin vaativa, joten aloitimme sen sytyttämällä kunnon tulet. Ja koska jo tulomatka oli tuhonnut kiloja ja kaloreita, oli varminta saada ne takaisin tankkaamalla. Kohta tirisi tikkujen nokassa erilaisia nuotiomakkaroita ja erityisesti sissi Hytösen tuomia ryynäreitä. Sieltä täältä kuului jo tyytyväisiä naurahduksia, että ”kyllä rupesi liikakilot varisemaan”. Iloinen puheensorina täytti metrisen hangen syvennyksessä olevan nuotion ympäryksen ja tehtävän aiheuttama jännitys oli pian jo ohi. Joku siihen laski vielä äänekkään suolikaasun purkauksen säestämään onnistuneen iskun aiheuttamaa mielihyvää.

Partio Tervamajan tukikohdassa tankkauksen jälkeen

Kun tauko oli ohi, lähti sissi Romakkaniemi tunnustelijaksi etukäteen ja pian lähetettiin myös Hytönen hänen jälkeensä.

PALUUMATKA

Partio paluumatkalla Riitasuota ylittämässä

Koska vihollinen oli jo puolittain tuhottu, ei paluumatkalla ollut enää hermoja raastavaa jännitystä. Helpottunein mielin partio aloitti paluumatkan valmista latu-uraa myöten etumaastoa tarkkaillen. Vihollisia ja omia joukkojakaan ei enää tavattu ja Riitasuo ylitettiin leppoisasti kelin lämmetessä ja suksien alkaessa jo tökkiä. Kotalammelle päästyämme ei tunnustelijoitakaan näkynyt mutta matkakin oli jo päättymässä.

Vihollisen ovelasti ansoittama houkutin

Partio palasi lähtöpisteeseen 24.3 klo 14.10 joten aikaa sissi-iskuun kului neljä tuntia ja partion kulkema matka oli noin 11,5 km.

Partion jäsenet olivat vaativan tehtävän jälkeen onnellisia päästessään jälleen kerryttämään uutta aineistoa seuraavaa tuhomaistehtävää varten ja partion johtaja kiitti jäsenistöä antaumuksellisesta sitoutumisesta tehtävän suorittamiseen. Lisäksi todettiin, että tästä varmaan kukin jäsen joutuu tekemään esihenkilölleen oman partiokertomuksen.

Tehtävä suoritettu!

Aika velikultia!

Partion reitti

Hiihtovaellus_kartta_2024