Ammunnat 2023

Vuoden 2023 ohjatut ammuntaharjoitukset

Vuoden 2023 aikana on tarkoitus järjestää ohjatut ammunnat kerran kuukaudessa.

UUTTA! Nurmeksen reserviupseerien jäsen, joka käy kolme kertaa harjoituksissa sekä hänellä on tarkoitus hankkia omia reserviläisaseita saa ampumaratapäiväkirjan yhdistyksen lahjoittamana! (Tällä hetkellä vihkoset ovat lopussa! 23.6.2023)

Tammikuu (14.1.2023)

Tammikuussa oli ensimmäinen mahdollisuus % -ammunnan suorittamiseen ja ammuntakokeiluun Hukkavaaran ampumaradalla. Paikalla olikin seitsemän ampujaa sateisesta säästä huolimatta ja %-ammuntatuloksien kirjaaminen aloitettiinkin tänä vuonna jo heti tammikuussa kun 10% jäsenistä suoritti %-ammunnan. Ampumatapahtuma toteutettiin yhteistyössä Nurmeksen reservinaliupseerien kanssa. Tutustumisammuntana kokeiltiin reserviläisrynnäkkökivääriä (7.62×39) ja pistoolia (9mm parabellum) erilaisiin tauluihin. Esittelyssä oli myös Dragunov -kivääri.

Helmikuu (4.2.2023)

Helmikuussa ammuimme Hukkavaarassa klo 10-12. Pirtsakassa pikkupakkasessa ammuttiin neljän ampujan voimin hyviä kasoja. Ampumatapahtuma toteutettiin yhteistyössä Nurmeksen reservinaliupseerien kanssa. Mahdollisuus oli kokeilla huipputarkkaa Anschütz kilpapienoiskivääriä ja tutustua SAKO Quad P04 pienoiskivääriin.

Kuva pienoiskivääristä talvisessa säässä

Helmikuussa ammuttiin pikkupakkasessa

Maaliskuu (19.3.2023)

Harjoituspäivän ajankohta oli sunnuntai 19.3.2023 Hukkavaarassa ammunnat venähtivät klo iltapäivän puolelle, mikä oli pelkästään positiivinen seikka. Teemana oli Norincon paluu aktiivipalvelukseen, edesmenneen reservin majuri Seppo Laitisen reserviläiskivääri saatiin takaisin aktiivipalvelukseen torstaina 16.3.2023. Lämpimässä suojasäässä ammuttiin useilla aseilla ja kävijämäärässä tehtiin myös vuoden 2023 ennätys, yhteensä 11 ampujaa kävi yllpitämässä reserviläisen tärkeintä taitoa. Jos mainitun Norinco reserviläiskiväärin ohella ammuttiin myös punapistetähtäimellä (Aimpoint) varustetulla reserviläiskiväärillä (CZ-858). Kokeiltavana oli myös tuunattu Norinco 56S erikoisvarustein. Tälläkin kertaa pääsi ampumaan myös Dragunov -tukiaseella, nyt tähystettynä ratakaukoputken avulla. Toisella radalla treenattiin pistooliammuntaa 9mm parabellumilla ja tarkkuutta hiottiin myös .22LR pienoispistoolilla, joka toimikin tällä kertaa lähes moitteetta. Mahdollisuus oli ampua myös 308WIN metsästyskiväärillä ja raskaan luokan 338WINMAG tarkka-ampujankiväärillä.

”Käytettäköön asetta aktiivisesti edistämään ja ylläpitämään jäsenistön ampumataitoa ja omalta osaltaan ylläpitämään edellisen omistajansa arvostamaa käytännönläheistä maanpuolustustahtoa ja maanpuolustushenkeä” – Norinco 56S lahjakirja

reserviläiskiväärillä ammuntaa pakkasessaKaikki Nurmeksen reserviupseerien ja Reservin aliupseerien ampumatapahtumat ovat yhteisiä. Maaliskuussa tarjolla olivat myös pakkikahvit ja mahdollisuus makkaranpaistoon, kukaan ei kuitenkaan ammunnan tuoksinnassa ehtinyt nuotiota sytyttämään ja kahvitkin juotiin vasta iltapäivän kevätkokouksessa. Uusia prosenttiammuntasuorituksia kirjattiin jälleen!

Huhtikuu (15.4.2023)

Huhtikuun harjoituspäivänä ammuttiin hienossa säässä. Uusia prosenttiammuntasuorituksia tuli lähinnä reservin aliupseerien puolelle. Ohjeistusta ampumaratapäiväkirjan täyttämiseen ja neuvoja harrastuspohjaisen aseluvan hakemiseen käytiin keskustelujen kautta. Esittelyssä oli yhdistyksen uusi taktinen haulikko Remington 870 DM, jolla ammuttiin pieni kokeilurasti kiekkopaukuilla. Uusi Glock 17 pistooli pääsi suoraan kovaan päivätyöhön kun Pasin johdolla käytiin läpi SRA asekäsittelyn perusteita ja ammuttiin neljän taulun minirata. Aseen keveys hieman yllätti ampujat, mutta harjoitus auttaa tähän vaivaan. Kunhan lumet sulavat ja ampujien taidot karttuvat niin tarkoituksena on jatkaa SRA tyyppisten ammuntojen harjoittelua.

Toukokuu (1.5.2023 ylimääräiset harjoitukset)

Tulta toukokuussa tapahtumaan osallistuminen aloitetaan heti 1. mahdollisena päivänä. Nyt on nurmeslaisilla näytön paikka. Toukokuun ajan voit käydä ampumassa myös Kimmo Korhosen luona ”ohikulkiessasi” pienoiskiväärillä tai -pistoolilla tai ilmakiväärillä arki-iltaisin. Tarkemmat yhteystiedot saat sähköpostilla ([email protected]).

Ammuntaa pistoolilla

Tällä kertaa kokeiltiin myös hieman pienempää pistoolia.

Lisäksi on mahdollisuus ilmakiväärin lainaamiseen samoin kuin yhdistyksen ekoaims -pistoolin lainaamiseen. Tulta toukokuussa -tapahtuman omat sivut. Jokaisesta ammutusta kymmenen (10) laukauksen sarjasta (maksimi 1/päivä/jäsen) saa merkinnän. Ilmapistoolilla, -kiväärillä ja ekoaimsaseilla ammutut sarjat kelpaavat myös tähän kisaan. Merkitys on siis aktiivisuudella. Ammutut sarjat tulee rekisteröidä ja otetaan vielä kuvat tauluista (vapaaehtoinen), koska mehän olemme tänä vuonna mukana ”kärkikahinoissa” tavoittelemassa 500€ palkintoa pienten yhdistysten sarjassa, vai mitä?

Vappupäivänä ampumaan ehti lyhyellä varoitusajalla seitsemän reserviläistä ja näin saatiin hyvä alku ”tulta toukokuussa” -tapahtumaan. Näissä harjoituksissa ammuttiin ensimmäisen kerran oikeisiin SRA -tauluihin. Lisäksi yritettiin kokeilla myös lasertähtäintä Glock -pistooliin, mutta sen kohdistus jäi puolitiehen puuttuvien työkalujen takia.

Tulta toukokuussa poikinee myös muutamia lisäharjoitusvuoroja Hukkavaaran ampumaradalle ja Valtimon ampumaradalle ns. ”pikalähtönä”. Näistä tiedotetaan Reserviläisampujat WA -ryhmässä. Jollet vielä kuulu ryhmään, pyydä liittymislinkki viestillä esimerkiksi Kimmo Korhoselta tai Otto Laitiselta.

Toukokuu (2.5.2023)

Tulta toukokuussa tapahtuman 2. ylimäääriset harjoitukset, ampujia 3 henkeä. Ammuttu pistoolilla, pienoispistoolilla, pienoiskiväärillä ja reserviläiskiväärillä.

Toukokuu (4.5.2023)

Tulta toukokuussa tapahtuman 3. ylimäääräiset harjoitukset, ampujia 3 henkeä. Ammuttu pistoolilla.

Toukokuu (5.5.2023)

Tulta toukokuussa tapahtuman 4. ylimäääräiset harjoitukset, ampujia 4 henkeä. Ammuttu pistoolilla ja pienoispistoolilla.

Muistakaa rekisteröidä ammutut sarjat!

Ammuttujen sarjojen rekisteröinti

Toukuu (6.5.2023)

Toukokuun varsinainen ampumapäivä alkoi vauhdikkaasti normaalia aiemmin. Innokkaimmat tulivat talkoilemaan jo heti klo 8 jälkeen. Reserviläisjärjestöjen yhteisenä voimannäyttönä uusittiin luodikkoradan ja kohdistusradan taulujen kiinnityspaikat kokonaan. Iso kiitos kaikille tarpeita haalineille ja rakentamiseen ja raivaukseen sekä siivoukseen osallistuneille. Välitän tässä myös RHY:n toiminnanohjaaajan kiitokset. Tämän jälkeen päästiin varsinaiseen asiaan eli ammuntaan. luodikkoradalla harjoiteltiin tärkeitä ampumataitoja erilaisilla reserviläiskivääriellä (tarkkuutta tauluun 100m) ja pistooliammunnan perusteita pienoispistoolilla. Hirviradalle rakennettiin ensimmäinen pienimuotoinen epävirallinen SRA-rata, jossa harjoiteltiin turvallista aseenkäsittelyä toiminnasen ammunnan keinoin haulikolla, pistoolilla ja reserviläiskiväärillä. Ensimmäiset metalliset plate -maalit olivat kokeilussa ja ne todettiin toimiviksi pienin korjauksin. Lisäksi kun allekirjoittanut kun ei usko, vaikka sanotaan, niin kokeilimme myös karkaisemattoman teräksen kestävyyttä rynnäkkökivääriä vastaan. Ei kestä, eli plate -maalilaitteet on valmistettava kovemmista teräslaaduista. Pistoolimaaleiksi tavallinen rauta sen sijaan osoittautua kelvolliseksi. Lisäksi radalle saatiin erilaisia puutavaraa, esteitä ja näkösuojia isänmaallisilta tahoilta. Osallistujamäärä oli jälleen uusi ennätys, suorituksia kirjattiin 16 hengelle, myös patruunoita kului, sillä kansallisena ampumataitopäivänä tauluja tai maaleja kohti ammuttiin yhteensä 795 laukausta.

Toukokuu (9.5.2023)

Noin klo 16-17 Ylimäääräiset harjoitukset (Tulta Toukokuussa).

Toukokuu (14.5.2023)

Ylimääräiset harjoitukset Valtimon ampumaradalla, samalla talkoiltiin taulukiinnityspaikat kuntoon.

Toukokuu (16.5.2023)

Puolenvälin ylimääräiset harjoitukset (Tulta toukokuussa) Hukkavaarassa.

Toukokuu (30.5.2023)

Uuden Alpen Arms STG15 kiväärin koeammunta, kahdeksan osallistujaa.

Tulta toukokuussa tapahtumassa onnistuttiin erinomaisesti!

Nurmeksen reserviupseerit ry tuli toiseksi pienten yhdistysten sarjassa. Kiitos kaikille ampujille. Myös piirissä saavutettiin menestystä, kun reserviläisyhdistysten puolella Pohjois-Karjalan piiri tuli toiseksi.

Kesäkuu (10.6.2023)

Sovelletun ammunnan harjoitukset Valtimon ampumaradalla. Yhteensä 7 osallistujaa.

Kesäkuu (17.6.2023)

Seppo Laitisen muistokilpailu. Kilpailussa käytetään reservin majuri Seppo Laitisen lahjoittamaa Norinco -merkkistä reserviläiskivääriä. Kilpailun muoto voi vaihdella vuosittain ja sen osana voidaan käyttää myös muita aseita. Yhä mahdollisuus suorittaa myös pelkkä prosenttiammunta kilpailun ohessa. Lisäksi käytiin läpi sovelletun ammunnan perusteita ja harjoiteltiin turvallista aseenkäsittelyä. Muistokilpailu oli tiukka, sillä sijoista 2-4 piti ampua lisätulokset, jotta eroja saatiin. Kolme parasta sai maineen ja kunnian lisäksi pienen tavarapalkinnon.

Seppo Laitisen muistokilpailun 2023 tulokset:
1. Jeremia Lohtander
2. Niko Korhonen
3. Jari Nykänen

Heinäkuu (1.7.2023)

Viimeistelyharjoitukset SRA -kurssia varten. Huom. Muista myös tarkistaa, jos olet ampunut kevään aikana ns. ”harvakseltaan”, jottei harrastukseen tule yli 3kk taukoa! Mahdollisuus suorittaa myös prosenttiammunta.

Heinäkuu (7.-8.7.2023 SRA-Kurssi)

Heinäkuun vaihteessa järjestettiin Nurmeksessa SRA -kurssi.  Kurssilla oli yhteensä 19 osallistujaa ja kirjalliseen kokeeseen osallistui reserviläisiä myös Kainuun piirin puolelta. Teoriaosa opiskeltiin 7.7 Nurmeksen kirkkokadun koululla. Teoriaosa päättyi kirjalliseen kokeeseen. Lauantaina 8.7 Hukkavaarassa harjoitetiin ammuntoja kahdessa osastossa, jonka jälkeen oli ampumakoe. Kurssin kouluttajina toimivat lajin huippuosaajat Jesse Kallio ja Anni Kallio. Lisää lajista voit lukea RESULin sivuilta. SRA kurssille vaaditaan 18 vuoden ikä tai huoltajan suostumus. Teoriaosaa varten SRA sääntöihin on syytä tutustua etukäteen. SRA säännöt v. 8.0. Jos tarvitset säännöt paperiversiona ota yhteyttä [email protected]. Kurssin hinta oli vuonna 2023 30€ ja Pohjois-Karjalan piiri tuki käytännönharjoittelua patruunatuella.

Elokuu (5.8.2023)

SRA harjoitukset Hukkavaarassa (tai Valtimolla tarkennetaan lähempänä). Rakennetaan kaksi stagea (pistooli ja kivääri) ja ammuntaan ne läpi. Katsotaan harjoitellaanko Shoot’n Scoren (SSI) käyttöä jo tässä vaiheessa. Sivusto löytyy osoitteest https://shootnscoreit.com. Jos sinulla on SRA id, niin tee tunnukset myös tuonne. SRA kurssin teoriaosuuden lopussa Jesse esitteli ao. järjestelmän lyhyesti.

Syyskuu (2.9.2023)

SRA harjoitukset, myös muut lajit ja prosenttiammunnan suorittaminen mukana. ilmoittautuminen SSI -järjestelmän kautta. SSI tilin tekemisessä opastetaan myös paikan päällä. Osallistumiseen SRA rasteille vaaditaan SRA ID (turvallisen amoujan kurssi suoritettuna) tai vähintään teoriakoe suoritettu. Myös Harjoituksen johtajan luvalla voit tutustua lajiin. Aloitetaan kello 8:30 rastien rakentaminen ja ympäristölupa sallii ampumisen alkaen 10:00. Paikan päällä ollaan iltapäivään, ammuntojen loppumisesta ilmoitetaan WA -kanavalla ”reserviläisampujat”. Katsellaan myös hieman Hukkavaaran talkootilannetta. Moottorisahoja voi ottaa mukaan. Pidettiin pienimuotoinen paikalliskilpailu ja raivattiin pistooliradan päätyvalli sekä hävitettiin oksat ja muutama lauta polttamalla ne pienoiskivääriradalla (asianmukaiset ilmoitukset pelastuslaitokselle tehty).

Lokakuu (26.10)

Pistooli- ja kivääriammunnan harjoitukset. Mahdollisuus suorittaa prosenttiammunta valinnaisella aseella. aloitamme Hukkavaarassa n. klo 15 ja ammutaan n. klo 18 saakka.

Marraskuu (11.11)

Ampuminen pimeässä, tähystys ja valaisu. Marraskuussa pidettiin toiset ylimääräiset harjoitukset, joissa tutustuttiin CZ P10 -pistooliin.

Joulukuu (9.12)

IDPA Classifier ammunta Hukkavaarassa pistooliradalla alkaen klo 11:00. Ammutaan 72 laukauksen Classifier, jos osallistujia on paljon tai aika käy vähiin niin 5×5 Classifier. Teoriaosuuden suorittaminen ennen Classifier ammuntaa ei ole pakollinen. Jokin vakuutus (ampumaturva tms.) on. Lisätietoja Kimmo Korhoselta. IDPA:sta lajina löydät lisätietoja mm. https://www.idpa.com/ tai suomeksi https://www.maiharihommia.fi/mika-on-idpa/

Joulukuu (14.12)

Kinkkukisa Hyvärilän pienoiskivääriradalla (Navetan vintillä). Aloitettiin klo 15 ja lopeteltiin n. klo 19. Voittaja Ville Kuittinen kuittasi kinkkunsa 19.12.2023.

Joulukuu (20.12)

Ohjatut harjoitukset Valtimon ampumaradalla. Mahdollisuus tutustua KAR-1 kivääriin.