2018

OP ilma-asekilpailussa miesmuistiiin ennätysmäärä suorituksia

Loppuvuoden aikana käytössämme olevalla Pirtin ampumaradalla kävi tiistaisin kiitettävä määrä ampujia harjoittelemassa sekä myös tekemässä suorituksia OP ilma-asekilpailuun. Myös nuorten ampumailta sekä ammuntailta joulukuun perjantaina saivat hyvän osanoton. Yhteensä OP ilma-asesuorituksia kirjattiin 20 ja näistä 19 oli suorittanut sekä pistooli että kivääriammunnan.

OP ilma-asekilpailun kolme parasta:

UPSEERIT PISTOOLI KIVÄÄRI YHTEENSÄ
1. Sami Rantala 358 318 676
2. Raimo Antila 351 306 657
3. Marko Mahkonen 322 322 644

Jukka Yrjölä Etelä-Hämeen Reserviupseeripiirin puheenjohtajistoon

Etelä-Hämeen Reserviupseeripiirin syyskokous 11.12. valitsi piirin 2.varapuheenjohtajaksi Jukka Yrjölän. Piirin uudeksi puheenjohtajaksi valittiin Matti Vainio Janakkalan Reserviupseerikerhosta ja 1. varapuheenjohtajaksi Ilpo Heporaudan Hattulan-Tyrvännön Reserviupseerikerhosta.

Jukka on aktiivinen toimija maanpuolustuksen saralla.

Kokoukseen Hämeenlinnassa osallistui 41 jäsentä, joista kerhomme edustus 8 jäsenellä erinomainen. Kokousesitelmän piti RUL:n järjestösihteeri Susanna Takamaa. Hän kertoi RUL:n syksyn menneistä ja tulevan vuoden toiminnasta.

Kerho mukana Itsenäisyyspäivän aamun tapahtumissa Toijalassa

Viimevuotiseen tapaan kerho oli vahvasti kaupungin tukena järjestämässä Toijalan torin lipunnostotilaisuutta, sekä Sankarihaudalla tapahtunutta juhlatilaisuutta.

Varapuheenjohtaja Jari Rantasen johdolla järjestimme viime vuonna lippulinnaan osallistuneille yhdistyksille informaatiotilaisuuden 26.11. tulevasta juhlatapahtumasta. Tavoitteena oli saada lippulinnaan runsas osanotto. Tässä onnistuimmekin hyvin, sillä lippulinna muodostui 20 yhdistyksen lipuista.

Aamun juhlallisuuksiin osallistui useita kerhon jäseniä lipunnostoon, kunniavartioon, Suomen lipun airueeseen, useiden yhdistysten lipunkantajina ja Sankarihaudalle seppeleenlaskijana.

Juhlapuhujana rovasti Sauli Turja.

Pentti E.J.Uotila 90-vuotta

Kunniapuheenjohtajamme Pentti E.J. Uotila täytti keskiviikkona 5.12.2018 90-vuotta. Hän oli järjestänyt kahvivastaanoton kotonaan. Kerhon puolesta onnittelukäynnin tekivät puheenjohtaja Petri Airaksinen, varapuheenjohtaja Jari Rantanen ja emeritus puheenjohtaja Jaakko Sirola.

Toijalan Seudun Reserviupseerikerhon jäsenet onnittelevat syntymäpäiväsankaria!

 

Syntymäpäiväsankaria onnittelemassa vas. Jaakko Sirola, Petri Airaksinen ja Jari Rantanen

Ammuntaa tiistaisin klo 18.00 Pirtillä

Kerhon jäsenillä on mahdollisuus käydä ampumassa ilmapistoolilla ja -kiväärillä Pirtillä tiistaisin klo 18.00. Välineet kerhon puolesta korvauksetta. Sinun ei tarvitse olla Annie mestariampuja voidaksesi käydä kokeilemassa miten sinulla ammunta sujuu. Paikalla saatavissa opastusta. Tervetuloa!

Syyskokous päätti uudesta nimestä 

Toijalan Seudun Reserviupseerikerho ry. päätti syyskokouksessa 7.11.2018 kerhon uudesta nimestä ja uudesta puheenjohtajasta.

Uudeksi nimeksi päätettiin Akaan Reserviupseerikerho ry. Nykyinen nimi on ollut käytössä kerhon perustamisesta vuodesta 1949 alkaen. Kerho juhlii helmikuussa 70-vuotista taivaltaan.

Päätöksen taustoja selvitellessään puheenjohtaja Petri Airaksinen totesi nykyisen jäsenistön koostuvan koko Akaan alueelta ja uusi nimi kuvaa parhaiten toimialuettamme. Samassa yhteydessä päivitetään kerhon säännöt vastaamaan nykyisiä Reserviupseeriliiton mallisääntöjä.

Uudeksi puheenjohtajaksi valittiin Jari Rantanen

Jari Rantanen on toiminut edelliset kolme vuotta kerhon varapuheenjohtajana. Jari on ensimmäinen toisen polven puheenjohtaja, sillä hänen isänsä Heikki Rantanen toimi puheenjohtajana vuosina 1995-1997. Jari asuu perheineen Viialassa ja on tunnettu aktiivisena tenniksen harrastajana.

Varapuheenjohtajaksi valittiin Petteri Jyrämö. Petteri on toiminut kerhon ampumaupseerina useita vuosia. Hän on ollut vastuussa kerhon ampumatoiminnasta ja osallistunut järjestävänä tahona useisiin reserviläisten ampumakilpailuihin piiritasolla.

Hallitus myös hieman uudistui. Uusina valittiin Mikko Soini ja Tomas Ström. Iso kiitos Pekkalan Jussille ja Eskolan Yrjänälle ansiokkaasta ja pitkästä hallitusrupeamasta.

Kokouksessa myös huomionosoitus

Puheenjohtaja Petri Airaksinen luovutti kerhon sihteeri Sanna Jaakolalle ”Maanpuolustus peruskalliomme” –standaarin aktiivisesta kerhotoiminnasta.

Kokousesitelmän piti Tuomas Kuusivaara Valkeakosken Reserviupseerikerhosta. Hän kertoi RUL:in Reservin Mentorit säätiön toiminnasta ja tavoitteista. Mentor-toiminnassa keskitytään varusmiespalvelustaan suorittavien ja nuorten reserviläisten uratavoitteiden löytämiseen sekä niiden saavuttamiseen. Tästä aiheesta tullaan varmasti kuulemaan jatkossakin, sillä kokemukset ovat osoittaneet asialle olevan kiinnostusta.

Kokouksen muut aiheet olivat sääntömääräisiä tulevan toimintavuoden toimintasuunnitelmien ja talousarvion hyväksymistä vuodeksi 2019.

Kokouksessa oli runsas osanotto. Saunan rakentamisen yhteydessä myös majan tilaa on restauroitu.

Kokouksen kahvitarjoilusta kiitokset Maanpuolustusnaisten aktiiveille Arvosen Eilalle ja Rekolan Hilkalle. 

ResUL:in syysjotoksella; ”Panssarijotos 2018”, kerho mukana kilpailemassa ja tehtävärastin toteuttajana

Tämän vuotinen kilpailu oli annettu Etelä-Hämeen reserviläisjärjestöjen tehtäväksi. Kilpailu toteutettiin pe-su 14.-16.9. Parolannummen toimiessa keskuspaikkana.

Kerholta kaksi joukkuetta kisailemassa

Kerhollamme oli joukkueet ns. sotilassarjassa ja reserviläissarjassa. Sotilassarjan joukkueen muodostivat Rantasen Jarin johdolla, Risto Makkonen, Jussi Virkkunen ja Jussi Ylönen. Sarjassa kilpaili 26 joukkuetta ja kerhon joukkue sijoittui hienosti 9. Tehtävärasteja kaikkiaan 29 kpl.

Reserviläissarjan joukkueen kokoonpano Raimo Antila, Jan Kraft, Lauri Rekola ja Sami Rantala. Sarjassa oli 24 joukkuetta ja kerhon joukkueen sijoitus 11.

Kerta kaikkiaan hienot sijoitukset molemmilta joukkueilta. Joukkueemme esiintyivät kilpailussa nimillä Toijalan Seudun Reserviupseerikerho 1 ja 3. Valtaosa joukkueista esiintyivät ”tekaistuilla nimillä” esim. Kairoihin kadonneet, Hämeenlinna. Näinkin kerhomme esiintyi laajassa joukossa edukseen.

Järjestimme rastitehtävän nro 17

Rastin tehtävänä oli partioiden varustukseen kuuluneen pelastusköyden käyttö. Koppasen Matti näytti moottorisahan käyttötaitojaan tekemällä tukkipuusta ihmisen ylävartalonmuotoiset hahmot. Kolmelle puunukelle oli laitettu eriväriset päähineet täydentämään järvestä pelastettavaa ihmishahmoa. Kilpailijoiden tehtävänä oli heittää osuma päähän pelastusköyteen kiinnitetyllä ”Kattimatti” -mehutölkillä. Tehtävä osoittautui yllättävän vaativaksi. Kerhon rastihenkilöstöön osallistuivat Airaksisen Petri, Koivuniemen Timo-Pekka, Koppasen Matti ja Jukat Turunen ja Yrjölä.

Rastin suorituspaikka oli Parolan Mierolan sillan kupeessa. Rastia valmistellessa sattui pieni kommellus, kun yksi puu-ukko irtosi ja lähti ajelehtimaan virran mukana. Toimeliaat rastin valmistelijat Matti ja Petri lainasivat sillan alla ollutta pelastusvenettä ja saivat puu-ukon palautettua paikalleen ennen ensimmäisen partion saapumista. Kaikki pelastetut puu-ukot ovat sijoitettuna Saajanmajan ympäristöön.

Reserviläinen-lehden toimittajat vierailivat rastillamme sillä seurauksella, että rastiltamme oli kuva Panssarijotosta kertovan jutun yhteydessä.

Toijalan Seudun Maanpuolustusnaiset myös mukana rastitehtävässä

Tehtävärasti numero 16:lla tarkastettiin partioiden mukanaan kantamat varustukset ja niiden ohjeiden mukainen sisältö. Rastin järjestäjänä toimi Kalvolan Reserviupseerikerho. He tukeutuivat osiltaan Toijalan Seudun Maanpuolustusnaisten aktiivisuuteen. Yhdistyksestä olivat mukana auttamassa Eila Arvonen, Ulla Eerola ja Hilkka Rekola.

Jotoksen järjestelyt pääosin onnistuneet

Säätila jotoksella oli ennusteita parempi. Kerhon rastin alueelle oli luvattu sadetta ja pientä ripottelua esiintyikin haittaamatta sen enempää. Kilpailijoilta saatu palaute: Parannettavien osalta; asfalttimatkan suurehko osuus kokonaisuuteen nähden sekä oikein vastausten/palautteen antamisen puuttuminen välittömästi rastisuorituksen jälkeen. Näin oli rastinpitäjiä ohjeistettu.

Onnistumisten osalta; rastien läpimenon sujuvuus sekä rastihenkilöstön positiivinen ja iloinen asenne sekä huollon toimivuus.

Kaiken perustana oli kuitenkin kilpailijoiden äärettömän positiivinen ja reipas asenne kilpailunjohtaja Timo Mörsky totesi Reserviläinen-lehden artikkelissa.

Sotilassarjan joukkueemme

 

Reserviläissarjan joukkueemme

 

 

 

 

 

Rasti perustettu ja kilpailijoita odotellen. Huolto toimi erinomaisesti.

Tuomareina rastilla toimivat Matti ja Timo-Pekka. Tässä tarkkana sekä kilpailija että tuomari Matti.

  Tässä pelastettu Puu-ukko.

 

Maanpuolustusnaisten tehokolmikko vas. Rekolan Hilkka, Arvosen Eila ja Eerolan Ulla odottamassa kilpailijoita.

Reserviläinen-lehti oli sisällyttänyt aukeaman juttuun kuvan rastiltamme.

 

Sotilastaitokilpailussa yhteistyötä Urjalan reserviläiskerhojen kanssa

Suunnistusrasti haastava kokeneellekin

Sotilastaitokilpailussa eniten jälkispekulaatioita aiheutti suunnistusrasti. Kilpailun järjestäjät olivat suunnitelleet kilpailuun sopivan, matkaltaan lyhyen ja määrältään kolmen rastin tehtävän. Rastinvetäjä Marko Mahkonen oli rakentanut kolme rastihajonnoiltaan erilaista, mutta saman arvoista suunnistusrataa hyvin pienelle alueelle. Tästä johtuen vain osaavimmat ja huolellisimmat suunnistajat osasivat merkitä oikeat rastit korttiin.

Sotilastaitokilpailu käytiin Akaan ja Urjalan alueella elokuisena keskiviikkoiltana. Kilpailu käytiin tänä vuonna Suomen sisällissodan muistovuoden kunniaksi Urjalan Pentinkulman maisemissa. Kilpailu järjestettiin jo 11. kerran. Kutsukilpailuun kerhon jäsenten lisäksi oli kutsuttu ryhmät Urjalan ja Valkeakosken Reserviupseerikerhoista, Toijalan Reserviläisistä ja Urjalan-Kylmäkosken Reserviläisistä.

Tehtävärastien pääpaino ammunnassa

Kilpailun seitsemästä tehtävästä kolme oli ammuntaa: pienoispistooliammunta kääntyviin tauluihin viisi laukausta Akaan Ruskeekiven ampumaradalla, haulikko- ja pystykorva-ammunnat Urjalan Lehmussuon ampumaradalla. Edellä mainitun suunnistuksen lisäksi testattiin paikannustaitoja sekä erikoistaipaleella autosta tehtyjä havaintoja ympäristöstä.

Viimeinen tehtävärasti sijaitsi Urjalassa Väinö Linnan reitin Koskelan torpan pihamaalla. Täällä testattiin tietämystä puolustusvoimien komentajista, hieman sotahistoriasta, eri aseiden tehokkaista ampumaetäisyyksistä ja lopuksi tuli yhdistää kahdeksantoista panssaroidun ajoneuvon tyyppimerkinnät niitä esittäviin valokuviin. Vaikeuskerrointa oli riittävästi.

Kutsuvieraiden ryhmä voitokas

Kilpailun voitti Urjalan-Kylmäkosken Reserviläiset ry:n joukkue Jalonen, Selimaa, Merikanto kahden pisteen erolla ToRu:n joukkueeseen Antila, Luukkanen, Immonen. Voittajien pistemäärä 61,5. Kilpailuun osallistui kaikkiaan 54 henkilöä. Rastinvetäjinä toimi 15 henkilöä.

Yhdessä tekemisellä merkitystä

Kilpailun onnistumiseen vaikutti suuresti yhteistyö Urjalan Upseereiden ja Reserviläisten kanssa. Etenkin haulikko- ja pystykorva-ammunnat mahdollistuivat Urjalan Lehmussuon ampuradalla. He toimivat myös haulikkoammunnan vetäjinä. Kilpailureitti päättyi Urjalan Erän majalle, jossa kilpailijoille oli järjestetty sauna ja iltapalaa. Loppuhuipennus oli tietenkin kilpailun tehtävien läpikäynti ja parhaiden palkitseminen. Suurimman spekulaation aiheuttanutta suunnistusrastiakin pidettiin erinomaisesti ja virkistävästi toteutettuna.

Kilpailun vastuullisina vetäjinä toimivat jälleen Jari Hokkanen ja Henri Valtanen.

 

Paikannusrastilla toiseksi sijoittunut ryhmä vas. Immonen, Antila ja Luukkanen edustivat kokeneempaa jäsenistöä ja oik. Pekkala, Rantala, Turunen nuorempaa jäsenistöä.

 

 

Koskelan torpan pihamaalla kuvattavaksi asettuivat vas. Eskola, Kautto, Kärkäinen. Kisassa hieno sijoitus kolmanneksi.

 

Vasemmalla panssariajoneuvojen todellinen tietäjä,

rastinvetäjä Mika Pajasmaa.

Kilpailussa partiot matkaan lähettänyt Eero Lapinleimu odottelee kilpailijoita saapuvaksi Urjalan Erän majalle.

 

 

Kilpailun tulosluettelo ja Koskelan Torpan pihamaan kysymysten oikeat vastaukset:

Sot.taitokilp. tulokset 2018

Sotilastaitokilpailu 2018 – OIKEAT VASTAUKSET KUVILLA

 

Iltarastit 28.6.

ToRu järjesti perinteisesti iltarastit Korkeanlaenvuoren maastossa ja tarjosi samalla mahdollisuuden kokeilla pienoiskivääriammuntaa. Lämmin kesäinen sää houkutteli paikalle noin 90  suunnistajaa. Sään vaatimukset oli otettu huomioon ja sekä lyhyellä että pitkillä radoilla oli tarjolla juomarasti reitin puolivälin paikkeilla. Juomapalvelusta vastasi Jari Rantanen.

Ampumakokeilusta vastasivat paikan päällä Petri Airaksinen ja Ville Hölttä. Suunnistuksen ratamestarina toimi Marko Mahkonen. Ohessa on linkki suunnistustuloksiin ja yhdistetyt suunnistuksen ja ammunnan tulokset jokaisen radan viiden parhaan osalta.

Suunnistustulokset

Tulokset 2018

Supikkokokemusta Lahti-Jukolasta

Kerhomme veljessarja osallistui perinteiseen tapaan Jukolan viestiin 15.-16.6 Lahden Hollolassa. Viesti juostiin jääkauden muokkaamassa suppamaastossa. Helteinen kesäsää yhdistettynä rutikuivaan hiekka-hietamaahan takasi juoksijoille pölyiset olosuhteet. Ensimmäinen Jukola ikinä, josta selvisi kuivin nastarein! Alusta oli nopeakulkuista, mutta osittain hyvinkin pienipiirteinen suppamaasto pakotti pitämään vauhdin aisoissa ainakin rastipisteiden läheisyydessä. Huippujoukkueilta nähtiinkin epätyypillisiä 5 min pummeja, joita toki mahtui meidänkin suorituksiimme.

Juoksujärjestyksemme viestissä oli: Matti Kärenlampi, Jari Rantanen, Marko Mahkonen, Mikko Soini, Reijo Rasmus, Riksa Koskinen ja Matias Korin. Matti aloitti viestin viennin vauhdikkaasti nostaen sijoituksemme 1642:stä 1590:een. Hieno puhdas suoritus Matilta! Hyvän avauksen siivittäminä jatkoivat kaikki juoksijamme sijoituksen parantamista lopullisen sijoituksemme noustessa meille kiitettävälle tasolle sijaan 1116. Kaikki 7 veljestästämme alittivat etukäteen asetetut tavoiteajat, mikä on erittäin ilahduttavaa!

Kerhomme joukkue on osallistunut Jukolan viestiin poikkeuksetta jo vuodesta 2001 lähtien. Tapahtuma iltarastiharjoitteluineen on muodostunut olennaiseksi osaksi jokavuotista sotilaallista toimintakykyä kehittävää toimintaamme. Ensivuonna starttaamme Kangasalla numerolla 1116. Nyt on hyvä aika aloittaa harjoittelu ensikevään viestiä silmälläpitäen. Veljessarjassamme on aina tilaa uusille viestinviejille!

Jari Rantanen

 

 

 

 

 

Jukolan portti ennen toista vaihtoa.

Kuva: Marko Mahkonen

Etelä-Hämeen ampumasuunnistuksen mestaruuskilpailut 11.6.

Kilpailu käytiin Valkeakoskella ja Etelä-Hämeen Ilves-lehti totesi osanottajamäärän alhaiseksi, mutta se ei alenna kerhon jäsenten menestyksen arvoa.

Sarjassa H: Jari Rantanen 2.sija. Sarjassa H40 Marko Mahkonen 2.sija. Sarjassa H65 Reijo Rasmus 2.sija. Reserviupseeripiirin joukkuetuloksissa ToRu 1. sijalla.

Piirin ruutiasekisoissa mitaleita roppakaupalla

Etelä-Hämeen Res.ups.piirin ruutiasemestaruuskilpailu 2018 käytiin Ruskeakiven ampumaradalla 9.-10.6. reserviläisten toimiessa järjestäjätahona. Kilpailut onnistuivat kerhon osalta erinomaisesti. Ykkössijoja kahdeksan, kakkossijoja yhdeksän ja kolmossijoja kolme.

Ampujina olivat mukana: Petri Airaksinen, Raimo Antila, Petteri Jyrämö, Matti Koppanen, Markku Lapinleimu, Juho Levänen, Sami Rantala.

Kuvassa vasemmalla Matti Koppanen, joka sai henkilökohtaisissa sarjoissa kullan ja neljä hopeaa, sekä joukkuesarjoissa kaksi kultaa ja kaksi pronssia. Markku Lapinleimu henkilökohtaisissa pistoolisarjoissa kaksi kultaa.

Lisäksi ykkösijan saavutti henkilösarjoissa Raimo Antila pistoolissa ja kiväärissä kakkossijoja Sami Rantala ja kolmossijoja Petteri Jyrämö.

Joukkuesarjoissa pistoolissa ensimmäinen, toinen, viides ja kuudes  sija. Kiväärissä ykkössija kahdesti ja yksi kakkossija.

Onnittelut kaikille ampujille hienosta menestyksestä ja osallistumisesta kilpailuun.

Jukat huomionosoitusten saajina

Lippujuhlapäivänä 4.6. järjestetyssä reserviläisten ylennys- ja palkitsemisjuhlassa Parolannummen Sotilaskodissa majuri Jukka Turuselle luovutettiin RUL:in kultainen ansiomerkki tunnustuksena liiton tarkoitusperien edistämiseksi sekä reservin upseeriston pyrintöjen hyväksi suorittamasta ansiokkaasta ja tuloksellisesta työstä.

Tiistaina 14.6. Etelä-Hämeen Reserviupseeripiirin hallituksen kokouksessa Saajanmajalla piirin puheenjohtaja Pertti Kokkonen kiinnitti majuri Jukka Yrjölän rintaan Suomen Leijonan Ritarikunnan Ritarimerkin ansioistaan vapaaehtoisen maanpuolustuksen parissa. Jukka toimii aktiivisesti kerhon lisäksi MPK:n Akaan aluepäällikkönä sekä RUL:n liittovaltuuston Etelä-Hämeen piirin edustajana.

Jukka Yrjölä Suomen Leijonan Ritarikunnan Ritari

Iittalan Malja ammuttiin

Alkukesästä  ammuttiin tiistai-iltaisin Ruskeasuon ampumaradalla perinteinen Iittalan Malja-kilpailu pienoispistoolilla ja pienoiskiväärillä, sekä Kiväärin asentokilpailu. Ammuntaan on helppo osallistua, vaikkei harrastaisikaan ammuntaa aktiivisesti. Opastusta saa ja tulos ei ole pääasia.

Ohessa kuitenkin tämän vuoden tulokset:

Ampuja Pistooli
koulu kuvio yht.
Raimo Antila 136 133 269
Sami Rantala 135 121 256
Markku Lapinleimu 126 127 253
Petteri Jyrämö 117 131 248
Matti Koppanen 124 111 235
Petri Airaksinen 106 112 218
A-P Hakala 108 81 189
Jukka Turunen 106 81 187
Erkki Väisänen 67 39 106
Ampuja Kivääri Yhteensä
makuu polvi pysty yht.
Sami Rantala 90 82 59 231 487
Petteri Jyrämö 88 72 44 204 452
Petri Airaksinen 81 62 56 199 417

Kiväärin asentokilpailu 3×20 ls

Pienoiskivääriammunnoissa on erikseen otsikossa mainittu kilpailu, jota ammuttiin  myös alkukesän aikana seuraavin tuloksin:

Ampuja Makuu Polvi Pysty Yhteensä
Sami Rantala 90 90 180 82 84 166 59 60 119 465
Petteri Jyrämö 88 93 181 72 68 140 44 50 94 415
Petri Airaksinen 81 80 161 62 75 137 56 47 103 401
Reijo Rasmus 81 68 149 67 63 130 43 44 87 366

 

 

Janakkalan Kiipulassa piirin Taitokilpailu 5.5.

Reserviläispiirien Taitokilpailu käytiin aurinkoisissa olosuhteissa Janakkalan Kiipulassa paikallisten reserviläisjärjestöjen toimiessa järjestelyvastuussa. Kerhostamme osallistui tällä kertaa kolmimiehinen joukkue vahvistettuna Rantasen Veikolla, 6-vuotta.

Taitokilpailussa taitettiin matkaa n. 4 km helppokulkuisessa maastossa. Kilpailijat lähetettiin matkaan neljän kilpailijan ryhminä kolmen minuutin välein. Reitin ihanneaika oli 1h 45min. Reitin varrella suoritetaan erilaisia, pääosin sotilastaitoihin liittyviä tehtäviä sekä vastattiin eriaiheisiin kysymyksiin. Tehtävien laadinnasta vastasi tänä vuonna meille akaalaisille tuttu prikaatinkenraali Antti Numminen.

Lopputuloksissa joukkueemme Petteri Jyrämö, Marko Mahkonen, Jari ja Veikko Rantanen sijoittuivat hienosti kolmanneksi. Kilpailun voitti Valkeakoski pisteillä 280, toiseksi Luopioinen 260 pistettä ja ToRu vain kolme pistettä jääneenä 257 pistettä.

Kisamenestystä täydensi Veikko R. voittamalla lapsille suunnatun Luontopolun.

ToRun joukkue Jari Rantanen (vas.), Petteri Jyrämö ja Marko Mahkonen

Eväät pitää miehen kunnossa, Veikko Rantanen 6-vuotta.

 Kerho mukana Veteraanipäivän tilaisuuksissa

Kansallista Veteraanipäivää vietettiin perjantaina 27.4. Toijalassa. Päivän ohjelmaan kuuluivat lyhyet muistotilaisuudet Toijalan Sankarihaudalla ja Veteraanipuistossa, sekä varsinainen Veteraanijuhla.

Tilaisuuksissa seppeleen laskijoina toimivat kerhomme jäsen, Toijalan Seudun Sotainvalidit Ry:n puheenjohtaja Juha Vuorinen yhdessä sotaveteraanien Erkki Kitusen ja Kauko Ala-Ilomäen kanssa. Lippuairueessa Markku Lapinleimu ja kunniavartiossa Raimo Linnala.

Veteraanijuhlassa kerhon virallisesta edustuksesta vastasi puheenjohtaja Petri Airaksinen. Juhlan jälkeen kerholaiset hoitivat juhlatilan istuinten keräämisen.

Veteraanipuisto sijaitsee Toijalan kirjaston vieressä. Muistomerkkinä on 1939-1944 sotiemme veteraanit patsas Torjuntavoitto. Patsaan viereen on istutettu rauhankuusi, jonka viereisessä kuparilaatassa on teksti: ”Tämä rauhankuusi on istutettu 9.10.1985 toisen maailmansodan päättymisen ja rauhan alkamisen 40-vuotismuistolle. Toijalan seudun rintamaveteraanit ry ja naisjaosto”.

Toijalan Sankarihauta

 

Veteraanipuisto

Ampumakävely Saajanmajalla ja uuden saunan avauslöylyt 26.4.

Vuosittain järjestettävä ampumakävely kokosi aurinkoiselle Saajanmajalle kymmenkunta kilpailijaa. Kilpailun järjestäjät urheilu-upseeri Timo-Pekka Koivuniemi, ampumaupseeri Petteri Jyrämö ja Saajanmajan vastaava Matti Koppanen olivat tänä päättäneet ”harhauttaa” kilpailijoita muuttamalla kävelyreittiä totutusta kahdeksikosta ympyrän muotoiseksi.

Tästä huolimatta kilpailun lopputuloksissa kärjessä oli tuttuja nimiä. Kilpailussa kierretään määrätty lenkki kahteen kertaan ja pyritään samaan kierrosaikaan. Lenkin aikana on ampumarasti, jossa ammutaan pienoispistoolilla kolme laukausta. Ohilaukauksista sakotettiin.

Kisassa Ville Hölttä kiersi reitin vain 10 sekunnin aikaerolla, mutta yksi ohilaukaus pudotti sijoituksen toiseksi. Kisan voitti Petri Airaksinen ilman ohilaukauksia 14 sekunnin aikaerolla kävelyssä, kolmanneksi sijoittui Sami Kautto.

Ensimmäiset löylyt uudessa saunassa

Saunan ensimmäisten saunojien joukossa olivat itseoikeutetusti päävastuun rakentamisesta kantanut Reijo Rasmus sekä talkoilijoiden parhaimmistoon kuulunut Rauno Helenius. Saunarakennus on käytännössä valmis. Ennen saunomista Höltän Ville ruuvaili viimeiset ruuvit saunan lauteisiin. Talkoot majalla jatkuvat viimeistelyn merkeissä.

Ampumakävelyyn on olennaisena osana kuulunut kilpailun ja saunan lisäksi makkaranpaistoa, jonka äärellä jutut jälleen olivat yhtä tilaisuuden parasta antia. Toivottavaa olisi runsaampi osanotto tapahtumaan, jossa ei kisailla ”verissäpäin”.

Kerhon puheenjohtaja Petri Airaksinen oli ensimmäisten joukossa uuden saunan avauslöylyissä.

 

Makkaranpaistoa varten on saunan edustalle tehty oivallinen ja turvallinen tulipesä.

Talkootyötä ei ole unohdettu

Kerhomme varainhankinnan keinona on vuosien varrella ollut myös talkootoiminta. Valitettavasti sen merkitys on vähentynyt, lähinnä talkoomahdollisuuksien puutteessa. Tässä yhteydessä on hyvä muistuttaa kaikkia jäseniä, että otamme vastaan talkootoimeksiantoja, kaikenlaisia. Yhteyshenkilöinä toimivat hallituksen jäsenet.

Hyvänä esimerkkinä talkoista toimi Lapinleimun Markun organisoimat puutalkoot Kylmäkosken Sotkialla. Jäsenemme Ahosen Leevin pihapiirissä suoritettiin puiden raivausta sähkölinjojen reunoilta. Leevi oli yhteydessä tunnettuun puumieheen Markkuun. Leevi luovutti kaadetut rungot kerholle, Markku ja Linnalan Raimo kävivät sahailemassa pölkyiksi. Maanantaisena huhtikuun iltana ryhmä Airaksisen Petri, Linnalan Raimo ja Turusen Jukka Markun johdolla klapittivat pölkyt. Markku hommasi puille ostajat, josta saimme kerholle varoja.

Talkootoiminta on mukavaa yhdessä oloa ja mukavaa vaihtelua arjen keskellä.

Talkootyössä klapihommissa klapikoneen omistaja Markku Lapinleimu (vas.), pölkkyjen syöttäjänä Linnalan Raimo ja kantohommissa Turusen Jukka. Kameran takana Petri Airaksinen.

 SRA-ammuntaan tutustumassa

Valkeakosken Reserviupseerikerho ry järjesti Sovelletun reserviläisammunnan esittelypäivän 7. huhtikuuta 2018 Toijalan erämiesten ampumaradalla. Kerhostamme tutustumistapahtumaan osallistui 10 upseeria sekä yksi pian varusmiespalveluksen aloittava henkilö.

SRA on RESUL:n oma suosittu toiminnallinen ampumalaji. Tehtävät eli ampumarastit ovat
joka tapahtumassa erilaisia.
Rastit pyritään suunnittelemaan siten, että ne vastaisivat mahdollisimman paljon sodanajan tilanteessa mahdollisesti vastaantulevia aseenkäyttötilanteita. Rasteista pyritään tekemään vaihtelevia ja nopeatempoisia ja niiden kautta lajissa menestyminen vaatii sekä nopeutta että tarkkuutta. Tehtävärasteihin voi sisältyä muitakin tehtäviä, kuten harjoituskäsikranaatin heittoa, haavoittuneen evakuointia jne

Aseina SRA:ssa ovat kivääri, pistooli ja haulikko; joskus myös tarkka-ampujakivääri. SRA-toimintaan pääsee mukaan suorittamalla aluksi liiton määrämuotoisen SRA-kurssin.

SRA:ssa järjestetään koulutusta, harjoituksia ja kilpailuja. Ampujien taidot mitataan kilpailuissa, joihin suunnitellaan aina kilpailukohtaisesti erilaiset ampumasuoritukset.

Opastajinamme toimineet Valkeakosken reserviupseerikerhon ampuma-upseerit olivat erittäin johdonmukaisia ja perehdyttivät ryhmäämme lajiin ensin asekäsittelyn ja lipastamisen kertaamisen kautta tähtäysharjoituksiin. Tämän jälkeen edettiin harjoituslaukauksiin minkä jälkeen oli vuorossa itse toiminnallinen SRA-osuus sekä kiväärillä että pistoolilla.

Etusijalla toiminnassa oli koko ajan ammunnan turvallisuus ja ammunta johdettiin erittäin ammattimaisesti. Suurkiitos tästä kaikille opastajillemme ja tuomareille.

Osalle mukana olijoista syttyi kipinä aloittaa SRA-harrastus.

SRA:han pääsee tutustumaan joka lauantai klo 10 järjestettävissä harjoituksissa, mutta ennen harjoituksiin menoa tulee ottaa yhteyttä VUK:n ampumaupseereihin. Ammunnassa voit käyttää omia aseita tai lainata VUK:n kivääriä, pistoolia ja varusteita. Lajia harrastetaan ympärivuoden.

https://resul.fi/sra-ammunnat/

https://resul.fi/wp-content/uploads/2015/10/SRA_saeaennoet.pdf

Marko suoritusta tekemässä

SRA tutustujat

Kevätkokous pidettiin Akaan Viialassa 21.3.

Kokouspaikkana toimi Kuntoaskeleen alakerrassa oleva kokoustila. Kokousväkeä oli paikalla yli 20. Kokouskahvit nautittiin Maanpuolustusnaisten Eila Arvosen ja Ulla Eerolan tarjoamina.

Kokousesitelmän pitäjäksi oli kutsuttu Pekka Kansanen. Hän kertoi tekemästään videodokumentista Matkusta Syvärille – isäni jatkosota. Dokumentti kertoo hänen isänsä Heikki Kansasen vaiheista Karjalan Kannaksella. Heikki Kansanen oli yksi niistä rohkeista miehistä, jotka päättivät perustaa Toijalan Seudun Reserviupseerikerhon helmikuussa 1949. Heikki Kansanen toimi kerhon 1. sihteerinä. Yli tunnin kestävää videota on saatavissa Pekka Kansaselta. Yhteystiedot saatavissa puheenjohtaja Petri Airaksiselta.

Varsinaisen kokouksen puheenjohtajaksi valittiin Harri Rantala. Sihteerinä toimi kerhon sihteeri Sanna Jaakola. Kokouksen varsinaisia asioita olivat vuoden 2017 toimintakertomusten ja tilinpäätöksen käsittely ja hyväksyminen. Nämä myös hyväksyttiin ja vastuuvapaus hallituksen jäsenille myönnettiin.

Toiminta oli v. 2017 aktiivista. Kerhomme sijoittui RUL:in toimintakilpailussa kaikista yhdistyksistä sijalle 11. Sarjassa B (60-150 jäsentä) sijoituimme toiseksi.

Vuoden 2017 palkitsemiset

Majurin miekka                                        Matti Koppanen

Vuoden Nuori Upseeri                              Mikko Soini

Kotoa poissa –karttu                                Reijo Rasmus

Hikiristi                                                      Ville Hölttä

Ammunnan palkinnot

Iittalan Malja                                           Sami Rantala

OP – Ilma-ase                                          1. Sami Rantala

2. Marko Mahkonen

3. Raimo Antila

3×40 (3×20) ls pienoiskivääriottelu          Sami Rantala

Vuoden kivääriampuja                            Sami Rantala

Vuoden pistooliampuja                            Raimo Antila

 

Urheilun palkinnot

Vuoden sotilasurheilija                             Jari Rantanen

 

Kokousesitelmöitsijä Pekka Kansasen aiheena oli Matkusta Syvärille – isäni jatkosota

Viialassa järjestetyn kevätkokouksen puheenjohtajana toimi Harri Rantala

 

 

 

 

 

 

Kerhon arvokkaimman vuositunnustuksen sai Matti Koppanen

Vuoden kivääriampujan palkinnon sai jälleen kerran Sami Rantala

Vuoden Nuori Upseeri Mikko Soini (raidallinen pusero)