Ajankohtaista

Syyskokous Saajanmajalla 14.11.

Perinteiseen tapaan syyskokous järjestettiin Saajanmajalla. Kokouksen jälkeen Saajanmaja jää talvilepoon odottamaan kevättä.

Maanpuolustusnaisista olivat tällä kertaa kahvia tarjoilemassa puheenjohtaja Hilkka Rekola ja Ulla Eerola, josta heille suuri kiitos. Kahvinjuonnin lomassa Ulla Eerola lausui vaikuttavan Yrjö Jylhän runon ”Rynnäkön jälkeen”:

”He ryntäsivät äsken kuin myrsky ja ukkonen. Nyt turhaan kysyn, käsken, niin turhaan tiedän sen: He kaatuneet on lakoon ja jääneet syliin yön, kuin suistuneet ois vakoon he kesken peltotyön”.

Uusi historiankirjoitus käyntiin

Kokousesitelmänä oli Historiikki-työryhmän kerhon uuden historiikin kirjoittamissuunnitelman esittelyä. Projektinvetäjinä ovat Juha Hämekoski ja Jussi Pekkala. Tarkoitus on julkaista historiikki v. 2024. He kuvaavat tulevaa teosta seuraavasti:

”Ote pitää” käy hyvin ansiokkaasti kerhon historian alkuvaiheet läpi, joten niitä ei tässä kirjassa kerrata. Kirjassa keskitytään 1999-2024 väliselle ajalle ja pyritään antamaan lukijalle kuva kerhon kehitysaskelista, muutoksen tuulista ja perinteiden vaalimisesta. Kirjassa toteutetaan usean eri kirjoittajan voimin , joten sisältöön saadaan myös tätä kautta mielenkiintoista variaatiota.

Jussi Pekkala kertoi myös esityksessään keitä kaikkia he ovat pyytäneet mukaan kirjoitustalkoisiin. Jäämme odottamaan suurella mielenkiinnon odotuksella lopputulosta.

Kokous sujui totutulla jämäkkyydellä

Puheenjohtajaksi kokoukseen valittiin Raimo Antila, joka totutulla tavalla vei asioita mallikkaasti eteenpäin. Toimintasuunnitelmat käytiin läpi ja jälleen todettiin toimintaa olevan runsaasti. Pienillä lisäyksillä suunnitelmat hyväksyttiin.

”Yhteenkuuluvuus – Johtajuus – Turvallisuus”

Henkilövalinnoissa tämän vuotiseen kokoonpanoon ei muutoksia. Hallituksen jäsenten määrä 1+13. Hallituksen puheenjohtajana jatkaa Jari Rantanen ja varapuheenjohtajana Petteri Jyrämö. Hallitukseen valittiin seuraavat: Petri Airaksinen, Ville Hölttä, Sanna Jaakola, Timo-Pekka Koivuniemi, Matti Koppanen, Riku-Ville Koskinen, Marko Mahkonen, Lauri Rekola, Mikko Soini, Tomas Ström, Jukka Turunen ja Jukka Yrjölä.

Toiminnantarkastajiksi valittiin Minna Nyström ja Eero Virtanen, varalle Eero Lapinleimu ja Olavi Leino.

Puheenjohtaja Jari Rantanen palkitsi kuluvan vuoden ansiokkaasta toiminnasta ”Puheenjohtajan puukolla” kerhon sihteerin Sanna Jaakolan.

Tällä kertaa Syrjäintie oli poikkeuksellisen haastavassa ajokunnossa. Tien pinnalle oli kertynyt liejuista savea, joka asetti ajonopeudelle rajoitteet, n. 40 km/h oli lähes maksimi nopeus. Kukaan ei ilmeisestikään päätynyt paluumatkalla ojaan.

RUL:n liittokokous Turussa 16.-17.11.

Kokouksessa valittiin uusi puheenjohtaja liitolle. Valitettavasti piirin ehdokas Valkeakosken kerhosta Tuomas Kuusivaara ei menestynyt viiden ehdokkaan kisassa. Uudeksi puheenjohtajaksi valitti Aaro Mäkelä Helsingistä. Hän on ollut liiton 1. varapuheenjohtaja kuluvalla kaudella. Hänellä on yhteyksiä Akaaseen, sillä hänen vanhempansa asuvat Akaan Toijalassa ja isä on kerhomme jäsen. Kerhoa kokouksessa edustivat Jari Rantanen ja Jukka Turunen.

Saajanmaja 50 vuotta juhlat 5.10.2019

Kesäkuun 29. pnä kuluvaa vuotta tuli kuluneeksi 50 vuotta Saajanmajan valmistumisesta. Tuolloin kerhon puheenjohtajana oli Urho Tähtinen rakentamisvaiheessa ja valmistumisen aikaan Touko Sirkesalo. Sähkö Saajanmajalle saatiin vuonna 1974. Sauna rakennettiin vuonna 1986 ja 2018. Tilaisuus avattiin Juhani Kuisman ja Jere Virtalan suorittamalla lipunnostolla.

Liput vastaanottivat vieraat Saajanmajan ovensuussa.

Juhlan järjestelyistä päävastuun kantoivat reserviläiset. Toijalan Seudun Reserviläiset ry:n puheenjohtaja Ossi Reini avasi tilaisuuden. Hän luovutti puheenvuoron puheenjohtajallemme Jari Rantaselle.

Hiljainen hetki Seppo Tiuran muistolle

Jarin johdolla vietimme hiljaisen hetken edesmenneen jäsenemme Seppo Tiuran muistolle. Seppo Tiura ja hänen äitinsä Aino Tiura lahjoittivat upseerikerholle Saajanmajan maa-alueen. Kunniapuheenjohtaja Pentti E.J. Uotilan aloitteesta kerhot teettivät Seppo ja Aino Tiuran valokuvin ja seuraavan tekstin sisältävän muistotaulun ”Saajanmajan synty”  majan seinälle laitettavaksi:

”Seppo Tiuran aloitteesta Mäki-Tiuran omistajat Aino Tiura ja hänen poikansa Seppo ja Tapio Tiura puolisoineen luovuttivat lahjakirjalla 2000 m2 :n määräalan Saajanmitan rannalta Toijalan Seudun Reserviupseerikerholle, joka puolestaan Tiuroja kuultuaan lahjoitti tontista puolet Toijalan Seudun Aliupseereille. Yhdistykset rakensivat tontille Saajanmajan, joka vihittiin käyttöön 29.6.1969”.

Teksti on Markku Lapinleimun käsialaa. Tilaisuuteen olivat kunniavieraina kutsuttu Seppo Tiuran puoliso Pirkko Tiura ja poika Jaakko Tiura.

Muisteluja rakentamisen ajoilta

Markku Lapinleimun johdolla muisteltiin majan rakentamista. Rakentamisen aikaan Urho Tähtinen toimi rautakauppa Wm.Sandberg:ssä Tampereella ostopäällikkönä ja hän onnistui saamaan merkittäviä määriä rakennustarvikkeita lahjoituksina mm. kuusi kiuasta. Touko Sirkesalo muisteli alkuvaiheen juhlia tapahtumia, joita vietettiin kaasuvalon loisteessa. Pentti E.J. Uotilalle oli jäänyt mieleen varainhankintana jätepaperikeräykset, sekä kamiinan hankinta.

Hauskana yksityiskohtana muisteltiin tapausta, jossa jälleen kerran Saajanmajan ympäristössä oli käynnissä kilpailu ja yhdellä rastilla oli myös hammaslääkäri Raimo Ranta. Tuolloin käyttövesi tuotiin kanistereissa majalle. Upseerien naistoimikunta oli lupautunut kahvin keittoon. Yht´äkkiä Raimo Ranta lähti juosten majalle, sillä hän oli tuonut mukanaan kanisterin jossa veteen oli sekoitettu pirtua. Hän nimittäin pelästyi että naiset ottavat siitä kanisterista vettä kahvin keittoon – eivät ehtineet ottaa!

Saajanmajan syntyä on käsitelty laajasti Markku Lapinleimun kirjoittamassa historiikissa ”Ote pitää”. Kirjoituksen liitteenä on ensimmäisen saunan rakentamisen talkoovastaavana toimineen Eero Ottilan muistelmia.

Vasarataulun taustaa

Ensimmäisen saunan yksi aktiivisimmista talkoolaisista oli Risto Suojanen. Hän kertoi pudottaneensa vasaran vahingossa piipun hormiin, eikä sitä sieltä tuolloin pois saatu. Tulipalon jälkeisissä purkutöissä vasara kuitenkin löytyi ja Risto lahjoitti sen muistoksi Saajanmajalle. Vasara sai paikkansa Juhani Kuisman tekemässä taulussa, joka myös paljastettiin juhlassa. Vasarataulu löytyy saunatuvan seinältä.

Tilaisuus jatkui Reijo Rasmuksen kertomuksella uuden saunan rakentamisesta. Yhtäläisyyttä niin Saajanmajan, ensimmäisen saunan ja uuden saunan osalta Reijo tunnisti talkootyön ja yhteishengen merkityksellisyydestä. Muistelujen jälkeen Toijalan Seudun Reserviläiset ry:n puheenjohtaja Ossi Reinille luovutettiin Vapaussodan Perinneliiton Sininen Risti havunoksatunnuksin -ansiomitali ja Jarmo Perttuselle kunniakirja aktiivisesta reserviläistoiminnasta.

Tilaisuudessa nautittiin Juhani Kuisman perheen valmistamista tarjoiluista.

Palaneen saunan hormista löytynyt Risto Suojasen vasara.

PsRUK:n Kannatusyhdistyksen RK-ammunnat Hätilässä elokuussa

Vuosittain elokuussa kokoontuvat PsRUK:n kannatusyhdistyksen jäsenet PSK:n ampumaleirille mittelemään yhdistyksen ampumamestaruudesta. Yhdistykseen voivat kuulua kaikki PsRUK:n suorittaneet upseerit. Jäsenmaksuvaroilla rahoitetaan PsRUK:n varusmieskurssien priimusstipendit ja kurssipuukkojen tuppimerkit.

Elokuussa päättyi PsRUK:n viimeisin kurssi numeroltaan 254. Kummikurssin 154:n puolesta juhlapuheen kävi pitämässä kenraaliluutnantti Esa Pulkkinen. Hän toimii EU:n sotilasesikunnan päällikkönä Brysselissä.

Yhdistys kaipaa lisää jäseniä. Mikäli olet kiinnostunut liittymään ota yhteyttä Turusen Jukkaan puh. 050-303 9183.

Tämän vuoden kilpailussa kerhon parhaasta sijoituksesta vastasi Raimo Antila 89 pist. ja neljäs sija. Kilpailun voitti ent. Panssariprikaatin komentaja, nykyinen Päivölän Kansanopiston rehtori, eversti Pekka Järvi 91 pistettä.

Kilpailun jälkeen paistettiin makkarat ja seurusteltiin, sekä luvattiin saapua ensi vuonnakin paikalle.

Kuntotestit 2019

Viisi AkRulaista ja 1 perheenjäsen osallistuivat tiistaina 27.8. aurinkoisessa ja lämpimässä illassa Akaan Viialan stadionolla. Testiin sisältyivät UKK kävelytesti, Cooperin testijuoksu ja sen jälkeen puolustusvoimien kuntotesti. Suoritukset arvioitiin pv:n taulukoiden mukaan ja palautteet lähetettiin kaikille osallistujille henkilökohtaisesti. Kävelytesti vei voiton osallistujamäärässä tänä vuonna. Se onkin erinomainen hieman matalamman kynnyksen koetus, jolla kuitenkin saadaan tietoa kestävyyskunnosta.

Urheilu-upseeri Marko Mahkosen järjestämään testiin olisi mahtunut lisää osallistujia. Ensi kerralla lukuisampi joukko liikkeelle.

Reippaat testaajat vas. Raimo Linnala, Ari-Pekka Hakala, Marko Mahkonen, Matti Koppanen ja Timo-Pekka Koivuniemi

 

Herrasmieskilpailu avasi syyskauden kerhossamme

Akaan Reserviupseerikerho järjesti jäsentapahtuman toimintasyksyn käynnistämiseksi perjantaina 9.8. Jäsentapahtuman yhteydessä järjestettiin herrasmieskilpailu, jossa kilpailijat pääsevät pareittain kilpailemaan herrasmiestiedoista ja –taidoista.Jäsentapahtuma kokosi yli kaksikymmentä yhdistyksen jäsentä osallistumaan yhdistyksen Saajanmajalle herrasmieskilpailusta, musiikista ja yhdessäolosta. Jäsentapahtumaa on pidetty matalan kynnyksen tapana osallistua yhdistyksen toimintaan.

 Jäsentapahtuman aloittanut yhdistyksen herrasmieskilpailu on joka toinen vuosi pidettävä kilpailu, jonka sisältöä voi tulkita varsin laajasti ja jonka tehtävät voivat olla hyvin monipuolisia. Kilpailun järjestämisvastuu on edellisen kilpailun voittajilla, eli tällä kertaa kilpailusta vastasivat Riku-Ville Koskinen, Eero Lapinleimu ja Raimo Antila. Tehtävät koostuivat tällä kertaa ammunnasta, äänettömästä viestinnästä, tunnistamistehtävistä, arvioinneista ja nokkeluutta vaativista tehtävistä. Osoittautui, että yhdessä parin kanssa tehtynä painon arviointi voi olla vaikeaa ja että viestintä käsimerkein vaikeutuu, kun tehtävään annetaan määräaika. Samoin tuttujakin logoja oli vaikea tunnistaa, kun niitä ei esitetä asiayhteydessä.

 Saajanmajan uudessa saunassa saunomisen ja ruokailun lisäksi iltaan sisältyi musiikkiesitys, josta vastasi lahjakas paikallinen puhallinsoittaja Valtteri Mönkö, joka esitti monipuolisen kattauksen musiikkia aina sota-ajan sävelistä sikermään Katri Helenan kappaleista.  

Kilpailun voittivat Markku Lapinleimu ja Marko Mahkonen, jotka saavat palkintona järjestää seuraavan kilpailun.

Kerhon rakentajat ahkeroineet kuluvan kesän aikana

Kerhomme ”rakennus- ja remonttiosasto” Rasmuksen Reijon ja Heleniuksen Raunon johdolla ovat ahkeroineet kesän aikana kahta suurehkoa projektia.

Akaa-Seuran perinnekiinteistö

Akaa-Seura ry:n puheenjohtajana toimii kerhomme jäsen Ahosen Leevi. Leevi antoi kerhon talkootehtäväksi uudistaa Akaa-Seuran perinnekiinteistön tiilikaton uusimisen ja rakennuksen maalaamisen. Hirsirakennus sijaitsee Toijalan terveyskeskuksen pihamaalla.

Museoaittahommat alkoivat 7.4. katselmuksella, jossa mukana Leevi Ahonen Akaa-Seuran pj., Reijo Rasmus työnjohto, puheenjohtaja Jari Rantanen talkooporukan kokoonkutsuja ja Rauno Helenius sotapäiväkirjanpitäjä, kuten hän hommaansa itse nimitti.

Varsinaiset työt aloitettiin 18.4. Leevi Ahosen ja Rauno Heleniuksen pestessä ja valitessa Mirja Anttilan lahjoittamia entisiä Sampolan savikattotiiliä. Kaikkiaan tiiliä pestiin n. 1060 kpl.

Talkoita oli ajalla 18.4-15.7., kaikkiaan 36 päivänä.  Talkoisiin osallistui 23 res. upseeria ja puolen tusinaa muuta henkilöä mm. Toijalan Kone ja Kuljetus / Harri Korpela nostelemalla tiilet katolle, Rami Vaittinen/ telineet ja Mirja Anttila tarjoili kahvia ja purtavaa.

Talkootunteja kertyi pyöreästi 550 ja talkookertoja kaikkiaan 165.

Aitan seinässä laatta: ”Tämä on entisen Iso-Rekolan tilan piha-aitta. Kello entisen Kurvolan Säteri-Rusthollin työkello v 1848 muistona tallennettavaksi. Lahjoittanut leski Karin Koskenkari. Tapuloitu tähän aitta-rakennukseen 1984. Iloksi meille kunniaksi edesmenneille. Akaa-Toijala seura, Toijalan kaupunki”.

Saajanmajan laiturin rakentaminen

Museoaitan valmistumisen jälkeen Leevi, Rauno ja Reijo siirtyivät Saajanmajalle laiturin tekemiseen.

Laiturin tekoon kertyi yhteensä 140 tuntia ja mukana oli yhdeksän henkilöä. Luvussa mukana reserviläisistä Kuisman Juhani. Työt aloitettiin  16.7. ja valmistuminen  7.8. Talkoopäiviä kertyi 9. Pääosa tunneista kertyi avainryhmälle Ahonen, Helenius, Kuisma ja Rasmus. Muut olivat mukana laiturin vesillelaskussa. Hommat sujuivat suunnitellusti, tosin erinäiset detaljit kuten rantakiinnitys teetti työtä. Tarkoitus on vielä parantaa laiturin ankkurointia ja ruopata laiturin edustalta mutaa pois.

Saajanmajan saunan uudelleen rakentaminen palon jälkeen on nyt kaikilta osiltaan saatu päätökseen. Kerholaiset aktiviisesti käyttämään tätä mahdollisuutta rentoutumiseen hienossa ympäristössä.

Akaa Seuran museoaitan harjakaiset ja Saajanmajan laiturin kastajaiset Saajanmajalla

Tilaisuuteen oli kutsuttu ne henkilöt, jotka löytyivät Heleniuksen Rauno ”sotapäiväkirjasta”, remontin ja laiturin tekoon osallistuneet henkilöt. Ahosen Leevi kokkaili maittavat tarjoilut juomineen. Illan aikana suunniteltiin jo tulevia remonttikohteita mm. Saajanmajalle. Reserviläistoimintaa parhaimmillaan.

Etelä-Hämeen ja Uudenmaan reserviläispiirien ampumasuunnistuskilpailut

Järjestimme piirien ampumasuunnistuksen Ruskeekiven ampumaradalla tiistaina 25.6. Kilpailun johtajana toimi Petteri Jyrämö. Kaksi vuotta sitten hankitulla rutiinilla järjestelyt onnistuivat hyvin ja kilpailu vietiin läpi jouhevasti. Kilpailuun osallistui 25 kilpailijaa omasta Etelä-Hämeen piiristä sekä 9 kilpailijaa Uudenmaan piiristä.

Tulokset:
E-H. ja Uudenmaan reserviläispiirien ampumasuunnistus mestaruuskilpailut 2019

joukkuetulokset

Kerholta jälleen joukkue Jukolassa

”Meillä oli todella mukava Jukola-reissu. Sää suosi, maasto ja kartta olivat erinomaiset ja porukalla oli hyvä fiilis” näin kommentoi kerhon urheilu-upseeri Marko Mahkonen Jukolaan osallistuneiden mietteitä.

Joukkueessamme suunnistivat lähtöjärjestyksessä: Jari Rantanen, Matti Kärenlampi, Marko Mahkonen, Timo-Pekka Koivuniemi, Reijo Rasmus, Jussi Pekkala ja veljessarjan Eerona Mikko Soini.

Joukkueen ”Juhani” Reijo Rasmus maalisuoralla

Majoituksessa vas. Timo-Pekka Kallioniemi, Matti Kärenlampi ja Jari Rantanen. Rantasen juniorit seuraavat isän jalanjälkiä.

Piirin ruutiasekisat Valkeakoskella

Ammunnat käytiin 8.-9.6. Kaakonojan tutulla ampumaradalla. Osanottajia kisoihin on valitettavan vähän. Mukaan voi lähteä vaikka harjoittelematta ja silti ei tarvitse viimeistä sijoitusta saavuttaa. Kerholla on aseita riittävästi kisoihin. Kerhostamme osallistui kisoihin kuitenkin hyvän kokoinen ryhmä muihin verrattuna yht. 7 kilpailijaa. Ohessa jäsentemme tuloksia.

Pienoiskivääri 3×20

H –sarja 2. Jyrämö Petteri, H50 1. Mahkonen Marko, 2. Koppanen Matti

Pienoiskivääri 60 ls makuu

H-sarja 2. Jyrämö Petteri, H50 1. Mahkonen Marko, 2. Koppanen Matti

Joukkue            1. AkRU

Pistooli 30+30

H-sarja 1. Antila Raimo, 5. Rantala Sami, 6.Jyrämö Petteri

H50 2. Koppanen Matti, H60 5. Turunen Jukka,  H70 2. Lapinleimu Markku

Pistooli pika-ammunta

H-sarja 2. Antila Raimo, 5.Rantala Sami, H50 2. Koppanen Matti, H60 5. Turunen Jukka, H70 2. Lapinleimu Markku

Joukkue pistooli pika

2. AkRU I (Antila, Jyrämö, Rantala)

6. AkRU II (Koppanen, Lapinleimu, Turunen)

 

Puheenjohtaja ampumakävelyn voittoon

Ampumakävely on perinteinen kevään rento kilpailu, jossa mitataan tarkkuutta kävelyssä ja pistooliammunnassa.

Perinteisesti ammunnassa on annettu pisteitä sen mukaan mitä paremmin laukaukset ovat kasassa, kymppejä ei siis tarvitse saada menestyäkseen. Kävelyssä taas on tarkoituksena kulkea sama reitti mahdollisimman tarkasti samassa ajassa kaksi kertaa läpi. Viiveet ampumapaikalla jne. tuovat lisähaastetta kävelyvauhdin optimointiin.

Tänä vuonna kilpailijoiden pasmat sekoitettiin antamalla käsky kävellä reitti toisella kierroksella eri suuntaan. Tämä lisäsi ajankulunarvioinnin vaikeutta vaihtelevasti – parhaimmillaan tuli vain kahden sekunnin ero kierrosten välillä. Niukkaan voittoon käveli, tosin juoksuvauhtia, Rantasen Jari.

Ampumakävelyssä ei voitto ole tärkeintä, vaan osanotto ja jälkipuinnit nuotion äärellä.

Taitokilpailu Parolannummen maastossa

Nihattulan koulu Hattulassa toimi lähtö- ja maalialueena 4.5. käydyssä kilpailussa. Kilpailijoita osallistui tänä vuonna yhteensä noin 40. Kerhostamme osallistui kuusi kilpailijaa. Upseerisarjan joukkuekisassa sijat 3. ja 6. Tällä kertaa parhaasta suorituksestamme vastasi Airaksisen Petri jaetulla kuudennella sijalla.

Toijalan Seudun Reserviläisten panos oli reserviläisten sarjassa vahva; 1. ja 6. Virtalan Jere neljänellä sijalla yksilökilpailussa.

Oheisessa kuvassa kilpailun taustoitusta.

Petri Airaksinen palkittiin upseeripiirin parhaana puheenjohtajana v. 2018

Etelä-Hämeen Reserviupseeripiirin kevätkokous järjestettiin 20.3. Kokous oli panssarimuseolla ja ennen kokousta museon johtaja piti esittelyn.

Vuosittain piiri palkitsee ansioituneimman puheenjohtajan ”Bühlerin kilvellä”. Vuonna 1978 piirin silloinen puheenjohtaja kapteeni Waldemar Bühler lahjoitti kelotukkiin kiinnitetyn kilven kiertopalkinnoksi. Ensimmäisen kerran kilvellä palkittiin puheenjohtaja vuonna 1979.

Akaan Reserviupseerikerhosta kilven ovat saaneet:

1985 Jaakko Sirola, 1990 Markku Lapinleimu, 1993 Leo Koskinen, 1998 Heikki Rantanen, 2001 Reijo Rasmus, 2004 Jukka Yrjölä, 2008 Jukka Turunen ja 2016 Matti Koppanen.

Onnittelut Petrille!

Veteraanipäivänä Sankarihaudalla Toijalassa

Kansallisena Veteraanipäivänä lauantaina 27.4. laskettiin aamusta klo 8.30 Akaan kaupungin, seurakunnan ja Veteraanijärjestöjen seppele Sankarihaudalle Toijalassa. Tilaisuudessa ei pidetty puheita. Sankarihaudalla kunniavartio ja Suomen lippu airueineen. Näihin miehitys perinteisesti kerhostamme ja Toijalan Seudun Reserviläisistä.

Seppeleen sinivalkoisen nauhan teksti kuului: ” Sankarivainajien muistoa kunnioittaen – Akaan kaupunki, seurakunta ja Veteraanijärjestöt”.

Seppeleen laskun jälkeen paikalla ollut väki, lippu- ja kunniavartiot ja siirtyivät Veteraanipuistoon. Täällä muistokivelle laskettiin kukkalaite, jonka sinivalkoisen nauhan teksti kuului: ” Sotiemme veteraaneja kiittäen vapaasta itsenäisestä isänmaasta – Akaan kaupunki ja kaupunkilaiset”.

Veteraanipäivän ohjelmaan kuuluu myös kaupungin järjestämä juhlatilaisuus, joka on avoin tilaisuus kaikille kaupunkilaisille. Tilaisuus järjestettiin jo perjantaina Akaan Seurakuntasalilla Toijalassa. Ohjelmassa oli juhlapuhe kaupunginjohtaja Antti Peltola, musiikkiesityksiä ja runonlausuntaa.

Kerho mukana talkoissa Riihiniemessä

Toijalan Riihiniemessä lähellä Turun rataa on muistomerkki Toijalassa v. 1918 menehtyneiden punaisten muistoksi. Alueelle on haudattu 400 vainajaa.

Alueen omistus on jakaantunut kolmeen osaan kaupungin, seurakunnan ja erään perikunnan kesken. Seurakunta huolehtii hautakummusta.

Juhani Salin ToijalanTyöväenyhdistyksestä lähestyi kerhoa talkoopyynnöllä, jonka tarkoituksena oli siistiä hautakummun aluetta puita ja pensaikkoa kaatamalla. Erityisesti meiltä pyydettiin sahamiestä. Itseoikeutettuna tehtävään lähtivät Lapinleimun Markku yhdessä Linnalan Rami kanssa. Tätä parivaljakkoa näkee harva se viikko metsätöissä Kuhavuoren metsissä. Risujen kannossa ahersivat Teräväisen Heikki ja Turusen Jukka.

Talkoiden jälkeen Heikki, Rami, Jukka ja Markku. Taustalla muistomerkkialue.

Reserviläinen-lehti huomioi kerhomme toimintaa

Reserviläinen-lehti julkaisi numerossaan 2/2019 huhtikuu puolen sivun artikkelin kerhomme toiminnasta otsikolla ” Akaan Reserviupseerikerhossa nuoret vastuunkantajina”.

Lehdessä saavat melko harvoin yksittäiset kerhot näin paljoa palstatilaa. Artikkelin kirjoittajaa Susanna Takamaata avustivat ansiokkaasti Raimo Antila, Eero Lapinleimu ja Jari Rantanen.

Artikkeli Reserviläinen-lehdessä 2/2019 huhtikuu

Kevätkokous sujui rutiinilla

Kevätkokous kokosi 20 reservin upseeria Toijalan Yhteiskoulun auditorioon 14.3. Jälleen kerran Toijalan Seudun Maanpuolustusnaiset olivat valmistaneet runsaan kokouskahvitarjoilun Eila Arvosen, Marja-Leena Hevonojan ja Hilkka Rekolan toimesta. Lämmin kiitos osallistuneiden puolesta!

Tällä kerralla kokousesitelmien aiheena olivat henkilöesittelyt. Vuoden alussa tehtävänsä aloittanut Etelä-Hämeen Reserviupseeripiirin puheenjohtaja Matti Vainio esittäytyi ja kävi läpi piirin tavoitteita kuluvalle vuodelle. Jäsenkehityksestä huolehtiminen nousi tärkeimmäksi listalla. Tulevaisuus nähdään nuorten aktivoimisena mukaan kerhotoimintaan. Keinoina hän näkee kerhojen monipuolisen toiminnan, etenkin nuoria kiinnostavien asioiden  kuten esim. SRA-ammunnan.

Hänellä oli myös käytössään tuoreita toimintatilastoja RUL:lta. Kerhomme sijoitus hienosti 9. kaikkiaan 244:n jäsenkerhon määrästä . Omassa B-sarjassa sijoitus 2. (B-sarjassa kerhojen jäsenmäärät 60-150) 144:n jäsenkerhon joukosta. Näistä hän antoi vilpittömän tunnustuksen kerhomme toiminnalle.

Piirin organisaatiossa kerhostamme tänä vuonna ovat Jukka Yrjölä varapuheenjohtajana ja Timo-Pekka Koivuniemi I urheilu-upseeri.

Toisen henkilöesittelyn suoritti MPK Hämeen maanpuolustuspiirin uusi apulaispiiripäällikkö Sauli Mäenalusta. Hän kertoi uusien lakien vaikutuksesta MPK:n ja Puolustusvoimien yhteistyöhön ja –toimintaan, niiden haasteisiin ja mahdollisuuksiin. Tärkeänä toiminnan alueena hän painotti nuorten ja naisten tutustuttamista maanpuolustukseen. Kaikkiaan MPK Hämeen alueella on vuosittain n. 85 koulutustapahtumaa, joita järjestämässä reserviläisistä koostuvia kouluttajia 170 henkilöä.

Kokouksen puheenjohtajana uusin kunniajäsen Reijo Rasmus

Reijon johdolla kokous sujui rivakasti ja jämäkästi. Vuoden 2018 toimintakertomukset kuultiin, tilinpäätökset katsottiin Lauri Rekolan esittelemänä ja vastuuvapaus myönnettiin tilivelvollisille.

Varsinaisen kokouksen jälkeen palkittiin viime vuonna ansioituneita seuraavasti:

 Majurin Miekka                                                      Timo-Pekka Koivuniemi

Hikiristi                                                                    Matti Koppanen

Kotoa poissa-karttu                                               Rauno Helenius

Vuoden kivääriampuja                                         Sami Rantala

Vuoden pistooliampuja                                        Raimo Antila

Vuoden sotilasurheilija                                         Jari Rantanen

Vuoden nuori upseeri                                           Sanna Jaakola

Lisäksi kokouksessa luovutettiin Ville Höltälle RUL:n pronssinen ansiomitali ja Henri Valtaselle Etelä-Hämeen Reserviupseeripiirin hopeinen ansiomitali.

Talvisodan päättymispäivän tilaisuus 13.3.2019

Talvisodan päättymisestä tuli kuluneeksi 79-vuotta. Tapahtunutta muisteltiin Akaassa Toijalan ja Viialan Sankarihaudoilla järjestetyissä tilaisuuksissa.Toijalan Sankarihaudalle järjestivät reserviläisjärjestöt Suomen lipun airueineen, sekä kunniavartion. Tilaisuus alkoi kirkon rauhankellojen soitolla ja jatkui Toijalan Mieskuoron laululla, sekä Jukka Turusen puheella. Tilaisuus päättyi virren nro 577 yhteislauluun. Osallistujat siirtyivät tämän jälkeen ohjelmalliseen muistotilaisuuteen Seurakuntatalolle.

Tänä vuonna tervehdys- ja loppusanat lausui Markku Lapinleimu. Toijalan Mieskuoron esittämänä kuultiin Kansalaislaulu, Sillanpään marssilaulu ja Veteraanin iltahuuto. Pastori Kaisa Karema kertoi puheessaan muistojaan omalta varusmiesajaltaan ja erityisesti naisen roolista asepalveluksessa.Tilaisuuden kahvit voileipineen on tarjonnut jo pitkään ensin Erkki Ahonen ja perinne on jatkunut Leevi Ahosen toimesta. Tilaisuus päättyi Maamme-lauluun.

Tilaisuuden järjestäjinä toimivat kolme akaalaista veteraanijärjestöä. Tänä vuonna järjestelyvuorossa oli vuorossa Toijalan ja Ympäristön Sotaveteraanit ry Markku Lapinleimun johdolla.

Tilaisuuteen osallistui kaksi sotiemme veteraania. Vas. Markku Lapinleimu, Kauko Alamäki ja Erkki Kitunen.

 

Kuutamohiihto 2019

Sääennusteet näyttivät uhkaavilta ennen vuoden 2019 kuutamohiihtoa – luvassa oli vesisadetta. Tapahtumapaikaksi oli valittu Veikkojen maja, missä onkin ollut yleensä parhaat ladut tarjolla, niin kauan kuin Akaan seudulla ylipäänsä voi hiihtää. Illaksi ei saatu kuutamoa, vaikka täysikuu möllöttikin pilviverhon takana. Sen sijaan sade loppui illaksi ja laduilla oli lentokeli! Sään mukaisesti tänä vuonna oli ilmailuaiheiset tehtävät hiihtäjille. Läheisille pelloille oli tilannekuvan mukaisesti pudonnut kaksi hävittäjää, jotka täytyi käydä tunnistamassa. Lisäksi tiedustelun jälkeen piti arvioida hylkyjen välinen etäisyys, mikä osoittautuikin suhteellisen haasteelliseksi. Kohteiden välillä ei ollut näköyhteyttä ja niiden välinen reittikin mutkitteli varsin reippaasti. Näistä haasteista huolimatta tarkin arvio heitti vain 5 metriä oikeasta etäisyydestä. Kiitokset tukijoukoille ja osallistujille!

Urheilu-upseerit

Juhlimme arvokkaasti, mutta rennosti

Akaan Reserviupseerikerho juhli 70-vuotista taivaltaan Viialan Työväentalolla helmikuun 16.pnä 100 hengen voimin. Illan ohjelmaan kuuluivat muutamat puheenvuorot, ruokailu, ohjelmanumero sekä tanssia.

Juhlapäivä avattiin aamulla seppeleen laskulla Toijalan Sankarihaudalle. Seppeleen laskun jälkeen laskettiin kynttilät seitsemän edesmenneen kerhon puheenjohtajan haudoille. Puheenjohtaja Jari Rantanen lähetti taistelijaparit laskemaan kynttilöitä muistuttaen heitä entisten puheenjohtajiemme merkityksestä kerhomme 70 vuotisen katkeamattoman toimintahistorian toteuttajina.

Seppeleen ja kynttilöiden laskemisen jälkeen puheenjohtaja Jari Rantanen, varapuheenjohtaja Petteri Jyrämö ja emerituspuheenjohtaja Jaakko Sirola tekivät tervehdyskäynnin 90-vuotiaan kunniapuheenjohtajan Pentti E.J.Uotilan luona.

 

Varsinainen juhla avattiin arvokkaasti Suomen lipun sisään tulolla kantajana Mikko Soini, häntä seurasi Jussi Pekkala kerhon lippua kantaen Torun marssin (kerhon oma marssi) soidessa. Musiikista juhlassa vastasi Ilmavoimien soittokunta päällikkökapellimestari Juha Ketolan johdolla.

” 70 vuotias Akaan Reserviupseerikerho on aktiivinen, hyvinvoiva ja nykymaailmaan tarpeisiin muuntautumiskykyinen yhdistys. Kerhomme nuorten upseerien toiminta on valtakunnallisestikin katsottuna esimerkillisen aktiivista. Nuoriin panostaminen yhdessä vahvojen perinteiden kanssa takaa meille vakaan tulevaisuuden myös tuleviksi vuosikymmeniksikin”, totesi Rantanen tervetulopuheessaan.

Juhlapuheessa katse tulevassa

Puolustusvoimien tutkimuspäällikkö insinöörieversti Jyri Kosola käsitteli juhlapuheessaan sodankäynnin tulevaisuutta.  ”Tekoälyllä varustetut järjestelmät  ja robotiikka tulevat olemaan merkittävä osa tulevaisuuden taistelukenttää, mutta tämä ei tule poistamaan inhimillisen sotilaan ja Suomen puolustukselle tärkeän reserviarmeijamme tarvetta”, Kosola summasi.

Reserviupseeriliiton toiminnanjohtaja Janne Kosonen antoi tervehdyspuheessaan merkittävää tunnustusta Akaan Reserviupseerikerhon toiminnalle. ”Te olette vuosi toisensa jälkeen olleet liiton toimintatilaston kärkisijoilla aktiivisuudella mitattuna”. Tervehdyksessään hän käsitteli myös hiljattain tehdyn maanpuolustusta käsittelevän tutkimuksen tuloksia. Todeten kuitenkin maanpuolustustahdon olevan edelleen korkealla tasolla suomalaisten keskuudessa.

Reijo Rasmus kutsuttiin kunniajäseneksi nro 16

Reijo Rasmus on toiminut kerhossa puheenjohtajana, sihteerinä sekä upseeripiirissä urheilu-upseerina. Kaikenlainen aktiivisuus kerhon toiminnassa on kuulunut Reijon tapaan toteuttaa maanpuolustustahtoa.

Juhlassa jaettiin seuraavat huomionosoitukset

Petri Airaksinen, Akaan Reserviupseerikerhon standaari

Markku Lapinleimu, Etelä-Hämeen Reserviupseeripiirin ansioristi

Raimo Antila, Etelä-Hämeen Reserviupseeripiirin kultainen ansiomitali soljen kera

Jukka Yrjölä, Etelä-Hämeen Reserviupseeripiirin kultainen ansiomitali soljen kera

Petteri Jyrämö, Etelä-Hämeen Reserviupseeripiirin kultainen ansiomitali

Erkki Väisänen, Etelä-Hämeen Reserviupseeripiirin hopeinen ansiomitali

Hilkka Rekola, Etelä-Hämeen Reserviupseeripiirin hopeinen ansiomitali

Jukka Salminen, Etelä-Hämeen Reserviupseeripiirin pronssinen ansiomitali

Sanna Jaakola, RUL:n pronssinen ansiomitali

Riku-Ville Koskinen, RUL:n standaari

Marko Mahkonen, RUL:n standaari

Loppuilta rennoissa tunnelmissa

Lippujen juhlatilasta poistumisen jälkeen juhlan juontajana toiminut Mikko Kuitunen ohjeisti ruokailu- ym. käytännön ohjeita juhlaväelle totutulla huumorilla höystettynä. Maittavan ruokailun lomassa Mikko haastatteli vanhoja puheenjohtajia. Jaakko Sirolaa haastatellessaan hän kertoi muistavansa erityisen hyvin sen, kun lehtori Jaakko Sirola joutui heittämään häntä liidulla, kun Mikon aktiviteetti tunnilla suuntautui vääriin asioihin.

Varsinaista historian esitystä ei juhlassa tällä kertaa ollut. Sen sijaan tapahtumia matkan varrelta muisteltiin ohjelmanumerossa ”Kunniamerkkipommi”. Formaatti oli otettu Riitta Väisäsen tunnetuksi tekemästä ”Kymppitonni”-ohjelmasta. ”Riittana” toimi kerhon sihteeri Sanna Jaakola. Huumorilla toteutetulla esityksellä käytiin läpi monia kerhon merkittäviä tapahtumia matkan varrelta; Saajanmajan rakentamisesta sotahistoriallisten matkojen kautta nykyhetkeen.

”Koppanen ja kollit”-yhtye viihdytti juhlijoita loppuillan

Hyvät juhlat vaativat useimmiten tanssimusiikkia – niin tälläkin kertaa. Musiikista vastasi yhtye ”Koppanen ja kollit”. Orkesterissa esiintyivät kerhon jäsenistä Matti Koppanen, Timo-Pekka Koivuniemi ja Jussi Pekkala. Lisävahvistuksena kokoonpanossa olivat Kati Aalto laulu, basso Harri Suopelto ja rummut Kari Linna. Täpötäyteen juhlatilaan raivattiin tanssitilaa pöytiä siirtämällä. Siitäkin huolimatta tanssilattialla oli mukavan ahdasta.

Valtaisa puheensorina oli tyypillistä juhlan kululle. Se syntyy, kun saman henkiset henkilöt tapasivat toisiaan. Yhdessä kanssamme juhlivat edustajat Toijalan Seudun Maanpuolustusnaisista, Toijalan Seudun Reserviläisistä sekä upseerikerhoista Urjalasta ja Valkeakoskelta.

Linkki Sankarihaudan seppeleen laskusta ja edellisten puheenjohtajien haudoilta kynttilöiden laskusta

https://drive.google.com/open?id=1QNcB6X8_uhxL-Vkbd6GQw741ePEQ1nMG

Linkki juhlan kuvakollaasiin

https://drive.google.com/open?id=1_cbD9SVYKIG9aOSu85Mg_Y9LxhEMKI5E

Juhlapaikka tarvitsi hieman tuunausta ennen juhlaväen saapumista, kuvat perjantai-illasta.

Emeritus puheenjohtaja Petri Airaksinen ja ”Koppanen ja kollit” yhtyeen kapellimestari Matti Koppanen hakevat puhujapöntölle oikeaa sijaintia.

 

Puheenjohtaja Jari Rantanen tarttunut työkaluihin ja ”Kunniamerkki-pommin” lavasteet syntymässä. Samaan aikaan hän osallistui työpaikan skype-palaveriin (kuulokkeet).

Antilan Raimo tarttunut surutta siivousvälineeseen.

Pöydät menossa järjestykseen: vas. Yrjölän Jukka, Salmisen Jukka, Jaakolan Sanna, Rantasen Jari, Antilan Raimo, Sirolan Jaakko ja Jyrämön Petteri

 

Salibandy löytänyt paikkansa talven kuntoliikuntamuotona

Sunnuntain salibandy vuorolla on käynyt mukavasti väkeä kerhosta ja yhteistyö kuntoliikuntaryhmä kondiksen kanssa on taannut hyviä pelejä innokkaille. Näiden innostaman urheilu-upseeri Timo-Pekka Koivuniemi kokosi porukan kasaan ja haastoimme Toijalan Seudun Reserviläiset haasteotteluun. Ottelu käytiin lauantaina 9.2 Ideaparkin areenan pienemmällä kentällä. Upseereiden taustalla ollut pienimuotoinen harjoittelu sekä hieman laajempi osanotto toivat selvän 13-3 voiton. Hattutemput pelissä tekivät Jukka-Pekka Jyrämö, Riku-Ville Koskinen sekä Timo-Pekka Koivuniemi upseereista ja Teppo Koskinen reserviläisistä. Pelin jälkeen oli jälkipelit ja tulevan yhteistoiminnan suunnittelua Akaan keilahallin saunalla.

Palaaminen jatkuu sunnuntai-iltaisin, jos haluat liittyä mukaan peliporukkaan, ilmoittaudu Jari Rantaselle niin pääset mukaan Whatsapp tiedotuslistalle vuoroista.

Piirin ilma-asekilpailuista kaksi joukkuekultaa

2019 Etelä-Hämeen reserviläispiirien ilma-asekilpailut järjestettiin Akaassa Lastumäen yhteiskoulun liikuntasalissa 19. ja 20. tammikuuta Toijalan Seudun reserviläisten Heikki Aholan johdolla. Järjestelytehtävissä kerhomme kantoi vastuuta lähinnä kilpailupaikan pystytys ja purkutehtävistä, minkä ansiosta saimme erittäin hyvän osanoton kilpailuun. Pistoolissa 7 kilpailijaa ja ilmakiväärissä 3.

Lauantain kivääriammunnassa joukkueemme Petteri Jyrämö, Marko Mahkonen ja Sami Rantala toi reserviupseerikerhojen sarjassa voiton kotiin. Henkilökohtaisessa kisassa Petterin suoritus riitti yleisessä sarjassa viidenteen tilaan.

Sunnuntain ilmapistooliammunnan aamuerässä Matti Koppanen ampui H50 sarjan toiseen tilaan oikeuttavan tuloksen. Reserviupseerikerhojen joukkuekilpailussa edellisen päivän tapaan saimme voiton Sami Rantalan johdolla, joka oli yleisen sarjan viides. Muut ampujat voittojoukkueessa olivat Raimo Antila ja Petri Airaksinen.

Tulokset: https://www.reservilaisliitto.fi/files/30832/E_H_Res_2019_ia_tulosluettelo.pdf

V. 2018

OP ilma-asekilpailussa miesmuistiiin ennätysmäärä suorituksia

Loppuvuoden aikana käytössämme olevalla Pirtin ampumaradalla kävi tiistaisin kiitettävä määrä ampujia harjoittelemassa sekä myös tekemässä suorituksia OP ilma-asekilpailuun. Myös nuorten ampumailta sekä ammuntailta joulukuun perjantaina saivat hyvän osanoton. Yhteensä OP ilma-asesuorituksia kirjattiin 20 ja näistä 19 oli suorittanut sekä pistooli että kivääriammunnan.

OP ilma-asekilpailun kolme parasta:

UPSEERIT PISTOOLI KIVÄÄRI YHTEENSÄ
1. Sami Rantala 358 318 676
2. Raimo Antila 351 306 657
3. Marko Mahkonen 322 322 644

Jukka Yrjölä Etelä-Hämeen Reserviupseeripiirin puheenjohtajistoon

Etelä-Hämeen Reserviupseeripiirin syyskokous 11.12. valitsi piirin 2.varapuheenjohtajaksi Jukka Yrjölän. Piirin uudeksi puheenjohtajaksi valittiin Matti Vainio Janakkalan Reserviupseerikerhosta ja 1. varapuheenjohtajaksi Ilpo Heporaudan Hattulan-Tyrvännön Reserviupseerikerhosta.

Jukka on aktiivinen toimija maanpuolustuksen saralla.

  • RUL:n liittovaltuuston jäsen
  • Etelä-Hämeen Reserviupseeripiirin toiminnantarkastajana 15 vuotta (nyt päättyy)
  • Akaan Reserviupseerikerhon hallituksen jäsen
  • MPK:n Akaan paikallispäällikkö
  • Ilmatorjuntayhdistyksen Hämeen osaston puheenjohtaja

Kokoukseen Hämeenlinnassa osallistui 41 jäsentä, joista kerhomme edustus 8 jäsenellä erinomainen. Kokousesitelmän piti RUL:n järjestösihteeri Susanna Takamaa. Hän kertoi RUL:n syksyn menneistä ja tulevan vuoden toiminnasta.

Kerho mukana Itsenäisyyspäivän aamun tapahtumissa Toijalassa

Viimevuotiseen tapaan kerho oli vahvasti kaupungin tukena järjestämässä Toijalan torin lipunnostotilaisuutta, sekä Sankarihaudalla tapahtunutta juhlatilaisuutta.

Varapuheenjohtaja Jari Rantasen johdolla järjestimme viime vuonna lippulinnaan osallistuneille yhdistyksille informaatiotilaisuuden 26.11. tulevasta juhlatapahtumasta. Tavoitteena oli saada lippulinnaan runsas osanotto. Tässä onnistuimmekin hyvin, sillä lippulinna muodostui 20 yhdistyksen lipuista.

Aamun juhlallisuuksiin osallistui useita kerhon jäseniä lipunnostoon, kunniavartioon, Suomen lipun airueeseen, useiden yhdistysten lipunkantajina ja Sankarihaudalle seppeleenlaskijana.

Juhlapuhujana rovasti Sauli Turja.

Pentti E.J.Uotila 90-vuotta

Kunniapuheenjohtajamme Pentti E.J. Uotila täytti keskiviikkona 5.12.2018 90-vuotta. Hän oli järjestänyt kahvivastaanoton kotonaan. Kerhon puolesta onnittelukäynnin tekivät puheenjohtaja Petri Airaksinen, varapuheenjohtaja Jari Rantanen ja emeritus puheenjohtaja Jaakko Sirola.

Toijalan Seudun Reserviupseerikerhon jäsenet onnittelevat syntymäpäiväsankaria!

 

Syntymäpäiväsankaria onnittelemassa vas. Jaakko Sirola, Petri Airaksinen ja Jari Rantanen

Ammuntaa tiistaisin klo 18.00 Pirtillä

Kerhon jäsenillä on mahdollisuus käydä ampumassa ilmapistoolilla ja -kiväärillä Pirtillä tiistaisin klo 18.00. Välineet kerhon puolesta korvauksetta. Sinun ei tarvitse olla Annie mestariampuja voidaksesi käydä kokeilemassa miten sinulla ammunta sujuu. Paikalla saatavissa opastusta. Tervetuloa!

Syyskokous päätti uudesta nimestä 

Toijalan Seudun Reserviupseerikerho ry. päätti syyskokouksessa 7.11.2018 kerhon uudesta nimestä ja uudesta puheenjohtajasta.

Uudeksi nimeksi päätettiin Akaan Reserviupseerikerho ry. Nykyinen nimi on ollut käytössä kerhon perustamisesta vuodesta 1949 alkaen. Kerho juhlii helmikuussa 70-vuotista taivaltaan.

Päätöksen taustoja selvitellessään puheenjohtaja Petri Airaksinen totesi nykyisen jäsenistön koostuvan koko Akaan alueelta ja uusi nimi kuvaa parhaiten toimialuettamme. Samassa yhteydessä päivitetään kerhon säännöt vastaamaan nykyisiä Reserviupseeriliiton mallisääntöjä.

Uudeksi puheenjohtajaksi valittiin Jari Rantanen

Jari Rantanen on toiminut edelliset kolme vuotta kerhon varapuheenjohtajana. Jari on ensimmäinen toisen polven puheenjohtaja, sillä hänen isänsä Heikki Rantanen toimi puheenjohtajana vuosina 1995-1997. Jari asuu perheineen Viialassa ja on tunnettu aktiivisena tenniksen harrastajana.

Varapuheenjohtajaksi valittiin Petteri Jyrämö. Petteri on toiminut kerhon ampumaupseerina useita vuosia. Hän on ollut vastuussa kerhon ampumatoiminnasta ja osallistunut järjestävänä tahona useisiin reserviläisten ampumakilpailuihin piiritasolla.

Hallitus myös hieman uudistui. Uusina valittiin Mikko Soini ja Tomas Ström. Iso kiitos Pekkalan Jussille ja Eskolan Yrjänälle ansiokkaasta ja pitkästä hallitusrupeamasta.

Kokouksessa myös huomionosoitus

Puheenjohtaja Petri Airaksinen luovutti kerhon sihteeri Sanna Jaakolalle ”Maanpuolustus peruskalliomme” –standaarin aktiivisesta kerhotoiminnasta.

Kokousesitelmän piti Tuomas Kuusivaara Valkeakosken Reserviupseerikerhosta. Hän kertoi RUL:in Reservin Mentorit säätiön toiminnasta ja tavoitteista. Mentor-toiminnassa keskitytään varusmiespalvelustaan suorittavien ja nuorten reserviläisten uratavoitteiden löytämiseen sekä niiden saavuttamiseen. Tästä aiheesta tullaan varmasti kuulemaan jatkossakin, sillä kokemukset ovat osoittaneet asialle olevan kiinnostusta.

Kokouksen muut aiheet olivat sääntömääräisiä tulevan toimintavuoden toimintasuunnitelmien ja talousarvion hyväksymistä vuodeksi 2019.

Kokouksessa oli runsas osanotto. Saunan rakentamisen yhteydessä myös majan tilaa on restauroitu.

Kokouksen kahvitarjoilusta kiitokset Maanpuolustusnaisten aktiiveille Arvosen Eilalle ja Rekolan Hilkalle. 

ResUL:in syysjotoksella; ”Panssarijotos 2018”, kerho mukana kilpailemassa ja tehtävärastin toteuttajana

Tämän vuotinen kilpailu oli annettu Etelä-Hämeen reserviläisjärjestöjen tehtäväksi. Kilpailu toteutettiin pe-su 14.-16.9. Parolannummen toimiessa keskuspaikkana.

Kerholta kaksi joukkuetta kisailemassa

Kerhollamme oli joukkueet ns. sotilassarjassa ja reserviläissarjassa. Sotilassarjan joukkueen muodostivat Rantasen Jarin johdolla, Risto Makkonen, Jussi Virkkunen ja Jussi Ylönen. Sarjassa kilpaili 26 joukkuetta ja kerhon joukkue sijoittui hienosti 9. Tehtävärasteja kaikkiaan 29 kpl.

Reserviläissarjan joukkueen kokoonpano Raimo Antila, Jan Kraft, Lauri Rekola ja Sami Rantala. Sarjassa oli 24 joukkuetta ja kerhon joukkueen sijoitus 11.

Kerta kaikkiaan hienot sijoitukset molemmilta joukkueilta. Joukkueemme esiintyivät kilpailussa nimillä Toijalan Seudun Reserviupseerikerho 1 ja 3. Valtaosa joukkueista esiintyivät ”tekaistuilla nimillä” esim. Kairoihin kadonneet, Hämeenlinna. Näinkin kerhomme esiintyi laajassa joukossa edukseen.

Järjestimme rastitehtävän nro 17

Rastin tehtävänä oli partioiden varustukseen kuuluneen pelastusköyden käyttö. Koppasen Matti näytti moottorisahan käyttötaitojaan tekemällä tukkipuusta ihmisen ylävartalonmuotoiset hahmot. Kolmelle puunukelle oli laitettu eriväriset päähineet täydentämään järvestä pelastettavaa ihmishahmoa. Kilpailijoiden tehtävänä oli heittää osuma päähän pelastusköyteen kiinnitetyllä ”Kattimatti” -mehutölkillä. Tehtävä osoittautui yllättävän vaativaksi. Kerhon rastihenkilöstöön osallistuivat Airaksisen Petri, Koivuniemen Timo-Pekka, Koppasen Matti ja Jukat Turunen ja Yrjölä.

Rastin suorituspaikka oli Parolan Mierolan sillan kupeessa. Rastia valmistellessa sattui pieni kommellus, kun yksi puu-ukko irtosi ja lähti ajelehtimaan virran mukana. Toimeliaat rastin valmistelijat Matti ja Petri lainasivat sillan alla ollutta pelastusvenettä ja saivat puu-ukon palautettua paikalleen ennen ensimmäisen partion saapumista. Kaikki pelastetut puu-ukot ovat sijoitettuna Saajanmajan ympäristöön.

Reserviläinen-lehden toimittajat vierailivat rastillamme sillä seurauksella, että rastiltamme oli kuva Panssarijotosta kertovan jutun yhteydessä.

Toijalan Seudun Maanpuolustusnaiset myös mukana rastitehtävässä

Tehtävärasti numero 16:lla tarkastettiin partioiden mukanaan kantamat varustukset ja niiden ohjeiden mukainen sisältö. Rastin järjestäjänä toimi Kalvolan Reserviupseerikerho. He tukeutuivat osiltaan Toijalan Seudun Maanpuolustusnaisten aktiivisuuteen. Yhdistyksestä olivat mukana auttamassa Eila Arvonen, Ulla Eerola ja Hilkka Rekola.

Jotoksen järjestelyt pääosin onnistuneet

Säätila jotoksella oli ennusteita parempi. Kerhon rastin alueelle oli luvattu sadetta ja pientä ripottelua esiintyikin haittaamatta sen enempää. Kilpailijoilta saatu palaute: Parannettavien osalta; asfalttimatkan suurehko osuus kokonaisuuteen nähden sekä oikein vastausten/palautteen antamisen puuttuminen välittömästi rastisuorituksen jälkeen. Näin oli rastinpitäjiä ohjeistettu.

Onnistumisten osalta; rastien läpimenon sujuvuus sekä rastihenkilöstön positiivinen ja iloinen asenne sekä huollon toimivuus.

Kaiken perustana oli kuitenkin kilpailijoiden äärettömän positiivinen ja reipas asenne kilpailunjohtaja Timo Mörsky totesi Reserviläinen-lehden artikkelissa.

Sotilassarjan joukkueemme

 

Reserviläissarjan joukkueemme

 

 

 

 

 

Rasti perustettu ja kilpailijoita odotellen. Huolto toimi erinomaisesti.

Tuomareina rastilla toimivat Matti ja Timo-Pekka. Tässä tarkkana sekä kilpailija että tuomari Matti.

  Tässä pelastettu Puu-ukko.

 

Maanpuolustusnaisten tehokolmikko vas. Rekolan Hilkka, Arvosen Eila ja Eerolan Ulla odottamassa kilpailijoita.

Reserviläinen-lehti oli sisällyttänyt aukeaman juttuun kuvan rastiltamme.

 

Sotilastaitokilpailussa yhteistyötä Urjalan reserviläiskerhojen kanssa

Suunnistusrasti haastava kokeneellekin

Sotilastaitokilpailussa eniten jälkispekulaatioita aiheutti suunnistusrasti. Kilpailun järjestäjät olivat suunnitelleet kilpailuun sopivan, matkaltaan lyhyen ja määrältään kolmen rastin tehtävän. Rastinvetäjä Marko Mahkonen oli rakentanut kolme rastihajonnoiltaan erilaista, mutta saman arvoista suunnistusrataa hyvin pienelle alueelle. Tästä johtuen vain osaavimmat ja huolellisimmat suunnistajat osasivat merkitä oikeat rastit korttiin.

Sotilastaitokilpailu käytiin Akaan ja Urjalan alueella elokuisena keskiviikkoiltana. Kilpailu käytiin tänä vuonna Suomen sisällissodan muistovuoden kunniaksi Urjalan Pentinkulman maisemissa. Kilpailu järjestettiin jo 11. kerran. Kutsukilpailuun kerhon jäsenten lisäksi oli kutsuttu ryhmät Urjalan ja Valkeakosken Reserviupseerikerhoista, Toijalan Reserviläisistä ja Urjalan-Kylmäkosken Reserviläisistä.

Tehtävärastien pääpaino ammunnassa

Kilpailun seitsemästä tehtävästä kolme oli ammuntaa: pienoispistooliammunta kääntyviin tauluihin viisi laukausta Akaan Ruskeekiven ampumaradalla, haulikko- ja pystykorva-ammunnat Urjalan Lehmussuon ampumaradalla. Edellä mainitun suunnistuksen lisäksi testattiin paikannustaitoja sekä erikoistaipaleella autosta tehtyjä havaintoja ympäristöstä.

Viimeinen tehtävärasti sijaitsi Urjalassa Väinö Linnan reitin Koskelan torpan pihamaalla. Täällä testattiin tietämystä puolustusvoimien komentajista, hieman sotahistoriasta, eri aseiden tehokkaista ampumaetäisyyksistä ja lopuksi tuli yhdistää kahdeksantoista panssaroidun ajoneuvon tyyppimerkinnät niitä esittäviin valokuviin. Vaikeuskerrointa oli riittävästi.

Kutsuvieraiden ryhmä voitokas

Kilpailun voitti Urjalan-Kylmäkosken Reserviläiset ry:n joukkue Jalonen, Selimaa, Merikanto kahden pisteen erolla ToRu:n joukkueeseen Antila, Luukkanen, Immonen. Voittajien pistemäärä 61,5. Kilpailuun osallistui kaikkiaan 54 henkilöä. Rastinvetäjinä toimi 15 henkilöä.

Yhdessä tekemisellä merkitystä

Kilpailun onnistumiseen vaikutti suuresti yhteistyö Urjalan Upseereiden ja Reserviläisten kanssa. Etenkin haulikko- ja pystykorva-ammunnat mahdollistuivat Urjalan Lehmussuon ampuradalla. He toimivat myös haulikkoammunnan vetäjinä. Kilpailureitti päättyi Urjalan Erän majalle, jossa kilpailijoille oli järjestetty sauna ja iltapalaa. Loppuhuipennus oli tietenkin kilpailun tehtävien läpikäynti ja parhaiden palkitseminen. Suurimman spekulaation aiheuttanutta suunnistusrastiakin pidettiin erinomaisesti ja virkistävästi toteutettuna.

Kilpailun vastuullisina vetäjinä toimivat jälleen Jari Hokkanen ja Henri Valtanen.

 

Paikannusrastilla toiseksi sijoittunut ryhmä vas. Immonen, Antila ja Luukkanen edustivat kokeneempaa jäsenistöä ja oik. Pekkala, Rantala, Turunen nuorempaa jäsenistöä.

 

 

Koskelan torpan pihamaalla kuvattavaksi asettuivat vas. Eskola, Kautto, Kärkäinen. Kisassa hieno sijoitus kolmanneksi.

 

Vasemmalla panssariajoneuvojen todellinen tietäjä,

rastinvetäjä Mika Pajasmaa.

Kilpailussa partiot matkaan lähettänyt Eero Lapinleimu odottelee kilpailijoita saapuvaksi Urjalan Erän majalle.

 

 

Kilpailun tulosluettelo ja Koskelan Torpan pihamaan kysymysten oikeat vastaukset:

Sot.taitokilp. tulokset 2018

Sotilastaitokilpailu 2018 – OIKEAT VASTAUKSET KUVILLA

 

Iltarastit 28.6.

ToRu järjesti perinteisesti iltarastit Korkeanlaenvuoren maastossa ja tarjosi samalla mahdollisuuden kokeilla pienoiskivääriammuntaa. Lämmin kesäinen sää houkutteli paikalle noin 90  suunnistajaa. Sään vaatimukset oli otettu huomioon ja sekä lyhyellä että pitkillä radoilla oli tarjolla juomarasti reitin puolivälin paikkeilla. Juomapalvelusta vastasi Jari Rantanen.

Ampumakokeilusta vastasivat paikan päällä Petri Airaksinen ja Ville Hölttä. Suunnistuksen ratamestarina toimi Marko Mahkonen. Ohessa on linkki suunnistustuloksiin ja yhdistetyt suunnistuksen ja ammunnan tulokset jokaisen radan viiden parhaan osalta.

Suunnistustulokset

Tulokset 2018

Supikkokokemusta Lahti-Jukolasta

Kerhomme veljessarja osallistui perinteiseen tapaan Jukolan viestiin 15.-16.6 Lahden Hollolassa. Viesti juostiin jääkauden muokkaamassa suppamaastossa. Helteinen kesäsää yhdistettynä rutikuivaan hiekka-hietamaahan takasi juoksijoille pölyiset olosuhteet. Ensimmäinen Jukola ikinä, josta selvisi kuivin nastarein! Alusta oli nopeakulkuista, mutta osittain hyvinkin pienipiirteinen suppamaasto pakotti pitämään vauhdin aisoissa ainakin rastipisteiden läheisyydessä. Huippujoukkueilta nähtiinkin epätyypillisiä 5 min pummeja, joita toki mahtui meidänkin suorituksiimme.

Juoksujärjestyksemme viestissä oli: Matti Kärenlampi, Jari Rantanen, Marko Mahkonen, Mikko Soini, Reijo Rasmus, Riksa Koskinen ja Matias Korin. Matti aloitti viestin viennin vauhdikkaasti nostaen sijoituksemme 1642:stä 1590:een. Hieno puhdas suoritus Matilta! Hyvän avauksen siivittäminä jatkoivat kaikki juoksijamme sijoituksen parantamista lopullisen sijoituksemme noustessa meille kiitettävälle tasolle sijaan 1116. Kaikki 7 veljestästämme alittivat etukäteen asetetut tavoiteajat, mikä on erittäin ilahduttavaa!

Kerhomme joukkue on osallistunut Jukolan viestiin poikkeuksetta jo vuodesta 2001 lähtien. Tapahtuma iltarastiharjoitteluineen on muodostunut olennaiseksi osaksi jokavuotista sotilaallista toimintakykyä kehittävää toimintaamme. Ensivuonna starttaamme Kangasalla numerolla 1116. Nyt on hyvä aika aloittaa harjoittelu ensikevään viestiä silmälläpitäen. Veljessarjassamme on aina tilaa uusille viestinviejille!

Jari Rantanen

 

 

 

 

 

Jukolan portti ennen toista vaihtoa.

Kuva: Marko Mahkonen

Etelä-Hämeen ampumasuunnistuksen mestaruuskilpailut 11.6.

Kilpailu käytiin Valkeakoskella ja Etelä-Hämeen Ilves-lehti totesi osanottajamäärän alhaiseksi, mutta se ei alenna kerhon jäsenten menestyksen arvoa.

Sarjassa H: Jari Rantanen 2.sija. Sarjassa H40 Marko Mahkonen 2.sija. Sarjassa H65 Reijo Rasmus 2.sija. Reserviupseeripiirin joukkuetuloksissa ToRu 1. sijalla.

Piirin ruutiasekisoissa mitaleita roppakaupalla

Etelä-Hämeen Res.ups.piirin ruutiasemestaruuskilpailu 2018 käytiin Ruskeakiven ampumaradalla 9.-10.6. reserviläisten toimiessa järjestäjätahona. Kilpailut onnistuivat kerhon osalta erinomaisesti. Ykkössijoja kahdeksan, kakkossijoja yhdeksän ja kolmossijoja kolme.

Ampujina olivat mukana: Petri Airaksinen, Raimo Antila, Petteri Jyrämö, Matti Koppanen, Markku Lapinleimu, Juho Levänen, Sami Rantala.

Kuvassa vasemmalla Matti Koppanen, joka sai henkilökohtaisissa sarjoissa kullan ja neljä hopeaa, sekä joukkuesarjoissa kaksi kultaa ja kaksi pronssia. Markku Lapinleimu henkilökohtaisissa pistoolisarjoissa kaksi kultaa.

Lisäksi ykkösijan saavutti henkilösarjoissa Raimo Antila pistoolissa ja kiväärissä kakkossijoja Sami Rantala ja kolmossijoja Petteri Jyrämö.

Joukkuesarjoissa pistoolissa ensimmäinen, toinen, viides ja kuudes  sija. Kiväärissä ykkössija kahdesti ja yksi kakkossija.

Onnittelut kaikille ampujille hienosta menestyksestä ja osallistumisesta kilpailuun.

Jukat huomionosoitusten saajina

Lippujuhlapäivänä 4.6. järjestetyssä reserviläisten ylennys- ja palkitsemisjuhlassa Parolannummen Sotilaskodissa majuri Jukka Turuselle luovutettiin RUL:in kultainen ansiomerkki tunnustuksena liiton tarkoitusperien edistämiseksi sekä reservin upseeriston pyrintöjen hyväksi suorittamasta ansiokkaasta ja tuloksellisesta työstä.

Tiistaina 14.6. Etelä-Hämeen Reserviupseeripiirin hallituksen kokouksessa Saajanmajalla piirin puheenjohtaja Pertti Kokkonen kiinnitti majuri Jukka Yrjölän rintaan Suomen Leijonan Ritarikunnan Ritarimerkin ansioistaan vapaaehtoisen maanpuolustuksen parissa. Jukka toimii aktiivisesti kerhon lisäksi MPK:n Akaan aluepäällikkönä sekä RUL:n liittovaltuuston Etelä-Hämeen piirin edustajana.

Jukka Yrjölä Suomen Leijonan Ritarikunnan Ritari

Iittalan Malja ammuttiin

Alkukesästä  ammuttiin tiistai-iltaisin Ruskeasuon ampumaradalla perinteinen Iittalan Malja-kilpailu pienoispistoolilla ja pienoiskiväärillä, sekä Kiväärin asentokilpailu. Ammuntaan on helppo osallistua, vaikkei harrastaisikaan ammuntaa aktiivisesti. Opastusta saa ja tulos ei ole pääasia.

Ohessa kuitenkin tämän vuoden tulokset:

Ampuja Pistooli
koulu kuvio yht.
Raimo Antila 136 133 269
Sami Rantala 135 121 256
Markku Lapinleimu 126 127 253
Petteri Jyrämö 117 131 248
Matti Koppanen 124 111 235
Petri Airaksinen 106 112 218
A-P Hakala 108 81 189
Jukka Turunen 106 81 187
Erkki Väisänen 67 39 106
Ampuja Kivääri Yhteensä
makuu polvi pysty yht.
Sami Rantala 90 82 59 231 487
Petteri Jyrämö 88 72 44 204 452
Petri Airaksinen 81 62 56 199 417

Kiväärin asentokilpailu 3×20 ls

Pienoiskivääriammunnoissa on erikseen otsikossa mainittu kilpailu, jota ammuttiin  myös alkukesän aikana seuraavin tuloksin:

Ampuja Makuu Polvi Pysty Yhteensä
Sami Rantala 90 90 180 82 84 166 59 60 119 465
Petteri Jyrämö 88 93 181 72 68 140 44 50 94 415
Petri Airaksinen 81 80 161 62 75 137 56 47 103 401
Reijo Rasmus 81 68 149 67 63 130 43 44 87 366

 

 

Janakkalan Kiipulassa piirin Taitokilpailu 5.5.

Reserviläispiirien Taitokilpailu käytiin aurinkoisissa olosuhteissa Janakkalan Kiipulassa paikallisten reserviläisjärjestöjen toimiessa järjestelyvastuussa. Kerhostamme osallistui tällä kertaa kolmimiehinen joukkue vahvistettuna Rantasen Veikolla, 6-vuotta.

Taitokilpailussa taitettiin matkaa n. 4 km helppokulkuisessa maastossa. Kilpailijat lähetettiin matkaan neljän kilpailijan ryhminä kolmen minuutin välein. Reitin ihanneaika oli 1h 45min. Reitin varrella suoritetaan erilaisia, pääosin sotilastaitoihin liittyviä tehtäviä sekä vastattiin eriaiheisiin kysymyksiin. Tehtävien laadinnasta vastasi tänä vuonna meille akaalaisille tuttu prikaatinkenraali Antti Numminen.

Lopputuloksissa joukkueemme Petteri Jyrämö, Marko Mahkonen, Jari ja Veikko Rantanen sijoittuivat hienosti kolmanneksi. Kilpailun voitti Valkeakoski pisteillä 280, toiseksi Luopioinen 260 pistettä ja ToRu vain kolme pistettä jääneenä 257 pistettä.

Kisamenestystä täydensi Veikko R. voittamalla lapsille suunnatun Luontopolun.

ToRun joukkue Jari Rantanen (vas.), Petteri Jyrämö ja Marko Mahkonen

Eväät pitää miehen kunnossa, Veikko Rantanen 6-vuotta.

 Kerho mukana Veteraanipäivän tilaisuuksissa

Kansallista Veteraanipäivää vietettiin perjantaina 27.4. Toijalassa. Päivän ohjelmaan kuuluivat lyhyet muistotilaisuudet Toijalan Sankarihaudalla ja Veteraanipuistossa, sekä varsinainen Veteraanijuhla.

Tilaisuuksissa seppeleen laskijoina toimivat kerhomme jäsen, Toijalan Seudun Sotainvalidit Ry:n puheenjohtaja Juha Vuorinen yhdessä sotaveteraanien Erkki Kitusen ja Kauko Ala-Ilomäen kanssa. Lippuairueessa Markku Lapinleimu ja kunniavartiossa Raimo Linnala.

Veteraanijuhlassa kerhon virallisesta edustuksesta vastasi puheenjohtaja Petri Airaksinen. Juhlan jälkeen kerholaiset hoitivat juhlatilan istuinten keräämisen.

Veteraanipuisto sijaitsee Toijalan kirjaston vieressä. Muistomerkkinä on 1939-1944 sotiemme veteraanit patsas Torjuntavoitto. Patsaan viereen on istutettu rauhankuusi, jonka viereisessä kuparilaatassa on teksti: ”Tämä rauhankuusi on istutettu 9.10.1985 toisen maailmansodan päättymisen ja rauhan alkamisen 40-vuotismuistolle. Toijalan seudun rintamaveteraanit ry ja naisjaosto”.

Toijalan Sankarihauta

 

Veteraanipuisto

Ampumakävely Saajanmajalla ja uuden saunan avauslöylyt 26.4.

Vuosittain järjestettävä ampumakävely kokosi aurinkoiselle Saajanmajalle kymmenkunta kilpailijaa. Kilpailun järjestäjät urheilu-upseeri Timo-Pekka Koivuniemi, ampumaupseeri Petteri Jyrämö ja Saajanmajan vastaava Matti Koppanen olivat tänä päättäneet ”harhauttaa” kilpailijoita muuttamalla kävelyreittiä totutusta kahdeksikosta ympyrän muotoiseksi.

Tästä huolimatta kilpailun lopputuloksissa kärjessä oli tuttuja nimiä. Kilpailussa kierretään määrätty lenkki kahteen kertaan ja pyritään samaan kierrosaikaan. Lenkin aikana on ampumarasti, jossa ammutaan pienoispistoolilla kolme laukausta. Ohilaukauksista sakotettiin.

Kisassa Ville Hölttä kiersi reitin vain 10 sekunnin aikaerolla, mutta yksi ohilaukaus pudotti sijoituksen toiseksi. Kisan voitti Petri Airaksinen ilman ohilaukauksia 14 sekunnin aikaerolla kävelyssä, kolmanneksi sijoittui Sami Kautto.

Ensimmäiset löylyt uudessa saunassa

Saunan ensimmäisten saunojien joukossa olivat itseoikeutetusti päävastuun rakentamisesta kantanut Reijo Rasmus sekä talkoilijoiden parhaimmistoon kuulunut Rauno Helenius. Saunarakennus on käytännössä valmis. Ennen saunomista Höltän Ville ruuvaili viimeiset ruuvit saunan lauteisiin. Talkoot majalla jatkuvat viimeistelyn merkeissä.

Ampumakävelyyn on olennaisena osana kuulunut kilpailun ja saunan lisäksi makkaranpaistoa, jonka äärellä jutut jälleen olivat yhtä tilaisuuden parasta antia. Toivottavaa olisi runsaampi osanotto tapahtumaan, jossa ei kisailla ”verissäpäin”.

Kerhon puheenjohtaja Petri Airaksinen oli ensimmäisten joukossa uuden saunan avauslöylyissä.

 

Makkaranpaistoa varten on saunan edustalle tehty oivallinen ja turvallinen tulipesä.

Talkootyötä ei ole unohdettu

Kerhomme varainhankinnan keinona on vuosien varrella ollut myös talkootoiminta. Valitettavasti sen merkitys on vähentynyt, lähinnä talkoomahdollisuuksien puutteessa. Tässä yhteydessä on hyvä muistuttaa kaikkia jäseniä, että otamme vastaan talkootoimeksiantoja, kaikenlaisia. Yhteyshenkilöinä toimivat hallituksen jäsenet.

Hyvänä esimerkkinä talkoista toimi Lapinleimun Markun organisoimat puutalkoot Kylmäkosken Sotkialla. Jäsenemme Ahosen Leevin pihapiirissä suoritettiin puiden raivausta sähkölinjojen reunoilta. Leevi oli yhteydessä tunnettuun puumieheen Markkuun. Leevi luovutti kaadetut rungot kerholle, Markku ja Linnalan Raimo kävivät sahailemassa pölkyiksi. Maanantaisena huhtikuun iltana ryhmä Airaksisen Petri, Linnalan Raimo ja Turusen Jukka Markun johdolla klapittivat pölkyt. Markku hommasi puille ostajat, josta saimme kerholle varoja.

Talkootoiminta on mukavaa yhdessä oloa ja mukavaa vaihtelua arjen keskellä.

Talkootyössä klapihommissa klapikoneen omistaja Markku Lapinleimu (vas.), pölkkyjen syöttäjänä Linnalan Raimo ja kantohommissa Turusen Jukka. Kameran takana Petri Airaksinen.

 SRA-ammuntaan tutustumassa

Valkeakosken Reserviupseerikerho ry järjesti Sovelletun reserviläisammunnan esittelypäivän 7. huhtikuuta 2018 Toijalan erämiesten ampumaradalla. Kerhostamme tutustumistapahtumaan osallistui 10 upseeria sekä yksi pian varusmiespalveluksen aloittava henkilö.

SRA on RESUL:n oma suosittu toiminnallinen ampumalaji. Tehtävät eli ampumarastit ovat
joka tapahtumassa erilaisia.
Rastit pyritään suunnittelemaan siten, että ne vastaisivat mahdollisimman paljon sodanajan tilanteessa mahdollisesti vastaantulevia aseenkäyttötilanteita. Rasteista pyritään tekemään vaihtelevia ja nopeatempoisia ja niiden kautta lajissa menestyminen vaatii sekä nopeutta että tarkkuutta. Tehtävärasteihin voi sisältyä muitakin tehtäviä, kuten harjoituskäsikranaatin heittoa, haavoittuneen evakuointia jne

Aseina SRA:ssa ovat kivääri, pistooli ja haulikko; joskus myös tarkka-ampujakivääri. SRA-toimintaan pääsee mukaan suorittamalla aluksi liiton määrämuotoisen SRA-kurssin.

SRA:ssa järjestetään koulutusta, harjoituksia ja kilpailuja. Ampujien taidot mitataan kilpailuissa, joihin suunnitellaan aina kilpailukohtaisesti erilaiset ampumasuoritukset.

Opastajinamme toimineet Valkeakosken reserviupseerikerhon ampuma-upseerit olivat erittäin johdonmukaisia ja perehdyttivät ryhmäämme lajiin ensin asekäsittelyn ja lipastamisen kertaamisen kautta tähtäysharjoituksiin. Tämän jälkeen edettiin harjoituslaukauksiin minkä jälkeen oli vuorossa itse toiminnallinen SRA-osuus sekä kiväärillä että pistoolilla.

Etusijalla toiminnassa oli koko ajan ammunnan turvallisuus ja ammunta johdettiin erittäin ammattimaisesti. Suurkiitos tästä kaikille opastajillemme ja tuomareille.

Osalle mukana olijoista syttyi kipinä aloittaa SRA-harrastus.

SRA:han pääsee tutustumaan joka lauantai klo 10 järjestettävissä harjoituksissa, mutta ennen harjoituksiin menoa tulee ottaa yhteyttä VUK:n ampumaupseereihin. Ammunnassa voit käyttää omia aseita tai lainata VUK:n kivääriä, pistoolia ja varusteita. Lajia harrastetaan ympärivuoden.

https://resul.fi/sra-ammunnat/

https://resul.fi/wp-content/uploads/2015/10/SRA_saeaennoet.pdf

Marko suoritusta tekemässä

SRA tutustujat

Kevätkokous pidettiin Akaan Viialassa 21.3.

Kokouspaikkana toimi Kuntoaskeleen alakerrassa oleva kokoustila. Kokousväkeä oli paikalla yli 20. Kokouskahvit nautittiin Maanpuolustusnaisten Eila Arvosen ja Ulla Eerolan tarjoamina.

Kokousesitelmän pitäjäksi oli kutsuttu Pekka Kansanen. Hän kertoi tekemästään videodokumentista Matkusta Syvärille – isäni jatkosota. Dokumentti kertoo hänen isänsä Heikki Kansasen vaiheista Karjalan Kannaksella. Heikki Kansanen oli yksi niistä rohkeista miehistä, jotka päättivät perustaa Toijalan Seudun Reserviupseerikerhon helmikuussa 1949. Heikki Kansanen toimi kerhon 1. sihteerinä. Yli tunnin kestävää videota on saatavissa Pekka Kansaselta. Yhteystiedot saatavissa puheenjohtaja Petri Airaksiselta.

Varsinaisen kokouksen puheenjohtajaksi valittiin Harri Rantala. Sihteerinä toimi kerhon sihteeri Sanna Jaakola. Kokouksen varsinaisia asioita olivat vuoden 2017 toimintakertomusten ja tilinpäätöksen käsittely ja hyväksyminen. Nämä myös hyväksyttiin ja vastuuvapaus hallituksen jäsenille myönnettiin.

Toiminta oli v. 2017 aktiivista. Kerhomme sijoittui RUL:in toimintakilpailussa kaikista yhdistyksistä sijalle 11. Sarjassa B (60-150 jäsentä) sijoituimme toiseksi.

Vuoden 2017 palkitsemiset

Majurin miekka                                        Matti Koppanen

Vuoden Nuori Upseeri                              Mikko Soini

Kotoa poissa –karttu                                Reijo Rasmus

Hikiristi                                                      Ville Hölttä

Ammunnan palkinnot

Iittalan Malja                                           Sami Rantala

OP – Ilma-ase                                          1. Sami Rantala

2. Marko Mahkonen

3. Raimo Antila

3×40 (3×20) ls pienoiskivääriottelu          Sami Rantala

Vuoden kivääriampuja                            Sami Rantala

Vuoden pistooliampuja                            Raimo Antila

 

Urheilun palkinnot

Vuoden sotilasurheilija                             Jari Rantanen

 

Kokousesitelmöitsijä Pekka Kansasen aiheena oli Matkusta Syvärille – isäni jatkosota

Viialassa järjestetyn kevätkokouksen puheenjohtajana toimi Harri Rantala

 

 

 

 

 

 

Kerhon arvokkaimman vuositunnustuksen sai Matti Koppanen

Vuoden kivääriampujan palkinnon sai jälleen kerran Sami Rantala

Vuoden Nuori Upseeri Mikko Soini (raidallinen pusero)