2019

Syyskokous Saajanmajalla 14.11.

Perinteiseen tapaan syyskokous järjestettiin Saajanmajalla. Kokouksen jälkeen Saajanmaja jää talvilepoon odottamaan kevättä.

Maanpuolustusnaisista olivat tällä kertaa kahvia tarjoilemassa puheenjohtaja Hilkka Rekola ja Ulla Eerola, josta heille suuri kiitos. Kahvinjuonnin lomassa Ulla Eerola lausui vaikuttavan Yrjö Jylhän runon ”Rynnäkön jälkeen”:

”He ryntäsivät äsken kuin myrsky ja ukkonen. Nyt turhaan kysyn, käsken, niin turhaan tiedän sen: He kaatuneet on lakoon ja jääneet syliin yön, kuin suistuneet ois vakoon he kesken peltotyön”.

Uusi historiankirjoitus käyntiin

Kokousesitelmänä oli Historiikki-työryhmän kerhon uuden historiikin kirjoittamissuunnitelman esittelyä. Projektinvetäjinä ovat Juha Hämekoski ja Jussi Pekkala. Tarkoitus on julkaista historiikki v. 2024. He kuvaavat tulevaa teosta seuraavasti:

”Ote pitää” käy hyvin ansiokkaasti kerhon historian alkuvaiheet läpi, joten niitä ei tässä kirjassa kerrata. Kirjassa keskitytään 1999-2024 väliselle ajalle ja pyritään antamaan lukijalle kuva kerhon kehitysaskelista, muutoksen tuulista ja perinteiden vaalimisesta. Kirjassa toteutetaan usean eri kirjoittajan voimin , joten sisältöön saadaan myös tätä kautta mielenkiintoista variaatiota.

Jussi Pekkala kertoi myös esityksessään keitä kaikkia he ovat pyytäneet mukaan kirjoitustalkoisiin. Jäämme odottamaan suurella mielenkiinnon odotuksella lopputulosta.

Kokous sujui totutulla jämäkkyydellä

Puheenjohtajaksi kokoukseen valittiin Raimo Antila, joka totutulla tavalla vei asioita mallikkaasti eteenpäin. Toimintasuunnitelmat käytiin läpi ja jälleen todettiin toimintaa olevan runsaasti. Pienillä lisäyksillä suunnitelmat hyväksyttiin.

”Yhteenkuuluvuus – Johtajuus – Turvallisuus”

Henkilövalinnoissa tämän vuotiseen kokoonpanoon ei muutoksia. Hallituksen jäsenten määrä 1+13. Hallituksen puheenjohtajana jatkaa Jari Rantanen ja varapuheenjohtajana Petteri Jyrämö. Hallitukseen valittiin seuraavat: Petri Airaksinen, Ville Hölttä, Sanna Jaakola, Timo-Pekka Koivuniemi, Matti Koppanen, Riku-Ville Koskinen, Marko Mahkonen, Lauri Rekola, Mikko Soini, Tomas Ström, Jukka Turunen ja Jukka Yrjölä.

Toiminnantarkastajiksi valittiin Minna Nyström ja Eero Virtanen, varalle Eero Lapinleimu ja Olavi Leino.

Puheenjohtaja Jari Rantanen palkitsi kuluvan vuoden ansiokkaasta toiminnasta ”Puheenjohtajan puukolla” kerhon sihteerin Sanna Jaakolan.

Tällä kertaa Syrjäintie oli poikkeuksellisen haastavassa ajokunnossa. Tien pinnalle oli kertynyt liejuista savea, joka asetti ajonopeudelle rajoitteet, n. 40 km/h oli lähes maksimi nopeus. Kukaan ei ilmeisestikään päätynyt paluumatkalla ojaan.

RUL:n liittokokous Turussa 16.-17.11.

Kokouksessa valittiin uusi puheenjohtaja liitolle. Valitettavasti piirin ehdokas Valkeakosken kerhosta Tuomas Kuusivaara ei menestynyt viiden ehdokkaan kisassa. Uudeksi puheenjohtajaksi valitti Aaro Mäkelä Helsingistä. Hän on ollut liiton 1. varapuheenjohtaja kuluvalla kaudella. Hänellä on yhteyksiä Akaaseen, sillä hänen vanhempansa asuvat Akaan Toijalassa ja isä on kerhomme jäsen. Kerhoa kokouksessa edustivat Jari Rantanen ja Jukka Turunen.

Saajanmaja 50 vuotta juhlat 5.10.2019

Kesäkuun 29. pnä kuluvaa vuotta tuli kuluneeksi 50 vuotta Saajanmajan valmistumisesta. Tuolloin kerhon puheenjohtajana oli Urho Tähtinen rakentamisvaiheessa ja valmistumisen aikaan Touko Sirkesalo. Sähkö Saajanmajalle saatiin vuonna 1974. Sauna rakennettiin vuonna 1986 ja 2018. Tilaisuus avattiin Juhani Kuisman ja Jere Virtalan suorittamalla lipunnostolla.

Liput vastaanottivat vieraat Saajanmajan ovensuussa.

Juhlan järjestelyistä päävastuun kantoivat reserviläiset. Toijalan Seudun Reserviläiset ry:n puheenjohtaja Ossi Reini avasi tilaisuuden. Hän luovutti puheenvuoron puheenjohtajallemme Jari Rantaselle.

Hiljainen hetki Seppo Tiuran muistolle

Jarin johdolla vietimme hiljaisen hetken edesmenneen jäsenemme Seppo Tiuran muistolle. Seppo Tiura ja hänen äitinsä Aino Tiura lahjoittivat upseerikerholle Saajanmajan maa-alueen. Kunniapuheenjohtaja Pentti E.J. Uotilan aloitteesta kerhot teettivät Seppo ja Aino Tiuran valokuvin ja seuraavan tekstin sisältävän muistotaulun ”Saajanmajan synty”  majan seinälle laitettavaksi:

”Seppo Tiuran aloitteesta Mäki-Tiuran omistajat Aino Tiura ja hänen poikansa Seppo ja Tapio Tiura puolisoineen luovuttivat lahjakirjalla 2000 m2 :n määräalan Saajanmitan rannalta Toijalan Seudun Reserviupseerikerholle, joka puolestaan Tiuroja kuultuaan lahjoitti tontista puolet Toijalan Seudun Aliupseereille. Yhdistykset rakensivat tontille Saajanmajan, joka vihittiin käyttöön 29.6.1969”.

Teksti on Markku Lapinleimun käsialaa. Tilaisuuteen olivat kunniavieraina kutsuttu Seppo Tiuran puoliso Pirkko Tiura ja poika Jaakko Tiura.

Muisteluja rakentamisen ajoilta

Markku Lapinleimun johdolla muisteltiin majan rakentamista. Rakentamisen aikaan Urho Tähtinen toimi rautakauppa Wm.Sandberg:ssä Tampereella ostopäällikkönä ja hän onnistui saamaan merkittäviä määriä rakennustarvikkeita lahjoituksina mm. kuusi kiuasta. Touko Sirkesalo muisteli alkuvaiheen juhlia tapahtumia, joita vietettiin kaasuvalon loisteessa. Pentti E.J. Uotilalle oli jäänyt mieleen varainhankintana jätepaperikeräykset, sekä kamiinan hankinta.

Hauskana yksityiskohtana muisteltiin tapausta, jossa jälleen kerran Saajanmajan ympäristössä oli käynnissä kilpailu ja yhdellä rastilla oli myös hammaslääkäri Raimo Ranta. Tuolloin käyttövesi tuotiin kanistereissa majalle. Upseerien naistoimikunta oli lupautunut kahvin keittoon. Yht´äkkiä Raimo Ranta lähti juosten majalle, sillä hän oli tuonut mukanaan kanisterin jossa veteen oli sekoitettu pirtua. Hän nimittäin pelästyi että naiset ottavat siitä kanisterista vettä kahvin keittoon – eivät ehtineet ottaa!

Saajanmajan syntyä on käsitelty laajasti Markku Lapinleimun kirjoittamassa historiikissa ”Ote pitää”. Kirjoituksen liitteenä on ensimmäisen saunan rakentamisen talkoovastaavana toimineen Eero Ottilan muistelmia.

Vasarataulun taustaa

Ensimmäisen saunan yksi aktiivisimmista talkoolaisista oli Risto Suojanen. Hän kertoi pudottaneensa vasaran vahingossa piipun hormiin, eikä sitä sieltä tuolloin pois saatu. Tulipalon jälkeisissä purkutöissä vasara kuitenkin löytyi ja Risto lahjoitti sen muistoksi Saajanmajalle. Vasara sai paikkansa Juhani Kuisman tekemässä taulussa, joka myös paljastettiin juhlassa. Vasarataulu löytyy saunatuvan seinältä.

Tilaisuus jatkui Reijo Rasmuksen kertomuksella uuden saunan rakentamisesta. Yhtäläisyyttä niin Saajanmajan, ensimmäisen saunan ja uuden saunan osalta Reijo tunnisti talkootyön ja yhteishengen merkityksellisyydestä. Muistelujen jälkeen Toijalan Seudun Reserviläiset ry:n puheenjohtaja Ossi Reinille luovutettiin Vapaussodan Perinneliiton Sininen Risti havunoksatunnuksin -ansiomitali ja Jarmo Perttuselle kunniakirja aktiivisesta reserviläistoiminnasta.

Tilaisuudessa nautittiin Juhani Kuisman perheen valmistamista tarjoiluista.

Palaneen saunan hormista löytynyt Risto Suojasen vasara.

PsRUK:n Kannatusyhdistyksen RK-ammunnat Hätilässä elokuussa

Vuosittain elokuussa kokoontuvat PsRUK:n kannatusyhdistyksen jäsenet PSK:n ampumaleirille mittelemään yhdistyksen ampumamestaruudesta. Yhdistykseen voivat kuulua kaikki PsRUK:n suorittaneet upseerit. Jäsenmaksuvaroilla rahoitetaan PsRUK:n varusmieskurssien priimusstipendit ja kurssipuukkojen tuppimerkit.

Elokuussa päättyi PsRUK:n viimeisin kurssi numeroltaan 254. Kummikurssin 154:n puolesta juhlapuheen kävi pitämässä kenraaliluutnantti Esa Pulkkinen. Hän toimii EU:n sotilasesikunnan päällikkönä Brysselissä.

Yhdistys kaipaa lisää jäseniä. Mikäli olet kiinnostunut liittymään ota yhteyttä Turusen Jukkaan puh. 050-303 9183.

Tämän vuoden kilpailussa kerhon parhaasta sijoituksesta vastasi Raimo Antila 89 pist. ja neljäs sija. Kilpailun voitti ent. Panssariprikaatin komentaja, nykyinen Päivölän Kansanopiston rehtori, eversti Pekka Järvi 91 pistettä.

Kilpailun jälkeen paistettiin makkarat ja seurusteltiin, sekä luvattiin saapua ensi vuonnakin paikalle.

Kuntotestit 2019

Viisi AkRulaista ja 1 perheenjäsen osallistuivat tiistaina 27.8. aurinkoisessa ja lämpimässä illassa Akaan Viialan stadionolla. Testiin sisältyivät UKK kävelytesti, Cooperin testijuoksu ja sen jälkeen puolustusvoimien kuntotesti. Suoritukset arvioitiin pv:n taulukoiden mukaan ja palautteet lähetettiin kaikille osallistujille henkilökohtaisesti. Kävelytesti vei voiton osallistujamäärässä tänä vuonna. Se onkin erinomainen hieman matalamman kynnyksen koetus, jolla kuitenkin saadaan tietoa kestävyyskunnosta.

Urheilu-upseeri Marko Mahkosen järjestämään testiin olisi mahtunut lisää osallistujia. Ensi kerralla lukuisampi joukko liikkeelle.

Reippaat testaajat vas. Raimo Linnala, Ari-Pekka Hakala, Marko Mahkonen, Matti Koppanen ja Timo-Pekka Koivuniemi

 

Herrasmieskilpailu avasi syyskauden kerhossamme

Akaan Reserviupseerikerho järjesti jäsentapahtuman toimintasyksyn käynnistämiseksi perjantaina 9.8. Jäsentapahtuman yhteydessä järjestettiin herrasmieskilpailu, jossa kilpailijat pääsevät pareittain kilpailemaan herrasmiestiedoista ja –taidoista.Jäsentapahtuma kokosi yli kaksikymmentä yhdistyksen jäsentä osallistumaan yhdistyksen Saajanmajalle herrasmieskilpailusta, musiikista ja yhdessäolosta. Jäsentapahtumaa on pidetty matalan kynnyksen tapana osallistua yhdistyksen toimintaan.

 Jäsentapahtuman aloittanut yhdistyksen herrasmieskilpailu on joka toinen vuosi pidettävä kilpailu, jonka sisältöä voi tulkita varsin laajasti ja jonka tehtävät voivat olla hyvin monipuolisia. Kilpailun järjestämisvastuu on edellisen kilpailun voittajilla, eli tällä kertaa kilpailusta vastasivat Riku-Ville Koskinen, Eero Lapinleimu ja Raimo Antila. Tehtävät koostuivat tällä kertaa ammunnasta, äänettömästä viestinnästä, tunnistamistehtävistä, arvioinneista ja nokkeluutta vaativista tehtävistä. Osoittautui, että yhdessä parin kanssa tehtynä painon arviointi voi olla vaikeaa ja että viestintä käsimerkein vaikeutuu, kun tehtävään annetaan määräaika. Samoin tuttujakin logoja oli vaikea tunnistaa, kun niitä ei esitetä asiayhteydessä.

 Saajanmajan uudessa saunassa saunomisen ja ruokailun lisäksi iltaan sisältyi musiikkiesitys, josta vastasi lahjakas paikallinen puhallinsoittaja Valtteri Mönkö, joka esitti monipuolisen kattauksen musiikkia aina sota-ajan sävelistä sikermään Katri Helenan kappaleista.  

Kilpailun voittivat Markku Lapinleimu ja Marko Mahkonen, jotka saavat palkintona järjestää seuraavan kilpailun.

Kerhon rakentajat ahkeroineet kuluvan kesän aikana

Kerhomme ”rakennus- ja remonttiosasto” Rasmuksen Reijon ja Heleniuksen Raunon johdolla ovat ahkeroineet kesän aikana kahta suurehkoa projektia.

Akaa-Seuran perinnekiinteistö

Akaa-Seura ry:n puheenjohtajana toimii kerhomme jäsen Ahosen Leevi. Leevi antoi kerhon talkootehtäväksi uudistaa Akaa-Seuran perinnekiinteistön tiilikaton uusimisen ja rakennuksen maalaamisen. Hirsirakennus sijaitsee Toijalan terveyskeskuksen pihamaalla.

Museoaittahommat alkoivat 7.4. katselmuksella, jossa mukana Leevi Ahonen Akaa-Seuran pj., Reijo Rasmus työnjohto, puheenjohtaja Jari Rantanen talkooporukan kokoonkutsuja ja Rauno Helenius sotapäiväkirjanpitäjä, kuten hän hommaansa itse nimitti.

Varsinaiset työt aloitettiin 18.4. Leevi Ahosen ja Rauno Heleniuksen pestessä ja valitessa Mirja Anttilan lahjoittamia entisiä Sampolan savikattotiiliä. Kaikkiaan tiiliä pestiin n. 1060 kpl.

Talkoita oli ajalla 18.4-15.7., kaikkiaan 36 päivänä.  Talkoisiin osallistui 23 res. upseeria ja puolen tusinaa muuta henkilöä mm. Toijalan Kone ja Kuljetus / Harri Korpela nostelemalla tiilet katolle, Rami Vaittinen/ telineet ja Mirja Anttila tarjoili kahvia ja purtavaa.

Talkootunteja kertyi pyöreästi 550 ja talkookertoja kaikkiaan 165.

Aitan seinässä laatta: ”Tämä on entisen Iso-Rekolan tilan piha-aitta. Kello entisen Kurvolan Säteri-Rusthollin työkello v 1848 muistona tallennettavaksi. Lahjoittanut leski Karin Koskenkari. Tapuloitu tähän aitta-rakennukseen 1984. Iloksi meille kunniaksi edesmenneille. Akaa-Toijala seura, Toijalan kaupunki”.

Saajanmajan laiturin rakentaminen

Museoaitan valmistumisen jälkeen Leevi, Rauno ja Reijo siirtyivät Saajanmajalle laiturin tekemiseen.

Laiturin tekoon kertyi yhteensä 140 tuntia ja mukana oli yhdeksän henkilöä. Luvussa mukana reserviläisistä Kuisman Juhani. Työt aloitettiin  16.7. ja valmistuminen  7.8. Talkoopäiviä kertyi 9. Pääosa tunneista kertyi avainryhmälle Ahonen, Helenius, Kuisma ja Rasmus. Muut olivat mukana laiturin vesillelaskussa. Hommat sujuivat suunnitellusti, tosin erinäiset detaljit kuten rantakiinnitys teetti työtä. Tarkoitus on vielä parantaa laiturin ankkurointia ja ruopata laiturin edustalta mutaa pois.

Saajanmajan saunan uudelleen rakentaminen palon jälkeen on nyt kaikilta osiltaan saatu päätökseen. Kerholaiset aktiviisesti käyttämään tätä mahdollisuutta rentoutumiseen hienossa ympäristössä.

Akaa Seuran museoaitan harjakaiset ja Saajanmajan laiturin kastajaiset Saajanmajalla

Tilaisuuteen oli kutsuttu ne henkilöt, jotka löytyivät Heleniuksen Rauno ”sotapäiväkirjasta”, remontin ja laiturin tekoon osallistuneet henkilöt. Ahosen Leevi kokkaili maittavat tarjoilut juomineen. Illan aikana suunniteltiin jo tulevia remonttikohteita mm. Saajanmajalle. Reserviläistoimintaa parhaimmillaan.

Etelä-Hämeen ja Uudenmaan reserviläispiirien ampumasuunnistuskilpailut

Järjestimme piirien ampumasuunnistuksen Ruskeekiven ampumaradalla tiistaina 25.6. Kilpailun johtajana toimi Petteri Jyrämö. Kaksi vuotta sitten hankitulla rutiinilla järjestelyt onnistuivat hyvin ja kilpailu vietiin läpi jouhevasti. Kilpailuun osallistui 25 kilpailijaa omasta Etelä-Hämeen piiristä sekä 9 kilpailijaa Uudenmaan piiristä.

Tulokset:
E-H. ja Uudenmaan reserviläispiirien ampumasuunnistus mestaruuskilpailut 2019

joukkuetulokset

Kerholta jälleen joukkue Jukolassa

”Meillä oli todella mukava Jukola-reissu. Sää suosi, maasto ja kartta olivat erinomaiset ja porukalla oli hyvä fiilis” näin kommentoi kerhon urheilu-upseeri Marko Mahkonen Jukolaan osallistuneiden mietteitä.

Joukkueessamme suunnistivat lähtöjärjestyksessä: Jari Rantanen, Matti Kärenlampi, Marko Mahkonen, Timo-Pekka Koivuniemi, Reijo Rasmus, Jussi Pekkala ja veljessarjan Eerona Mikko Soini.

Joukkueen ”Juhani” Reijo Rasmus maalisuoralla

Majoituksessa vas. Timo-Pekka Kallioniemi, Matti Kärenlampi ja Jari Rantanen. Rantasen juniorit seuraavat isän jalanjälkiä.

Piirin ruutiasekisat Valkeakoskella

Ammunnat käytiin 8.-9.6. Kaakonojan tutulla ampumaradalla. Osanottajia kisoihin on valitettavan vähän. Mukaan voi lähteä vaikka harjoittelematta ja silti ei tarvitse viimeistä sijoitusta saavuttaa. Kerholla on aseita riittävästi kisoihin. Kerhostamme osallistui kisoihin kuitenkin hyvän kokoinen ryhmä muihin verrattuna yht. 7 kilpailijaa. Ohessa jäsentemme tuloksia.

Pienoiskivääri 3×20

H –sarja 2. Jyrämö Petteri, H50 1. Mahkonen Marko, 2. Koppanen Matti

Pienoiskivääri 60 ls makuu

H-sarja 2. Jyrämö Petteri, H50 1. Mahkonen Marko, 2. Koppanen Matti

Joukkue            1. AkRU

Pistooli 30+30

H-sarja 1. Antila Raimo, 5. Rantala Sami, 6.Jyrämö Petteri

H50 2. Koppanen Matti, H60 5. Turunen Jukka,  H70 2. Lapinleimu Markku

Pistooli pika-ammunta

H-sarja 2. Antila Raimo, 5.Rantala Sami, H50 2. Koppanen Matti, H60 5. Turunen Jukka, H70 2. Lapinleimu Markku

Joukkue pistooli pika

2. AkRU I (Antila, Jyrämö, Rantala)

6. AkRU II (Koppanen, Lapinleimu, Turunen)

 

Puheenjohtaja ampumakävelyn voittoon

Ampumakävely on perinteinen kevään rento kilpailu, jossa mitataan tarkkuutta kävelyssä ja pistooliammunnassa.

Perinteisesti ammunnassa on annettu pisteitä sen mukaan mitä paremmin laukaukset ovat kasassa, kymppejä ei siis tarvitse saada menestyäkseen. Kävelyssä taas on tarkoituksena kulkea sama reitti mahdollisimman tarkasti samassa ajassa kaksi kertaa läpi. Viiveet ampumapaikalla jne. tuovat lisähaastetta kävelyvauhdin optimointiin.

Tänä vuonna kilpailijoiden pasmat sekoitettiin antamalla käsky kävellä reitti toisella kierroksella eri suuntaan. Tämä lisäsi ajankulunarvioinnin vaikeutta vaihtelevasti – parhaimmillaan tuli vain kahden sekunnin ero kierrosten välillä. Niukkaan voittoon käveli, tosin juoksuvauhtia, Rantasen Jari.

Ampumakävelyssä ei voitto ole tärkeintä, vaan osanotto ja jälkipuinnit nuotion äärellä.

Taitokilpailu Parolannummen maastossa

Nihattulan koulu Hattulassa toimi lähtö- ja maalialueena 4.5. käydyssä kilpailussa. Kilpailijoita osallistui tänä vuonna yhteensä noin 40. Kerhostamme osallistui kuusi kilpailijaa. Upseerisarjan joukkuekisassa sijat 3. ja 6. Tällä kertaa parhaasta suorituksestamme vastasi Airaksisen Petri jaetulla kuudennella sijalla.

Toijalan Seudun Reserviläisten panos oli reserviläisten sarjassa vahva; 1. ja 6. Virtalan Jere neljänellä sijalla yksilökilpailussa.

Oheisessa kuvassa kilpailun taustoitusta.

Petri Airaksinen palkittiin upseeripiirin parhaana puheenjohtajana v. 2018

Etelä-Hämeen Reserviupseeripiirin kevätkokous järjestettiin 20.3. Kokous oli panssarimuseolla ja ennen kokousta museon johtaja piti esittelyn.

Vuosittain piiri palkitsee ansioituneimman puheenjohtajan ”Bühlerin kilvellä”. Vuonna 1978 piirin silloinen puheenjohtaja kapteeni Waldemar Bühler lahjoitti kelotukkiin kiinnitetyn kilven kiertopalkinnoksi. Ensimmäisen kerran kilvellä palkittiin puheenjohtaja vuonna 1979.

Akaan Reserviupseerikerhosta kilven ovat saaneet:

1985 Jaakko Sirola, 1990 Markku Lapinleimu, 1993 Leo Koskinen, 1998 Heikki Rantanen, 2001 Reijo Rasmus, 2004 Jukka Yrjölä, 2008 Jukka Turunen ja 2016 Matti Koppanen.

Onnittelut Petrille!

Veteraanipäivänä Sankarihaudalla Toijalassa

Kansallisena Veteraanipäivänä lauantaina 27.4. laskettiin aamusta klo 8.30 Akaan kaupungin, seurakunnan ja Veteraanijärjestöjen seppele Sankarihaudalle Toijalassa. Tilaisuudessa ei pidetty puheita. Sankarihaudalla kunniavartio ja Suomen lippu airueineen. Näihin miehitys perinteisesti kerhostamme ja Toijalan Seudun Reserviläisistä.

Seppeleen sinivalkoisen nauhan teksti kuului: ” Sankarivainajien muistoa kunnioittaen – Akaan kaupunki, seurakunta ja Veteraanijärjestöt”.

Seppeleen laskun jälkeen paikalla ollut väki, lippu- ja kunniavartiot ja siirtyivät Veteraanipuistoon. Täällä muistokivelle laskettiin kukkalaite, jonka sinivalkoisen nauhan teksti kuului: ” Sotiemme veteraaneja kiittäen vapaasta itsenäisestä isänmaasta – Akaan kaupunki ja kaupunkilaiset”.

Veteraanipäivän ohjelmaan kuuluu myös kaupungin järjestämä juhlatilaisuus, joka on avoin tilaisuus kaikille kaupunkilaisille. Tilaisuus järjestettiin jo perjantaina Akaan Seurakuntasalilla Toijalassa. Ohjelmassa oli juhlapuhe kaupunginjohtaja Antti Peltola, musiikkiesityksiä ja runonlausuntaa.

Kerho mukana talkoissa Riihiniemessä

Toijalan Riihiniemessä lähellä Turun rataa on muistomerkki Toijalassa v. 1918 menehtyneiden punaisten muistoksi. Alueelle on haudattu 400 vainajaa.

Alueen omistus on jakaantunut kolmeen osaan kaupungin, seurakunnan ja erään perikunnan kesken. Seurakunta huolehtii hautakummusta.

Juhani Salin ToijalanTyöväenyhdistyksestä lähestyi kerhoa talkoopyynnöllä, jonka tarkoituksena oli siistiä hautakummun aluetta puita ja pensaikkoa kaatamalla. Erityisesti meiltä pyydettiin sahamiestä. Itseoikeutettuna tehtävään lähtivät Lapinleimun Markku yhdessä Linnalan Rami kanssa. Tätä parivaljakkoa näkee harva se viikko metsätöissä Kuhavuoren metsissä. Risujen kannossa ahersivat Teräväisen Heikki ja Turusen Jukka.

Talkoiden jälkeen Heikki, Rami, Jukka ja Markku. Taustalla muistomerkkialue.

Reserviläinen-lehti huomioi kerhomme toimintaa

Reserviläinen-lehti julkaisi numerossaan 2/2019 huhtikuu puolen sivun artikkelin kerhomme toiminnasta otsikolla ” Akaan Reserviupseerikerhossa nuoret vastuunkantajina”.

Lehdessä saavat melko harvoin yksittäiset kerhot näin paljoa palstatilaa. Artikkelin kirjoittajaa Susanna Takamaata avustivat ansiokkaasti Raimo Antila, Eero Lapinleimu ja Jari Rantanen.

Artikkeli Reserviläinen-lehdessä 2/2019 huhtikuu

Kevätkokous sujui rutiinilla

Kevätkokous kokosi 20 reservin upseeria Toijalan Yhteiskoulun auditorioon 14.3. Jälleen kerran Toijalan Seudun Maanpuolustusnaiset olivat valmistaneet runsaan kokouskahvitarjoilun Eila Arvosen, Marja-Leena Hevonojan ja Hilkka Rekolan toimesta. Lämmin kiitos osallistuneiden puolesta!

Tällä kerralla kokousesitelmien aiheena olivat henkilöesittelyt. Vuoden alussa tehtävänsä aloittanut Etelä-Hämeen Reserviupseeripiirin puheenjohtaja Matti Vainio esittäytyi ja kävi läpi piirin tavoitteita kuluvalle vuodelle. Jäsenkehityksestä huolehtiminen nousi tärkeimmäksi listalla. Tulevaisuus nähdään nuorten aktivoimisena mukaan kerhotoimintaan. Keinoina hän näkee kerhojen monipuolisen toiminnan, etenkin nuoria kiinnostavien asioiden  kuten esim. SRA-ammunnan.

Hänellä oli myös käytössään tuoreita toimintatilastoja RUL:lta. Kerhomme sijoitus hienosti 9. kaikkiaan 244:n jäsenkerhon määrästä . Omassa B-sarjassa sijoitus 2. (B-sarjassa kerhojen jäsenmäärät 60-150) 144:n jäsenkerhon joukosta. Näistä hän antoi vilpittömän tunnustuksen kerhomme toiminnalle.

Piirin organisaatiossa kerhostamme tänä vuonna ovat Jukka Yrjölä varapuheenjohtajana ja Timo-Pekka Koivuniemi I urheilu-upseeri.

Toisen henkilöesittelyn suoritti MPK Hämeen maanpuolustuspiirin uusi apulaispiiripäällikkö Sauli Mäenalusta. Hän kertoi uusien lakien vaikutuksesta MPK:n ja Puolustusvoimien yhteistyöhön ja –toimintaan, niiden haasteisiin ja mahdollisuuksiin. Tärkeänä toiminnan alueena hän painotti nuorten ja naisten tutustuttamista maanpuolustukseen. Kaikkiaan MPK Hämeen alueella on vuosittain n. 85 koulutustapahtumaa, joita järjestämässä reserviläisistä koostuvia kouluttajia 170 henkilöä.

Kokouksen puheenjohtajana uusin kunniajäsen Reijo Rasmus

Reijon johdolla kokous sujui rivakasti ja jämäkästi. Vuoden 2018 toimintakertomukset kuultiin, tilinpäätökset katsottiin Lauri Rekolan esittelemänä ja vastuuvapaus myönnettiin tilivelvollisille.

Varsinaisen kokouksen jälkeen palkittiin viime vuonna ansioituneita seuraavasti:

 Majurin Miekka                                                      Timo-Pekka Koivuniemi

Hikiristi                                                                    Matti Koppanen

Kotoa poissa-karttu                                               Rauno Helenius

Vuoden kivääriampuja                                         Sami Rantala

Vuoden pistooliampuja                                        Raimo Antila

Vuoden sotilasurheilija                                         Jari Rantanen

Vuoden nuori upseeri                                           Sanna Jaakola

Lisäksi kokouksessa luovutettiin Ville Höltälle RUL:n pronssinen ansiomitali ja Henri Valtaselle Etelä-Hämeen Reserviupseeripiirin hopeinen ansiomitali.

Talvisodan päättymispäivän tilaisuus 13.3.2019

Talvisodan päättymisestä tuli kuluneeksi 79-vuotta. Tapahtunutta muisteltiin Akaassa Toijalan ja Viialan Sankarihaudoilla järjestetyissä tilaisuuksissa.Toijalan Sankarihaudalle järjestivät reserviläisjärjestöt Suomen lipun airueineen, sekä kunniavartion. Tilaisuus alkoi kirkon rauhankellojen soitolla ja jatkui Toijalan Mieskuoron laululla, sekä Jukka Turusen puheella. Tilaisuus päättyi virren nro 577 yhteislauluun. Osallistujat siirtyivät tämän jälkeen ohjelmalliseen muistotilaisuuteen Seurakuntatalolle.

Tänä vuonna tervehdys- ja loppusanat lausui Markku Lapinleimu. Toijalan Mieskuoron esittämänä kuultiin Kansalaislaulu, Sillanpään marssilaulu ja Veteraanin iltahuuto. Pastori Kaisa Karema kertoi puheessaan muistojaan omalta varusmiesajaltaan ja erityisesti naisen roolista asepalveluksessa.Tilaisuuden kahvit voileipineen on tarjonnut jo pitkään ensin Erkki Ahonen ja perinne on jatkunut Leevi Ahosen toimesta. Tilaisuus päättyi Maamme-lauluun.

Tilaisuuden järjestäjinä toimivat kolme akaalaista veteraanijärjestöä. Tänä vuonna järjestelyvuorossa oli vuorossa Toijalan ja Ympäristön Sotaveteraanit ry Markku Lapinleimun johdolla.

Tilaisuuteen osallistui kaksi sotiemme veteraania. Vas. Markku Lapinleimu, Kauko Alamäki ja Erkki Kitunen.

 

Kuutamohiihto 2019

Sääennusteet näyttivät uhkaavilta ennen vuoden 2019 kuutamohiihtoa – luvassa oli vesisadetta. Tapahtumapaikaksi oli valittu Veikkojen maja, missä onkin ollut yleensä parhaat ladut tarjolla, niin kauan kuin Akaan seudulla ylipäänsä voi hiihtää. Illaksi ei saatu kuutamoa, vaikka täysikuu möllöttikin pilviverhon takana. Sen sijaan sade loppui illaksi ja laduilla oli lentokeli! Sään mukaisesti tänä vuonna oli ilmailuaiheiset tehtävät hiihtäjille. Läheisille pelloille oli tilannekuvan mukaisesti pudonnut kaksi hävittäjää, jotka täytyi käydä tunnistamassa. Lisäksi tiedustelun jälkeen piti arvioida hylkyjen välinen etäisyys, mikä osoittautuikin suhteellisen haasteelliseksi. Kohteiden välillä ei ollut näköyhteyttä ja niiden välinen reittikin mutkitteli varsin reippaasti. Näistä haasteista huolimatta tarkin arvio heitti vain 5 metriä oikeasta etäisyydestä. Kiitokset tukijoukoille ja osallistujille!

Urheilu-upseerit

Juhlimme arvokkaasti, mutta rennosti

Akaan Reserviupseerikerho juhli 70-vuotista taivaltaan Viialan Työväentalolla helmikuun 16.pnä 100 hengen voimin. Illan ohjelmaan kuuluivat muutamat puheenvuorot, ruokailu, ohjelmanumero sekä tanssia.

Juhlapäivä avattiin aamulla seppeleen laskulla Toijalan Sankarihaudalle. Seppeleen laskun jälkeen laskettiin kynttilät seitsemän edesmenneen kerhon puheenjohtajan haudoille. Puheenjohtaja Jari Rantanen lähetti taistelijaparit laskemaan kynttilöitä muistuttaen heitä entisten puheenjohtajiemme merkityksestä kerhomme 70 vuotisen katkeamattoman toimintahistorian toteuttajina.

Seppeleen ja kynttilöiden laskemisen jälkeen puheenjohtaja Jari Rantanen, varapuheenjohtaja Petteri Jyrämö ja emerituspuheenjohtaja Jaakko Sirola tekivät tervehdyskäynnin 90-vuotiaan kunniapuheenjohtajan Pentti E.J.Uotilan luona.

 

Varsinainen juhla avattiin arvokkaasti Suomen lipun sisään tulolla kantajana Mikko Soini, häntä seurasi Jussi Pekkala kerhon lippua kantaen Torun marssin (kerhon oma marssi) soidessa. Musiikista juhlassa vastasi Ilmavoimien soittokunta päällikkökapellimestari Juha Ketolan johdolla.

” 70 vuotias Akaan Reserviupseerikerho on aktiivinen, hyvinvoiva ja nykymaailmaan tarpeisiin muuntautumiskykyinen yhdistys. Kerhomme nuorten upseerien toiminta on valtakunnallisestikin katsottuna esimerkillisen aktiivista. Nuoriin panostaminen yhdessä vahvojen perinteiden kanssa takaa meille vakaan tulevaisuuden myös tuleviksi vuosikymmeniksikin”, totesi Rantanen tervetulopuheessaan.

Juhlapuheessa katse tulevassa

Puolustusvoimien tutkimuspäällikkö insinöörieversti Jyri Kosola käsitteli juhlapuheessaan sodankäynnin tulevaisuutta.  ”Tekoälyllä varustetut järjestelmät  ja robotiikka tulevat olemaan merkittävä osa tulevaisuuden taistelukenttää, mutta tämä ei tule poistamaan inhimillisen sotilaan ja Suomen puolustukselle tärkeän reserviarmeijamme tarvetta”, Kosola summasi.

Reserviupseeriliiton toiminnanjohtaja Janne Kosonen antoi tervehdyspuheessaan merkittävää tunnustusta Akaan Reserviupseerikerhon toiminnalle. ”Te olette vuosi toisensa jälkeen olleet liiton toimintatilaston kärkisijoilla aktiivisuudella mitattuna”. Tervehdyksessään hän käsitteli myös hiljattain tehdyn maanpuolustusta käsittelevän tutkimuksen tuloksia. Todeten kuitenkin maanpuolustustahdon olevan edelleen korkealla tasolla suomalaisten keskuudessa.

Reijo Rasmus kutsuttiin kunniajäseneksi nro 16

Reijo Rasmus on toiminut kerhossa puheenjohtajana, sihteerinä sekä upseeripiirissä urheilu-upseerina. Kaikenlainen aktiivisuus kerhon toiminnassa on kuulunut Reijon tapaan toteuttaa maanpuolustustahtoa.

Juhlassa jaettiin seuraavat huomionosoitukset

Petri Airaksinen, Akaan Reserviupseerikerhon standaari

Markku Lapinleimu, Etelä-Hämeen Reserviupseeripiirin ansioristi

Raimo Antila, Etelä-Hämeen Reserviupseeripiirin kultainen ansiomitali soljen kera

Jukka Yrjölä, Etelä-Hämeen Reserviupseeripiirin kultainen ansiomitali soljen kera

Petteri Jyrämö, Etelä-Hämeen Reserviupseeripiirin kultainen ansiomitali

Erkki Väisänen, Etelä-Hämeen Reserviupseeripiirin hopeinen ansiomitali

Hilkka Rekola, Etelä-Hämeen Reserviupseeripiirin hopeinen ansiomitali

Jukka Salminen, Etelä-Hämeen Reserviupseeripiirin pronssinen ansiomitali

Sanna Jaakola, RUL:n pronssinen ansiomitali

Riku-Ville Koskinen, RUL:n standaari

Marko Mahkonen, RUL:n standaari

Loppuilta rennoissa tunnelmissa

Lippujen juhlatilasta poistumisen jälkeen juhlan juontajana toiminut Mikko Kuitunen ohjeisti ruokailu- ym. käytännön ohjeita juhlaväelle totutulla huumorilla höystettynä. Maittavan ruokailun lomassa Mikko haastatteli vanhoja puheenjohtajia. Jaakko Sirolaa haastatellessaan hän kertoi muistavansa erityisen hyvin sen, kun lehtori Jaakko Sirola joutui heittämään häntä liidulla, kun Mikon aktiviteetti tunnilla suuntautui vääriin asioihin.

Varsinaista historian esitystä ei juhlassa tällä kertaa ollut. Sen sijaan tapahtumia matkan varrelta muisteltiin ohjelmanumerossa ”Kunniamerkkipommi”. Formaatti oli otettu Riitta Väisäsen tunnetuksi tekemästä ”Kymppitonni”-ohjelmasta. ”Riittana” toimi kerhon sihteeri Sanna Jaakola. Huumorilla toteutetulla esityksellä käytiin läpi monia kerhon merkittäviä tapahtumia matkan varrelta; Saajanmajan rakentamisesta sotahistoriallisten matkojen kautta nykyhetkeen.

”Koppanen ja kollit”-yhtye viihdytti juhlijoita loppuillan

Hyvät juhlat vaativat useimmiten tanssimusiikkia – niin tälläkin kertaa. Musiikista vastasi yhtye ”Koppanen ja kollit”. Orkesterissa esiintyivät kerhon jäsenistä Matti Koppanen, Timo-Pekka Koivuniemi ja Jussi Pekkala. Lisävahvistuksena kokoonpanossa olivat Kati Aalto laulu, basso Harri Suopelto ja rummut Kari Linna. Täpötäyteen juhlatilaan raivattiin tanssitilaa pöytiä siirtämällä. Siitäkin huolimatta tanssilattialla oli mukavan ahdasta.

Valtaisa puheensorina oli tyypillistä juhlan kululle. Se syntyy, kun saman henkiset henkilöt tapasivat toisiaan. Yhdessä kanssamme juhlivat edustajat Toijalan Seudun Maanpuolustusnaisista, Toijalan Seudun Reserviläisistä sekä upseerikerhoista Urjalasta ja Valkeakoskelta.

Linkki Sankarihaudan seppeleen laskusta ja edellisten puheenjohtajien haudoilta kynttilöiden laskusta

https://drive.google.com/open?id=1QNcB6X8_uhxL-Vkbd6GQw741ePEQ1nMG

Linkki juhlan kuvakollaasiin

https://drive.google.com/open?id=1_cbD9SVYKIG9aOSu85Mg_Y9LxhEMKI5E

Juhlapaikka tarvitsi hieman tuunausta ennen juhlaväen saapumista, kuvat perjantai-illasta.

Emeritus puheenjohtaja Petri Airaksinen ja ”Koppanen ja kollit” yhtyeen kapellimestari Matti Koppanen hakevat puhujapöntölle oikeaa sijaintia.

 

Puheenjohtaja Jari Rantanen tarttunut työkaluihin ja ”Kunniamerkki-pommin” lavasteet syntymässä. Samaan aikaan hän osallistui työpaikan skype-palaveriin (kuulokkeet).

Antilan Raimo tarttunut surutta siivousvälineeseen.

Pöydät menossa järjestykseen: vas. Yrjölän Jukka, Salmisen Jukka, Jaakolan Sanna, Rantasen Jari, Antilan Raimo, Sirolan Jaakko ja Jyrämön Petteri

 

Salibandy löytänyt paikkansa talven kuntoliikuntamuotona

Sunnuntain salibandy vuorolla on käynyt mukavasti väkeä kerhosta ja yhteistyö kuntoliikuntaryhmä kondiksen kanssa on taannut hyviä pelejä innokkaille. Näiden innostaman urheilu-upseeri Timo-Pekka Koivuniemi kokosi porukan kasaan ja haastoimme Toijalan Seudun Reserviläiset haasteotteluun. Ottelu käytiin lauantaina 9.2 Ideaparkin areenan pienemmällä kentällä. Upseereiden taustalla ollut pienimuotoinen harjoittelu sekä hieman laajempi osanotto toivat selvän 13-3 voiton. Hattutemput pelissä tekivät Jukka-Pekka Jyrämö, Riku-Ville Koskinen sekä Timo-Pekka Koivuniemi upseereista ja Teppo Koskinen reserviläisistä. Pelin jälkeen oli jälkipelit ja tulevan yhteistoiminnan suunnittelua Akaan keilahallin saunalla.

Palaaminen jatkuu sunnuntai-iltaisin, jos haluat liittyä mukaan peliporukkaan, ilmoittaudu Jari Rantaselle niin pääset mukaan Whatsapp tiedotuslistalle vuoroista.

Piirin ilma-asekilpailuista kaksi joukkuekultaa

2019 Etelä-Hämeen reserviläispiirien ilma-asekilpailut järjestettiin Akaassa Lastumäen yhteiskoulun liikuntasalissa 19. ja 20. tammikuuta Toijalan Seudun reserviläisten Heikki Aholan johdolla. Järjestelytehtävissä kerhomme kantoi vastuuta lähinnä kilpailupaikan pystytys ja purkutehtävistä, minkä ansiosta saimme erittäin hyvän osanoton kilpailuun. Pistoolissa 7 kilpailijaa ja ilmakiväärissä 3.

Lauantain kivääriammunnassa joukkueemme Petteri Jyrämö, Marko Mahkonen ja Sami Rantala toi reserviupseerikerhojen sarjassa voiton kotiin. Henkilökohtaisessa kisassa Petterin suoritus riitti yleisessä sarjassa viidenteen tilaan.

Sunnuntain ilmapistooliammunnan aamuerässä Matti Koppanen ampui H50 sarjan toiseen tilaan oikeuttavan tuloksen. Reserviupseerikerhojen joukkuekilpailussa edellisen päivän tapaan saimme voiton Sami Rantalan johdolla, joka oli yleisen sarjan viides. Muut ampujat voittojoukkueessa olivat Raimo Antila ja Petri Airaksinen.

Tulokset: https://www.reservilaisliitto.fi/files/30832/E_H_Res_2019_ia_tulosluettelo.pdf