2020

Koronan heijaste näkyi Itsenäisyyspäivän vietossa

Itsenäisyyspäivän viettoa perinteisillä toiminnoilla jouduttiin supistamaan merkittävästi. Viimeisimmät Korona-ohjeistukset enintään 10 henkilön kokoontumisista toimi suurimpana esteenä toteutukselle.

Lipunnosto Toijalan torilla kuitenkin suoritettiin edellisten vuosien kaltaisesti. Kirkonkellot soivat, viiteen lipputankoon nousi liput Mieskuoron laulaessa Lippulaulua. Tänä vuonna upseerit pitelivät lippua reserviläisten hoitaessa narunvetoa. Tilaisuuden lopuksi Mieskuoro lauloi vielä Finlandia-hymnin.

Lipunnoston jälkeen tilaisuuden yleisö siirtyi Sankarihaudalle seuraamaan seppeleiden laskua. Tilaisuudessa ei ollut tänä vuonna kunniavartiota, Suomen lippua airueineen ja lippulinnaa. Taustalla vaikutti tilaisuuteen järjestäjätahon henkilömäärä, jonka tuli asettua 10 henkilöön. Seppeleen Sankarihaudalle laskemassa olivat yli 90-vuotias sotaveteraani Erkki Kitunen seurassaan kaupunginhallituksen puheenjohtaja Harri Rämö ja Toijalan ja Ympäristön Sotaveteraanit ry:n varapuheenjohtaja Juha Arvonen.

Juhlapuhe kuitenkin toteutettiin ja puhujana puheenjohtaja Juha Arvonen. Tilaisuus oli tarkoitus lähettää videolähetyksenä YouTuben kautta, mutta tekniikka toi tähän haastetta. Puhe on luettavissa akaa.fi-sivustolta. Yleisöä molemmissa tapahtumissa oli lähes entiseen tapaan. Turvavälejä noudatettiin ja maskien käyttö tunnollista.

Metsätalkoot Palkinpäässä

Ahosen Leevi tarjosi kerhollemme harvennushakkuiden jälkeen latvojen keräilyä polttopuiksi. Saadut latvat myydään polttopuiksi ja niistä saadut varat ohjautuvat kerholle. Varapuheenjohtaja Petteri Jyrämön johdolla Takaniityntien päässä Palkinpäässä talkooväkeä oli hommissa useana päivänä ja viikonloppuna.

Talkoisiin osallistui kymmentäkunta upseeria viitenä päivänä. Tekijöiden joukossa oli hyvin harjoitelleita metsureita nimittäin Lapinleimun Markku ja Linnalan Raimo, joita tapaa harva se viikko Kylmäkosken metsissä samoissa hommissa. Osallistujilta kuultuna myös talkoiden olleen erinomaista lihaskunnon hoitoa.

Poikkeuksellinen syyskokous

Yksi lehti Koronan aiheuttamiin poikkeuksiin käännettiin torstaina 12.11., kun kerhon syyskokous toteutettiin Teams-etäkokouksena. Lähetysstudiona toimi Saajanmaja, jonne oli kokoontunut kerhon hallitus. Yhteyksien toimivuutta kävi Saajanmajan vastaava Matti Koppanen testaamassa alkuviikosta. Yhteydet toimivat moitteettomasti ja jäsenet pääsivät ääneen kommentoimaan kokouksen kulkua.

Avauspuheessaan puheenjohtaja Jari Rantanen totesi vuoden olleen hankala Korona-epidemian vuoksi, mutta totesi kuitenkin, että lähes kaikki suunnitellut toimet saatiin toteutettua. Tästä hän antoi täyden kiitoksen jäsenistölle. Avauspuheenvuoron jälkeen Markku Lapinleimun esityksestä valittiin kokouksen puheenjohtajaksi Antilan Raimo. Kokouksen juoheva eteneminen ja esitysten yhteenveto sujui Raimolta tutun laadukkaasti.

Kokouslistalla olivat toimintasuunnitelmien vahvistamiset, talousarvio ja hallitusten jäsenten valinta. Hallitukseen tuli muutama muutos ja valituiksi tulivat:

Hallituksen puheenjohtaja Jari Rantanen, varapuheenjohtaja Petteri Jyrämö, Petri Airaksinen, Sanna Jaakola, Ville Hölttä, Timo-Pekka Koivuniemi, Matti Koppanen,  Niklas Koskinen (uusi), Riku-Matti Koskinen, Marko Mahkonen, Lauri Rekola, Heikki Savikko (uusi), Mikko Soini ja Jukka Turunen.Tilintarkastajiksi valittiin Eero Virtanen ja Erkki Väisänen.

Muissa asioissa kuultiin Petterin Jyrämön esittämänä tulevan kevään sotahistoriallisen matkan tutustumispaikat ja aikataulu. Matkaan lähdetään torstaina 13 pnä toukokuuta aamusta Toijalan torilta. Lisätietoja Petteriltä tai Höltän Villeltä.

Poikkeavana normaaleihin kokouspäätöksiin voidaan lukea historiallinen päätös ostaa kerholle Viialan Nahkatehtaalta osakehuoneisto. Hallitus oli valmistellut hankintaa perusteellisesti ja saikin kokousväen yksimielisen hyväksynnän hankinnalle. Tilaa on tarkoitus käyttää kerhon omiin tarkoituksiin kokoustilana ja perinnehuoneena. Lisäksi suunnitelmissa on, että kerhon jäsenet voivat käyttää tilaa omiin tarkoituksiinsa kokoontumistilana. Tila on nyt vuokrattuna ja tarkoituksena on keväällä ryhtyä remontoimaan tilaa kerhon käyttötarkoituksiin sopivaksi. Asiaan palataan kevään kuluessa uudelleen.

Kokouksen päättämisen jälkeen puheenjohtaja Jari Rantanen luovutti kuvainnollisesti ns. puheenjohtajan puukon edellisen vuoden aikana kunnostautuneelle kerhon jäsenelle. Jari luovutti puukon Ari-Pekka Hakalalle. AP on kuluneen vuoden aikana aktivoitunut erityisesti ammunnan saralla.

Korona vaikutti PsRUK:n kannatusyhdistyksen ampumakilpailuun

 

Perinteisesti ammunnat on järjestetty Hätilän ampuradalla rynnäkkökivääriammuntana puolustusvoimien ja Panssarikoulun upseerioppilaiden tuella. Koronatilanteen johdosta rynkky vaihtui pienoiskivääriin ja paikka Hämeenlinnan Reserviläiset-Aliupseerit ry:n omistamaan toimintakeskus Suvipieliseen. Paikka on hyvin Saajanmajan kaltainen, pienehkö järvi, sauna, kerhorakennus. Alueella sijaitsee myös ruutiaseammuntarata.

Kilpailu on aiemmin ollut elokuussa arki-iltana. Tänä vuonna kilpailu oli lauantaina ja tällä oli vaikutusta Koronan lisäksi osallistujamäärään. Normaalisti kilpailijoita on ollut yli 50, nyt paikalle saapui 21 kilpailijaa.

Ammunta suoritettiin myös poikkeavasti eli seisten 5+10 laukausta 75 m:n radalla. Kerhomme pienilukuisesta osallistujamäärästä huolimatta menestyksestä päästiin nauttimaan tälläkin kertaa. Lapinleimun Markku sijoittui kolmanneksi tuloksella 29 pistettä. Tulos oli sama kuin ykkösellä ja kakkosella. Sijoitukset ratkaistiin kymppien osumilla. Lisänä voidaan todeta, että kilpailun voittaja ampui allekirjoittaneen rippilahjaksi 48 vuotta sitten saadulla kiväärillä.

Kilpailun jälkeen oli tarjolla saunaa, makkaraa ja keskustelua. Tällä kertaa keskustelua viritti ensisijaisesti PanssariRUK:n tulevat 50-vuotisjuhlat v. 2022. Niihin palataan tuonnempana.

Teksti ja kuvat Jukka Turunen

Perinnetyö muuttaa muotoaan

Osa kerhomme perinnetyötä on ollut osallistuminen Sotaveteraaniyhdistysten toimintaan. Kerhostamme ollut vastuuhenkilöitä yhdistyksissä ja merkittävänä toimintamuotona on ollut vuosittain osallistuminen Sotaveteraani-keräyksiin varusmiesten kuljetusten järjestäjinä.

Veteraanien ja heidän puolisoiden määrän vähetessä myös heidän järjestöjään on ryhdytty alas ajamaan. ”Alueellamme Toijalan Seudun Rintamaveteraanit lopettivat toimintansa 2018 lopussa. Toijalan ja ympäristön sotaveteraanit ry pitää ensimmäisen purkamista koskevan kokouksen 27.10.2020 ja toisen kuukautta myöhemmin, eli yhdistys tullaan lopettamaan tämän vuoden loppuun. On jo myös “päätöksiä”, että jäsenet liittyvät niin halutessaan Tammenlehvän Hämeenlinnan seudun Perinneyhdistykseen 1.1.2021 alkaen. Toijalan seudun Sotainvalidit  jatkaa vielä varmaan pari vuotta” kertoo Lapinleimun Markku.

Akaan seurakunnan kirkkovaltuuston puheenjohtaja, kerhomme jäsen Mika Pajasmaa oli yhteydessä alkuvuodesta kerhoomme mahdollisen varainkeruuhankkeen käynnistämisestä koskien Akaan sankarihautojen hautakivien tekstitysten uusimista.

Kerhollamme ja Toijalan Seudun Reserviläiset ry:llä on vuosittain kaksi ns. yhteiskokousta. Näissä käsitellään yhteisiä asioita esim. Saajanmajaan liittyen. Perinnetyö veteraanien parissa on ollut myös osa tätä yhteistä tekemistä.  Tuolloin päätimme, että mikäli seurakunta käynnistää varainkeruuhankkeen, niin kerhot osallistuvat siihen erikseen sovittavilla tavoilla. Akaan seurakunta kuitenkin sai rahavarat hankittua ja puhdistutti sekä hopeoi viime kesänä Toijalan ja Viialan Sankarihautojen hautakivien tekstit. Kylmäkosken Sankarihautojen hautakivet ovat hyväkuntoisia.

Perinnetyö jatkuu

Yhteiskokouksessa syksyllä päätimme tarjota seurakunnalle Sankarihautojen laattojen vuosittaista puhdistamista. Näin laattojen kunto säilyy pidempään hyvänä. Puhdistukseen riittää pehmeällä harjalla vuosittainen vesipesu. Akaan seurakunnan kanssa on sovittu, että he ovat meihin yhteydessä ensi kesänä asian hoitamiseksi. Toivomme mahdollisimman monen osallistuvan tähän uuteen perinnetyön muotoon!

Toijalan Sankarihautojen uusittuja hautakiviä. Kuvassa keskellä stm Urho Niemisen hauta. Hänen maalliset jäännökset löytyivät vasta v.2011. Hän menehtyi Summassa 23.12.1939. Urho Niemisen Toijalan Sankarihautaan saattoivat kerhomme jäsenet pientä arkkua kantaen helmikuussa 2014.

Puolustusvoimien varusmiessoittokunta Toijalan kirkossa

Hämeenlinnan Sotilaskotiyhdistys ry järjesti täydelle kirkolle akaalaisia unohtumattoman musiikkihetken perjantaina 28.8. Konsertista on kiittäminen myös kerhomme jäsentä Minna Nyströmiä, joka toimii Hämeenlinnan Sotilaskotiyhdistys ry:n puheenjohtajana.

Varusmiessoittokuntaa johti musiikkiyliluutnantti Juhani Valtasalmi. Tango Tarantella esityksessä trumpettia soitti samana päivänä korpraaliksi ylennetty jääkäri Matti Peltola.

Mieleenpainuvimpina kappaleina olivat monelle tutut Jääkärien marssi, Sotilaspoika ja Finlandia op.26. Finlandiaa esittäessään soittajat eivät tyytyneet vain instrumentaaliseen esitykseen, vaan lauloivat kuorona

Oi, Suomi, katso, sinun päiväs’ koittaa,Yön uhka karkoitettu on jo pois,
….
Ja ettet taipunut sa sorron alle, On aamus’ alkanut, synnyinmaa.

Tilaisuuden ohjelma

Kuntotestausta Viialassa

Akaan Reserviupseerikerhon kuntotestit järjestettiin aurinkoisessa loppukesän illassa Viialan urheilupyhätössä. Kenttä oli vain meidän käytössämme koko illan ajan.

Ohjelmassa oli puolustusvoimien kuntotesti sovelletusti siten, että teimme kaikki testin osiot saman illan aikana. Tämä on ollut perinne jo pidemmän aikaa, joten tulokset ovat vertailukelpoisia keskenään. Osanottajamäärä on todennäköisesti tämän muotoisten kuntotestien ennätys. Kentälle kokoontui reserviupseerikerholaisia perheenjäsenineen ja tuttavineen 15 henkeä.

Testissä oli ohjelmassa ensin 2 km kävelytesti tai vaihtoehtoisesti Cooperin testi. Molempiin osallistui suurin piirtein yhtä monta suorittajaa. Kestävyyskunnon jälkeen testattiin lihaskuntoa vauhdittomalla pituushypyllä, istumaan nousulla ja etunojapunnerruksilla. Tämä yhdistelmä antaa varsin hyvän kuvan yleiskunnosta. Testin jälkeen oli taas jälleen kerran todettava, että pieni rääkki on aina mukavampaa hyvässä porukassa.

Kerhon ruutiasekilpailujen voittajat

Ruutiasekaudella kilpaillaan Kiväärin asentokilpailun sekä Iittalan malja kilpailun voitosta. Kiväärin asentokilpailussa lasketaan 3*20 laukausta yhteen, laukaukset ammutaan makuulta, polvelta ja pystystä. Iittalan malja kilpailussa lasketaan pistoolista 15 laukausta koulu ja 15 laukausta kuvio osiosta sekä 10 laukausta kivääristä kaikista asennoista yhteen. Jokaisella osallistujalla on yksi yritys ruutiasekauden aikana tehdä suoritys lajeissa. Syksyn vuosikokoukseen tullaan esittämään että tuloksia voisi koittaa parantaa koko kauden ajan, joka motivoisi aktiivisempaan ammunnan harrastamiseen. Nähtäväksi jää saako esitys kannatusta.

Kiväärin asentokilpailun voittajaksi tuli tuttuun tapaan Sami Rantala. Osallistujia oli yhteensä 6. Alla kolmen kärjen tulokset.

Ampuja Makuu Polvi Pysty Yht.
Sami Rantala 91 94 185 75 75 150 50 68 118 453
Petteri Jyrämö 84 86 170 86 59 145 40 38 78 393
Raimo Antila 76 75 151 64 68 132 49 46 95 378

Iittalan maljan voittajaksi ampui tasaisen kovalla suorittamisella Petteri Jyrämö. Osallistujia oli yhteensä 8. Alla kolmen kärjen tulokset.

Ampuja Pistooli Kivääri Yht.
koulu kuvio yht. makuu polvi pysty yht.
Petteri Jyrämö 135 132 267 84 86 40 210 477
Sami Rantala 131 120 251 91 75 50 216 467
Raimo Antila 132 138 270 76 64 49 189 459

 

Sotilastaitokilpailun tulokset

12.8 pidettiin perinteinen sotilastaitokilpailu autopartiokilpailuna Akaan Toijalasta Panssarimuseolle Hattulaan. Kilpailussa oli 7 rastia ja muutamia kysymyksiä.

Rasti 1: Pienoispistooliammunta
Rasti 2: Kranaatinheitto
Rasti 3: Etäisyyden arviointi
Rasti 4: Telamiina
Rasti 5: Sinko
Rasti 6: Rynnäkkökiväärin häiriötilanne
Rasti 7: Paikannus

Kisapaikalla oli pisteidenlasku exceliin jäänyt valitettavasti virhe eikä julistetut tulokset olleet oikeat. Alla liitteenä korjatut tulokset sekä pisteet rasteittain.

Maalissa viimeiset kysymykset Antti Rokasta, vastaamassa Mikko Soini ja Samuel Latvanen ja kysyjänä Marko Mahkonen

Rynnäkkökiväärirastilla Eero Lauhkonen

Sinkorastilla Jari Rantanen

Telamiinarastilla Minna Nyström

Konkari ja ensikertalaiset piirin pistooliampumajuoksussa

Etelä-Hämeen piirien pistooliampumajuoksu järjestettiin 5. elokuuta kauniin erämaajärven, Suvipielisen, maastoissa Rengossa.

Kilpailuun osallistui yhteensä 32 reserviläistä ja reservin upseeria Hämeenlinnan Seudun Reserviupseerikerhon ja Hämeenlinnan reserviläisten vastatessa järjestelyistä.

Kerhostamme osallistuivat tänä vuonna Matti Kärenlampi, Petri Airaksinen, Petteri Jyrämö ja T-P Koivuniemi. Matti jo konkarina ja kolme viimeksimainittua ensimmäistä kertaa piirin pistooliampumajuoksuun osallistuen. Erinomaisen mukava reserviläislaji johon kannattaa lähteä matalalla kynnyksellä mukaan jälleen elokuussa 2021. Ensikertalaisille on nyt kiintopiste asetettu ylitettäväksi seuraavaa kautta varten. Suvipielisellä kilpailun kruunaa sauna- ja uintimahdollisuus kisan jälkeen.

Kilpailussa juostiin 4.3 km matka ja ammuttiin 2 x 5 laukausta .22 cal pistoolilla

Jäsentemme sijoitukset omissa sarjoissaan:

 

Sarja sija  nimi                           aika                amp.tulos       virheaika                      yht.

H50 1. Matti Kärenlampi        31:20             79/100            07:00                      38:20

 

H40 4. Petri Airaksinen          28:48             75/100            08:20                      37:08

H40 5. Petteri Jyrämö           31:39             79/100            07:00                      38:39

H40 6. T-P Koivuniemi           32:33             66/100            11:20                      43:53

 

Vasemmalta kilpailun tuloslaskennan Timo Mörsky ja Matti Kärenlampi AkRu

Kunniapuheenjohtajamme aika on ohitse

Kesäkuun aurinkoisena päivänä kerhoamme kohtasi suruviesti – kunniapuheenjohtaja Pentti E.J. Uotila oli kuollut. Hän oli loppuun asti kiinnostunut kerhossa tapahtuvasta toiminnasta ja piti yhteyttä osaan jäsenistä. Valitettavasti Korona-epidemia lopetti vierailut Havulinnan palvelutaloon varhain keväällä. Pentti oli kuollessaan 91-vuoden ikäinen.

Hautajaiset vietettiin pienimuotoisesti. Arkun viereen oli asetettu Pentin toiveesta Suomen lippu ja Akaan Reserviupseerikerhon lippu. Kerhon kukkalaitteen laskivat puheenjohtaja Jari Rantanen, Markku Lapinleimu, Esko Pitkänen ja Touko Sirkesalo.

Ohessa Markku Lapinleimun kirjoittama muistokirjoitus, joka julkaistiin Akaan Seudussa 29.7.

Pentti E. J. Uotila

5.12.1928-23.6.2020   

Pentin äiti menehtyi pojan ollessa viiden kuukauden ikäinen. Siitä eteenpäin hän oli isovanhempien hoidossa Rengon Nummen koululla, jossa isoisä oli opettajana. Keskikoulun Pentti kävi Hämeenlinnassa.Jatkosodan aikana Pentti Uotila toimi Rengon Suojeluskunnan sotilaspojissa lähettinä ja ilmavalvontatehtävissä. Kun Suojeluskuntajärjestö lakkautettiin, varttuneet pojat pitivät kuitenkin yhtä. Syntyi kiltatoimintaa ja ensimmäisten joukossa 1991 Pentti Uotila sai Sotilaspoikaristin.Sotilaspojasta tuli varusmiespalvelun jälkeen reserviupseeri. Armeijan jälkeen 1950 Pentti Uotila muutti Toijalaan. Sotilasarvo nousi kertausharjoitusten ja aktiivisen maanpuolustustyön ansiosta yliluutnantiksi.

Toijalassa Uotila aloitti työt valtion rautateillä. Hän toimi lähinnä Toijalan ja lukuisilla Etelä-Suomen asemilla junan ohjauksessa. VR koulutti Tampereen kauppaoppilaitoksessa 1963 kahdeksan virkamiestään. Näin Pentti Uotila valmistui työn ohessa iltaopiskeluna merkonomiksi.  Hankittuaan kaupallisen koulutuksen, työskenteli Uotila Toijalan Kotelotehtaalla, Toijalan Kaidetehtaalla ja Tonaxilla konttoripäällikkönä. Ura jatkui Toijalan Teräsprofiilissa myynnin tehtävissä ja samalla myös Toijalan Muovin vetäjänä. Eläkkeelle Uotila jäi Rautaruukin Toijalan tehtaan kuljetuspäällikön vakanssilta vuonna 1991.

Työmaiden aikalaiset muistavat Pentti Uotilan asialleen omistautuneena, touhukkaana ja kohteliaana miehenä. Myös isänmaallisuus ja vastuuntuntoisuus liitettiin häneen.

Kansallisen Kokoomuksen ja lähinnä sen nuorten nimeämänä ehdokkaana Uotila oli kauppalan valtuustossa. Ansioistaan puolueessa hänet nimitettiin Akaan Kansallisten Seniorien kunniajäseneksi.

Pentin edesmennyt vaimo Terttu os. Saranen eli Tessi muistetaan Hämeen Sanomien toimittajana ja taidemaalarina. Avioliitosta heillä on kaksi tytärtä.

Toijalaan oli perustettu 1949 reserviupseerikerho. Sodan käyneet miehet alkoivat kaivata riveihinsä nuoremman polven väkeä. Niinpä 1951 Pentti Uotila liittyi ensimmäisten sotien jälkeen koulutettujen upseerien joukossa kerhon jäseneksi.

Uotila oli innostunut ampumaurheilusta. Kun laji tuli valvontakomission kiellon jälkeen Reserviupseeriliiton ohjelmaan 1954, alkoi toiminta myös Toijalassa lähinnä Uotilan innostuksen johdosta. Sen lisäksi, että hän itse oli taitava kivääriampuja, teki hän lajia tunnetuksi ja sai muitakin mukaan. Uotilan kiinnostus ampumaurheiluun näkyy paikkakunnalla vielä tänäkin päivänä. Kun vanha Pirtti paloi keväällä 1960 ja uusi päätettiin rakentaa, oli Pentti Uotila rakennustoimikunnassa. Lähinnä hän ja Arvi Tiinus saivat aikaan sen, että rakennuksen kellarikerrokseen tuli 25 m:n sisäampumarata. Aikanaan myös Etelä-Hämeen Reserviupseeripiiri huomasi Pentin kyvyt. Hän toimi usean vuoden ajan piirin 1. ampumaupseerina ja samoihin aikoihin myös piirin joukkueenjohtajana Suomen Reserviupseeriliiton kilpailuissa.

Pentti Uotilalla oli merkittävä rooli, kun reserviupseerikerhossa sodan käyneet miehet siirsivät kokemuksensa nuoremmille, jotka taas halusivat uusien asioiden esille ottamista toiminnassa. Kerhon sihteerinä olleessaan hän kirjoittikin 1957 vuosikertomuksessa: ”Jäsenistömme koostuu melko tasapuolisesti vanhemmista reserviupseereista ja meistä nuoremmista jälkeen sotien koulutetuista. On erikoisen merkillepantavaa, ettei minkäänlaista kitkaa ole esiintynyt eri ikäryhmien välillä”.

Toijalan Seudun Reserviupseerikerhon puheenjohtajana Pentti Uotila oli vuosina 1971-1972.Suomen Reserviupseeriliitto myönsi Pentti Uotilalle liiton kultaisen ansiomitalin 1969 ja siihen soljet 1988.Oma kerho kutsui Pentin kunniajäsenekseen 1991 ja kunniapuheenjohtajaksi kerhon 65-vuotisjuhlassa 2014.

Reserviupseerikerho aloitti kunniavartion Akaan sankarihaudalla jouluaattona 1954. Pentti Uotilalle oli tärkeää tämä kunnianosoitus ja hän olikin vartiossa lähes 50 vuoden ajan. Loppuun asti Pentti halusi tuoda esiin näkemyksiään kerhon toimintaan ja sen parhaaksi. Viimeisin Pentin aloite toteutettiin lokakuussa 2019, kun Saajanmajalla paljastettiin tontin lahjoittaneiden Aino ja Seppo Tiuran kuvat. Tilaisuudessa Pentti oli vielä mukana. Pentti itse säilyy pitkään upseeriveljien muistoissa.

Pentti E. J. Uotilan elämäntyötä ja kunniapuheenjohtajansa maanpuolustustahtoa arvostaen Akaan Reserviupseerikerho ry:n jäsenet.

 

Pentti E.J. Uotila oli mukana lokakuussa 2019 Saajanmajan 50-vuotisjuhlassa.

Piirin ruutiasekisat 25.-26.7 Ahveniston ampumaradalla

Kesäkuulta perutut piirien ruutiasekilpailut järjestettiin heinäkuun viimeisenä viikonloppuna ja ajankohta sekä vallitseva epidemietilanne oli karsinut osanottoa kilpailuihin. Akaastakin saatiin kilpailijoita mukaan vain sunnuntain pistoolilajeihin ja yhteenä viiden ampujan verran. Tuliaisina tuli joukkuekullat molemmista lajeista sekä runsaasti henkilökohtaista menestystä, tosin monessa sarjassa ei oikein kilpailuakaan ollut.

PistOoliampujat Hakala, Lapinleimu, Koppanen, Airaksinen ja Antila

 

Lippujuhlan päivänä suoritettiin Ampumakävely

Kauniin kesäisenä iltana 4.6.2020 käytiin vuosittainen ampumakävelykisa Saajanmajan maastossa. Tilaisuus aloitettiin juhlavasti lipunnostolla.
Kilpailu käytiin totutuilla säännöillä eli kierrettiin reitti kahteen kertaan tavoitteena saada molemmille kierroksille sama aika. Tällä kertaa parhaimman aikasuorituksen saavutti Linnalan Raimo hienolla tuloksella – 10 sekuntia.
Ampumapaikalla ampumaupseeri Petri Airaksinen ammutti kävelijöitä. Parhaat pisteet nappasi monivuotinen rastinpitäjä Petteri Jyrämö. Tavoitteena oli saada mahdollisimman pieni kasa tauluun. Ammuttiin kaksi kertaa, josta tulokset muodostuivat.
Tänäkin vuonna kymmenen kilpailijan suorituksista parhaan yhteistuloksen saavutti puheenjohtaja Jari Rantanen. Ammunnassa toinen ja kävelyssä kolmas, josta yhteistulos 5. Toisesta ja kolmannesta sijasta kävivät tasaisen kilpailun Antilan Raimo ja Mahkosen Marko. Tasapisteissä kävelysuorituksen sijoitus oli määräävä eli Marko kävelyssä toinen ja Raimo kolmas niukalla yhden sekunnin erolla – 26 sekuntia ollessa Markon tulos.
Tilaisuuteen kuuluu vilkkaan jopa maailmanpoliittisen keskustelun aiheiden lisäksi paikalliset asiat, saunomisen ja makkaranpaiston ohessa. Tervetuloa ensi vuonna kaikki mukaan tähän leppoisaan tapahtumaan!

RUL huomioi toimintaamme

RUL:n kotisivuilla on kirjoitus kerhomme toimista Korona-kriisin aikana. Ohessa teksti ja linkki RUL:n sivulle.

Paikallisyhdistys iäkkäämpien reserviupseerien apuna kriisiaikana

Paikallisyhdistys iäkkäämpien reserviupseerien apuna kriisiaikana

maaliskuu 19, 2020

Hallitus linjasi 16. maaliskuuta toimenpiteistä, joiden tarkoituksena on hidastaa koronavirustartuntojen leviämistä sekä suojella riskiryhmiä. Eräs näistä toimenpiteistä on velvoittaa yli 70-vuotiaat pysymään erillään kontakteista muiden ihmisten kanssa mahdollisuuksien mukaan, poislukien kansanedustajat, valtiojohto ja kunnalliset luottamushenkilöt. Tämä tarkoittaa käytännössä karanteenia vastaavat olosuhteet. Tiistaina 17.3. hallitus totesi tasavallan presidentin kanssa Suomen olevan poikkeusoloissa koronavirustilanteen vuoksi.Tämä luonnollisestikin vaikeuttaa tai estää riskiryhmään kuuluvien iäkkäämpien ihmisten päivittäisten asioiden hoitamisen, kuten kaupassa ja apteekissa käynnin. Reserviupseeriyhdistykset ovat ryhtyneet toimenpiteisiin auttaakseen.Esimerkiksi Akaan Reserviupseerikerhon hallitus on päättänyt tarjota apuaan karanteenissa oleville erityisesti yli 70-vuotiaille jäsenilleen esimerkiksi kaupassa tai apteekissa käyntiin tai muissa kotoa poistumista edellyttävissä akuuteissa askareissa.

-Idea syntyi pääministerin kehoittaessa kaikkia yli 70-vuotiaita välttämään liikkumista, puheenjohtaja Jari Rantanen Akaan Reserviupseerikerhosta kertoo.-Kaikilla ei ole sukulaisia auttamaan ruokahuollossa tai apteekissa käynnissä, joten tämä on oivallista toimintaa aktiiviselle kerhollemme.Ajatus heräsi ensin hallituksen WhatsApp-ryhmässä ja yhdistys päätti toimia välittömästi. Tarjolla olevasta avusta lähetettiin sähköpostilla jäsentiedote kaikille jäsenille. Tiedotteessa kehoitettiin pyytämään tarvittaessa apua, sekä mahdollisuuksien mukaan tarjoutumaan auttajaksi.-Kymmenen auttajaa ilmoittautui saman iltana, joten olimme nopeasti valmiita toimimaan, Rantanen sanoo tyytyväisenä.Avunpyynnöt ohjataan keskitetysti yhdistyksen sähköpostiin ja kohdistetaan saatavilla oleville auttajille WhatsApp-ryhmää hyödyntäen.-Ensimmäinen kaupassakäyntitehtävä suoritettiin keskiviikkona, joten prosessi toimii, toteaa Rantanen.Reserviupseeriliiton jäsenissä on useita yli 70-vuotiaita jäseniä. Jari Rantanen toivookin, että Akaan Reserviupseerikerhon toiminta kannustaa muitakin yhdistyksiä aktivoitumaan tällä saralla.

– Toivon, että kynnys pyytää apua saadaan madaltumaan ja pääsemme toteuttamaan auttamistehtävää.

Tieto Akaan Reserviupseerikerhon esimerkillisestä toiminnasta on jo levinnyt muihin yhdistyksiin, joissa on aloitettu vastaavia toimenpiteitä karanteenissa olevien jäsenten auttamiseksi.

 

Talvisodan päättymisestä 80-vuotta

Perinteinen tilaisuus Toijalan Sankarihaudalla järjestettiin – kahvitilaisuus peruttiin Korona-epidemian vuoksi.

Tilaisuus alkoi Suomen lipun saapumisella Sankarihaudalle. Lipun kantajana Ossi Reini ja airueina Markku Lapinleimu ja Marlena Kuisma. Kirkonkellojen soiton loputtua Toijalan Mieskuoro lauloi Oi kallis Suomenmaa-hymnin. Veteraanien havuseppeleen laskivat Sotainvalidien puheenjohtaja Juha Vuorinen, Rintamaveteraanien Aulis Eskeli ja Sotaveteraanien puheenjohtaja Seppo Valkama.

Juhlapuheen piti kerhomme jäsen, majuri Jukka Yrjölä. Puhe ohessa liitteenä.

Tilaisuus päättyi yhteislauluun ”Sun kätes, Herra, voimakkaan” ja Suomen lipun poistumiseen.

Puhe Sankarihaudalla Jukka Yrjölä

Kerhostamme mukana tilaisuudessa; Jukka Yrjölä puhe, Rauno Helenius kunniavartio, Markku Lapinleimu Suomen lipun airueena. Lippua kantoi Ossi Reini.

Korona selätti kevätkokousesitelmän

Kevätkokoukseemme torstaina 12.3. oli lupautunut esitelmöimään Satakunnan Lennoston komentaja eversti Aki Heikkinen aiheenaan Suomen hävittäjähankinnat. Puolustusvoimat päätti edeltävänä keskiviikkona keskeyttää kaikki muut paitsi operatiiviset tehtävät ja meidänkin tilaisuutemme tältä osin peruuntui. Nykyinen some-maailma mahdollisti tiedonjakamisen peruutuksesta tehokkaasti. Mm. Akaan Seudun digilehteen saimme ilmoituksen peruutuksesta heti kun tieto meille oli tullut. Tilaisuus järjestettiin avoimena tilaisuutena, jonne olimme kutsuneet lähiseutujen reserviläisjärjestöjä ja muita kansalaisjärjestöjä. Eversti Aki Heikkinen on luvannut tulla myöhemmin vierailemaan kerhon tilaisuudessa.

Kevätkokous kuitenkin pidettiin

Sen verran Korona vaikutti osallistujamäärään, sillä 13 osallistujaa on lähihistorian vähälukuisin osallistujamäärä. Kokous vietiin läpi totutun tehokkaasti puheenjohtajana Rantalan Sami ja sihteerinä kerhon sihteeri Jaakolan Sanna. Käsittelyssä olivat sääntömääräiset asiat: vuoden 2019 toimintakertomukset, tilinpäätös ja toiminnantarkastajien lausunto. Hallitukselle myönnettiin tili- ja vastuuvapautus vuoden 2019 toiminnasta.

Vuosi 2019 alkoi juhlavasti 70-vuotisjuhlilla. Vuoden toiminta oli aktiivista ja monipuolista. Yhdistyksen jäsenistöstä 52% (2018 56%) osallistui johonkin toimintaan. Kerhossa oli jäseniä vuoden vaihteessa 138 henkilöä. Merkittävänä asiana historiaan jäi kerhon nimen muuttaminen Akaan reserviupseerikerho r.y.:ksi. Syksyllä järjestetty johtamisseminaari ja kevätkesällä urakoitu kattotalkooprojekti olivat myös jäsenistöä aktivoivia isoja ponnisteluja.

Urheilun ja ammunnan saralla oli useita eri tapahtumia. Uutena ammunnan toimintamuotoja käynnistyi SRA-ammunta. Saajanmajalla talkoiltiin saunan rakentamisen lopputyöt ja rakennettiin uusi laituri jäsenien käyttöön.

Vuoden 2019 jäsenistön palkitsemiset

Kevätkokouksen perinteisiin kuuluvat myös palkitsemiset. Onko ammunnassa vallanvaihdon aika? Vuoden kivääriampujan titteliä useat vuodet kantanut Sami Rantala joutui luopumaan tasaisessa kilpailussa Jyrämön Petterille. Kommentit kokouksen jälkeen antavat odottaa mielenkiintoista ammunnan vuotta!

Majurin Miekka                                                    Rauno Helenius

Hikiristi                                                                   Petteri Jyrämö

Kotoa poissa-karttu                                              Petri Airaksinen

Vuoden kivääriampuja                                         Petteri Jyrämö (palkinnon lahj. Pentti.E.J.Uotila)

Vuoden pistooliampuja                                       Raimo Antila (palkinnon lahj. Leo Koskinen)

Vuoden sotilasurheilija                                        Raimo Linnala

Vuoden nuori upseeri                                          Ville Hölttä

Ammunnan kilpailuista jaettiin seuraavat palkinnot:

Pienoiskivääriottelun Veijo Riikosen lahjoittaman palkinnon voitti Marko Mahkonen, Iittalan malja Petteri Jyrämö ja OP-ilma-ase 1. Sami Rantala, 2. Raimo Antila, 3. Petteri Jyrämö.

Kuutamohiihto muuttui kuutamovaellukseksi

Poikkeuksellisen leuto talvisää aiheutti muutoksia myös perinteisen kuutamohiihdon toteutukseen. Luovat urheilu-upseerimme toteuttivat Nahkialanvuoren maastossa kuutamovaelluksen ilahduttavan runsaan osanottajajoukon mukana ollessa.

Urheilu-upseeri Timo-Pekka Koivuniemen kommentti reitistä: ”Nahkialanvuoren maastossa on todellakin huomattavasti helpompaakin väylää tarjolla kuin minkä me tällä kertaa ryhmäkulkuna kävelimme, vieläpä pimeässä. Ehkä kuu antoi pientä kajoa pilvien takaa mutta ei sitä kyllä huomannut”.

Reitin pituus 3800 m, josta polkua 2500 m, umpimetsää olikin jopa 700 m (ei-tarkoituksellinen mutta sinne päädyttiin), valaistua kuntorataa 350 m ja paikallistietä 250 m.

Nahkialanvuoren laavulla paistettiin makkarat ja vaahtokarkit sekä nautittiin puheenjohtaja Jarin keittämät nokikahvit.

Vaellusreitti Nahkialanvuorella.

 

Mukana myös perheenjäseniä.

Savun seasta tunnistettavissa ainakin Lapinleimun Markku

Markku Lapinleimu Panssarikoulun upseerikurssin 255 päätöstilaisuudessa

Noin 60 varusmiestä eri joukko-osastoista (Panssariprikaatista, Karjalan prikaatista, Porin prikaatista ja Jääkäriprikaatista) on saanut johtajakoulutusta panssarireserviupseerikurssilla 255 yhteensä 14 viikon ajan Panssarikoulussa Parolannummella Hattulassa.

Panssari-RUK 255 päättyi 28. helmikuuta 2020 ja varusmiehet jatkavat asepalvelustaan omissa joukko-osastoissaan ennen kotiutumistaan.

Juhlassa oppilaat ylennettiin kokelaiksi. Prikaatin komentaja eversti Tero Ylitalo piti juhlapuheen. Markku Lapinleimu ojensi kurssin priimukselle PsRuK:n stipendin ja miekan. Lisäksi hän sai luovuttaa ”eniten valmiin johtajan” kypärän (kuva) tuoreelle upseerikokelaalle. Markku Lapinleimu kävi Panssarikoulun kurssi 140.

”Eniten valmiin johtajan” kypärän saanut ”tuntematon” upseerikokelas. Takana myös Markku Lapinleimu.