Teksti: Reserviupseeriliitto

Paikallisyhdistys iäkkäämpien reserviupseerien apuna kriisiaikana

Hallitus linjasi 16. maaliskuuta toimenpiteistä, joiden tarkoituksena on hidastaa koronavirustartuntojen leviämistä sekä suojella riskiryhmiä. Eräs näistä toimenpiteistä on velvoittaa yli 70-vuotiaat pysymään erillään kontakteista muiden ihmisten kanssa mahdollisuuksien mukaan, poislukien kansanedustajat, valtiojohto ja kunnalliset luottamushenkilöt. Tämä tarkoittaa käytännössä karanteenia vastaavat olosuhteet. Tiistaina 17.3. hallitus totesi  tasavallan presidentin kanssa Suomen olevan poikkeusoloissa koronavirustilanteen vuoksi.

Tämä luonnollisestikin vaikeuttaa tai estää riskiryhmään kuuluvien iäkkäämpien ihmisten päivittäisten asioiden hoitamisen, kuten kaupassa ja apteekissa käynnin. Reserviupseeriyhdistykset ovat ryhtyneet toimenpiteisiin auttaakseen.

Esimerkiksi Akaan Reserviupseerikerhon hallitus on päättänyt tarjota apuaan eristyksissä oleville erityisesti yli 70-vuotiaille jäsenilleen esimerkiksi kaupassa tai apteekissa käyntiin tai muissa kotoa poistumista edellyttävissä akuuteissa askareissa.

-Idea syntyi pääministerin kehoittaessa kaikkia yli 70-vuotiaita välttämään liikkumista, puheenjohtaja Jari Rantanen Akaan Reserviupseerikerhosta kertoo.

-Kaikilla ei ole sukulaisia auttamaan ruokahuollossa tai apteekissa käynnissä, joten tämä on oivallista toimintaa aktiiviselle kerhollemme.

Ajatus heräsi ensin hallituksen WhatsApp-ryhmässä ja yhdistys päätti toimia välittömästi. Tarjolla olevasta avusta lähetettiin sähköpostilla jäsentiedote kaikille jäsenille. Tiedotteessa kehoitettiin pyytämään tarvittaessa apua, sekä mahdollisuuksien mukaan tarjoutumaan auttajaksi.

-Kymmenen auttajaa ilmoittautui saman iltana, joten olimme nopeasti valmiita toimimaan, Rantanen sanoo tyytyväisenä.

Avunpyynnöt ohjataan keskitetysti yhdistyksen sähköpostiin ja kohdistetaan saatavilla oleville auttajille WhatsApp-ryhmää hyödyntäen.

-Ensimmäinen kaupassakäyntitehtävä suoritettiin keskiviikkona, joten prosessi toimii, toteaa Rantanen.

Reserviupseeriliiton jäsenissä on useita yli 70-vuotiaita jäseniä. Jari Rantanen toivookin, että Akaan Reserviupseerikerhon toiminta kannustaa muitakin yhdistyksiä aktivoitumaan tällä saralla.

– Toivon, että kynnys pyytää apua saadaan madaltumaan ja pääsemme toteuttamaan auttamistehtävää.

Tieto Akaan Reserviupseerikerhon esimerkillisestä toiminnasta on jo levinnyt muihin yhdistyksiin, joissa on aloitettu vastaavia toimenpiteitä eristyksissä olevien jäsenten auttamiseksi.