Kansainvälinen toiminta

RUL:n kansainvälinen toiminta perustuu kiinteille suhteille muihin Pohjoismaihin, Viroon sekä NATO:n reserviupseerijärjestöön CIOR:iin.

Kansainvälisen toiminnan peruspilareina ovat säännölliset urheilukontaktit. Lisäksi kansainväliseen toimintaan kuuluvat mm. pohjoismaiset turvallisuuspoliittiset seminaarit, nuorten tapahtumat, vierailut ja tutustumiset ystävyysorganisaatioihin sekä osallistuminen kansainvälisiin kongresseihin. Erilaisten kansainvälisten tapahtumien osalta liitto toimii ensisijaisesti ovien avaajana ja tiedonvälittäjänä jäsenistölle. RUL:n kansainväliset yhteydet tarjoavat haastavia toimintamahdollisuuksia erityisesti nuorille reserviupseereille.

Suhteita Viron Reserviupseerikunnan (EROK) kanssa kehitetään suorien toimikuntakontaktien sekä vierailujen ja koulutustapahtumien avulla. Lisäksi tarjotaan jäsenille mahdollisuuksia osallistua toisen osapuolen järjestämiin tilaisuuksiin ja urheilutapahtumiin.

Useilla reserviupseeripiireillä ja -kerhoilla on suoria kansainvälisiä kontakteja, esim. Kalottitapaaminen ja Blåvägen.

Suomen Reserviupseeriliitto valitsee ja lähettää Suomen edustajat CLA-, YROW-, JMROW- ja CIMEX-tapahtumiin. Kunkin tapahtuman tarkempi kuvaus löytyy alempaa tältä sivulta. Tapahtumat järjestetään Naton reserviupseerien järjestö CIOR:n kesäkongressin yhteydessä, poikkeuksena juuri ennen kongressia järjestettävä CLA.  

Tapahtumiin voivat hakea avoimella haulla kaikki ne RUL:n jäsenet, joilla on hyvä suullinen ja kirjallinen englannin kielitaito. Eduksi katsotaan tässä prioriteettijärjestyksessä: 

  1. rauhan tai sodan ajan tehtävä, jota tapahtumaan osallistuminen hyödyttää 
  2. aktiivisuus reserviupseeritoiminnassa 
  3. aktiivisuus vapaaehtoisessa maanpuolustuksessa yleisesti, sekä 
  4. alle 40 vuoden ikä. 

Lisäksi hakijan on täytettävä seuraavat tapahtumakohtaiset kriteerit: 

  • CLA: ranskankielisellä linjalla edellytetään englannin lisäksi vähintäänkin auttavaa ranskan suullista ja kirjallista taitoa. 
  • YROW: osallistujan on oltava vuoden alussa alle 30-vuotias ja tunnettava myös englanninkielistä sotilassanastoa. 
  • JMROW: osallistujalla on oltava sopiva pohjakoulutus (lääkäri, eläinlääkäri, proviisori, hammaslääkäri, sairaanhoitaja, fysioterapeutti, psykologi tai muu soveltuva). 

RUL valitsee kuhunkin tapahtumaan 2-4 osallistujaa, joiden osalta liitto vastaa osallistumismaksuista. Matkavakuutuksista ja tarvittavista matkustusasiakirjoista (passi) jokainen osallistuja vastaa itse.

Tapahtumiin osallistutaan sotilaspuvussa. Osallistujien on mahdollista kuitata tarvittava pukukokonaisuus lainaan liitolta, jos sellaista ei omasta takaa ole. 

YROS (Young Reserve Officer Seminar) järjestettiin kevättalvella 2019 Tuusulassa.
Kuva: Suomen Reserviupseeriliitto/Susanna Takamaa

Suomen Reserviupseeriliitto on jäsenenä Naton Reserviupseerijärjestössä CIOR:ssa sekä Naton lääkintäreserviupseerien järjestössä CIOMR:ssa. Termi CIOR johdetaan yhdistyksen ranskankielisestä nimestä La Confédération Interalliée des Officiers de Réserve. Englanniksi yhdistys käyttää nimeä Interallied Confederation of Reserve Officers.

CIOR:n toimintaan osallistuu aktiivisesti lähes 30 maan reserviupseerijärjestöt. Naton jäsenmaiden lisäksi toiminnassa on mukana PfP-pohjalta mm.  Ruotsi, Itävalta ja Sveitsi.

CIOR:n toimintavuoden keskeisin tapahtuma on jokavuotinen kesäkongressi, jonka aikana pidetään järjestön yleiskokous, eri komiteoiden työkokoukset, sotilasmoniottelukilpailu sekä mm. nuorten reserviupseerien työpaja YROW.

CIOR Language Academy (CLA) 

CLA on kaksiviikkoinen kielikurssi, jolla painotetaan sotilaskäytössä tarvittavaa kieltä. Kurssin voi käydä joko englanniksi tai ranskaksi. Kurssilla voi suorittaa Naton STANAG 6001 -kielitestin, joka on suureksi hyödyksi, jos aikoo hakea kansainvälisiin tehtäviin, kuten sotilaalliseen kriisinhallintaan. Mikäli osallistuja haluaa suorittaa STANAG 6001 –kielikokeen, hän vastaa sen maksusta (vuonna 2024 maksu oli 50 €) itse. 

Kurssilaiset jaetaan tasoryhmiin lähtötason perusteella, joten myös hieman kankealla kielitaidolla voi hyvin hakea mukaan – etenkin ranskan kurssille, johon CIOR toivoo lisää osallistujia. Tavoitteellisena kielikurssina CLA edellyttää kuitenkin osallistujilta omaan oppimiseen panostamista kurssin aikana. 

CLA toimii myös hyvänä ensiaskeleena CIOR:in toimintaan. Koska se järjestetään ennen kesäkongressia, samana vuonna on mahdollista osallistua myös toiseen tapahtumaan. Kurssille osallistuu vuosittain noin sata kurssilaista, joten mahdollisuuksia verkostoitumiseen on runsaasti.  

Tuettujen osallistujien lisäksi RUL voi lähettää kurssille muutamia hakukriteerit täyttäviä kurssilaisia omakustanteisesti. Kurssimaksulla (550 €) he saavat kahden viikon opetuksen, majoituksen ja ruokailut. Halukkuutta tähän kysytään erikseen, kun tuetut kurssilaiset on ensin valittu. RUL:n tukemana CLA:han voi osallistua vain kerran, mutta omakustanteisia osallistumiskertoja ei ole rajattu. 

Young Reserve Officers Workshop (YROW) 

YROW on normaalisti kuusipäiväinen tapahtumakokonaisuus, jossa nuoret reserviupseerit eri puolilta maailmaa kohtaavat. Ohjelmaan kuuluu ryhmätöitä, huipputason siviili- ja sotilasjohtajien luentoja, tutustumiskäyntejä sekä runsas sosiaalinen ohjelma.  

YROW:issa osallistujille koulutetaan NATO:n periaatteet, organisaatio ja toimintatavat. Viikon aikana toteutetaan muun muassa yhden päivän mittainen simulaatio NATO:n päätöksenteosta. YROW osallistuu myös CIOR:in Symposiumiin, jossa on nimekkäitä esiintyjiä kertomassa ajankohtaisista sotilasaiheista. 

YROW toimii erinomaisena ensiaskeleena CIOR:in toimintaan nuorelle upseerille. Kurssille osallistuu vuosittain kymmeniä nuoria reserviupseereita kaikista NATO-maista, joten YROW on loistava mahdollisuus verkostoitua kansainvälisten kollegoiden kanssa.  

Junior Medical Officer Workshop (JMROW) 

JMROW:n pääpaino on lääkintäupseerien tutustuttamisessa Natoon ja monikansalliseen toimintaympäristöön. Lisäksi tavoitteena on kehittää osallistujien operatiivisia suunnittelutaitoja sekä ryhmätyötaitoja ja harjaannuttaa esiintymistaitoja. Tapahtumaan osallistuu vuosittain n. 30-40 lääkintäalan reserviupseeria. 

JMROW alkaa ”NATO 101” -luentopaketilla, jossa osallistujille koulutetaan Naton periaatteet, organisaatio sekä toimintatavat. Osallistujat saavat alkuviikosta työstettäväksi lääkintäaiheisen operaation suunnittelun ryhmissä, ja loppuviikosta tuotos esitetään Nato-upseereille. 

JMROW osallistuu myös soveltuvilta osin CIOMR-puolen koulutukseen, kuten tieteellisen komitean (SciCom) luentosessioihin, sekä CIOR:in Symposiumiin, jossa on nimekkäitä esiintyjiä kertomassa ajankohtaisista sotilasaiheista. 

Viimeisenä päivänä on perinteisesti Battlefield Study Tour, eli päiväretki johonkin paikalliseen sotilashistorialliseen tai muuten aiheeltaan sopivaan kohteeseen kongressipaikan läheisyydessä. 

JMROW on nimestään huolimatta tarkoitettu kaikenikäisille ja -arvoisille lääkintäalan upseereille. Aiemmissa tapahtumissamme on ollut ihmisiä vänrikistä everstiluutnanttiin ja kaksikymppisistä kuusikymppisiin. Suomesta poiketen muissa Nato-maissa lääkintäupseereina on lääkärien, eläinlääkärien, hammaslääkärien ja proviisorien lisäksi sairaanhoitajia, fysioterapeutteja, toimintaterapeutteja sekä muun kuin lääkintäalan ihmisiä, jotka toimivat lääkintähuoltoupseereina. 

Civil-Military Exercise (CIMEX) 

CIMEX-harjoitus kehittää siviilikriisinhallinnan yhteistoimintaa. Harjoituksen ohjelmaan kuuluu luentoja Naton CIMIC-toiminnan perusteista, pienryhmätöitä, tutustumiskäyntejä sekä soveltava harjoitusvaihe ns. pöytäharjoituksena. 

Hakeminen 

Liitto järjestää vuosittain avoimen haun kansainvälisiin tapahtumiin. Haut pyritään toteuttamaan vuoden ensimmäisen neljänneksen aikana.

Kurssille hakijan on oltava valmis osallistumaan koko kurssiin, koska etä- tai hybridiosallistuminen kansainvälisille kursseille ei ole mahdollista.

Yksittäinen jäsen voi hakea useampaan kuin yhteen tapahtumaan. Tällöin hakemuksessa on ilmoitettava, mikä tapahtumien keskinäinen prioriteetti on hakijalle, jotta se voidaan ottaa huomioon valintoja tehtäessä. Liitto pyrkii varmistamaan, että mahdollisimman monella eri henkilöllä on mahdollisuus osallistua kansainväliseen toimintaan liiton tuella. Joissakin tapauksissa liiton kautta voi olla mahdollista hakeutua esimerkiksi kielikurssille toisen kerran omakustanteisesti. 

Suomalaisedustusta Tallinnassa CIOR:n kesäkongressissa 2019.
Kuva:

Nuorten upseerien kansainvälinen toiminta
Suomen Reserviupseeriliitto lähettää vuosittain reserviupseereita kansainvälisiin seminaareihin, johtamiskursseille, turvallisuuspoliittisiin tapahtumiin sekä urheilukilpailuihin. Esimerkiksi CIOR:n kesäkongressin yhteydessä järjestetään nuorille reserviupseereille tarkoitettu viikon mittainen Young Reserve Officers Workshop, jossa on jo vuosien ajan edustanut myös suomalaisia alle 30-vuotiaita reserviupseereita.

Lisäksi CIOR organisoi vuosittain Young Reserve Officer Outreach seminaarin, jossa useimpina vuosina on myös ollut suomalaisten reserviupseerien delegaatio.

Kesäkongressin yhteydessä järjestettäviin sotilasmoniotteluihin MILCOMP:iin (Military Competition) liitto lähettää vuosittain 1-3 joukkuetta kilpailemaan sotilasesteradasta, esteuinnista, sotilassuunnistuksesta ja ammunnasta koostuvaan kilpailuun.