Turun komppanian Lampin taistelun muistolaatta paljastettiin

Vapaussodan Satakunnan rintamalla 14.-16.3.1918 käydyn Ahlaisten Lampin taistelun muistolaatta paljastettiin Porin Ahlaisten Lampin Isoahteentiellä lauantaina 11.04.2015.

Lampin taistelu liittyi Mannerheimin antamaan käskyyn rintaman komentajalle eversti Ernst Linderille torjua Porin suunnasta rintaman länsipäähän kohdistuva punakaartien hyökkäys. Valkoisten joukot olivat jo hätää kärsimässä Merikarvian-Ahlaisten suunnalla johtajanaan jääkäriluutnantti, myöhemmin talvi- ja jatkosodassa tunnetuksi tullut kenraali Paavo Talvela.

Porin suojeluskuntalaisista Kankaanpäässä muodostetun Porin Pataljoonan 5. komppania tunnetaan myös nimellä Turun komppania, joka oli majoitettuna Pomarkun taistelujen jälkeen Lapikistossa Isojärven suunnalla. Se koostui turkulaisista ja salolaisista lähinnä koulupojista. Pataljoonan komentaja oli everstiluutnantti Walter Bergh ja Turun komppanian päällikkönä jääkärivänrikki, myöhemmin majuri Aarne Peltonen.

Punaisilla oli liki kaksinkertainen ylivoima. Turun komppania määrättiin kiirehtimään avuksi Lamppiin. Taistelut kestivät kolme päivää ja kehittyivät niin kiivaiksi, että kiväärien piiput halkeilivat.

Jääkäriluutnantti Albert Penttilän bluffikiertoliike ja kovaääniset ”pataljoonakomennot” johtivat siihen, että punaiset eivät rohjenneet tehdä ratkaisevaa syöksyä, vaan lähtivät perääntymään kohti Noormarkkua.

Penttilä osallistui myöhemmin mm. Harjakankaan taisteluun haavoittuen siellä, Viron vapaussotaan, Aunuksen retkeen, Kostamuksen taisteluun ja palveli sen jälkeen mm. Ranskan muukalaislegioonassa ja Meksikon armeijassa. Siirtyi sieltä USA:han, jossa toimi mm. presidentti Rooseveltin yksityisautonkuljettajana. Hän palasi Suomeen talvisodan syttyessä ja toimi pataljoonan komentajana Tolvajärven taistelussa.

Muistolaatan oli hankkinut ja kiinnitti Vapaussodan Varsinais-Suomen Perinneyhdistys ry ja JP 27:n Perinneyhdistyksen Varsinais-Suomen osasto, joiden jäsenistä 13-henkinen osasto oli matkalla Kortesjärven Jääkäriseminaariin. Maanomistaja, Sampo-Rosenlew-puimuritehtailija Timo Prihti oli antanut luvan laatan kiinnitykseen. Kyseiset yhdistykset ovat kiinnittäneet muistolaattoja myös Pomarkun Honkakoskelle ja Kankaanpään Veneskoskelle Turun komppanian taistelureittejä seuraten.

Tilaisuuteen osallistuivat kutsuttuina maanomistajan lisäksi vastaavien satakuntalaisten yhdistysten edustajat Esko Keiholehti,Tapio Laine, Matti Peltomäki sekä Raimo Ruohonen, joka oli toiminut hankkeen paikallisena yhteyshenkilönä. Käytännön toimet laatan hankkimiseksi ja kiinnittämiseksi suoritti tämän kirjoittaja.

Mainittakoon, että Ranskan, Englannin ja Tanskan Pietarin suurlähetystöjen väki siirtyi tuolla paikalla rintamalinjojen läpi Tornioon ja sieltä edelleen Ruotsiin paetessaan bolshevikkivallankumouksen sekasortoa.


IMG_4010

 

 

 

 

 

 

 

 

JP 27:n Perinneyhdistys myönsi Jouko Fossille yhdistyksen pronssisen ansiomerkin nro 94. Merkin luovuttivat Kullervo Hantula ja Kyösti Vuontela Kortesjärven Jääkäripatsaan luona.

 

IMG_3992

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Lampin taistelun muistolaatan paljastivat ”omin käsin” Vapaussodan Varsinais-Suomen Perinneyhdistyksen varapuheenjohtaja Kullervo Hantula (vas.) ja JP 27:n Perinneyhdistyksen Varsinais-Suomen osaston puheenjohtaja Kyösti Vuontela.

Asiaa todistavat vasemmalla Matti Peltomäki ja Esko Keiholehti sekä oikealla Tapio Laine vastaavista Satakunnan yhdistyksistä.
-Jouko Fossi