Ajankohtaista

Hyvää Puolustusvoimain lippujuhlan päivää!

Kunniamerkeillä ja ansiomitaleilla palkitut (alkuvuosi 2021)
Reservin ylennykset 4.6.2021

Onnea kaikille palkituille ja ylennetyille!

Ensimmäisen Turpotietäjä-kilpailun voitto Helsinkiin

Historian ensimmäinen valtakunnallinen Turpotietäjä-alkukilpailu järjestettiin 8.10.2020 lukioissa eri puolilla Suomea. Kilpailun tavoitteena on innostaa nuoria perehtymään turvallisuuspolitiikkaan ja kokonaisturvallisuuteen liittyviin kysymyksiin. Kilpailun järjestävät Reserviläisliitto ry ja Suomen Reserviupseeriliitto ry yhteistyössä Historian ja yhteiskuntaopin opettajien liitto HYOL ry:n ja Kadettikunta ry:n kanssa. Mallia on haettu Oikeus- ja Talousguru-kilpailuista.

Alkukilpailuun osallistui 45 lukiota ja noin 350 opiskelijaa ympäri Suomen. Mukana oli myös yksi ruotsinkielinen lukio Pohjanmaalta. Koronavirustilanteesta johtuen kilpailun finaali jouduttiin siirtämään marraskuulta toukokuulle. Finaaliin valittiin alkukilpailun kahdeksan parasta Turpotietäjää Helsingistä, Lappeenrannasta, Naantalista, Ylöjärveltä, Jyväskylästä, Kuopiosta, Ilmajoelta ja Kannuksesta.

Kautta aikojen ensimmäisen Turpotietäjä-kilpailun voitti Max TalviOja Helsingin Suomalaisesta Yhteiskoulusta. Voittaja sai 1 000 euron palkintostipendin. Kilpailun toiselle sijalle tuli Otto Kanniainen Jyväskylän normaalikoulun lukiosta ja kolmannelle sijalle Mikael Salminen Naantalin lukiosta. Toiseksi tullut sai 500 euron ja kolmanneksi tullut 250 euron stipendin.

– Kilpailun ideana on herätellä nuoria pohtimaan laaja-alaisesti turvallisuuteen liittyviä kysymyksiä. Monet lukiolaisista suorittavat varusmiespalveluksen tai naisten vapaaehtoisen palveluksen muutaman vuoden päästä, joten näihin asioihin on tärkeä perehtyä jo tässä elämänvaiheessa. Kilpailu on herättänyt laajaa kiinnostusta ja huomiota, mikä kertoo siitä, että turvallisuuspoliittiset kysymykset pohdituttavat nuoria, toteaa Reserviläisliiton puheenjohtaja Ilpo Pohjola.

Finaali toteutettiin niin, että jokainen opiskelija suoritti kirjallisen ja suullisen osuuden omasta koulustaan etäyhteyksin opettajan valvonnan alaisuudessa. Tuomaristo arvioi suullista osuutta Helsingissä ollen etäyhteydessä finalisteihin ja opettajiin.

– Kilpailun toteuttaminen keskellä koronapandemiaa onnistui olosuhteisiin nähden erinomaisesti. Kilpailulle ja kokonaisturvallisuuden pohdinnalle on laajaa tilausta yhteiskunnassamme. Epävakaa maailmanpolitiikan tilanne ja suurvaltasuhteiden viileneminen mietityttävät nyt nuoria. On tärkeää tarjota nuorille mahdollisuus pohtia turvallisuuteen liittyviä kysymyksiä, sillä turvallisuus on vakaan yhteiskunnan tärkein tukipilari, sanoo Suomen Reserviupseeriliiton puheenjohtaja Aaro Mäkelä.

Turpotietäjä-kilpailun valmistelua vuosina 2019─2020 ovat rahoittaneet Maanpuolustuksen Kannatussäätiö, Puolustusvoimien Tukisäätiö ja Turvallisuuden tukisäätiö. Kilpailu tullaan toteuttamaan jatkossa vuosittain. Vuoden 2021 alkukilpailu käydään lokakuussa ja finaali marraskuussa. Tavoitteena on saada mukaan 100 lukiota ympäri Suomen. Kilpailun kaksikielisen verkkosivut löytyvät osoitteesta www.turpotietaja.fi.

Osallistu reserviläisjärjestöjen haastemarssille!

Suomen Reserviupseeriliitto päätti haastaa Reserviläisliiton vuoden 1941 Maaottelumarssin hengessä muistomarssihaasteeseen. Tavoitteena on saada molempien liittojen piirit ja yhdistykset mukaan haastekampanjaan ja siten mahdollisimman moni liiton jäsen marssimaan. Reserviläisliitto on vastannut haasteeseen myöntävästi.

Vuonna 1941 Ruotsi haastoi Suomen maaottelumarssiin. Suomessa suorituksia kirjattiin kaiken kaikkiaan 1,5 miljoonaa ja Ruotsissa 940 000, joten Suomi voitti tuon kamppailun ylivoimaisesti ilman väestöpainotuksiakin.

Tämän vuoden muistomarssin ajankohta on Maaottelumarssin mukaisesti 4.-25.5.2021. Tällä aikavälillä haasteeseen osallistuvan tulee suorittaa yhtäjaksoinen vähintään 10 kilometrin mittainen marssi. Marssille ei aseteta vaatimuksia kantamusten tai muun varustuksen suhteen. Kaikki ovat tervetulleita osallistumaan marssille!

Marssi suoritetaan koronaohjeistus huomioon ottaen joko yksin tai yhdessä muiden kanssa. Reitti suunnitellaan ja toteutetaan itsenäisesti. Marssihaasteen tavoitteena on muistuttaa reserviläisiä toimintakyvyn ylläpidon tärkeydestä poikkeusoloissa.

Marssisuorituksista kerätään ilmoitukset verkkolomakkeella, linkki lomakkeelle ja ohjeet sen täyttämiseksi löydät liittojen marssisivuilta:

RUL:n Maaottelumarssi 2021 -sivut

Kaikki tavoitematkan (10 km) suorittaneet ja lomakkeen täyttäneet saavat postitse hihamerkin, sekä osallistuvat tavarapalkintojen arvontaan.

Marssimalla tukea veteraaneille

Suomen Reserviupseeriliitto ja Reserviläisliitto haluavat muistomarssilla kannustaa reserviläisiä liikkumaan sekä myös kunnioittaa veteraanisukupolvea. Tämän vuoden alussa Suomessa oli 5 430 mies- ja naisveteraania. Miesveteraanien keski-ikä on tällä hetkellä 95 vuotta ja naisten 90 vuotta.

RES ja RUL sitoutuvat lahjoittamaan Veteraanikeräykselle 500 euron lahjoituksen, jonka lisäksi kumpikin liitto maksaa jokaisesta 500 marssijaa ylittäneestä marssijasta yhden euron aina 2000 marssijaan saakka. Näin olleen Veteraanikeräykselle pyritään saamaan kasaan yhteensä 4000 euroa.

Kannustamme kaikkia reserviläispiirejä ja -yhdistyksiä ottamaan osaa ainutkertaiseen marssihaasteeseen. Näytetään jälleen sitä yhteishengen voimaa, jota suomalaisista löytyi kahdeksankymmentä vuotta sitten!

Marssitapahtuman suojelijana toimii puolustusministeri Antti Kaikkonen.

Haasta itsesi, kaverisi, yhdistyksesi ja piirisi mukaan marssimaan!

JÄSENREKISTERI

Pidä jäsenrekisteritietosi ajan tasalla. Automaattisesti päivittyy vain osoitetieto tehtyäsi muuttoilmoituksen, kun tieto väestörekisteristä tulee rekisterin tietoon.

Jos kuulut jo jäseneksi johonkin liiton jäsenjärjestöistä, voit tarkastaa jäsentietosi ja päivittää niitä eAsiointipalvelussa. Palvelussa voit mm. päivittää omia henkilötietojasi, tarkastella jäsenyyksiäsi ja luottamustehtäviäsi sekä tulostaa jäsenmaksulaskusi. Myös ampuma- tai senioriturvan hankinta on mahdollista eAsioinnin kautta. Tarvitset jäsennumeroasi päästäksesi kirjautumaan eAsiointipalveluun. Jäsennumeron (= käyttäjätunnus) löydät jäsenkortistasi, salasana ensimmäisellä kerralla on jäsenrekisterissä oleva postinumerosi.”

Pääset eAsiointipalveluun tästä. Ei muuta kuin kokeilemaan ja pitämään omat tiedot aina ajan tasalla!

LÄHIAJAN TAPAHTUMIA

Piirien johto kehottaa yhdistyksiä rajoittamaan ei-välttämätöntä toimintaa ja lähikontakteja harrastetoiminnassa.

Seuraava piirihallituksen kokous on tiistaina 7.9.2021 klo 17.30 alkaen etäkokouksena.

Seuraava piirien yhteisen työvaliokunnan kokous on tiistaina 1.6.2021 klo 17.00 etäkokouksena.

Seuraava kuukausitiedote ilmestyy 15.7.2021.

Parivartio 3/2021 ilmestyy 24.6.2021. Lehden teemana on ”Ylennykset ja palkitsemiset”. Aineistopäivä on 7.6. Kaikkien yhdistysten jutut ovat tärkeitä. Erityisesti yhdistyksen toiminnasta tai yksittäisestä tapahtumasta kertovat jutut ovat erityisen toivottavia. Aineisto tulee toimittaa päätoimittajalle (vsres [at] co.inet.fi) ja toimitukseen (parivartio@gmail.com). Muistakaa toimittaa kilpailujen tulokset aina vain Word – asiakirjana!

PIIRITOIMISTO

Piirien toimisto on siirtynyt toistaiseksi etätyöskentelyyn. Kun tarvitset jotain toimistolta, ota yhteys toiminnanjohtajaan viimeistään edellisenä päivänä. Liikkumista Heikkilän kasarmialueella rajoitetaan.

Lisätietoja: Minna Nenonen (minna.nenonen [at] mpk.fi, 050-5394281), Johannes Kossila (jkossila89 [at] gmail.com, 050-5968659), Erkki Lehmus (vsres [at] co.inet.fi, 040-1608001).

Messupaketti on edelleen varastoituna. Varaukset tulee tehdä vähintään kolme viikkoa ennen tarvetta. Varaaminen tapahtuu piiritoimistosta (vsres [at] co.inet.fi). Varauksessa tulee ilmoittaa: käyttäjän tiedot (yhdistys, yhteyshenkilö, puhelinnumero, sähköpostiosoite), noutoaika (pvm ja kellonaika) ja palautusaika (pvm ja kellonaika). Toivomus käyttäjille: Pitäkää kärry siistinä ja ilmoittakaa palautuksen yhteydessä havaitut puutteet tai rikkoontumiset!

Piiritoimiston aukioloajat:

Toistaiseksi vain erikseen sovittuna ajankohtana.
Toiminnanjohtaja Erkki Lehmus työskentelee ETÄNÄ (Siltavoudinkatu 1 as 20, 21200 RAISIO), puh +35840 160 8001, email vsres [at] co.inet.fi.

Piiritoimisto toivottaa kaikille hyvää kevään jatkoa ja kesän odottelua!