Piiritoimisto tiedottaa (päivitetty 1.9.2023)

Hyvät ystävät

EDIT 1.9.2023
Lisähuomioita toiminnanjohtajien etäkokouksesta:
Maaottelumarssi 1.-30.9.2023 => Tässä on mahdollisuus myös palkinnoille…
– Reserviläinen- lehti tullee kallistumaan ensi vuonna => Liittojen maksu nousee 1,50€ => piirillä ei liene tarvetta nostaa maksua => yhdistysten osuustiedot tarvitaan viimeistään marraskuun aikana liittoon piiritoimiston kautta

Muutama asia piiritoimiston näkökulmasta näin syksyn kynnyksellä.
1) Varsinais-Suomeen ollaan perustamassa ”Sotien 1939-1945 Varsinais-Suomen perinneyhdistystä”. Perustamiskokous on 7.9.2023 klo 1700 alkaen Nousiaisten Kalliopohjalla, Hääveläntien 9. Toivottavaa olisi, että fyysisesti paikalla olisi mahdollisimman monta reserviupseeriyhdistystä edustettuna joko nimenkirjoitusoikeudellisella henkilöllä tai valtakirjalla. Tietoa tilaisuudesta ja yhdistyksestä on laitettu yhdistysten puheenjohtajille ja sihteereille/vast., joten olkaa yhteydessä heihin tai piiritoimistoon [email protected].
2) Muistakaa yhdistysten syyskokoukset ennen piirin syyskokousta sekä laittakaa piirihallituksen nykyisten edustajienne käytettävyydestä viesti piiritoimistoon tai ehdotuksia uusista luottamushenkilöistä hyvissä ajoin ennen syyskokousta. Kokouskutsu piirin syyskokoukseen on seuraavassa Parivartiossa ja kokouksessa käsitellään sääntöjen mukaiset asiat.
3) Muistakaa jäsenmaksut; vielä on RU-piirin jäsenistä noin 140 maksamatta vuoden 2023 jäsenmaksu. Jäsenmaksulla saatte erinomaisen piirilehden ja olette osa mahtavaa yhteisöä. Maksamattomat jäsenet tullaan poistamaan jäsenrekisteristä vuoden lopussa.
4) Varsinais-Suomen Sinibarettien lokakuun messi-ilta YK:n päivänä 24.10. Heikkilän Sotilaskodissa. Kirjailija Heikki Lehtonen luennoi aiheesta ”Mannerheim-ristin ritarit valikoidusti esiteltyinä”. Hinta 5 €/henkilö (omakustanne).
5) Piirien kahden päivän marssi 23.-24.9.2023. Lisätietoa asiasta piirien nettisivujen tapahtumissa. Kun kahtena päivänä marssii kumpanakin päivänä vähintään 5 km (yli 60-vuotiaat) tai yli 10 km (alle 60-vuotiaat) ja laittaa piiritoimistoon kuvakaappauksen jostain applikaatiosta suorituksesta, on homma hoidettu. Piiri huomioi kahdessa sarjassa (suuret yhdistykset ja pienet yhdistykset) aktiivisimmat yhdistykset.
6) Yhdistysten jäsenrekisterin hoitajille muistutuksena Maanpuolustusrekisterin ylläpito. Jokaisella yhdistyksellä pitäisi olla ainakin yksi henkilö, jolla on pääsy Maanpuolustusrekisteriin. Jos näin ei ole, niin olkaa yhteydessä [email protected], niin saatte oikeudet. Erityisen tärkeää on katsoa, että yhteystiedot löytyvät rekisteristä, syntymäajat ovat oikein ja jos jäsen menehtyy, on siitä tehtävä heti merkintä rekisteriin. Nämä ovat keskeisiä tietoja, jotta esim. Parivartiossa ei onnitella jäseniä väärinä vuosina tai onnitella henkilöitä, jotka ovat jo siirtyneet viimeiseen iltahuutoon.

Hyvää syksyn alkua piiritoimistosta ja olkaa yhteydessä, jos on kysymyksiä tai kommentteja.


Syksy on tulossa, oletko valmis?
Hyvin levätyn ja rentoudutun kesän jälkeen alkaa olla aika suunnata katseita syksyyn. Muistutuksena kaikille yhdistyksille, että syksy on niin piireissä kuin yhdistyksissä syyskokousten aikaa. Piirien syyskokoukset pidetään 15. marraskuuta Heikkilän sotilaskodissa ja siellä käsitellään sääntömääräiset asiat.  Virallinen kutsu kokouksiin on 5/23 Parivartiossa lokakuussa. Kannattaa kuitenkin jo etukäteen valmistautua kokouksiin varmistamalla nykyisten piirihallitusten jäsenten mukaan lukien varajäsenet käytettävyys ensi vuonna sekä mahdollisia uusia nimiä poistuvien tilalle. Käytettävyysilmoituksia ja esityksiä uusiksi jäseniksi voi laittaa piiritoimistoon [email protected]
Tapahtumat alasivulla on kutsu piirien kahden päivän marssille. Kyse on piirien tapahtumasta, jossa kahden päivän aikana ”marssitaan” vähintään 5 kim (yli 60 vuotiaat) tai 10 km (alle 60 vuotiaat) kumpanakin päivänä. Marssisuorituksen osoituksena marssija laittaa piiritoimistoon s-postin, jossa on jollakin aplikaation kuvakaappauksella tai vastaavalla osoitettu, että vaadittava suoritus on tehty. Jäseenmäärään suhteutettuna ahkerimmat yhdistykset tullaan huomioimaan.

Arvoisat yhdistysten toimihenkilöt ja jäsenet
Puolustusvoimien lippujuhlan päivänä moni jäsenistämme sai aktiivisesta toiminnastaan ylennyksen tai huomionosoituksen. Lämpimät onnittelut kaikille huomioiduille.
Huomionosoitukset ovat helppo tapa huomioida aktiivisia jäseniä ja kannustaa muitakin toimintaan mukaan. Toki ne maksavat jonkin verran (liittojen ja piirien ansiomitalien hinnastot löytyvät piirien sivuilta samasta paikasta, missä ovat ohjeet huomionosoitusten hakuun), mutta se ei saisi olla kynnyskysymys huomionosoitusten hakuun. Tarvittaessa voitte esittää, että piirit tukevat kustannuksissa. Muistakaa kuitenkin, että huomionosoitusta ei voi itse esittää itselle, vaan esitys pitää tulla yhdistykseltä. Samaten on syytä muistaa, että esityksen perusteluilla pitää olla yhtymäkohtia henkilön toiminnan kanssa. Myös piirihallitukset esittävät ansioituneille toimijoille huomionosoituksia (jolloin piirit maksavat kustannukset). Olennaista tässä(kin) on se, että esimerkiksi luottamustoimet yhdistyksissä on kirjattu maanpuolustusrekisteriin perusteiden saamiseksi. Nyt valitettavan monella yhdistyksellä tämä on jäänyt tekemättä. Kannustankin siis yhdistysten oikeudet omaavia päivttämään luottamustoimet myös takavuosilta, jotta tiedossa on toiminnan aikajänteet. Se toki vaatii hieman työtä, mutta kantaa kyllä lopulta hedelmää.
Kesä on levon ja voimien keräämisen aikaa. Moni yhdistys on kuitenkin mukana erilaisissa kylä- ja muissa tapahtumissa, mikä on hieno juttu meidän asiallemme. Messukärry ja Eko-aseet ovat varattu jo lähes jokaiselle viikonlopulle, mutta vielä löytyy vapaita aikoja, jos mielitte niitä käyttöönne. Tällä hetkellä (8.6.2023) vapaana on muun muassa kesä-heinäkuun vaihde, 14.-16.7., 21.-23.7. ja 4.-6.8.2023 viikonloput. Ei muuta kuin materiaalia varaamaan ja markkinoille. Muistutan vielä, että liitoilta saa tilattua esittelymateriaalia ja vielä ilmaiseksi. Jos on tarvetta ja tarvitsette apua tilauksessa, niin olkaa yhteydessä piiritoimistoon. Kannustan myös ottamaan muutamia kuvia näistä tapahtumista, joissa olette mukana ja laittamaan ne piiritoimistoon lyhyen tekstin kanssa julkaistavaksi Parivartiossa. Tapahtumasta ei tarvitse kirjoittaa pitkää proosaa eikä pelätä muotoseikkojen osalta. Riittaa lyhytkin teksti, mitä, missä, milloin ja miksi, niin toimistuspäällikkö muotoilee tästä jutun lehteen kuvien kera.
Muistutan myös syksyn (30.9.-1.10.) taitojotoksesta, josta lisätietoa tulee kesäkuun loppuun mennessä piirien sivuille mukaan lukien ilmoittautumislinkki. Viisi ensimmäistä joukkuetta mahtuu tähän pilottiin mukaan ja kaksi joukkuetta on jo ilmaantunut listoille. Joukkue voi siis olla sekajoukkue (porukka eri yhdistyksistä ja/tai RU-RES kokoonpanolla) eli ei muuta kuin kasaamaan joukkueita ja seuratkaa piirien nettisivuja.
Piiritoimisto ja siten myös toiminnanjohtaja on etänä juhannusviikon Liperin suunnalla ja sen jälkeen kolme viikkoa lomalla palaten takaisin verkkoon 17.7.2023 Toki s-postia seuraan lomallakin ja aina voi soittaa myös, jos puhelimen ääni kantaa laineiden liplatuksen ja pihatöiden yli.
Aurinkoista, rentouttavaa kesää kaikille jäsenille.

Arvoisat jäsenet
Aikaa on taas vierähtänyt ja taitaa se kesä olla tulollaan muutenkin kuin kalenterissa. Kannustankin kaikkia nauttimaan tulevasta kesästä myös aktiivisen maanpuolustustyön parissa. Olen lisännyt sivustolle muutaman päivityksen RESUL:n kilpailukalenteriin ja lisäksi muistutan vielä yhdistyksiä Piirien taitokilpailusta 22.5.2023. Vielä ehtii ilmoittamaan joukkueen kilpailuun 15.5.2023 kuluessa.
Muistakaa myös ”Tulta toukokuussa” kamppanja. Kaikki vaan joukolla mukaan ampumaan ihan ruutiaseilla tai ilma-aseella. Käsittääkseni myös laser- ja ekoaseetkin lasketaan mukaan suoritukseen eli mahdollisuuksista ei homma ole kiinni.
Ja muistakaa myös RESUL:n ”Four Day March” https://resul.fi/yleinen/osallistu-jalleen-resul-four-day-march-etamarssitapahtumaan/ ja https://resulfourdaymarch.fi/
Lopuksi muistutan vielä yhdistyksiä, että 4.6. lähestyy ja vielä ehtii laittamaan esityksiä piirien ansiomitaleilla palkittavista yhdistyksen jäsenistä. Laittakaa esityksenne viimeistään 23.5.2023 mennessä minulle [email protected] sähköpostiin, niin vien ne Piirien Yhteisen Työvaliokunnan käsittelyyn 25.5.2023.

Hyvät jäsenet
Piirin sivuille on julkaistu ”usein kysyttyjä kysymyksiä yhdistystoiminnasta” asiakirja. Sitä päivitetään, kun/jos teiltä tulee kysymyksiä yhdistystoimintaan liittyen. Pyydänkin olemaan aktiivinen ja jos jokin asia askarruttaa mieltä, niin laittakaa kysymys piiritoimistoon, niin etsitään kysymykseen vastaus. Ja näitä lisätään tähän asiakirjaa, jotta muiden ei tarvitse hakata päätään Karjalan mäntyihin.
Tiedoksenne veteraanipäivän viettoon liittyen, että itse päivänä on mahdollisuus tulla valtakunnalliseen juhlaan Turun messukeskukseen. Lisäksi ennen ja jälkeen 27.4. on erilaisia tapahtumia, joihin on mahdollista osallistua. Näitä tapahtumia löytyy Turun kaupungin sivuilta. Yksi tällainen tapahtuma on Kaukopartioilta Heikkilän kasarmialueen Pohjanmaa-salissa. Jos kiinnostaa, niin tässä on linkki ilmoittautumiseen (ennakkoilmoittautuminen on pakollinen paikasta ja tilasta johtuen) https://q.surveypal.com/Kaukopartioilta
Yksi varma kevään ja kesän merkki on Turun Merellinen turvallisuustapahtuma Varvintorilla. Niin myös tänä vuonna ja tapahtuma on 26.-27.5.2023. Seuraavassa Parivartiossa on tapahtumasta pieni ennakkojuttu ja perinteiseen tapaan kumpikin piiri on siellä edustettuna piirien teltalla. Tervetuloa sekä käymään tapahtumassa että myös piiriemme esittelijöiksi. Piiritoimisto ottaa vastaan ryntäyksen meidän teltalle esittelijöiksi ilmoittautuvia.
Viimeisenä tiedotettavana asiana on jyväskyläläisen reserviläisen, Katri Tynkkysen polkupyörähaaste. Katri meinaa polkea Suomen päästä päähän ja poikkeaa matkalla myös Varsinais-Suomen alueelle. Mukaan saa liittyä polkemaan lyhyempiä tai pidempiä matkoja Katrin seuraksi. Ainut edellytys on tietysti polkupyörä. Liitteessä lisätietoa Katrin matkasta.
Polkupyörähaaste
Hyvää kevään jatkoa kaikille.

Arvoisat jäsenet, hyvät reserviupseerit
Tässä tiedotteena muutamia ajankohtaisia asioita ja muuta teille tiedotettavaa:
– Turun varuskunnan Pääsiäiskirkko on 31.3.2023 klo 1400 alkaen Mikaelin kirkossa (Puistokatu 16, 20100 Turku). Kaikki reserviläiset ovat tervetulleita varuskunnan päällikön kutsumana.
– Urheilutoimintaohje on päivitetty matkakustannusten korvauksen osalta. Huomioikaa, että jos/kun teille om määritetty jokin kilpailu/tapahtuma johdettavaksi/järjestettäväksi, niin katsokaa ohjeesta teknisen asiantuntijan tiedot ja olkaa yhteydessä häneen esimerkiksi sääntöjen osalta. Jatkossa säännöt eri lajeille tulen laittamaan myös piirien sivuille.
– Turun lentokerho järjestää Suomen vuoden 2023 päälentonäytöksen kesäkuussa Turun lentokentällä. Ajankohta on 17. -18.6.2023. Turun lentokerho tarjoaa mahdollisuuden talkoisiin ja siten sisäänpääsyn näytökseen ilmaiseksi. Jos kiinnostuit asiasta, niin tämän linkin https://urly.fi/34mQ kautta voi ilmoittautua talkoolaiseksi. Jokainen talkoolainen saa itselleen lentonäytöksen staff-paidan.
– Muistutus vielä vuoden 2023 jäsenmaksusta. Kiitettävä määrä jäsenia onkin jo maksanut jäsenmaksunsa, mutta vielä on maksamattomia. Pyydän maksamattomia hoitamaan asian kuntoon mahdollisimman pian.

Piirin kevätkokoukseen ilmoittautuminen alla olevan linkin kautta. Kyse ei ole maskirovkasta tai tietojen kalastelusta.
https://q.surveypal.com/RUPiirin-kevatkokous-2023

Hyvät ystävät, yhdistysten luottamushenkilöt ja jäsenet
Vuosi on lähtenyt hyvin käyntiin ja tästä jatketaan kohti kevättä ja aurinkoa. Tässä teille muistutuksena muutamia asioita sekä muuta tietoa piiritoimiston suunnasta.
Muistutuksena aikamääreitä/vast.
1) Valtiolliset ja liiton huomionosoitusesitykset piiritoimistossa VIIMEISTÄÄN 10.2.2023. Lukekaa säännöt ja käyttäkään sivustolla olevaa lomaketta. Muistakaa suomenkieli ja oikeinkirjoitus. Kummassakin tapauksessa henkilöllä pitää olla valtakunnallista tai vähintään alueellista vaikuttavuutta. Pelkkä paikallinen ja piiritaso ei riitä. Valtiollisissa voi ja on hyvä olla myös muuta vaikuttavuutta kuin maanpuolustuksellista.
2) Upseeriylennysesitykset piiritoimistossa yhdistyksistä VIIMEISTÄÄN 15.2.2023. Lukekaa perusteet ja käyttäkää sivustolla olevaa lomaketta.
3) Valtakunnallinen (viimeinen) veteraanipäivän juhla järjestetään 27.4.2023 Turussa. Jumalanpalvelukseen Turun Tuomiokirkossa klo 10.00 sitä seuraavaan juhlaan klo 14.00 Turun Messukeskuksessa tarvitaan seppelpartioon kaksi (2) reserviupseeria. Sitovat ilmoittautumiset piiritoimistoon 1.4.2023 mennessä. PS: Juhla televisioidaan suorana lähetyksenä.
4) Piirin toimintakertomuksen laatiminen on käynnissä. Koska piiritoimistolle tulee teidän laittamien toimintalomakkeiden tiedot koosteena liitosta joskus viikkojen päästä, niin pyydän niitä yhdistyksiä, jotka eivät vielä ole laittaneet 1.2.2023 kysyttyjä tietoja, laittamaan ne viipymättä.
5) Piirin kevätkokoukseen ilmoittaudutaan nyt SurveyPal-ilmoittautumisen kautta. Ilmoittautuminen avautuu tänne sivustolle viimeistään 1.3.2023. Muistakaa ilmoittautua.
Muita asioita.
1) Piiritoimisto järjestää yhdistystoimintakoulutusta 1.3.2023 klo 1730-1900 Teams-tapaamisena. Tilaisuus on tarkoitettu kaikille yhdistystoiminnasta kiinnostuneille, mutta erityisesti yhdistysten luottamushenkilöille. Tarkoituksena on vastata yhdistysten kysymyksiin yhdistystoiminnasta sekä antaa tukea yhdistysten toiminnalle. Linkki ilmoittautumiseen on tässä https://q.surveypal.com/Yhdistystoimintakoulutus-1-23 Ilmoittautuneille lähetetään Teams-kokouskutsu ennen tilaisuutta.
2) Aiemmin laittamani tiedonkulkukysely herätti hämmennystä, kuten viime tiedotteessa totesin. Kysely on nyt suljettu. Vastausprosentti oli vaatimaton (4,48%), mutta antoi silti viitteitä viestinnän kehittämisestä niin piireistä yhdistyksiin kuin yhdistyksistä jäsenille. Vaatimattomasta vastausprosentista huolimatta huomionarvoista oli, että osassa yhdistyksistä ei tieto piiritoimistosta yhdistyksen luottamushenkilöiden kautta kulje jäsenille. Tähän pyydän kiinnittämään huomiota yhdistyksissä. Lisäksi 23% vastanneista ei ollut tietoinen näistä nettisivuista ja 53% vierailee sivustoilla harvemmin kuin kerran kuukaudessa. Pyydänkin levittämään tietoa jäsenistössä tästä sivustosta ja vierailemaan siellä useammin, koska laitan tänne samaa tietoa kuin yhdistysten luottamushenkilöille. Päivitän sivuja vähintään kaksi kertaa kuukaudessa.
3) Seuraava Parivartio ilmestyy viimeistään 15.2.2023. Lehden sisällön osalta on todettu, että kovin vähän on yhdistysten tapahtumista juttuja. Ehkä kynnys juttujen laittamiseen on liian korkea, koska kuvitellaan, että lehdessä julkaistaan vain yhdistysten suurten juhlien ja mahtavien spektaakkeleiden juttuja. Näin ei ole. Lehdessä halutaan julkaista juttuja ihan tavallisista yhdistysten tapahtumista. Eikä tarvitse huolehtia, että tekstin pitäisi olla valmista tavaraa. Sitä varten Teemu Peltola tekee työtä, että hän muotoilee tekstiä ja kirjoittaa tarvittaessa esimerkiksi otsikot. Kun teillä on jotain toimintaa (viikottainen yhteinen liikuntahetki, esitelmä, kokous, ampumaharjoitus, tms.), niin ottakaa pari kuvaa, kirjoittakaa ”mitä, missä, milloin ja miksi” ja lähettäkää piiritoimistoon tai suoraan Parivartioon ([email protected]). Siten saadaan lehteen sisältöä, teidän toimintaa tunnetuksi ja ehkä kannustetaan muita yhdistyksiä aktiivisempaan toimintaan. Lehtihän on ennenkaikkea jäseniltä jäsenille. Näiltä sivuilta löytyy lehden mediakortti, jossa on aineistopäivät kerrottu.

Hyvät ystävät, yhdistysten luottamushenkilöt ja jäsenet.
Olen lähettänyt satunnaisotannalla 20 prosentille piirien jäsenistöä kyselyn tiedonkulusta piireistä yhdistyksille ja jäsenille. Johtuen omasta kokemattomuudesta Surveypalin käytössä (vasta toinen kysely järjestelmällä) ja siitä, että kysely on tullut vsrespiiri1-spostiosoitteesta, kysely/linkki on herättänyt epäilyksiä. Kyse ei ole tietojen kalastelusta, vaan tiedonkulun ja viestinnän kehittämisestä eli vastaaminen on turvallista. Yhdistystieto ei ole valitettavasti aakkosjärjetyksessä ja sieltä puuttuu Turun Ru yhdistyksenä johtuen minun kokemattomuudesta, mutta tämä tieto ei ole kyselyn osalta olennainen. Seuraavan kyselyn osalta olen jo viisaampi…
Lähetin piiritoimistosta viestin puheenjohtajille ja sihteereille/vast. yhdistyksissä. Viestin sisältö ei ole salatiedettä, joten sen sisältö on tässä liitteenä jäsenille tiedoksi. Piiritoimisto tiedottaa 1-23, RU Huomionarvoista yhdistyksille on ilmoittaa tukitarpeet Puolustusvoimien tuesta (esimerkiksi Laivaston soittokunta juhliinne) piiritoimistoon [email protected] VIIMEISTÄÄN 26.1.2023. Huomioikaa myös muut aikamääreet viestissä.
Kyselyssä tuli esille tieto-taidon tarve yhdistysten nettisivujen päivityksessä ja ylläpidosta. Jos on tarvetta tunnuksille, niin pyydän ottamaan yhteyttä omaan liittoon tunnusten saamiseksi. Jos on tarvetta saada tietoa sivujen päivityksestä tai ylläpidosta, niin ohjetta löytyy tästä RUL:n ohjeesta RUL_VERKKOSIVUT_Ohje_2020 (kotisivujen muokkaaminen on reserviläisliiton WordPress alustalla hieman erilainen, mutta periaatteet selviävät tuosta RUL:n ohjeesta). Ja liiton toimihenkilöt antavat tarpeen mukaan tukea lisää.
Ampuma-asiaa: Yhdistyksistä on tullut kyselyjä Poliisin järjestämästä ampumakouluttaja-koulutuksesta. Ensinnäkin kyseisen koulutetun ja luvan omaavan henkilön puute ei ole este ampumaharjoitusten tai koulutuksen järjestämiselle. Jos/kun jäsenistöä menee radalle, niin koulutusta voi järjestää ilman ko henkilön läsnäoloa. Paikalla on syytä olla joku, jolla on riittävä kokemus aseista, jotta voi kouluttaa ja opastaa ampujia. Jos radalla on enemmän kuin yksi ampuja, on syytä sopia/nimetä joku toiminnan johtajaksi valvomaan turvallisuutta ja toimintaa. Poliisin koulutuksen nimi on siis harhaanjohtava. Koulutuksen perusteella henkilö saa oikeuden kirjoittaa ampujille todistuksia harrastuksesta esimerkiksi oman aseen hankintaa varten. Luvan omaava henkilö kirjoittaa todistuksen ampujan harjoituspäiväkirjan perusteella varmistuen hakijan harrastuneisuudesta. Todistuksen voi kirjoittaa myös naapuriyhdistyksen luvan omaava, jos hän pystyy todentamaan hakijan harrastuneisuuden. Edellä mainittuun koulutukseen liittyen L-S Poliisi tulee järjestämään koulutusta kevään aikana (huhti-toukokuussa) Rauman poliisiasemalla ja siihen voi liittyä verkon kautta. Tarkemmat tiedot ajasta ja paikasta sekä ilmoittautumisesta koulutukseen julkaistaan myöhemmin L-S Poliisin verkkosivuilla.
Kilpailukutsut osioon on myös tullut yksi kutsu, joka kannattaa huomioida.
Hyvää vuoden alkua ja aktiivista vuotta 2023 kaikille yhdistyksille ja jäsenille.

Hyvät ystävät
Lähestyn teitä tällä viestillä ensinnäkin toivottaakseni kaikille hyvää alkanutta vuotta. Maailman tilanne on edelleen kovin haastava eikä se voi olla vaikuttamatta niin jokaisen yksityiselämään kuin kaikkeen muuhunkin. Tällaisina aikoina yhteisöllisyys, jota vapaaehtoinen maanpuolustustoiminta on, nousee arvoon arvaamattomaan. Siksi toivonkin, että olette tänä vuonna aktiivisia toiminnassanne pitäen huolta oman yhdistyksenne jäsenistä ja pyrkien järjestämään yhdistyksissänne jonkinlaista toimintaa yhteisöllisyyden nimissä.
Lisäksi pyydän kiinnittämään huomiota alkuvuoden aikamääreisiin, jota löytyvät tapahtumakalenterista. Yhdistysten puheenjohtajat ja sihteeri/vast ovat saaneet myös s-postimuistutuksen näistä asioista.
Toimeliasta vapaaehtoisen maanpuolustuksen vuotta 2023 kaikille jäsenille.

Hyvät ystävät.
Piirin sivustoja on päivitetty. Pävitettynä on nyt tapahtumakalenteri vuodelle 2023, kilpailukutsuja sekä Urheilutoiminnan yleisohje vuodelle 2023.
Lisäksi tiedoksenne, että piiritoimisto on suljettu 2.-8.1.2023, kun toiminnanjohtaja sulattelee jouluruokia pikku lomalla.
Hyvää vuodenvaihdetta sekä turvallista ja toiminnalta vuotta 2023.

Hyvät ystävät, arvoisat jäsenet
Tapahtumarikas vuosi alkaa olla takana. Maailmatilanne on kokenut melkoisen muutoksen ja sen seuraukset ovat vaikuttaneet Suomeen välillisesti ja suoraan. Yhtenä vaikutuksena on ollut kiinnostuksen kasvu reserviläistoimintaa ja vapaaehtoista maanpuolustusta kohtaan. Se on jo näkynyt yhdistysten toiminnassa ja toivon mukaan tulevana vuonna aktiivinen toiminta jatkuu ja lisääntyy. Ainakin urheilutoiminnan yleisohjeessa on mukavasti tapahtumia.
Näin vuoden lopuksi muutama muistutusasia:
– Muistakaa täyttää ja toimittaa eteenpäin vuoden 2022 toimintalomakkeet
– Muistakaa päivittää nettisivuille yhdistystenne vuoden 2023 toimihenkilöt. Toimittakaa myös piiritoimistoon nämä tiedot niin kuin moni onkin jo tehnyt. Kiitos siitä!
– Netissä on julkaistu vuoden 2023 tapahtumakalenteri. Kalenterista puuttuu vielä muutamia ampumatapahtumien ajankohtia ja varmasti myös yhdistysten tapahtumia. Pyydän toimittamaan tiedot piiritoimistoon mahdollisimman pian, jotta tapahtumakalenteri saadaan ajan tasalle ja tietoa jäsenistölle tapahtumista.
– Huomioikaa tapahtumakalenteriin merkityt, yhdistysten toimenpiteitä vaativat asiat ja aikamääreet (esimerkiksi ylennysesitykset ja huomionosoitusesitykset).
– Netissä on julkaistu myös urheilutoiminnan yleisohjeen vuoden 2023 luonnos. Tästä tosiaan puuttuu muutamien tapahtumien ajankohtia, mutta se täydentyy tietojen saapuessa piiritoimistoon.
– Jäsenistössä lienee tulevan kevään eduskuntavaaliehdokkaita. Jos haluatte näkyvyyttä ehdokkuullenne, niin Parivartiossa voi julkaista vaalimainoksia. Mainoksia voidaan julkaista 1/23 lehdessä, jonka aineistopäivä on 26.1.2023. Olkaa yhteydessä piiritoimistoon ilmoitussopimuksesta.
– Tammikuun 21. päivänä järjestetään turvallisuuspoliittinen seminaari Heikkilässä. Lisätietoa tapahtumasta näiltä sivuilta mukaan lukien ilmoittautumisohjeet tammikuun alussa.
Kiitos kaikille jäsenille ja yhdistyksille, jotka osallistuivat/osallistuvat Operaatio Joulukukka 2022 -projektiin.
Kiitos kaikille jäsenille ja yhdistyksille vuoden 2022 toiminnasta. Minulla on ollut vielä paljon opettelemista, mutta olen saanut teiltä hienosti tukea. Toivon mukaan pystyn palvelemaan teitä tulevana vuonna vielä paremmin tärkeässä työssänne vapaaehtoisen maanpuolustuksen parissa. Hyvää joulun aikaa läheistenne parissa ja aktiivista vuotta 2023 kaikille.

Hyvät ystävät, arvoisat jäsenet
Vuosi lähestyy loppuaan. Sen tietää muun muassa siitä, että piirien syyskokoukset on pidetty 3.11.2022 ja toimikuntien kokoonpanot vuodelle 2023 on pitänyt ilmoittaa piiritoimistoon Piirien Yhteisen Työvaliokunnan hyväksyttäväksi. Piirin syyskokouksen pöytäkirja sekä piirihallitusten kokoonpanot ja toimikuntien kokoonpanot vuodelle 2023 tulevat piirien sivuille nähtäviksi, kunhan pöytäkirjat ja kokoonpanot on hyväksytty.
Vuoden loppumiseen liittyy myös yhdistysten jäsenmaksuosuuksien ilmoittaminen piiritoimistoon 23.11.2022 mennessä. Jos en ole yhdistykseltä saanut viestiä ko. määräpäivään mennessä, niin tulkitsen yhdistyksen jäsenmaksuosuuden säilyvän ennallaan. Samalla on hyvä ilmoittaa yhdistysten toimihenkilöt (ainakin puheenjohtaja ja sihteeri yheteystietoineen) piiritoimistolle.
Loppuvuoden aikana on vielä edessä piirien näkökulmasta kolme merkittävää asiaa: Parivartio 6/22 ilmestyminen, joulukukkien jakaminen alueemme sotaveteraaneille ja lotille sekä piirien yhteinen puurojuhla. Parivartio 6/22 aineistopäivä on 2.12. ja lehti ilmestyy teille jäsenille 21.12. (jos silloin sattuu olemaan Postin jakelupäivä). Kukkien jakelun logistiikka on vielä vaiheessa, koska tarkkaa tietoa määristä ja osoitteista ei vielä ole. Olen yhteydessä yhdistyksiin heti, kun logistiikan asiat on hoidettu kuntoon. Piirien yhteinen puurojuhla on Heikkilän sotilaskodissa 8.12.2022 klo 1730 alkaen. Paikalle kutsutaan edustajat myös muista alueen maanpuolustustoimijoista. Ilmoittautuminen yhdistyksittäin (yhdistys ja osallistujamäärä) puurojuhlaan ruokahävikin välttämiseksi on viimeistään 5.12.2022 klo 1600 mennessä. Huomioikaa, että tilan rajoituksista johtuen vain 150 ensimmäistä mahtuu mukaan syömään maukasta joulupuuroa.
Tässä lisäksi linkki vuoden 2022 patruunatuen hakemiselle https://q.surveypal.com/Patruunatuen-hakulomake-yhdistyksille-ja-piireille
Hyvää syksyn jatkoa ja joulun odotusta kaikille jäsenille läheisineen.

Arvoisat piirin jäsenet ja luottamushenkilöt
Jäsenmaksunsa maksaneiden jäsenten määrät toimivat yhdistysten ja piirien patruunatukien maksuperusteina. Lähtökohtaisesti tukea maksetaan yhdistyksille 2,5 € / jäsen. Piirien kohdalla tuki on 0,5 € / jäsen. Patruunoihin kohdistuvan tuen hakuaika on tämän vuoden osalta 14.10.-6.12.2022.Tarkemmat ohjeet patruunatuesta löytyy liiton nettisivuilta: Liitto tukee yhdistysten ja piirien patruunahankintoja – Rul.fi

Arvoisat piirin jäsenet ja luottamushenkilöt
Syksy etenee ja illat pimenevät. Nyt on siis hyvä aika panostaa yhteiseen tekemiseen yhdistyksissä. Yhdessä on mukavaa mennä vaikka liikkumaan niin kuin olen muutamia kertoja todennut aiemminkin. Tällaisesta tapahtumasta saa muuten tapahtumapisteitä niin liiton kuin piirin toimintakilpailuissa. Ei muuta kuin paikka ja aika jäsenistölle tiedoksi ja matkaan.
Piirin syyskokous 3.11.2022 lähestyy ja muistutankin yhdistyksiä ilmoittautumisesta kokoukseen 27.10.2022 kuluessa. Muistutan myös valtakirjoista: Jokaisella yhdistyksellä on yksi ääni jäsenistön alkavaa sataa jäsentä kohden. Kokouskutsu on seuraavassa parivartiossa ja myös tämän viestin linkin takana Syyskokouskutsu.
Toimikuntien suhteen on ollut kovin hiljaista tänä vuonna näin piiritoimiston näkökulmasta. Kannustankin tässä kaikkia toimikuntia aktivoitumaan vielä loppuvuonna jos ei muuten, niin laatimaan ensivuoden toimikunnan kokoonpanon mukaan lukien puheenjohtajan ja sihteerin nimeäminen. Toimikuntien tulee lähettää vuoden 2023 toimikunnan kokoonpanoesitykset piiritoimistoon VIIMEISTÄÄN 7.11.2022 kuluessa, jotta kokoonpanot voidaan hyväksyä vuoden viimeisessä Piirien Yhteisessä Työvaliokunnassa 9.11.2022. Toimikuntien työn tarkoitus ja toimikunnat niiden tämän vuoden kokoonpanoineen on https://www.rul.fi/varsinais-suomi/yhteystiedot/ -sivulla.
Tapahtumakalenterista ja vuosikellosta muistutan yhdistyksiä seuraavasta huomionosoitusesityksestä, joka on esitys sotilasansiomitalista. Esityslomake löytyy https://www.rul.fi/varsinais-suomi/huomionosoitukset-lisatty-30-8-2022/ -sivulta. Esitys täytettynä pitää olla piiritoimistossa VIIMEISTÄÄN 1.11.2022 kuluessa.
Samalla muistutan vuoden viimeisistä projektitukiesityksistä, jotka pitää olla liitossa sähköisesti lähetettynä VIIMEISTÄÄN 15.11.2022 mennessä. Lisäksi pyydän lähettämään piiritoimistoon yhdistysten muuttuneet jäsenmaksuosuudet vuoden 2023 osalta 15.11.2022 kuluessa, jotta voin ilmoittaa muutokset liittoon ajoissa. Liiton sekä piirin jäsenmaksut ja lehtimaksut säilyvät vuonna 2023 samoina kuin kuluvana vuonna 2022. Jos yhdistyksestä ei kuulu mitään em. päivämäärään mennessä, tulkitsen jäsenmaksuosuuden pysyvän ennallaan.
Hyvää syksyn jatkoa.

Hyvät ystävät
Syksy on nyt tosiaankin kulman takana säidenkin muuttuessa koleampaan suuntaan. Siis mikä hyvä tekosyy järjestää toimintaa yhdistyksissä jäsenistölle!! Olin seuraamassa (koska kuntopiikki ja herkistelykausi eivät osuneet kohdalleen) Piirien pistooliampumajuoksu- ja parisprinttikilpailua Vaskiossa 24.8.2022. Kilpailijoita oli ilahduttavasti, vaikka toki monta olisi vielä mahtunut mukaan samoilla, hyvin hoidetuilla järjestelyillä. Eli kannattaa seurata kilpailukalenteria ja yhdistysten tapahtumakalentereita ja mennä mukaan; ei se voitto kilpailuissa ole tärkeintä, vaan mukava yhdessä olo ja kavereiden tapaaminen.
Muutama huomioitava asia yhdistyksille ja jäsenistölle syyskautta ajatellen:
– Erilaisia huomionosoituksia on mahdollisuus esittää vielä syksyllä. Eri huomionosoitusten ohjeet ja esityslomakkeet löytyvät nyt kootusti uudelta ”Huomionosoitukset” välilehdestä.
– V-S Reserviupseeripiirin syyskokous on 3.11.2022 alkaen klo 1730 kahvituksella ja valtakirjojen tarkastuksella Heikkilän sotilaskodissa. Tervetuloa!!
– Messukärry on ollut ja on ilahduttavasti liikkeellä. ”Messupaketti” välilehdellä on päivitettyä tietoa materiaalin varaamisesta ja käytössä olevasta materiaalista. Käyttäkää materiaalia, se on teitä varten.
– Osalla jäsenistä on vielä tämän vuoden jäsenmaksu maksamatta. Yhdistysten puheenjohtajilla on tiedot maksamattomista jäsenistä ja liitolta tulee vielä lähiaikoina toinen karhulasku. Maksakaa, jos haluatte olla jäseniä ja mm saada Parivartion postilaatikkoonne jatkossakin. Lehden laadukas sisältö ja ulkoasu on pitkälti riippuvainen jäsenmaksun osana olevasta lehtimaksusta.
– Parivartioon liittyen, jos yhdistyksenne haluaa parantaa talouttaan, niin hankkikaa Parivartioon ilmoituksia. Yhdistykseelle palautetaan puolet hankituista ilmoitustulosta. Aiemmin tämä prosessi oli rikki, mutta nyt se on taas kunnossa. Ilmoitushinnat löytyvät Parivartion mediakortista ”Tiedotus” välilehdestä.
– Päivitetty tapahtumakalenteri (v1.1) löytyy ”Ajankohtaista” osiosta ”Tapahtumakalenteri ja vuosikello” välilehdestä
– Piiritoimisto ON SULJETTU 2. – 8.9.2022 toiminnanjohtaja kertausharjoituksen vuoksi. Pyydänkin asiaoimaan ennakkoon tai suomaan viiveen vastauksissa s-postissa. Puhelimen joudun pitämään suljettuna ko ajan.
Hyvää ja toimeliasta syksyä!!

Hyvät ystävät – syksy on kulman takana (julkaistu 22.8.2022)
Siksi on hyvä suunnata katseet tulevaan syyskauteen ja toimintaan yhdistyksissä ja piirissä. Päivittyvässä tapahtumakalenterissa on tietoja syksyn tapahtumista, kilpailukutsut -osiossa tietoja lähestyvistä kutsuista ja toki yhdistykset voivat järjestää jäsenilleen myös muita tapahtumia. Esimerkkinä piritason tulevista tapahtumista ovat piirien yhteisen nuoriso- ja osaamistoimikunnan työn alla olevat arjen varautumisen -koulutus ja tiedustelun perusteet -koulutus. Näistä tarkemmin myöhemmin tällä kanavalla.
Syyskuussa on taas käynnissä perinteinen maaottelumarssin muistomarssi. Lisätietoja tämän linkin kautta Maaottelumarssi 2022. Piirihallitukset päättivät haastaa piirien yhdistykset osallistumaan marssiin. Aktiivisimmat yhdistykset suhteutettuna jäsenmäärään tullaan palkitsemaan pienellä rahasummalla piireittäin. Haastekilpailussa on tasapuolisuuden vuoksi kolme luokkaa kummassakin piirissä: alle 50 jäsentä, 51-150 jäsentä ja yli 150 jäsentä. Myös liitot palkitsevat aktiivisimmat yhdistyksen ja piirit.
Aktiivista syksyn odotusta kaikille yhdistyksile ja jäsenille.

Jäsenille ja yhdistyksille (julkaistu 11.8.2022)
Syyskausi piirien toiminnassa on alkamassa. Se tarkoittaa yhdistystenkin toiminnan elpymistä kesälomien jälkeen erilaisten tapahtumien ja kokousten merkeissä. Muistutuksena todettakoon, että piirien messukärry on varattavissa yhdistysten tapahtumiin piiritoimiston kautta. Kärryn varustusta on lisätty kesän aikana neljällä uudella tuolilla ja kahdella uudella pöydällä. Lisäksi tarkennuksena todettakoot, että isompi teltta on 4×8 metriä, eikä aiemmin virheellisesti ilmoittamani 4×6 metriä.
Yhdistysten toiminnan kannalta tämän hetken akuuttina asiana ovat Vapaudenristin Ritarikunnan huomionosoitusesitykset sekä upseeriylennysesitykset maanpuolustuksellisista ansioista. Nämä esitykset pitää olla piiritoimistossa VIIMEISTÄÄN 18.8.2022. Tarvittavat lomakkeet esitysten tekemiselle löytyvät ritarikunnan, liittojen ja/tai piirien sivustoilta. Tarvittaessa olkaa yhteydessä piiritoimistoon lomakkeiden, ohjeiden ja avun saamiseksi. Seuraavat huomionosoitusesitykset (Reserviläisurheiluliitto, aliupseeri- ja miehistöylennykset maanpuolustuksellisista ansioista sekä vuoden reserviläinen ja reserviläismalliyhdistys) pitää olla piirien toimistossa VIIMEISTÄÄN 15.9.2022. Vuoden viimeinen huomionosoitusesitys (sotilasansiomitali maanpuolustuksellisista ansioista) pitää olla piirien toimistossa VIIMEISTÄÄN 15.10.2022. Muistutuksena vielä, että itse itselleen ei voi esitää huomionosoitusta tai ylennystä, vaan esitys pitää olla yhdistyksen tai piirin tekemä.
Parivartio 4/22 ilmestyy viimeistään 19.8.2022 johtuen Postin palvelualenemasta. Lehdessä on taas paljon mielenkiitoista luettavaa. Kannustakin kaikkia jäseniä laittamaan piiritoimistoon julkaistavaksi tarkoitettuja juttu mm. erilaisista tapahtumista ja kilpailuista. Pidetään yhdessä Parivartio maan laadukkaimpana piirilehtenä. Kannustan myös yhdistyksiä hankkimaan lehteen ilmoituksia. Hankittujen ilmoitusten maksuista puolet palautetaan yhdistykselle (tämä järjestelmä oli hieman rikki, mutta toimii taas). Siinä helppo tapa kartuttaa yhdistyksen kassaa. Seuraava Parivartio (5/22) ilmestyy 19.10.2022 (aineistopäivä 30.9.2022), ellei Postin palvelualenema syvenny lisää.
Hyvää ja aktiivista syksyn alkua.

RESUL hakee jotos-kehittäjää. Jos kiinnostuit asiasta, niin tutustu liitteeseen. Jotoskehittäjä

Arvoisat jäsenet (julkaistu 15.7.2022)
Kesä on jo puolessa ja olemme saaneet nauttia perinteisestä Suomen suvesta sateineen, ukkosineen ja paisteineen. Toivottavasti olette nauttineet tähänastisesta ja Mamban laulun sanoja lainatakseni ”vielä on kesää jäljellä”.
Tiedoksenne saatettakoot, että johtuen Telian sähköpostin kapasiteetin rajoituksista ja muista ”ominaisuuksista”, olen siirtynyt käyttämään uutta sähköpostia ([email protected]). Vanha sähköposti toimii vielä toistaiseksi, mutta siinä on ”poissaoloilmoituksena” viesti ”Tämä sähköposti ei ole enää käytössä. Uusi sähköpostiosoite on [email protected]”. Pyydän välittämään tätä tietoa eteenpäin, jotta mahdolliset yhteydenotot saavuttavat minut ja piirien toimiston.
Messukärry ja piirien esittelymateriaali mukaan lukien Eko-aseet ovat olleet kiitettävästi yhdistysten käytössä. Kannustakin yhdistyksiä osallistumaan paikallisiin tapahtumiin ja varaamaan kärryä ja aseita toiminnan esittelyyn. Lähiviikkoina kärryn varustusta tulen ”kehittämään” hankkimalla sinne kaksi uutta pöytää ja neljä uutta taittotuolia vanhojen lisäksi/tilalle.
Hyvää kesän jatkoa kaikille!

Hyvät yhdistysten toimihenkilöt ja piirin jäsenet (julkaistu 10.6.2022)
Kesä on alkanut ja toiminta hieman hiljenee kesäkauden ajaksi. Erilaisia urheilutapahtumia ja -kilpailuja sekä tapahtumia on kuitenkin kesäkaudenkin aikana. Tähän liittyen sivustolle on lisätty uusia kilpailukutsuja (Ajankohtaista => Kilpailukutsut, päivitetty 10.6.2022) sekä ohjeet ns messukärryn sekä muun piirien ja liiton esittelymateriaalin varaamisesta (Reserviläispiiri => Materiaalipankki => 4. Messukärry ja esittelymateriaali). Kannustan yhdistyksiä osallistumaan erilaisiin kylä- ja muihin tapahtumiin ja varaamaan mukaan em. materiaalia.
Kuten aiemmin todettua, niin piiritoimisto palvelee koko kesän (pl Juhannusviikko), mutta kannattaa olla yhteydessä puhelimella tai sähköpostilla etukäteen, jos haluaa toimistoon sisälle tai fyysistä tapaamista.
Rentouttavaa kesää kaikille jäsenille ja teidän läheisillenne.

Arvoisat jäsenet.
Kevät on edennyt jo pitkälle ainakin kalenterin mukaan ja kesä on edessä. Kevätkauden iso ponnistus, Piikkiö-Kaarinan Reserviupseerien ja Kaarina-Piikkiön reserviläisten järjestettäväksi suunniteltu piirien taitokilpailu 30.5.2022 jouduttiin valitettavasti siirtämään syksyyn vähäisen osanottajamäärän vuoksi. Kilpailuorganisaatio on tehnyt kovasti valmisteluita hienon tapahtuman järjestämiseksi ja siksi haluan kiittää organisoijia tähän asti tehdystä työstä ja toivon, että intoa riittää siihen, että kilpailu saadaan pidettyä tulevan syksynä. Toivonkin samalla, että yhdistykset valmistautuvat asettamaan joukkueen syksyn kilpailuun. Kun päivä on varmistettu, niin ilmoitan siitä täällä ja muistutan asiasta myös yhdistysten puheenjohtajia.
Toiminta hiljenee kesän ajaksi, mutta syksyllä jatkamme taas yhdessä maanpuolustustahdon ja -taitojen ylläpitoa. Myös ajatuksia toiminnan kehittämisestä otan mielelläni vastaan, jotta jäsenistölle saadaan muutakin vastinetta jäsenmaksulle kuin eriomainen piirilehti. Erityisesti kannustan nuoria jäseniä tuomaan rohkeasti esille ajatuksia toiminnasta niin yhdistyksissä kuin piiritasolle.
Piiritoimisto palvelee koko kesän, mutta kannustan olemaan yhteydessä ennakkoon puhelimella tai sähköpostilla, jos on tarvetta fyysiseen tapaamiseen toimistolla tai on tarve saada jotain toimistolta.
Hyvää kesää kaikille jäsenille ja teidän läheisillenne.

Arvoista yhdistysten toimihenkilöt ja jäsenet. On ilmaantunut, että reserviläisten näkemyksiin käynnissä olevaan turvallisuusratkaisukeskusteluun pyritään vaikuttamaan eräiden henkilöiden lähettämillä sähköposteilla tai sosiaalisen median keskusteluissa kohdentaen tätä vaikuttamista henkilökohtaisilla some-viesteillä. Jokaisella on perustuslaillinen oikeus ja vapaus olla esimerkiksi liittoutumisesta mitä mieltä tahansa, mutta virheellisiin tietoihin perustuvaan vaikuttamiseen on suhtauduttava kriittisesti ja silloin on kyse informaatiovaikuttamisesta. Kehoitankin teitä olemaan valppaana tällaisen vaikuttamisen osalta ja ilmoittamaan piirien toimistoon mahdollisista virheellisiin tai virheellisiksi epäiltyihin tietoihin perustuvasta informaatiovaikuttamisesta.
Lisäksi: Kilpailukutsut -välilehdessä on uutena Taitokilpailun kutsu ja tapahtumakalenteri on päivitetty versioon 0.7.

Uusia tietoja lisätty:
– Kilpailukutsuja ”Ajankohtaista” => ”Kilpailukutsut” alasivulle
– Tapahtumakalenterin versio 0.6 julkaistu ”Ajankohtaista” => ”Tapahtumakalenteri ja vuosikello” alasivustolle
– Esittely sivustolle lisätty ”Toimintakertomukset” alasivusto, jossa vuoden 2021 toimintakertomus
– Esittely sivulle on myös siirretty ”Jäsenyhdistykset” ja ”Jäsenrekisteri” alasivut