Vuosi 2009

Piikkiön-Kaarinan Reservinupseerit ry:n toimintakertomus 2009

 

 Yleistä

Vuoden 2009 päätapahtuma oli  Reserviläisurheiluliiton partiomestaruuskilpailujen järjestäminen yhdessä Kaarinan-Piikkiön reserviläisten kanssa 25.-26.9. Piikkiössä. Muita merkittäviä tapahtumia olivat Askaisten kirkkoon, ritaripuistoon ja Louhisaaren kartanoon suunnattu kevätretki toukokuun lopulla sekä syksyn ampumapäivät 10.10. Heernummen radalla.

 Hallitus

Hallituksessa oli vuoden aikana seitsemän jäsentä. Puheenjohtajana toimi Osmo Eerola, varapuheenjohtajana Seppo Mäkikangas sekä sihteerinä ja taloudenhoitajana Harri Koponen. Muut jäsenet olivat Antti Honkasaari, Jani Rättö, Jari Forsell ja Ari-Pekka Lehtinen. Tilintarkastajina toimivat Hannu Grönholm ja Lauri Partanen.

 

Hallitus kokoontui neljä kertaa vuoden aikana: 26.1., 9.3., 6.8. ja 26.10. Paikalla oli yleensä 6/7 hallituksen jäsentä

 

Jäsenistö

Yhdistyksen jäsenmäärämme on viime vuosina ollut  80-90 jäsentä. Opiskelun ja  työn vuoksi tapahtuva muutto aiheuttaa  pientä heilahtelua jäsenmäärissä. Vuoden 2009 lopussa kerhon jäsenmäärä oli 85. Valtaosa, noin 80% jäsenistöstä asuu Kaarinassa, Piikkiössä, Turussa ja Paimiossa. Lisäksi yksittäisiä jäseniä asuu muissa lähiseudun kunnissa sekä osoitteen perusteella Vaasassa, Lappeenrannassa, Tampereella, Helsingin seudulla, Virossa, Saksassa ja Yhdysvalloissa.

Sotilasarvoltaan jäsenistössä on 29 vänrikkiä, 3 aliluutnanttia, 23 luutnanttia, 15 yliluutnanttia, 12 kapteenia, 1 majuri, 1 komentajakapteeni ja 1 eversti (evp).

Kuva 1. Yhdistyksen jäsenten ikäjakauma (30.9.).

Yhdistyksen kokoukset

Yhdistys on kokoontunut vuoden aikana kevät- ja syyskokouksiin.

Kevätkokous pidettiin 17.3. Kaarinan kaupungin valtuustosalissa. Kaupunginjohtaja Harri Virta kertoi  tilaisuuden aluksi kaupungin kuulumisia. Tilaisuus toteutettiin yhteistyössä Kaarinan-Piikkiön reserviläisten kanssa. Kokouksessa käsiteltiin sääntömääräiset asiat ja luovutettiin vuoden upseerin palkinto Tapani Pessalalle. Kaupunginjohtaja Virralle luovutettiin yhdistyksen pöytästandardi.

Syyskokous pidettiin 4.11. Heikkilän kasarmilla. Ennen kokousta Varsinais-Suomen Sotilasläänin komentaja everstiluutnantti Markku Kuusela piti alustuksen ajankohtaisista puolustusvoimia koskevista asioista. Tilaisuuteen osallistuivat myös Liedon Reserviupseerit ry. ja Kaarinan-Piikkiön Reserviläiset ry.

Kokouksessa käsiteltiin sääntömääräiset asiat, mm. valittiin vuoden 2010 hallitukseen kaksi uutta jäsentä (Joni Juusela ja Juha Jäppinen Jari Forsellin ja Harri Koposen jäädessä pois) sekä hyväksyttiin vuoden 2010 toimintasuunnitelma.

Everstiluutnantti Markku Kuuselalle luovutettiin tilaisuudessa yhdistyksen pöytästandardi ja pitkäaikaiselle jäsenelle Lauri Partaselle kirjalahja hänen 70-vuotispäivänsä kunniaksi.

 

Urheilu ja kilpailutoiminta

Loimaan Reserviläisten vetämä pienoisjotos, Wihtorin Syrjähyppy, järjestettiin 28. kerran  20.–21. maaliskuuta Loimaan kaupungin Niinijoen kylässä. Yhdistyksestämme jotokseen osallistui partio Ari-Pekka Lehtinen, Jyrki Eskola,  Jani Rättö ja Harri Koponen.

Vuoden 2009 ehkä merkittävin ja kerhoamme eniten työllistänyt tapahtuma, Reserviläisurheiluliiton partiomestaruuskilpailut, järjestettiin viikonloppuna 25.-26.9. Piikkiössä Niemenkulman koulun maastossa. Kilpailuun osallistui 16 joukkuetta, suurin osa  Varsinais-Suomesta, mutta joukkueet myös Uudeltamaalta ja Satakunnasta. Lähes koko syyskuun jatkunut kesäinen sää oli niin järjestäjille kuin osallistujillekin vielä varsin suosiollinen. Koko kilpailun parhaan pistemäärän saavutti Salon Seudun Reserviupseerit (H-sarja): 4472 pistettä.

Kilpailun vastuullisena järjestäjänä toimi Kaarinan-Piikkiön reserviläiset yhteistyössä kerhomme kanssa. Reserviläisten puheenjohtaja Mika Viitasalo toimi kilpailun johtajana. Kilpailun valvojana oli Seppo Heinilä ja yleisjärjestelyt hoiti Niilo Raunio.  Ratamestariryhmän muodostivat Sakari Nurminen, Antti Honkasaari ja Pentti Hirvonen. Ammunnasta vastasivat Jarmo Engblom ja Hannu Kotilainen, maastojuoksusta Ari-Pekka Lehtinen, Jani Rättö ja Joni Juusela. Kartanluvusta vastasi Lauri Partanen, kranaatinheiton junaili Janne Roininen ja tuloslaskentaa hoiti Vesa Honkasaari.

 Ampumatoiminta

Yhdistyksen ampumavastaavana on toiminut edellisvuosien tapaan Seppo Mäkikangas. Hänen hallussaan ovat  myös yhdistyksen omistamat aseet. Kaarinan Vaparin (väestönsuojatila/vapaa-ajankeskus) sisäampumarata on ollut jäsentemme käytettävissä omalla vuorollamme keskiviikkoiltaisin.

Yhdistys järjesti lauantaina 10.10.2009 toimintapäivän Piikkiön ampumaradalla. Jäsenillä oli mahdollisuus ampua omilla ja kerhon aseilla (pienoispistooli, pienoiskiväärit, reserviläiskivääri, pystykorva). Ohjelmaan kuului myös seurustelua ja makkaranpaistoa. Paikalla oli kymmenisen kerhon jäsentä ja vierailijaa.

 

Tiedotustoiminta

Vuoden aikana tiedottaminen hoidettiin pääsääntöisesti sähköpostin ja nettisivujen kautta. Sääntömääräiset kokoukset ilmoitettiin Parivartio-lehdessä. Sähköpostin kautta jaettuja tiedotteita julkaistiin neljä kappaletta (29.1., 16.3., 26.8. sekä 2.12.) ja postitse kaikille jäsenille lähetetty 4-väripainettu tiedote 1.10. Samassa postituksessa jäsenistölle lähetettiin myös vänrikkipäiviä varten laadittu yhdistyksen esite.

 

Yhdistyksen nettisivut pidettiin vuonna 2009 osoitteessa http://pkresups.suntuubi.com. Kerhon sähköpostiosoite on  pkresups@luukku.com.

 

Talous

Yhdistyksen talous tukeutuu edellisten vuosien ja vuosikymmenien järkeviin sijoitusratkaisuihin. Jäsenmaksuista tulee merkittävä osa tuloista. Talous jäi tältä vuodelta vähän alijäämäiseksi. Suurimpina menoerinä olivat pienoiskivääriradan kunnostus ja Kuusisto -jotos.

 

Veteraani- ja perinnetoiminta

Piikkiön kirkossa ja hautausmaalla oli sunnuntaina 13.9. Mannerheim-ristin ritarin n:o 108, yliluutnantti Toimi Ovaskaisen hautakiveen liitetyn Mannerheim-ristin paljastustilaisuus sotilaallisin kunnianosoituksin. Seppeleen haudalle laskivat omaisten lisäksi mm. Merivoimat, Kaarinan kaupunki, Lions Club Piikkiö ja reserviläisjärjestöt. Yhdistyksen seppeleen haudalle laski puheenjohtaja Osmo Eerola.

 

Yhdistys on jatkanut myös vuonna 2009 pitkää perinnettä järjestämällä jouluaaton kunniavartiot Piikkiön sakarihaudalle. Järjestelyistä vastasi Tapani Pessala. Pessala on myös laatinut vuodet 1987-2009 kattavan vuorolistan kunniavartiossa olleista upseereista.

 

Itsenäisyyspäivänä yhdistys osallistui kunniavartioon myös Kuusiston kirkon sankarihaudalla yhdessä reserviläisten kanssa. Järjestelyistä vastasi Osmo Eerola.

 

Muu toiminta

Askaisten retki 20.5.

Toukokuussa järjestettiin yhteistyössä Liedon reserviupseerien kanssa retki Askaisten ritaripuistoon, kirkkoon ja Louhisaaren kartanoon. Tutustuminen tapahtui asiantuntevien oppaiden johdolla. Linja-autolla toteutettu retki onnistui hyvin ja keräsi yli 20 hengen osanottajajoukon. Myös seuralaisia oli mukana. Retken päätteeksi nautittiin illallinen Louhisaaren kartanokahvilassa. Tilaisuudessa luovutettiin yhdistyksen pöytästandardi ritaripuistoa ylläpitävälle perinneyhdistykselle. Erityiset kiitokset onnistuneen retken järjestelyistä kuuluvat Ari-Pekka Lehtiselle.

Vänrikkipäivät  26.9.

Puolustusvoimien, Varsinais-Suomen Reserviupseeripiirin ja MPKY:n yhteistyönä järjestettiin  26.9. Vänrikkipäivät Raasissa. Vänrikkipäivät keräsi noin 140 iältään 20-37-vuotiasta sijoittamatonta vänrikkiä ja luutnanttia kertaamaan  vapaaehtoiseen harjoitukseen. Tilaisuuden organisointi, koulutukset ja järjestelyt hoidettiin noin 20 aktiivin reserviläisten voimin. Ohjelmassa oli esitelmät V-S sotilasalueen, MPKY:n  ja KOTU:n (koulutuksen tukiyksikön) toiminnasta sekä rynnäkkökivääriammunnat. Lisäksi oli varattu aikaa piirin ja yhdistysten näyttelyyn tutustumiseen kolmessa esikuntateltassa.

 

Piikkiön-Kaarinan reservinupseerit  oli yksi viidestä paikallisyhdistyksestä, joka esitteli toimintaansa tilaisuudessa. Tilaisuuteen tehtiin ja painettiin yhdistyksen esite jaettavaksi kiinnostuneille. Yhdistystä edusti puheenjohtaja Osmo Eerola muun hallitusväen työskennellessä samaan aikaan partiomestaruuskilpailujen toimitsijoina.

 

Jouluglögi 14.12.

Yhdistyksen jouluglögitilaisuus järjestettiin toista kertaa 14.12. Kuusiston hiihtomajan laavulla. Paikalle saapui kymmenisen kerhon jäsentä ja perheenjäsentä.

 

Ansiomerkit  ja merkittävät ylennykset

Yhdistyksen ja hallituksen jäsenille Jari Forsell ja Ari-Pekka Lehtinen  myönnettiin 4.6. Varsinais-Suomen reserviupseeripiirin kultainen ansiomerkki ja Jani Rätölle piirin hopeinen ansiomerkki  heidän työstään yhdistyksen hyväksi.

 

Yhdistyksen hallituksen jäsen Harri Koponen ylennettiin reservin majuriksi  ja yhdistyksen jäsen Heikki Paananen reservin kapteeniluutnantiksi itsenäisyyspäivänä 6.12.

=======================

 

Hyväksytty hallituksen kokouksessa 11.2.2010

Hallituksen jäsenet