Teksti: Janne Kosonen

Antti Ahlström In Memoriam

Suomen Reserviupseeriliiton entinen puheenjohtaja, liiton kunniajäsen, professori Antti Ahlström menehtyi sairauden uuvuttamana 22.2.2022. Hän oli syntynyt vuonna 1939.

Antti Ahlström teki siviiliuransa yliopistomaailmassa. Hän väitteli maa- ja metsätaloustieteiden tohtoriksi vuonna 1969 ja toimi myöhemmin yli kaksikymmentä vuotta Helsingin yliopiston ravitsemustieteiden professorina. Sotilasarvoltaan hän oli majuri reservissä.

Antti Gustav Ahlström (1939 – 2022)

Reserviupseeritoimintaan hän tuli mukaan jo 1950-luvun lopulla. Antti Ahlström toimi mm. Helsingin Reserviupseerien Ilmatorjuntakerhon ja Helsingin Reserviupseeripiirin puheenjohtajana. Suomen Reserviupseeriliiton puheenjohtajana hän toimi vuosina 1990–1995. Myöhemmin toimi aktiivisesti mm. liiton kansainvälisissä toiminnoissa, palkitsemistoimikunnassa ja neuvottelukunnassa. RUL:n kunniajäseneksi hänet kutsuttiin vuonna 2006.

Ahlströmin puheenjohtajakauden aikana keskusteltiin aktiivisesti vapaaehtoisen maanpuolustuksen yhteistyön tiivistämisestä ja jopa järjestöjen yhdistämisestä. Konkreettisena tuloksena oli Maanpuolustuskoulutus ry:n (MPK) perustaminen vuonna 1993. RUL oli yksi MPK:n perustajajäsenistä.

Antti Ahlström oli erityisen aktiivinen kansainvälisessä toiminnassa. Hänen puheenjohtajakautensa aikana liitto avasi suhteet Naton reserviupseerijärjestö CIOR:iin, jonka liitännäisjäseneksi RUL liittyi vuonna 1996. Hän oli aktiivisesti mukana tiivistämässä jo vuosikymmeniä jatkunutta pohjoismaista yhteistyötä ja oli avaamassa liiton suhteita uudelleen itsenäistyneeseen Viroon. Hänen avarakatseisuuttaan kuvaa se, että hän oli liiton keskeinen toimija myös Venäjän suuntaan. RUL:lla oli kiinteät yhteistyösuhteet itänaapuriin 1980-luvun puolivälistä aina 2000-luvun alkuun saakka.

Antti Ahlström (vas) oli mukana Turun liittokokouksessa 2019, jossa kuvaan saatiin kuusi RUL:n puheenjohtajaa. Ahlströmistä oikealle Pekka Selín, Tapio Peltomäki, Mika Hannula, Mikko Halkilahti ja Aaro Mäkelä.

Antti Ahlström oli aktiivinen monella eri elämän alalla. Vapaaehtoisen maanpuolustuksen ja väestönsuojelun johtotehtävien lisäksi hän toimi mm. Eteläsuomalaisen osakunnan inspehtorina sekä merkittävissä luottamustehtävissä Kansallisteatterissa ja Suomen Kulttuurirahastossa.

Luonteeltaan Antti Ahlström oli avoin, ulospäinsuuntautuva ja utelias. Häntä jäivät suremaan Liisa-leski ja viisi lasta perheineen sekä suuri joukko ystäviä. Antti Ahlström siunattiin 12.3. Nurmijärvellä.