Kuva: Susanna Takamaa Teksti: Reserviupseeriliitto

CIOR:n symposium käsitteli Venäjän sotaa Ukrainaa vastaan

Kreikan pääkaupungissa Ateenassa käynnissä olevassa Naton reserviupseerijärjestön CIOR:n kesäkongressissa kuultiin kiinnostavia puheita, kun kongressin perinteinen symposium nosti aiheeksi Venäjän Ukrainaa vastaan käymän sodan.

Keskiviikkona pidetyn symposiumin avaussanat kuultiin CIOR:n presidentiltä Jan Hörmannilta, jonka jälkeen Kreikan reserviupseeriliiton puheenjohtaja Philippos Kostaras toi tervehdyksen kongressin jäsenille.

Kreikan puolustusministeri Nikolaos Panagitopoulos puhui yleisölle reserviläisten keskeisestä merkityksestä eri maiden puolustuksessa. Tämä on osoitettu esimerkiksi Ukrainassa. ”Reservi moninkertaistaa maan puolustuksen voiman,” ministeri totesi. Panagitopoulos puhui Kreikan tuesta Ukrainalle ja korosti muiden maiden yhtenäisyyttä. ”Olemme kohdanneet kriisin toisensa jälkeen ja odotettavissa on edelleen vaikeita aikoja. Meidän on oltava vahvoja niiden edessä.”

Kreikan puolustusministeri Nikolaos Panagitopoulos puhumassa reserviläisten keskeisestä merkityksestä.

Sergei Shutenko, Ukrainan suurlähettiläs Kreikassa.

Ukrainan suurlähettiläs Kreikassa, Sergei Shutenko, kävi puheessaan läpi kahdeksan vuotta sitten kotimaassaan alkanutta sotaa. Hän totesi, että 21 prosenttia Ukrainan pinta-alasta on tällä hetkellä Venäjän miehittämänä, ja että venäläiset joukot iskevät jatkuvasti paitsi sotilas-, myös siviilikohteisiin. ”358 ukrainalaista lasta on kuollut tässä sodassa.” Shutenkon mukaan Ukraina ei halua jäädyttää konfliktia ja huomautti, että Naton jäsenyys olisi paras takuu Ukrainan turvallisuudelle.

Pääpuhujina symposiumissa olivat Kreikan Opetus- ja uskontoasiainministeriön apulaisministeri Angelos Syrgios, joka puhui symposiumille 2000-luvun autoritäärisistä johtajista ja heihin liittyvistä ongelmista, sekä Egmond Instituutin tutkija Tobias Gehrke, jonka puhe käsitteli sodan geoekonomista puolta. Erityisesti Venäjän ja Kiinan suhteeseen tulisi kiinnittää huomiota, sillä lännen talouspakotteista huolimatta Venäjää ei suinkaan ole lyöty, vaikkakin sen riippuvuus Kiinasta on kasvanut.

Viimeisen puheenvuoron käytti kanadalainen majuri (res) Dawn LeBlanc.

Symposiumin viimeiset puheenvuorot pitivät Paula Redondo Naton julkisuuskuvan kanssa työskentelevältä osastolta, sekä majuri (res) Dawn LeBlanc CIOR:n lääkintäupseereista CIOMR:sta. Kanadalainen LeBlanc oli osallistunut ukrainalaisten pakolaisten auttamiseen Puolassa. Puola vastaanotti yli kolme miljoonaa pakolaista Ukrainasta alle 60 päivässä Venäjän hyökättyä maahan helmikuun 24. päivä.

CIOR:n kesäkongressi jatkuu perjantaihin 5. elokuuta asti.