Teksti: Reserviupseeriliitto

Kansallinen veteraanipäivä muistuttaa avuntarpeesta

KuvaVille Multanen / Puolustusvoimat. Veteraanipäivä 27.4.2020. Seppeleenlasku Hietaniemen hautausmaalla.

 

Vallitsevan koronaepidemian vuoksi varusmiesten suorittamat kevään veteraanikeräykset ovat peruttu, mutta veteraanit kaipaavat kuitenkin apua jatkuvasti – etenkin poikkeuksellisissa olosuhteissa.

Sotiemme veteraanit -keräys on järjestetty vuodesta 2006 lähtien ja se on Suomen veteraanijärjestöjen yhteinen varainhankintamuoto. Sotaveteraanien lisäksi järjestöt huolehtivat myös veteraanien puolisoista ja leskistä ja viime aikoina Sotiemme Veteraanit -keräyksen tuoton käyttö onkin ruvennut painottumaan nimenomaan pienituloisten leskien tukemiseen.

Veteraaneista yli puolet saa erittäin pientä eläkettä. Elämiseen liittyvien kustannusten lisäksi veteraanien ja heidän puolisoidensa tai leskiensä taloutta rasittavat kasvaneet silmälasi-, lääke- ja kuljetuskulut. Lisäksi he tarvitsevat konkreettista apua yksinäisyyden poistamiseen.

Veteraanit.fi -sivuston kautta veteraaneja voi auttaa vuoden jokaisena päivänä. Sivujen kautta pystyy lahjoittamaan apua tarvitseville esimerkiksi lounaan, taksimatkan kauppaan tai apteekkiin, tai apua lääkekuluihin. Lahjoituskohteeksi voi valita myös lahjoituksen yksinäisyyttä vastaan. Erilaisilla veteraanituotteilla kerätään myös varoja avustettaville.

Jokaisesta lahjoitetusta eurosta 80% ohjataan suoraan veteraaneille, puolisoille ja leskille, sekä sotaleskille. Lopulla 20 prosentilla tuotetaan keräysmateriaaleja ja toteutetaan viestintää ja hallintoa.

Vaikka keräyslippaat puuttuvat katukuvasta tänä keväänä, niin lahjoittaminen on tehty helpoksi: veteraanit.fi -sivujen kautta pääsee lahjoittamaan valitsemansa summan muutaman hiiren klikkauksen kautta, jonka lisäksi lahjoituksen voi tehdä tilisiirtona, soittamalla, lähettämällä tekstiviestin, tai siirtämällä rahaa MobilePayn, Siirron tai Pivon kautta.

Pidetään sotiemme veteraaneista huolta myös nyt, kun yhteiskunta on poikkeustilanteessa. Niin hekin pitivät meistä.