Teksti: Reserviupseeriliitto

Liitolle uusi kunniajäsen

Suomen Reserviupseeriliiton (RUL) perustamisesta tulee kuluneeksi 90 vuotta 17.5.2021. Pyöreitä vuosia täyttävää järjestöä juhlistetaan eri puolilla maata järjestettävillä etämarsseilla, sekä reserviupseeriutta eri kulmista käsittelevillä seminaareilla. Juhlavuotensa kunniaksi liitto on myös kutsunut uuden kunniajäsenen.

Uusi kunniajäsen

Liiton kunniajäseneksi on kutsuttu toimitusjohtaja, hallitusammattilainen, reservin everstiluutnantti Tapio Peltomäki Turusta.

Tapio Peltomäen (s. 1958) ura reserviupseeritoiminnan parissa on poikkeuksellisen ansiokas. Peltomäki on yksi ensimmäisiä everstiluutnantiksi ylennettyjä puhtaasti reserviläistaustaisia upseereita. Hän on toiminut Turun reserviupseerikerhon hallituksessa, sekä Varsinais-Suomen reserviupseeripiirissä niin hallituksen jäsenenä kuin puheenjohtajana. RUL:n liittohallituksen jäsenenä hän oli vuonna 2000. Liiton 2. varapuheenjohtajaksi Peltomäki valittiin 2001 ja liiton puheenjohtajana hän toimi 2002–2007. Tapio Peltomäki toimi Maanpuolustuskoulutusyhdistyksen (MPK) puheenjohtajana vuosina 2016–2019. Peltomäki jatkaa edelleen työtänsä vapaaehtoisen maanpuolustuksen hyväksi toimien mm. RUL:n neuvottelukunnan puheenjohtajana ja Maanpuolustusyhtiö MPY Oy:n hallituksen puheenjohtajana.

Liiton historian aikana RUL:lla on ollut yksi kunniapuheenjohtaja marsalkka C.G.E Mannerheim, joka kutsuttiin kunniapuheenjohtajaksi  vuonna 1941 ja 20 kunniajäsentä.

Reserviupseereita koulutettu yli 100 vuotta

Itsenäisen Suomen ensimmäiset reserviupseerikurssit järjestettiin jo 1918 Vimpelissä ja Vöyrillä. Reserviupseerikoulutus vakiintui koulutuksen siirryttyä Haminaan vuonna 1920. Nykyisin noin 7–8 % jokaisen ikäluokan varusmiehistä, eli alle 2.000 henkilöä vuosittain, saa reserviupseerikoulutuksen.

Järjestäytynyt reserviupseeritoiminta alkoi Suomessa 3.12.1925 jolloin Helsingissä perustettiin valtakunnallinen Reserviupseerikerho. Toiminnan laajennuttua koko maahan tuli liiton perustaminen ajankohtaiseksi. Suomen Reserviupseeriliiton perustava kokous pidettiin Katajanokan Kasinolla 17.5.1931. Nyt RUL:ssa on 300 jäsenyhdistystä ja 20 reserviupseeripiiriä, joissa on yhteensä noin 27 000 henkilöjäsentä. Liiton puheenjohtajana toimii toimitusjohtaja, reservin yliluutnantti Aaro Mäkelä.

Lisätietoja kaikista juhlavuoden tapahtumista saa toiminnanjohtaja Janne Kososelta (janne.kosonen@rul.fi, 050 5810 819), reserviupseeripiireistä ja internetistä sivulta www.rul.fi