Kuva: Veli-Matti Kesälahti Teksti: Reserviupseeriliitto

Liiton aktiiviset yhdistykset: Imatran Reserviupseerikerho

Imatran Reserviupseerikerho oli liiton vuoden 2019 toimintakilpailun toiseksi eniten pisteitä saanut yhdistys ja voittaja omassa, yli 150 jäsenen yhdistysten sarjassa. Kerhon aktiivisuus näkyy nykyään erityisesti jotostoiminnassa, sekä ammunnassa.

Yhdistys perustettiin 23 jäsenen toimesta 31.3.1930. Perustamiskokous oli kapteeni Akseli Karlssonin koollekutsuma ja se järjestettiin päällystökerhona Imatran suojeluskunta-alueelle. Suojeluskunta-alueen laajenemisen myötä vuonna 1932 kerho muutti nimensä Ylä-Vuoksen Päällystökerhoksi.

-Suomen Reserviupseeriliiton perustamisen jälkeen vuonna 1934 perustettiin varsinainen Ylä-Vuoksen Reserviupseerikerho yhdistämään alueen reserviupseereita, kertoo nykyisin Imatran Reserviupseerikerhona tunnetun yhdistyksen puheenjohtaja Mika Pulkkinen.

Itsenäisyyspäivän aaton iltajuhla Imatran Valtionhotellissa. Kuva: Mika Pulkkinen

Sotien jälkeen yhdistyksen toimintaa rajoittivat pitkälti vallitseva ajan henki. Sotilaallinen toiminta ja sen kouluttaminen oli kiellettyjä, joten kerho keskittyi kilpailu- ja retkitoimintaan. Erilaisia urheiluseuroja perustettiin kerhon yhteyteen ja juhlia, kuten itsenäisyysjuhlaa alettiin järjestämään säännöllisesti Imatran Valtionhotellissa. Myös kerhon 1950-luvulta asti omistamalla Haloniemen majalla on yhdistyksen historian aikana järjestetty paitsi talkoita, myös monenlaisia tapahtumia ja juhlia.

-Kerhon kokoontumisissa oli paljon sodan käyneitä, mutta kerhon jatkuvuuden vuoksi toimintaa piti yrittää suunnata nuoremmille jäsenille, Pulkkinen toteaa.

Juhlallisuuksien ohella Imatran Reserviupseerikerho on kunnostautunut aktiivisella jotostoiminnalla. Yhdistyksen itse järjestämä Jukajärven jotos on pidetty jo 26 kertaa ja sen aikana kilpailijat marssivat suunnistuksesta ja reitinvalinnoista riippuen 25-30 km matkan suorittaen kymmenkunta erilaisia sotilastaitoja monipuolisesti mittaavaa tehtävärastia. Oman jotoksen lisäksi kerhon jäsenet osallistuvat aktiivisesti myös muille jotoksille valtakunnallista tasoa myöten.

Kuva: Mika Pulkkinen

Aktiivinen, reilun 200 jäsenen yhdistys ylläpitää jäsenhuoltoaan erityisesti sähköisillä jäsenkirjeillä, joissa kerrotaan kerhon tulevista tapahtumista. Monipuolisella, niin kenttäkelpoisuutta ylläpitävällä kuin aatteellisella toiminnalla pyritään takamaan se, että jokaiselle jäsenelle löytyisi mielekäs tapa osallistua. Imatran Reserviupseerikerhoa vaivaa sama ongelma, kuin monia muitakin järjestöjä: nuorten saaminen mukaan toimintaan on haastavaa. Kerho onkin pyrkinyt järjestämään erityisesti nuoria kiinnostavia tapahtumia, kuten ammuntaa ja liikuntaa mm. toimintapäivän muodossa.

Poikkeusolot ovat myös aiheuttaneet omat haasteensa. Tapahtumia on jouduttu perumaan tai siirtämään. Kerhon puheenjohtaja on kuitenkin positiivisella mielellä.

-Toiminnassamme ehdottomasti olennaista on aktiivinen ydinryhmä, Pulkkinen kiittelee.

-Kokeneet hallitusjäsenet järjestävät tapahtumia jo rutiinilla ja taidolla, ja myös uusia kuvioita mietitään aktiivisesti. Toiminta käynnistetään heti, kun se on mahdollista, hän lupaa.

 

Juttu Imatran Reserviupseerikerhosta on julkaistu myös Reserviläinen -lehden numerossa 4/2020.