Teksti: Reserviupseeriliitto

Lyijyammusrajoitukset vaarantavat maanpuolustusta

Euroopan unionissa on tällä hetkellä meneillään kaksi lyijyammusten rajoitusehdotusta. Suomen Reserviupseeriliitto ja Upseeriliitto vastustavat EU:n lyijyammuskieltoa. Erityisesti mahdollinen lyijyn kieltäminen luotiaseissa vaarantaa maanpuolustusta.

Lyijyhauleja koskeva rajoitus astui voimaan jo 15. helmikuuta 2021. Toinen prosessi eli ns. totaalilyijykieltorajoitus tarkoittaisi toteutuessaan rajoituksia lyijyn käytöstä myös luodeissa sekä mm. kalastuspainoissa. Mahdollinen lyijyn kieltäminen luotiaseissa on maanpuolustuksen kannalta suurempi ongelma kuin lyijyhaulien kielto.

– Lyijyammuskielto ei todennäköisesti koske Puolustusvoimien, Rajavartiolaitoksen ampumatoimintaan, koska näiden organisaatioiden ampumatoiminta omilla radoillaan rajattaneen kiellon ulkopuolelle. Lyijyammusrajoituksilla olisi kuitenkin toteutuessaan todella suuria vaikutuksia maanpuolustukselle, toteaa Upseeriliiton puheenjohtaja Ville Viita.

– Reserviläisten ampumataidolla ja harjoittelulla on keskeinen kansallisen puolustuskyvyn merkitys. Reserviupseeriliiton puheenjohtaja Aaro Mäkelä korostaa, että reserviläisten ampumataidon ylläpitoon eivät harvat kertausharjoitukset riitä. Myös ammattisotilaat harjoittelevat ammuntaa paljon vapaa-aikanaan, Ville Viita lisää. Reserviläisten monipuolinen ampumatoiminta tapahtuu pääosin ympäristöluvan mukaisilla ampumaradoilla. Radoilla lyijyn talteenotto on järjestetty ja lyijyn haittavaikutukset on minimoitu.

Lyijylle ei toistaiseksi ole todellisia korvaavia vaihtoehtoja ampumaurheilun ja reserviläisten ampumaharjoittelun laukausmäärillä. Vaihtoehtomateriaalit ovat merkittävästi kalliimpia ja osaan asekalustosta ei voida käyttää korvaavia materiaaleja rakenteellisestikaan. Kupari on raaka-aineena noin kolme kertaa kalliimpaa kuin lyijy. Edullisten harjoitusluotien valmistaminen ei kerta kaikkiaan ole mahdollista.

Ampumaratojen lyijykielto vaikuttaisi kaikkiin ampumaratoja käyttäviin ryhmiin, joita ovat mm. reserviläiset, viranomaiset, urheiluampujat, mutta myös Suomen yli 300 000 metsästäjää. Kaiken kaikkiaan aseenhallussapitolupia on noin 650 000 henkilöllä. Monille ampumaurheilulajeille seuraukset olisivat vakavia ja erityisen harmillisia siitä syystä, ettei lyijyrajoitusesityksen perusteilla ole käytännössä mitään tekemistä ympäristöluvan varaisten ampumaratojen kanssa. Jos harjoittelu tulee kalliimmaksi ja harjoittelupaikat vähenevät, kärsivät myös siitä sekä metsästysturvallisuus että riistaeläimet.

Vähimmäismuutoksina Upseeriliitto ja Suomen Reserviupseeriliitto edellyttävät, että ampumatoiminta ympäristöluvan omaavilla ampumaradoilla rajataan mahdollisten lyijyrajoitusten ulkopuolelle. Lisäksi kansallisen puolustuksen perustein lyijyrajoitusten ulkopuolelle tulee rajata Puolustusvoimien, Rajavartiolaitoksen, Maanpuolustuskoulutusyhdistyksen sekä reserviläis- ja maanpuolustusjärjestöjen ampumatoiminta.