Pääkaupunkiseudun reserviläiskirje Vuoden maanpuolustusteko 2022

Suomen Reserviupseeriliitto on myöntänyt Vuoden maanpuolustusteko -tunnustuksen Helsingin Reserviupseeripiirille (HRUP) pääkaupunkiseudun reserviläiskirjeestä. Palkinto luovutettiin 10.12. RUL:n liittovaltuuston kokouksessa Helsingissä. Palkinnon vastaanotti maj (res) Matti Riikonen, joka on toiminut Helsingin Reserviupseeripiirin puheenjohtajana kuluvana vuonna.

– Reserviläiskirjekampanja on hyvä esimerkki Puolustusvoimien ja vapaaehtoisen maanpuolustuksen tiiviistä yhteistyöstä ja uusista viestintätavoista, joilla tavoitettiin erittäin hyvin niin Puolustusvoimien kuin reserviupseeripiirin kannalta tärkeä kohderyhmä, kertoo Suomen Reserviupseeriliiton toiminnanjohtaja Janne Kosonen.

Vuoden Maanpuolustusteko 2022 -palkinnon Matti Riikoselle (oik) luovutti liiton puheenjohtaja Aaro Mäkelä (vas).

Uudenmaan aluetoimisto ja Helsingin Reserviupseeripiiri lähestyivät kesäkuussa yhteisellä kirjeellä noin 7500 25–45 –vuotiasta pääkaupunkiseudun reserviupseeria, jotka eivät kuuluneet mihinkään reserviläisjärjestöön.  Kampanjan perustana oli Puolustusvoimien ja Helsingin Reserviupseeripiirin yhteinen tarve jakaa informaatiota kokonaismaanpuolustuksesta ja aktivoida pääkaupunkiseudun reserviupseereita mukaan maanpuolustustoimintaan.

Kirjeen saaneille järjestettiin kaksi esitelmätilaisuutta, joihin osallistui yhteensä noin 850 osallistujaa. Tilaisuuksissa luennoivat piirin puheenjohtaja Matti Riikosen ja Uudenmaan aluetoimiston päällikkö Markus Jämsän lisäksi muun muassa Puolustusministeriön kansliapäällikkö Esa Pulkkinen, Maavoimien komentaja Pasi Välimäki sekä kenraalimajuri (evp) Pekka Toveri. Kampanjan tuloksena noin 400 henkilöä liittyi HRUP:n alueen reserviupseeriyhdistyksiin.

– Kirjeen lähettäminen sai huomattavan määrän huomiota niin valtakunnallisessa kuin alueellisissa medioissa. Myös kansalaiskeskustelu asiasta oli vilkasta, Riikonen kertoo.

Reserviläiskirjekampanjaa tukivat taloudellisesti Turvallisuuden tukisäätiö, Urlus-säätiö sekä Suomen Reserviupseeriliitto.

– Raskaimman työn koko hankkeessa tekivät Uudenmaan aluetoimiston päällikkö everstiluutnantti Markku Jämsä ja HRUP:n piiritoimistossa Tomi Alajoki ja Ari Ranto, mistä heille kaikille isot aplodit. MPK:n Etelä-Suomen piiri tuki tapahtumaa siten, että kaikki ilmoittautumiset otettiin vastaan MPK:n ilmoittautumisjärjestelmän kautta. MPK sai myös lähes tuhat uutta rekisteröitynyttä käyttäjää, Riikonen jatkaa.

Suomen Reserviupseeriliiton (RUL) perustama Vuoden maanpuolustusteko – tunnustus voidaan myöntää poikkeuksellisen ansiokkaasta maanpuolustusta, maanpuolustustahtoa tai yleistä turvallisuutta lisäävästä teosta yksityishenkilölle, yhteisölle tai projektille. Vuoden maanpuolustusteko -palkintoa on myönnetty vuodesta 2001 lähtien.