Kuva: Susanna Takamaa Teksti: Reserviupseeriliitto

Reserviläiset ja viranomaiset muodostavat paikallisen turvallisuuden

Charly Salonius-Pasternak ja Heikki Siltala ehdottivat 21.3.2023 Helsingin Sanomissa julkaistussa mielipidekirjoituksessaan, että reserviläisten ja viranomaisten yhteistyötä lisättäisiin nykyistä laajamittaisemmin paikallisella tasolla esimerkiksi päivän mittaisilla kertausharjoituksilla. Samalla Puolustusvoimat saisivat kartoitettua reserviläisten terveydentilan ja kuntotason, sekä päivitettyä tietoonsa reserviläisen siviiliosaamisen ja vahvuudet.

Suomen Reserviupseeriliitto kannattaa vahvasti paitsi kertausharjoitusten lisäämistä, erityisesti paikallisen yhteistyön lisäämistä reserviläisten, Puolustusvoimien sekä muiden viranomaisten kanssa.
-Yhteisissä kertausharjoituksissa voitaisiin laajentaa ymmärrystä reservin toimintakyvystä ja kouluttautumis- ja kehittymismahdollisuuksista, toteaa liiton puheenjohtaja Aaro Mäkelä.

-Mielipidekirjoituksessa mainitun Maanpuolustuskoulutus MPK:n lisäksi tilaisuuksissa voisi olla myös paikallisia maanpuolustusjärjestöjä kertomassa mahdollisuuksista vapaaehtoisen maanpuolustuksen parissa.

Suomen Reserviupseeriliitosta huomautetaan, että reserviläisten toimintakyvyn (mm. fyysinen kunto ja ampumataito) ylläpidossa omaehtoinen ja reservijärjestöjen toiminta on ratkaisevan tärkeää.

Suomen laaja, lähes 900 000 henkilön reservi varmistaa, että jokaisessa naapurustossa on asepalveluksen saanut reserviläinen.
-Monella on palveluksen jälkeen kertynyt valtava määrä tunnistamatonta ammattitaitoa, jota Puolustusvoimat ja yhteiskunta voisi mahdollisen kriisin aikana hyödyntää, Mäkelä sanoo.

Suomen Reserviupseeriliitto uskoo, että yhteistyötä lisäämällä Suomen kokonaisturvallisuus tulisi paranemaan merkittävästi.