Teksti: Aaro Mäkelä

Reserviläisten osaamista ylläpidetään yhdessä

Reservin osaamisen ylläpito perustuu Puolustusvoimien kertausharjoituksiin ja vapaaehtoisiin harjoituksiin, Maanpuolustuskoulutus MPK:n tarjoamaan tavoitteelliseen koulutukseen sekä reserviläisjärjestöjen monipuoliseen, omaehtoiseen toimintaan.

Kertausharjoitukset – reservin osaamisen ja joukon suorituskyvyn perusta
Kertausharjoitukset varmistavat joukon ajantasaisen suorituskyvyn ja ylläpitävät reserviläisten taitoja ja valmiutta osana joukkoa. Kertausharjoituksin varmistetaan, että joukon osaaminen ja toiminnalliset valmiudet pysyvät ajan tasalla. Ilman riittävää määrää kertausharjoituksia reserviläisten taidot ja joukon yhteinen toimintatapa heikkenevät. Kertausharjoitukset muistuttavat reserviläisille heidän roolistaan puolustuksessa ja todentavat kehitysalueita, joissa osaamista voidaan kehittää vapaaehtoisella harjoitustoiminnalla. Kertausharjoitusten on oltava aina hyödyllisiä ja ajankohtaisia, jotta niihin osallistutaan kattavasti ja motivoituneina.

Reserviupseeriliitto (RUL) vaikuttaa osaltaan, että kertausharjoitukset vastaisivat aina reservin koulutustarpeisiin ja kertausharjoituksien toteutuksessa on käytettävissä sitoutuneita reserviläiskouluttajia. Lisäksi painotamme, että nykyisellään Puolustusvoimien palkattu henkilöstö ei riitä kertausharjoitusmäärien kasvattamiseen ilman, että reservin johtajien vastuuta oman joukkonsa kertausharjoitustoiminnan suunnittelusta ja järjestämisestä nykyisestään selvästi lisätään.

Vapaaehtoiset harjoitukset – joustava tapa osallistua, sekä rekrytoida vapaaehtoisia
Vapaaehtoiset harjoitukset tarjoavat reserviläisille joustavan tavan kehittää taitojaan. Joukkoihin sijoitetuille reserviläisille ne täydentävät kertausharjoituksia ja lisäävät mahdollisuuksia harjoitella käytännön taitoja. Puolustusvoimien vapaaehtoisia harjoituskutsuja voidaan käyttää myös asevelvollisille kohdennettuna väylänä rekrytoida avainreserviläisiä uuden sijoituksen tai vapaaehtoisen maanpuolustuksen kouluttaja- ja muihin vastuutehtäviin.

Vapaaehtoisen harjoituksen reserviläiset voivat olosuhteiden vaatiessa jättää väliin, mutta vapaaehtoiseen harjoitustoimintaan osallistuminen huomioidaan – tämä vahvistaa reserviläisten sitoutumista ja motivaatiota.

Reserviupseeriliitto pitää vapaaehtoisia harjoituksia hyvänä koulutusmuotona, jotta mahdollisimman moni reserviläinen voi osallistua poikkeusolojen osaamisen ylläpitoon, sekä saa samalla suosituksen Maanpuolustus MPK:n kautta tarjolla olevasta täydentävästä muusta vapaaehtoisesta koulutuksesta. Vapaaehtoisista harjoituksista esimerkiksi paikalliset harjoitukset, aselajikohtainen syväosaaminen, sekä henkilöstöryhmiä yhteen kokoavat harjoitukset mahdollistavat reserviläisten taitojen syventämisen ja tiedonvaihdon monipuolisesti.

Maanpuolustuskoulutus MPK:n kurssit – tavoitteellinen koulutus, sekä väylä uuteen sijoitukseen
MPK:n kurssit yhdistävät tavoitteellisen maanpuolustuskoulutuksen ja vapaaehtoisen maanpuolustuksen. Kurssit palvelevat reserviläisiä, jotka haluavat esimerkiksi hankkia osaamisen ja pätevyyden uuden sodan ajan joukkosijoituksen saamiseksi, haluavat tutustua itselleen aiemmin vieraan aselajin perustaitoihin, tai haluavat kehittyä johtamis- ja kouluttamistaidoissaan tai kokonaisturvallisuuden taidoissaan. MPK:n kurssitoiminta tukee Puolustusvoimien reservin yhteenkuuluvuuden tunnetta, sillä se tarjoaa konkreettista, ajankohtaista koulutusta.

Reserviupseeriliiton tavoitteena on MPK:n perustajajärjestön roolissa tukea MPK:n tarjoaman koulutuksen kehitystä ja varmistaa, että koulutustoiminta vastaa sekä reserviläisten tarpeita että Puolustusvoimien operatiivisia tarpeita. Tämän roolin laajentamiseksi vapaaehtoista maanpuolustusta koskevaa lainsäädäntöä tulisi nähdäksemme päivittää siten, että MPK:n olisi mahdollista toteuttaa tavoitteellista koulutusta myös nykyistä suuremmissa joukkokokoonpanoissa, sekä mahdollistaa MPK:lle kohdennetun julkisen rahoituksen käyttäminen myös ei-sotilaalliseen kokonaisturvallisuuskoulutukseen.

Järjestöjen rooli – rekrytointi, kouluttajat, perustaidot, maanpuolustustahto
Suomalainen kokonaismaanpuolustus perustuu vahvaan maanpuolustustahtoon, koko yhteiskunnan osallistumiseen ja asevelvollisuuteen pohjautuvaan puolustusratkaisuun. Puolustusratkaisun voimavarana on motivoitunut, osaava ja laaja reservi. Reserviläisjärjestöjen rooli korostuu aktiivisen reservin tiedonjaossa, kouluttajien ja koulutukseen osallistuvien rekrytoinnissa, yleisen toimintakyvyn ml. ampumaharjoittelun ja perustaitojen harjoittelussa, sekä reservin yhteistyön ja koulutusmahdollisuuksien rakentajana sekä kansallisesti että osana liittokunnan puolustusta.

Reserviupseeriliiton tehtävänä on yhdistää suomalaiset reserviupseerit, osallistua osaltaan suomalaisten asevelvollisten koulutusjärjestelmän kehittämiseen, kouluttajien ja avainvastuuhenkilöiden rekrytointiin, sekä reserviupseerien käytön, koulutuksen ja tehtävien suunnitteluun niin kansallisesti kuin liittokunnan tehtävissä.

 

Sitoutumista tukevat resurssit ja kehitys
Kertausharjoitukset, vapaaehtoiset harjoitukset ja Maanpuolustuskoulutus MPK:n kurssit, sekä reserviläisjärjestöjen kautta tapahtuva omaehtoinen harjoittelu täydentävät toisiaan reserviläisten osaamisen ja sitoutumisen vahvistamisessa. Jotta reserviläiset pysyvät motivoituneina, heille on tarjottava säännöllisiä ja monipuolisia harjoitusmahdollisuuksia. Reserviupseeriliitto tukee kaikkia toimia, jotka lisäävät reserviläisten mahdollisuuksia osallistua ja kehittää taitojaan omista lähtökohdistaan. Riittävät resurssit ja jatkuva kehitys kaikilla toiminnan tasoilla ovat tässä keskeisiä. Liitto korostaa, että kertausharjoitusten määrää tulee lisätä, vapaaehtoisia harjoituksia järjestää joustavasti, MPK:n koulutustoimintaa kehittää puolustusjärjestelmämme tärkeänä koulutuksellisena osana, sekä reserviläisjärjestöjen ja vapaaehtoisen roolia kehittää edelleen osana puolustusratkaisuamme.

Lopuksi
Puolustusvoimien kertausharjoitusten ja vapaaehtoisten harjoitusten, Maanpuolustuskoulutus MPK:n tavoitteellisen koulutuksen, sekä reserviläisjärjestöjen tarjoamien omaehtoisten harjoittelumahdollisuuksien kokonaisuus tukee vahvasti Suomen puolustusta osana liittokuntaa. Toimivassa asevelvollisten koulutusjärjestelmässä reserviläiset pysyvät motivoituneina ja valmiina vastaamaan maanpuolustuksen haasteisiin. Näin reserviläiset ovat osaltaan turvaamassa Suomen itsenäisyyttä ja turvallisuutta.