Kuva: Susanna Takamaa Teksti: Reserviupseeriliitto

Reserviupseerit mukana Kokonaisturvallisuus 2022 -tapahtumassa

Suomen Reserviupseeriliitto osallistui Tampereella pidettävään Kokonaisturvallisuus 2022 -tapahtumaan omalla osastollaan. Kaksipäiväisessä tapahtumassa pidettiin myös liiton neuvottelukunnan kokous sekä Pirkanmaan Reserviupseeripiirin järjestämä Reserviupseeripäivä.

Kokonaisturvallisuus -tapahtuma järjestettiin Tampereen Messu- ja Urheilukeskuksessa 7.-8.10.2022. Paikalla oli laaja kattaus kokonaisturvallisuuden tekijöitä ja erityisesti maanpuolustusjärjestöt olivat hyvin edustettuina. Suomen Reserviupseeriliiton lisäksi mm. Reserviläisliitto, Maanpuolustuskoulutus MPK, Maanpuolustuskiltojen liitto sekä Naisten Valmiusliitto olivat paikalla omilla osastoillaan, samoin Reserviläisurheiluliitto.

Pirkanmaan Reserviupseeripiirin järjestämässä Reserviupseeripäivässä pääpuhujana oli Aalto-yliopiston kyberturvallisuuden työelämäprofessori Jarno Limnéll. Reserviupseerikurssilta 206 valmistunut Limnéll puhui Ukrainan sodan aiheuttamasta turvallisuusilmapiirin muutoksesta ja muistutti siitä, että kun ilmenee epävarmuutta on meidän maanpuolustajien tehtävä kertoa, että jossain vaiheessa epävarmuus tulee loppumaan.

-Tulevaisuuden uskoa ei saa menettää, Limnéll sanoi. -OIemme hieman synkkyyden kierteessä, mutta toivoa pitää pitää yllä.

Limnéll muistutti puheessaan, että turvallisuus on tunne, jota pitää johtaa niin yhteiskunnassamme kuin organisaatioissamme. Todennäköisyys sille, että vallitsevassa tilanteessa syntyy yhteiskunnallista liikehdintää on korkea. Hintojen noustessa esimerkiksi energian suhteen levottomuudet voivat lisääntyä.

-Venäjä tarttuu tähän ja ruokkii sitä, Limnéll totesi. -Meidän on rakennettava turvallisuuden tunnetta ja henkistä kestävyyttä.

Turvallisuuden tunnetta pystytään rakentamaan realismilla ja rehellisyydellä viestinnnässä, selkeillä ohjeilla siitä, mitä kannattaa ja voi tehdä, sekä kokemuksella yhteisöllisyydestä – että ei jää yksin.

-Tietoisuus tulevaisuudesta ja varautuminen, se luo toivoa.

Vapaaehtoisen maanpuolustuksen tarkastaja eversti Jukka Nurmi.

Reserviupseeripäivään osallistui kymmeniä reserviupseereita Pirkanmaalta. Tilaisuutta edelsi liiton neuvottelukunnan kokous, jossa liiton entisiä ja nykyisiä liittovaltuuston sekä toimikuntien puheenjohtajia kokoontui kuulemaan liiton puheenjohtajan Aaro Mäkelän tervehdystä, sekä vapaaehtoisen maanpuolustuksen tarkastajan eversti Jukka Nurmen puhetta ajankohtaisista asioista.