Teksti: Janne Kosonen

RUL mukana uuden varautumiskoulutusohjelman toteuttamisessa

Maanpuolustuskoulutusyhdistyksen MPK:n varautumisen koululutusohjelman esittelykierros käynnistyi 17.1. Helsingissä ja se jatkuu eri puolilla maata tammi- helmikuun aikana.

Vapaaehtoisilla aikaisempaa tärkeämpi rooli YTS:ssä

Syksyllä julkistettu yhteiskunnan turvallisuusstrategia 2017 (YTS 2017) on valtioneuvoston periaatepäätös, joka yhtenäistää varautumisen kansallisia periaatteita ja ohjaa hallinnonalojen varautumista. Strategiassa esitetään kokonaisturvallisuuden yhteistoimintamalli, jonka pohjalta Suomessa varaudutaan ja toimitaan erilaisissa häiriötilanteissa. Kokonaisturvallisuus tehdään yhdessä viranomaisten, elinkeinoelämän, järjestöjen ja kansalaisten yhteistyönä. Uudessa strategiassa avattiin järjestöille ja vapaaehtoisille aiempaa selkeämpi rooli turvallisuustoimijoina.

Vapaaehtoisen maanpuolustuksen varautumisen koulutusohjelma valmistui joulukuun puolessa välissä. Tämä MPK:n koulutusohjelma on kohdennettu erityisesti edistämään asukkaiden varautumista kunnissa ja kaupungeissa sekä kuvaamaan mahdollisuuksia kolmannen sektorin hyödyntämiseen varautumisessa ja sen kouluttamisessa. Ohjelmassa esitetään joitain esimerkkejä koulutuksista, joita on toteutettu tai toteutetaan yhteistoiminnassa MPK:n ja sen jäsenjärjestöjen sekä yhteistoimintatahojen kanssa.

Esittelykierros ympäri maata tammi- helmikuussa

Varautumiskoulutusohjelman esittelykierrokselle kutsutaan jäseniä keskustelemaan strategian merkityksestä ja mahdollisuudesta järjestöille – samassa tilaisuudessa esitellään MPK:n varautumisen koulutusohjelma.

Tammikuun 17. päivänä liittotason johdon tapaamisessa Suomen Reserviupseeriliitto, Naisten Valmiusliitto, Maanpuolustuskoulutusyhdistys, Maanpuolustusnaisten Liitto, Maanpuolustuskiltojen liitto ja Reserviläisliitto vahvistivat tukensa koulutusohjelman toimeenpanolle.

Tilaisuuksiin toivotaan jokaisesta järjestöstä alueellisen/piiritason varautumiskoulutuksesta kiinnostuneita edustajia monipuolisen keskustelun mahdollistamiseksi ja tiedonkulun vahvistamiseksi.

Katso alta lähin paikkakuntasi ja tule mukaan keskustelemaan ja katsomaan löytyisikö juuri sinulle mielenkiintoinen ja tärkeä tehtävä varautumistoiminnasta:

Oulu – 22.1.
Kajaani – 23.1.
Tampere – 29.1.
Jyväskylä – 30.1.
Kuopio – 31.1.
Joensuu – 1.2.
Lappeenranta – 6.2. Linkki tulossa myöhemmin
Kauhava – 12.2.
Vaasa – 13.2.
Mikkeli – 15.2.
Rovaniemi – 19.2. Linkki tulossa myöhemmin

Lisätietoja RUL varautumistoimikunnan puheenjohtaja Pekka Rintalalta: pekka.rintala@iki.fi