Teksti: Reserviupseeriliitto

Sotilasmoniottelu on haastava laji

Suomen Reserviupseeriliiton kilpa- ja edustuslajeihin kuuluu ns. MILCOMP (Military Competition) sotilasmoniottelu, joka on Naton reserviupseerijärjestön CIOR:n versio sotilas-5-ottelusta.

Vuonna 2020 MILCOMP-sotilasmoniottelut kisataan CIOR:n kesäkongressin yhteydessä Liegessä, Belgiassa 2.-8.8.2020. Kilpailuihin tavoitellaan peräti kolmea RUL:n edustusjoukkuetta.

CIOR:n sotilasmoniottelu on periaatteiltaan sama laji kuin sotilasviisiottelu. Se on kehitetty Naton reserviupseerijärjestön CIOR:n mestaruuskilpailuita varten. Lajit eroavat joiltakin osin, esimerkiksi sotilas-5-ottelu on yksilölaji, kun taas CIOR-sotilasmoniottelussa kilpaillaan kolmen hengen joukkuein. RUL:n edustusjoukkue on osallistunut CIOR:n MILCOMP-kisoihin vuodesta 1995.

Suomen joukkueessa vuosia edustaneet (vasemmalta katsottuna) Janne Hyvärinen, Saku Liehu ja Mikko Välivirta ovat sijoittuneet useina vuosina kisojen kärkisijoille. Vuonna 2019 joukkue voitti hopeaa Tallinnan MILCOMP-kisoissa.

 

Maastojuoksu on sotilasmoniottelussa korvattu sotilassuunnistuksella, johon kuuluu myös erilaisia tehtävärasteja esim. ensiapu-, kohteensuojaus- tai vesistön ylitystehtäviä. Lisäksi sotilasmoniottelu kilpaillaan taisteluvarusteissa toisin kuin sotilas-5-ottelussa, jossa on sallittu käyttää urheiluasuja.

CIOR:n sotilasmoniottelussa lajeina ovat ammunta pistoolilla ja kiväärillä, kaksikymmentä estettä sisältävä esterata, esteuinti, käsikranaatin heitto ja sotilassuunnistus, sekä siihen liittyvät oheislajit kuten kartanluku ja paikanmääritys. Järjestäjien päätöksellä käsikranaatin heitosta omana lajinaan voidaan luopua, jolloin se voidaan sisällyttää sotilassuunnistukseen esim. osana taistelutilanteen mukaista toimintarastia. Lajien suoritusjärjestyksellä on huomioitu niiden fyysistä rasittavuutta.

 

Belgian MILCOMP:ia varten kerättävien joukkueiden karsinnat pidetään Lahdessa 22.-23.5.2020, mutta ennen sitä voi treenata paitsi eri paikkakunnilta löytyvillä sotilasesteradoilla myös Nastolan uimahallilla, jossa järjestetään kevään aikana kaksi eri esteuintiharjoitustilaisuutta. Lisätietoja esteuintiharjoituksista löydät täältä.

Lisätietoja CIOR:n sotilasmoniotteluista CIOR:n sivuilta täältä.