Kuva: Susanna Takamaa Teksti: Reserviupseeriliitto

Suomen täysjäsenyys vahvistettu CIOR:ssa

Naton reserviupseerijärjestön CIOR:n vuotuinen kesäkongressi on käynnissä Helsingissä. Kongressin viralliset avajaiset järjestettiin maanantaina Senaatintorilla, mutta ulkomaalaisia kongressivieraita saapui Suomeen jo viikonlopun aikana ja osa aloitti työskentelyn jo sunnuntaina. Santahaminan sotilassaarella MILCOMP, eli sotilasmoniotteluun osallistuvat reserviupseerit ovat harjoitelleet lajeja jo useamman päivän ajan.

Suomen Reserviupseeriliiton kannalta merkittävimpiä tapahtumia kesäkongressissa koettiin tiistaina CIOR:n valtuuston, eli councilin kokouksessa, jossa liiton puheenjohtaja Aaro Mäkelä ja CIOR:n puheenjohtaja Toomas Luman allekirjoittivat Suomen Reserviupseeriliiton täysjäsenyyden. Suomi hyväksyttiin Naton täysivaltaiseksi jäseneksi 4.4.2023. Tästä lähtien myös Suomen Reserviupseeriliitto on voinut toimia myös Naton ja sen kumppanimaiden reserviupseerijärjestössä CIOR;ssa täysimääräisen Naton jäsenmaan tavoin.

– Naton jäsenmaana Suomi integroituu nyt monin tavoin Naton rakenteisiin, Mäkelä toteaa.
– Reservien kohdalla osa integraatiota ja vuoropuhelun vahvistamista ovat vahvat yhteydet ja yhteistoiminta NATO-maiden reservien kanssa.

Puheenjohtaja Aaro Mäkelä ja CIOR:n puheenjohtaja Toomas Luman allekirjoittivat Suomen Reserviupseeriliiton täysjäsenyyden.

Suomen Reserviupseeriliitto toimii omalta osaltaan yhteyksien vahvistamisen edistämiseksi, vahvassa yhteistyössä ja koordinaatiossa Suomen puolustushallinnon kanssa. Käynnissä oleva CIOR:n, lääkintäreserviupseerijärjestö CIOMR:n ja reservin aliupseerijärjestö CISOR:n kesäkongressi 2023 noin 550 osanottajan kokonaismäärällä on Mäkelän mukaan yksi hyvä osoitus tästä toiminnasta.

– Tulevina toimenpiteinä olemme ottamassa vastaan yhdessä muiden Pohjoismaiden kanssa CIOR:n puheenjohtajuuden vuoksiksi 2024–2026. Kyseessä on yhteinen pohjoismainen puheenjohtajisto, Mäkelä kertoo.
– Samalla päivitämme kansainvälisen yhteistoiminnan rakenteitamme siten, että suomalaisten reserviläisten osallistumismahdollisuuksien määrää kansainvälisessä toiminnassa, mukaan lukien kilpailut ja harjoitukset, voitaisiin laajentaa.

CIOR:n kesäkongressi jatkuu koko viikon päättyen perjantaina järjestettävään päätösjuhlaan.