Teksti: Reserviupseeriliitto

Turpotietäjästä valtakunnallinen kilpailu

Suomen Reserviupseeriliitto ja Reserviläisliitto ovat yhdessä Kadettikunnan sekä Historian ja yhteiskuntaopin opettajien liiton HYOL:n kanssa suunnitelleet viimeiset kaksi vuotta maamme lukioissa toteutettavaa turvallisuuspolitiikkaa ja kokonaisturvallisuutta käsittelevää kilpailua. Lukioiden käyttämää, sähköistä Abitti-koejärjestelmää hyödyntävää kilpailua kokeiltiin viime syksynä Uudenmaan alueen lukioissa, jonka pohjalta Turpotietäjä-nimellä toteutettava kilpailu on nyt viimeistelty.

Turpotietäjä-tietokilpailun juuri julkaistu tunnus muistuttaa tutkan näyttöä, joka viittaa valvontaan, valppauteen ja “hereillä oloon”. Näyttöä “pyyhkivä” keila, kynä, tuo viittauksen koulu- ja opiskelumaailmasta. Tunnus viestii mahdollisten uhkatekijöiden tunnistamisesta ja niihin varautumisesta. Jotta ymmärtää tämän, pitää tiedostaa turvallisuuspoliittiset riskit ja osata vastata niihin tarpeen vaatiessa. Kilpailun nettisivut aukeavat kevään aikana.

Kuluvan vuoden tavoitteena on saada mukaan useita kymmeniä lukioita sekä yli tuhat lukiolaista eri puolilta Suomea. Kilpailun ensimmäinen vaihe toteutetaan 8.10.2020 lukioissa eri puolella suomea ja valtakunnallinen loppukilpailu 30.11.2020 Helsingissä. Suomen Reserviupseeriliiton ja Reserviläisliiton piirejä on pyydetty muodostamaan yhteisiä kilpailuorganisaatioita, joiden edustajaksi nimetyt TURPO-kilpailupäälliköt tulee ilmoittaa liittoihin 6.3.2020 mennessä. Kilpailupäälliköille järjestetään koulutustilaisuus huhtikuussa Helsingissä.