Teksti: Reserviupseeriliitto

Valtakunnallinen Turpotietäjä-kilpailu nostaa isosti profiiliaan

Turpotietäjä 2022 -kilpailu on valtakunnallinen, lukiolaisten turvallisuuspolitiikan ja kokonaisturvallisuuden tietämystä mittaava tietokilpailu. Syksyllä 2022 kolmannen kerran kisattava Turpotietäjä-kilpailu tarjoaa voittajalle ensimmäisen kerran kilpailun historiassa suoran yliopistopaikan. Voittaja saa opiskelupaikan Turun yliopiston yhteiskuntatieteellisestä tiedekunnasta, pääaineena poliittinen historia. Alkukilpailu käydään lukioissa ympäri maata 7.10.2022 klo 9-11 ja finaali talvisodan alkamisen muistopäivänä 30.11.2022.

Kilpailuun voi ilmoittautua mukaan Suomessa tai muissa maissa toimiva, suomalainen lukio. Kilpailu perustuu erityisesti lukion yhteiskuntaopin kurssiin YH3, mutta menestymismahdollisuuksia parantavat muiden yhteiskuntaopin kurssien sekä myös historian kurssien sisältöjen hallinta. Vastata voi suomeksi tai ruotsiksi.

Kilpailun järjestävät Reserviläisliitto, Suomen Reserviupseeriliitto, Kadettikunta sekä Historian ja yhteiskuntaopin opettajien liitto HYOL ry. Kilpailu toteutetaan lukioissa käytettävällä Abitti-koealustalla. Maakunnallinen reservipiiri arvioi alkukilpailun koevastaukset, minkä jälkeen valtakunnallinen raati vielä uudelleenarvioi parhaimmat vastaukset. Lopuksi raati valitsee kahdeksan parasta kilpailun korkeatasoiseen finaaliin.

Finaalissa kilpailijat pääsevät vastaamaan sekä kirjalliseen että suulliseen tehtävään. Valtakunnallinen raati arvioi finalistit ja valitsee Turpotietäjän vuodelle 2022. Valtakunnallisessa raadissa on edustus Historian ja yhteiskuntaopin opettajien liitto HYOL ry:stä, Maanpuolustuskorkeakoulusta sekä Turvallisuuskomiteasta. Finaalissa palkitaan kolme parasta. Sijoille kaksi ja kolme yltävät saavat palkinnoksi rahastipendit.

Lisätietoa kilpailusta löytyy Turpotietäjän kaksikielisiltä verkkosivuilta turpotietaja.fi