– RUL on ollut vahvasti mukana selvitystyössä sekä raportin laadinnassa – tuemme raportin johtopäätöksiä ja pidämme tärkeänä niiden johdonmukaista toimeenpanoa, toteaa Suomen Reserviupseeriliiton (RUL) puheenjohtaja Aaro Mäkelä.
Raportin ja sen julkaisutilaisuudessa 21.3. esitettyjen johtopäätösten perusteella vapaaehtoisen maanpuolustuksen järjestökenttä on keskeinen osa suomalaista maanpuolustusratkaisua.
Raportti esittää, että tulevaisuudessa järjestöjen yhteisen koulutusorganisaation Maanpuolustuskoulutus MPK:n kautta olisi mahdollista kouluttaa yksilöiden lisäksi myös joukkoja ilman lainsäädännöllisiä koko- tai kalustorajoitteita. Samalla raportissa esitetään, että kokonaismaanpuolustusta tukevien varautumis- ja turvallisuus, sekä johtamis- ja kouluttajakoulutuksen osuudet sisällytetään MPK:n julkiseen hallintotehtävään, jolloin niihin voidaan kohdentaa rahoitusta valtion talousarviosta. Vapaaehtoisuuden kanavointi ja hyödyntäminen vakiintuneiden järjestöjen kautta tukee viranomaisten työtä – kansallinen vahvuutemme on laaja-alaisesti kansallista turvallisuutta tukevat ja toteuttavat vapaaehtoiset ihmiset.
Vapaaehtoinen maanpuolustus kattaa muutakin kuin koulutuksen. Maanpuolustusjärjestöt tarjoavat monipuolista toimintaa reserviläisten osaamisen ja toimintakyvyn ylläpitämiseksi, sekä jakavat tietoa mahdollisuuksista osallistua kokonaismaanpuolustusta ja kansallista kokonaisturvallisuutta tukeviin tehtäviin. Järjestöjen alueelliset ja aselajipohjaiset jäsenyhdistykset toteuttavat mm. maastotoimintaa, veteraanityötä, liikuntaa, ammuntaa, ja seminaareja, sekä tukevat ja rekrytoivat henkilöitä alueellisen kokonaisturvallisuuden eri vapaaehtoistehtäviin. Tämä koskee sekä naisia että miehiä koko Suomen alueella. Kansalaislähtöinen toiminta vahvistaa maanpuolustustahtoa. Yhdistyskentän systemaattisuus parantaa viranomaisten sekä kansalaisten valmiuksia erilaisissa turvallisuustilanteissa.
Kokonaismaanpuolustuksen näkökulmasta kolmannen sektorin tekemä perinteinen maanpuolustustyö on välttämätöntä. On tärkeää, että kansalaisten siviiliosaamista voidaan hyödyntää ja harjoittaa osana varautumista erilaisiin poikkeustilanteisiin. Lisäksi spontaanit vapaaehtoisten muodostamat ryhmät ovat kasvava ilmiö, joka ansaitsee lisätarkastelua osana vapaaehtoista maanpuolustusta.
– Näemme, että raportin suositukset luovat tuleville vuosille vakaan pohjan vapaaehtoisen maanpuolustuksen entistäkin vahvempaan hyödyntämiseen puolustusjärjestelmässämme ja kokonaisturvallisuuden tuottajana ja kouluttajana, Mäkelä tiivistää.
Toiminnan rahoitusmallin uudistaminen pitkän aikajänteen tavoitteet huomioivaksi budjettirahoitukseksi lisäisi ennustettavuutta ja suunnitelmallisuutta, mikä samalla tehostaisi vapaaehtoisen maanpuolustuksen vaikuttavuutta. Lisäksi vapaaehtoisen maanpuolustuksen käytössä olevan infrastruktuurin kehittäminen lisäisi kustannuksia, mutta samalla vahvistaisi vapaaehtoistoiminnan toimintaympäristöä merkittävästi.
Kirjaudu sisään
Tästä piiri- ja yhdistyssivujen hallintaan. Jäsenrekisteri löytyy Maanpuolustusrekisteristä (yhdistyksille).