Viron puolustusvoimien komentajan tervehdys Suomen itsenäisyyspäivänä

Viron puolustusvoimien komentaja, prikaatikenraali Riho Terras lähetti henkilökohtaisen tervehdyksen Katajanokan Kasinolla pidettyyn upseerijärjestöjen itsenäisyyspäivän juhlaan 6.12. Tervehdyksen luki tilaisuudessa Viron reserviupseeriliiton (EROK) puheenjohtaja, Toomas Peek. Ohessa tervehdys sekä suomeksi että viroksi.

***

Arvoisat herrat upseerit,

Minulla on Viron puolustusvoimien puolesta suuri kunnia ja ilo tervehtiä teitä Suomen tasavallan 95. itsenäisyyspäivänä.

Yhteistyö ja yhteisymmärrys, joka vallitsee Suomen ja Viron välillä, on paras esimerkki erittäin hyvästä naapurisovusta. Historia ei ole kohdellut kansojamme ja valtioitamme kovinkaan hellällä kädellä, ja sitä arvokkaampaa on ollut aseveljien tuki raskaina hetkinä.

Virolaiset eivät milloinkaan unohda suomalaisten vapaaehtoisten panosta Viron vapaussodassa. Halu pelastaa oma isänmaa miehityksen ikeestä vei useat virolaiset nuoret miehet Suomeen Jalkaväkirykmentti 200:n kokoonpanoon, ja heidän sydämensä sykkivät sekä Viron että Suomen vapauden puolesta.

Viron ja Suomen puolustusyhteistyö on vuosi vuodelta vahvistunut, paljolti reserviupseerien ansiosta. Kiitän teitä vilpittömästi ja toivotan voimia ja tahtoa myös jatkossa!

Prikaatikenraali Riho Terras

Viron puolustusvoimien komentaja

***

Austatud härrad ohvitserid,

Soome Vabariigi 95. aastapäeval on mul suur au ja heameel Teid tervitada Eesti Kaitseväe poolt.

Koostöö ja teineteisemõistmine, mis valitseb Soome ja Eesti vahel on parimaks näiteks väga heade naabrite läbisaamisest. Ajalugu ei ole meie rahvaid ja riike kohelnud just kõige sõbralikumalt ning seda väärtuslikum on olnud relvavendade toetus rasketel hetkedel.

Soome vabatahtlike panust Eesti Vabadussõjas ei unusta eestlased iialgi. Soov oma isamaa okupatsiooniikkest päästa viis paljud eesti noormehed Soome, 200. jalaväerügemendi koosseisu ning nende südamed tuksusid nii Eesti kui Soome vabadusele. 

Soome ja Eesti kaitsekoostöö on aasta-aastalt saanud jõudu juurde, seda paljuski tänu reservohvitseridele. Tänan Teid siiralt ning soovin jõudu ja tahet edaspidiseks! 

 Brigaadikindral Riho Terras

Kaitseväe juhataja