Teksti: Janne Kosonen

Vuoden maanpuolustusteko -tunnustuspalkinto Salpalinjan vaalijoille

RUL:n liittohallitus on myöntänyt vuoden 2013 maanpuolustusteko -tunnustuspalkinnon Virolahden ja Miehikkälän reserviupseerikerholle.

Perusteluissa korostuu yhdistyksen ansiokas ja pitkäaikainen toiminta Salpalinjan tunnettavuuden lisäämiseksi ja sitä kautta sotiemme veteraanien ja linnoittajaveteraanien työn esillä pitämiseksi ja kansalaisten maanpuolustustahdon kohottamiseksi.

Kaksikymmentä kertaa järjestetyn Salpavaelluksen järjestelytehtävät ovat vain osa Virolahden ja Miehikkälän reserviupseerikerhon monipuolista toimintaa Salpalinjan hyväksi. Yhdistys on ollut aktiivisesti tukemassa Korsumuseon toimintaa, järjestänyt opaskoulutusta sekä esitellyt Salpalinjaa Haminan RUK:n oppilaille. Kerhon johdolla perustettiin jo toistakymmentä vuotta sitten edelleen toimiva opaspankki Salpalinja -museoilla tapahtuvia opastuksia varten.

Syksyllä 2011 alkoi säännöllinen Salpalinjan esittely RUK:n oppilaille. Ensimmäinen linjaan tutustunut kurssi oli 239, Viima. Tämän jälkeen jokaiselta reserviupseerikurssilta kuutisensataa reserviupseerioppilasta on päässyt paikan päällä perehtymään Salpalinjaan.

Lukuisat tehtävät Salpalinjan ympärillä ovat tarjonneet mielekästä tekemistä kaikille sekä Virolahden ja Miehikkälän reserviupseerikerhon jäsenille että laajemmallekin joukolle maanpuolustuksesta ja historiasta kiinnostuneille henkilöille. Työ Salpalinjan hyväksi on tehty tiiviissä yhteistyössä alueen muiden reserviupseeri- ja reserviläisyhdistysten sekä puolustusvoimien kanssa.

Suomen Reserviupseeriliiton (RUL) perustama Vuoden maanpuolustusteko – tunnustus voidaan myöntää poikkeuksellisen ansiokkaasta maanpuolustusta, maanpuolustustahtoa tai yleistä turvallisuutta lisäävästä teosta yksityishenkilölle, yhteisölle tai projektille. Vuoden maanpuolustusteko palkintoa on myönnetty vuodesta 2001 lähtien.