Kuva: Susanna Takamaa Teksti: Reserviupseeriliitto

Asioita, joita jokainen reserviläinen voi tehdä

Sota Ukrainassa on aiheuttanut paitsi suurta huolta, myös aktiivista toimintaa. Ukrainalaisten hyväksi on perustettu niin raha- kuin tavarakeräyksiä ja venäläisiä tuotteita on asetettu boikottiin. Muut maat Suomi mukaan lukien ovat osoittaneet tukensa lähettämällä Ukrainalle rahaa, taisteluvarusteita, aseita ja humanitäärisen avun tarvikkeita.

Suomen Reserviupseeriliittoon sekä sen luottamushenkilöille on tullut useita kyselyitä siitä, mitä yksittäinen reserviläinen pystyy vallitsevassa tilanteessa tekemään. Erinäisestä raha- ja materiaalituen antamisesta löytyy kattava listaus Reserviläisen verkkouutisesta täältä.

Liiton toimisto on kerännyt omista ja muista lähteistä listan asioista, joihin on nyt syytä suunnata toimia.

Luovuta verta
Ukrainan sodan ensihetkinä kansalaisia oli voimakkaasti ohjeistettu luovuttamaan verta. Kriisitilanteissa veripalvelut ovat hädässä, kun tarvitsijoiden määrä kasvaa. Pelkästään normaalioloissa tarvitaan joka arkipäivä noin 800 verenluovuttajaa, jotta verivalmisteita riittää Suomessa kaikille niitä tarvitseville potilaille.

Suomessa veripankit onkin syytä pyrkiä täyttämään ja pitämään hyvin varustettuina. Jos edellisestä luovutuskerrastasi on kulunut aikaa, on nyt hyvä hetki ojentaa käsi. 18-25 vuotiaille naisille luovuttamista suositellaan kerran vuodessa, muille naisille enintään 2–3 kertaa vuodessa ja miehille enintään 3–4 verenluovutusta vuodessa. Sallitut minimivälit kokoverenluovutuksille ovat naisille 91 ja miehille 61 vuorokautta. Lisätietoja verenluovutuksesta sekä päivittäisestä veren tarpeesta löydät Veripalvelun sivuilta täältä.

Laita kotivara kuntoon
Jo erilaiset myrskyt sähkökatkoineen ja korona-aika ovat osoittaneet, että kotivara on syytä olla kunnossa. Kotivaralla tarkoitetaan 72 tunniksi riittävää ruuasta, vedestä, lääkkeistä ja välttämättömistä tarvikkeista, kuten vessapaperista koostuvaa varastoa. Kotivara ei ole erillinen hätävarasto, vaan tuotteita käytetään ja kierrätetään koko ajan. Erityisesti sähkölämmitykselle tulisi miettiä vaihtoehtoa mahdollisten poikkeusolojen varalle sekä varmistaa, että tietoyhteyksien mennessä poikki tietoa vallitsevasta tilanteesta saa esimerkiksi paristoilla toimivan radion kautta.

Lisätietoa kotivarasta löydät esimerkiksi Marttojen sivuilta täältä.

Päivitä tietosi Puolustusvoimille
Varusmiespalvelusaikainen aselajikoulutus saattaa olla toissijainen taito työsi puolesta saamaasi koulutukseen ja kokemukseen verrattuna. Esimerkiksi erilaiset terveysalan ammattilaiset voidaan kiinnittää kriisiaikojan varten sairaaloille ja terveyskeskuksille resurssiksi. Sama pätee moniin muihinkin aloihin, esimerkiksi logistiikkaan, puolustusteollisuuteen tai vaikka kyberosaamiseen.

Mikäli koet, että oma ammattitaitosi puoltaa myös sodanajan tehtäväsi uudelleenjärjestelyä kannattaa olla yhteydessä omaan aluetoimistoosi ja kertoa omista vahvuuksistasi. Myös eri organisaatiot voivat pyytää vapauttamaan reserviläisiä Puolustusvoimien tehtävistä, mikäli reserviläisen osaamisen säilyttäminen työnantajan organisaatiossa palvelee yhteiskunnan toimintojen turvaamista. Puolustusvoimat tekevät päätökset reserviläisten sijoittamisesta oman harkintansa mukaan.

Varmista myös, että yhteystietosi ovat ajan tasalla väestötietojärjestelmässä Suomi.fi -palvelussa.

Tee sitoumus paikallisjoukkoihin
Puolustusvoimien alueelliset sodanajan joukot rekrytoivat jatkuvasti uusia sitoumusreserviläisiä. Niille reserviläisille, joilla on vahvaa paikallistuntemusta ja joiden tehtävät sen mahdollistavat, voidaan sijoittaa paikallisjoukkoihin, esimerkiksi osaksi maakuntakomppaniaa.

Varusmiespalveluksessa saatu sodanajan sijoitus palvelee sekä Puolustusvoimia, että reserviläistä erityisesti ensimmäiset viisi vuotta reservissä. Tämän jälkeen nuorempi reserviläispolvi lähtökohtaisesti korvaa vanhemman. Kaikille Puolustusvoimien kouluttamille löytyy kyllä tehtävä, mutta mikäli haluaa harjoitella aktiivisesti erityisesti oman alueen puolustamista paikallisjoukkoihin tehty sitoumus takaa sekä motivoituneet harjoitusjoukot, että tasaisen tornipostin tipahtelun postiluukusta.

Paikallisjoukoista saat tietoa lähimmästä aluetoimistostasi, sekä täältä.

Liity paikalliseen reserviupseeriyhdistykseen
Suomen Reserviupseeriliiton alaisuudessa toimii yli kolmesataa paikallisyhdistystä kahdenkymmenen reserviupseeripiirin alla. Reserviupseeritoiminta on levittäytynyt koko valtakunnan alueelle. Reserviupseeritoiminnan kautta pääset ylläpitämään ampumataitoasi, osallistumaan erilaisille kenttäkelpoisuutta tukevaan toimintaan kuten jotoksille ja sotilastaitokilpailuihin, sekä pysyt tietoisena ajankohtaisista maanpuolustusta, turvallisuuspolitiikkaa ja yleisesti reserviupseereita koskettavista asioista.

Listan reserviupseeripiireistä sekä paikallisyhdistyksistä löydät täältä ja jäsenhakemuksen pääset täyttämään täältä.

Niiden, jotka eivät ole suorittaneet reserviupseerikoulutusta on mahdollista hakeutua valtakunnallisen Reserviläisliiton jäseneksi sukupuoleen ja sotilasarvoon katsomatta.

Pidä huolta omasta jaksamisesta
Viimeisenä, mutta ehkä tärkeimpänä asiana muistutamme jokaista pitämään itsestään huolta. Jatkuvassa tietovirrassa on helppo pysyä huomaamattaan kiinni ja sillä tavalla kuormittua erityisesti kriisialueen uutisista.

Rajoita oman sosiaalisen median seuraamista tietoisesti muutamaan kertaan päivässä, ulkoile paitsi pitääksesi itsesi fyysisesti hyvässä kunnossa myös antaaksesi kehollesi aktiivista palautumista, pyri varmistamaan riittävä unensaanti ja muista, että reserviläisille kyllä kerrotaan kaikki oleellinen sitten, jos sen aika on.

Muista myös perheen pienimpiä ja suojele heitä uutisoinnilta, joka saattaa aiheuttaa turhaa huolta ja murhetta.