Jäsentuotteen saalista

lokakuu 8, 2015

Tämän vuoden jäsenmaksun yhteydessä oli mahdollista tilata jäsentuote. Jäsentuotteena oli Kuusamon uistimen liitolle tekemä maastokuvioitu ja RUL logolla varustettu lusikka uistin. Kesällä julkistettiin uistimen omistajien kesken kalakilpailu. Koska kilomäärien mittaaminen ja muutenkin koon mukaan palkitseminen katsottiin hankalaksi, kilpailussa luvattiin palkita paras tarina, johonka liiotn uistin liittyy. Kiitos kaikille osallistuneille, ohessa parhaat jutut kuvien kera.

 

Mikko Juuti, Kaislikossa suhisee:

”Talvella jäsenmaksua maksaessani huomasin laskun liitteenä tarjouksen erikoislaatuisesta uistimesta. Koska tulevan kesän onnenuistin oli tuolloin vielä hankkimatta, mietin ostopäätöstä noin sekunnin ajan ja ilmaisin maksusummassa halukkuuteni vieheen lunastamiseen. Samalla sain luontevalla tavalla tukea hyvää asiaa. Maastokuvio oli värityksenä niin ennakkoluuloton ja reipashenkinen, että ajattelin kalojen olevan kanssani samaa mieltä. Uistin kolahtikin hetkeä myöhemmin keväämmällä postiluukusta. Ei muuta kuin jäidenlähtöä tai ainakin tulevia kalareissuja odottelemaan!

Uistin oli kooltaan hieman pienempi kuin odotin, sillä tarjouksessa ei ollut ilmoitettu sen painoa. Totesin kuitenkin sen soveltuvan mainiosti heittokalastukseen matalissa vesissä. Sitä on hyvä tarjota saalisvaihtoehdoksi karikkojen ja matalien lahdenpoukamien kaislikkojen liepeillä eivätkä pienemmätkään kalat hevin ujostele lähestyä sitä vilpittömällä tositarkoituksella.

Erityisenä sattumuksena mainittakoon, kun olin yhtenä kauniina heinäkuun päivänä eräällä suomalaisella järvellä veneellä paistattelemassa päivää auringon heloittaessa korkealla täydessä terässään. Lueskelin kirjaa pitäen välillä pieniä taukoja, jolloin heittelin uistinta ahvenruohokimppujen läheisyydessä. Montaakaan heittoa en ehtinyt heittämään kun jo siiman päässä tuntui painoa ja nykäisy. Maastokuvioinnin tuomasta suojasta huolimatta jokin vedenalainen elävä oli keksinyt uistimen ruohokasvuston seasta, tahtoen mitä ilmeisimmin sen syödä. Uistimen omistussuhteesta käytiin lyhyt, mutta kiivas kamppailu, jonka päätteeksi koukkuun takertunut kala päätyi avuttomana sätkimään veneen lattialle. Ahneuden sumentama saalistaja joutui varomattomuuttaan itse saaliiksi! Lähemmin tarkasteltuna kala osoittautui tavallista kookkaammaksi, käsivaralta noin reilun puolen kilon painoiseksi ahveneksi, jolle mittasin pituutta 35 cm.Juutti_kala

Vaikka suurimmat kalat pääsevätkin aina karkuun, usein vieläpä uistimesta irti riistetyt koukut suupielissään, niin tämä oli suurin ahven, jonka olen tästä järvestä nostanut. Rannassa perkasin kalan ja suolasin sen huolellisesti, jonka jälkeen savustin sen yhdessä aikaisemmin kaupasta ostamani lohen seuralaisena. Ahven on erinomainen ruokakala, josta pystyy valmistamaan monenlaisia maistuvia kalaruokia. Tässä yhteydessä tarjoilin savukala-aterian sen arvolle sopivien tuoreiden kesäisten kasvisten ja itse valmistamani kastikkeen kanssa.”

 

Tuomas Perttilä, Tenon tainnuttaja

”Olimme Tenolla lohestamassa ja muonituskeskuksen tytöiltä rannalta alkoi tulla jo paineita ruokakalan hankintaan. Varhain aamulla 19.7 joen päälle nousi usvakerros. Kyseinen aika on todella ongelmallinen viehevalinnan kannalta. Rannassa mietimme, että upseeriin voi luottaa kelissä kuin kelissä ja luottamus palkittiin mukavalla ruokakalalla ;) Merilohi 1,8 kg”Perttila_kala
Kunniamaininta vielä liiton toimiston panokselle, joka oli hirmuinen peto Keski-Suomen erämaajärven syvyyksistä!

Liehu_Kala2