Salpavaellus keräsi 200 vaeltajaa

heinäkuu 1, 2014

Järjestyksessään 21. Salpavaellus keräsi Kaakonkulmalle 200 sotahistoriasta kiinnostunutta vaeltajaa. RUL toimi ensimmäistä kertaa vaelluksen suojelijana. Puheenjohtaja Mikko Halkilahti vaati puheessaan puolustusmäärärahojen korottamista.Liiton puheenjohtaja Mikko Halkilahti otti Salpavaelluksen osanottajat vastaan sunnuntaina 29.6. Miehikkälän Salpalinja -museolla ennen maanpuolustusjuhlaa. Halkilahti vaelsi yhdessä liiton 1. varapuheenjohtaja Aaro Mäkelän kanssa eteläisen operaatio Para Bellum -vaellusreitin. Pohjoisella YH:sta Salpalinjaan -reitillä RUL:n edustajina vaelsivat hallituksen jäsenet Pasi Laari ja Veli-Matti Kesälahti sekä toiminnanjohtaja Janne Kosonen.

Halkilahti vaati suurempaa panostusta maanpuolustukseen

Maanpuolustusjuhlassa pitämässä tervehdyksessä Mikko Halkilahti totesi, että Salpalinja oli Suomen viimeinen vakuutus. Siihen panostettiin merkittävä määrä henkilötyötunteja ja iso osa valtion vähäisistä varoista. Vakuutuksia on otettava ja niistä on maksettava myös hinta. Samalla kuitenkin toivotaan, että niitä ei koskaan jouduttaisi käyttämään. Näin kävi myös Salpalinjalle, onneksi.

– Tänä päivänä maailman myllerrykset ovat lähempänä kuin varmasti toivoisimmekaan. Valtiontalous on kurja ja kaikesta leikataan. Kysymys kuuluukin; minkälaisen vakuutuksen haluamme Suomelle otettavan? Mennäänkö halvalla ja säästetään vakuutuslaskuissa, vai pitäisikö maailmantilanteeseen reagoida ottamalla vähän kalliimpi vakuutus, ihan vaan kaiken varalle? Halkilahti viittasi Tasavallan presidentti Sauli Niinistön kommenttiin uuden hallituksen nimittämistilaisuudessa. Niinistö totesi, että meidän on ensisijaisesti itse pidettävä huolta omasta puolustuskyvystämme. Se edellyttää panostuksia, ehkä suurempia kuin mistä olemme tähän asti puhuneet.

Halkilahti sanoi, että tulevien eduskuntavaalien alla maanpuolustajien on herkällä korvalla kuunneltava poliitikkojen lupauksia ja vaadittava myös lupauksille vastineita. Suomen puolustuskyvyn kannalta on erityisen tärkeää saada puolustusbudjettia nostetuksi tasolle, joka vähintään ylläpitää puolustuskykymme nykyisellä tasolla myös tulevaisuudessa. Mutta ennen kaikkea se tulisi pitää tasolla, joka vastaa lähialueemme turvallisuuspoliittista tilaa. Tämä saattaa, kuten presidenttikin puheessaan sanoi, edellyttää suurempia panostuksia kuin mitä olemme odottaneet, Halkilahti totesi.

Tämän vuoden Salpavaelluksen tunnelmiin pääsee tutustumaan laajassa kuvagalleriassa Salpavaellus.net -sivustolla.