Voitto PM-kisoissa ja pronssia CIOR sotilasmoniottelusta

elokuu 9, 2013

Reserviupseeriliitto voitti Tšekin Vyskovissa käydyn liittojen välisen Pohjoismaisen maastomestaruuskisan ja paras joukkueemme FIN2 Simo Jääskeläinen (Kuopion Reserviupseerit), Mikko Hautala (Raision Reserviupseerit) ja Joakim Siirilä (Teres) sijoittui pronssille CIOR sotilasmoniottelussa, erittäin pienellä marginaalilla saksalaisiin joukkueisiin nähden.

CIOR sotilasmoniottelu käytiin tänä vuonna Tšekissä 25.7.-2.8. Brnon lähellä sijaitsevan Vyskovin kaupungin Dedicen päällystökoulun varuskunta-alueella. Se tarjosi hyvät puitteet kilpailulle ja harjoittelulle. Ainoastaan uinti oli erillään noin 30 minuutin ajomatkan päässä Brnossa. Paikalliset aseet olivat vanhempia versioita kuin tällä hetkellä on käytössä, kiväärinä VZ 58 7,62*39 ja pistoolina VZ 82 9*18 Makarov. Aseet olivat ok, lähinnä epävarmuutta aiheutti pistoolin ammukset, jotka eivät olleet ihan tasalaatuisia. Oli varmaan jokin vanha erä löydetty käyttöön ja aiheuttivat laukeamattomia ja erikokoisia pamahduksia usein, mutta melkein tasapuolisesti kaikille sama.

pistooli vz83Tapahtuma aloitettiin tutusti harjoittelulla kaikkia lajeja. Kiväärit ja pistoolit tulivat tutuiksi, mutta varsinkin tuskaisien kuumat kuorma-auton lavat. Tänä vuonna suomalaisilta toki jäi pois ensimmäinen ampumaharjoitus. Ymmärrettävää on, että kaikkia omia kesälomapäiviään ei halua viettää tšekkiläisessä varuskunnassa.  Helle haittasi hiukan valmistautumista. Varsinkin ylipitkässä n. 20km suunnistusharjoituksessa melkein 40 asteen helle oli liikaa. Onneksi kisapäiviksi lämpötila laski noin 10 asteella. Nuhaa ei kukaan saanut, kun siltikin oltiin melkein 30 asteen lukemissa. Läpi yön jatkunut kuumuus toki aiheutti erilaisia allergian ja kuumuuden oireita pohjoisen pojille. Harjoittelussa päästiin kuitenkin sinuiksi paikallisten aseiden ja ratojen kanssa. Samalla muisteltiin menneitä muiden kilpailijoiden kanssa, ja hiottiin kilpailustrategioita tulevaan koitokseen.

Harjoittelussa mentiin hiukan ylikin kun suunnistus harjoitus oi yli 20 km ja matkalla ei ollut yhtään vesipistettä. Tässä osa kanssa kilpailijoista oli melkein hätää kärsimässä, kun eivät olleet varautuneet moiseen. Odotettua rankempi suunnistusharjoitus kyllä tuntui sitten kilpailussa monen jaloissa.

Uintipuvut, eli paikallisen armeijan maastopuvut, olivat tänä vuonna huomattavan raskaat, kun taskuja oli joka puollella ja paljon. Ja kun harjoituksissa ei ollut oikein sopivan kokoista asustetta oli harjoittelu vaikeaa. Kilpailuun saatiin sitten lisää oikean kokoisia asuja.

Itse kilpailu alkoi tiistaiaamuna haastavilla ampuma suorituksilla. Juuri sopivasti sadeta ja kovaa tuulta. Tämä lisättynä AK-47 sukuisiin kiväärin tähtäimiin heitteli tuloksia kovasti. FIN1 joukkueella Janne Hyvärinen (Kuopion Reserviupseerit), Saku Liehu (Jyväskylän Reserviupseerit ja JARU) ja Jouni Leppäsaajo (Kanta-Helsingin Reserviupseerit) lähti heti alusta menemään heikommin, sijoitus 15. FIN2 onneksi ampui oikein hyvin oloihin nähden ja oli ammunnan jälkeen 3. vain 205 kisapistettä jäljessä Saksan DEU3-joukkuetta. Suomen joukkueen varajäsen Janne Nieminen (Tuusulan Reserviupseerit) oli muiden maiden varajäsenten kanssa muodostetussa INT3 joukkueessa sijalla 16.ryominta

Esteradalla ei mennyt kummallakaan joukkueella ihan niin hyvin kuin osattiin odottaa. Liekö sunnuntain raskas suunnistusharjoitus tuntunut vielä reisissä. Pieniä virheitä ja runsasta hapotusta oli monella. FIN2 oli toki 2. nopein ajalla 3,03,08 mutta joukkue ei ollut tyytyväinen.

 

supermen2Uinnissa tapahtui jotain ennen näkemätöntä ja Ruotsin uudistettu joukkue voitti uinnin ajalla 0,45,03. Toki heidän nopeimman kaverinsa äiti on suomalainen mikä selittää paljon ;) Heidän pitkäaikainen joukkueenjohtaja Roger Lindekrantz oli viimeistä vuotta mukana. Hän jättämässä joukkueen ja heidän uusi vetäjänsä oli mukana. Toivottavasti saavat joukkueen uuteen nousuun ja ovat kova vastustaja jatkossa. Kilpailu kun kehittää. FIN2 joukkue oli ihan Ruotsin kannoilla tullen toiseksi uinnissa ajalla 0,45,92.

 

Suunnistuspäivään lähdettiin kihelmöivästä tilanteesta. Kolme joukkuetta oli aivan lähekkäin, DEU3 4993,38 FIN2 4956,2 DEU4 4826,58. Suunnistuspäivä sisälsi etäisyyden määrityksen, kartanluvun ja käsikranaatin heiton. Suunnistus oli hienossa hyvässä maastossa, ja kartat olivat enemmän sinnepäin kuin täysin eksakteja. Suunnistuksesta saatiin oikein kunnon trilleri. Kun kaikki tekivät erikokoisia virheitä eri rasteilla, oli lopputuloksen laskeminen maalissa ihan mahdotonta. Kun lopulliset tulokset tulivat, nähtiin että kisa oli ehkä CIOR historian tiukin. DEU3 voitti 0,8 pisteen erolla DEU4!! Ja FIN2 oli kolmas 38,18 pistettä kärjestä. No se kellä lopussa on eniten pisteitä on voittaja. Mutta tulos antaa ensi vuodelle paukkuja, koska nytkin voitto oli ihan omissa käsissä. Lite bättre ensi vuonna ja voimme kunnolla juhlia Saksassa heidän omalla maallaan voittoa.

Janne Nieminen tuli toiseksi omassa kansainvälisten joukkueiden kategoriassaan. Ja FIN1 jolla ei ollut yhtään hyvää suoritusta koko koisan aikana tuli kokonaiskisassa 15. Huomioitavaa oli, että tänä vuonna oli todella vähän joukkueita. Iso-Britannialla oli vain yksi veteraanijoukkue ja USA:lla ei ollut ollenkaan joukkueita mukana. Sen sijaan Etelä-Afrikalla oli kaksi miesten joukkuetta ja yksi naisten joukkue mukana. Tähän toivottavasti tulee muutos jo ensi vuoteen mennessä, että suurilla mailla olisi varaa panostaa sotilaidensa fyysiseen kuntoon. Tulokset löytyvät järjestäjän sivuilta www.cior2013.cz/resultsPodium2

Pohjoismaisissa maastomestaruuskisoissa jotka tulkittiin samoista tuloksista Suomi voitti ennen Tanskaa ja Norjaa.

 

1 DEU3 7658,58

2 DEU4 7657,78

3 FIN2 7620,4

—–

11 INT3 6283,59

15 FIN1 5558,56