Teksti: Reserviupseeriliitto

Poikkeuksellista toimintaa ja hyviä käytäntöjä

Kuluneet kahdeksan viikkoa ovat osoittaneet kyvykkyytemme sopeutua poikkeusoloihin hyvin ja tehokkaasti. Toiminta on jatkunut niin liitto-, piiri- ja yhdistystasolla normaalista poiketen. Eri puolilta Suomea on kantautunut viestiä uusista toimintatavoista ja erilaisista malleista auttaa avun tarpeessa olevia. Tämä ei ole poikkeuksellista, sillä juuri tähänhän meidät on koulutettu.

Hallituksen linjaukset avaavat mahdollisuuksia viritellä myös pienissä ryhmissä tapahtuvaa toimintaa. Yksityiset ja esimerkiksi metsästysseurojen hallinnoimat ampumaradat ovat olleet joillakin paikkakunnilla jo aikaisemminkin käytössä, mutta nyt niitä ollaan avaamassa laajemmin. Myös erilaista talkootoimintaa ollaan elvyttämässä ja yhdistysten majoja ja mökkejä on alettu laittamaan kevään edetessä kuntoon. Kaikki tämä tietenkin turvallisesti ja annettuja ohjeita noudattaen.

Kaikkia rajoitusten hiljalleen purkaminen ei kuitenkaan koske. Edelleen osa meistä joutuu jatkamaan vapaaehtoista eristäytymistä. On siis hyvä, että eri yhdistykset ovat kehittäneet jäsenistölleen aktivoivaa toimintaa myös poikkeusoloihin.

Jo aiemmin kerrottiin liiton tiedotuskanavilla Akaan seudun reserviupseerien toiminnasta, jossa kerho perusti avustusringin ja tarjoutui auttamaan jäsenistöään arjen askareissa apteekista käynnistä muihin tehtäviin. Innostus tarttui myös muihin yhdistyksiin ja avustusrinkejä on perustettu monilla paikkakunnilla.

Liikuntatapahtumien peruminen on koskettanut kaikkia. Liikuntapaikkojen suljettua ovensa mahdollisuus omasta kunnosta huolehtimiseen on heikentynyt. Jäsenistön liikkumisen aktivoimiseksi on kehitetty erilaisia malleja, joista mainittakoon Valkeakosken reserviupseerikerhon kuntoilukisa. Kerhon hallitus ideoi poikkeusolohankkeen, jossa jäsenet ilmoittavat yksinkertaisella lomakkeella omat liikuntasuoritteensa. Yhdestä suoritteesta saa pisteen ja jokaista viittä pistettä kohden henkilö saa yhden arvan, jolla osallistuu palkintojen arvontaan.

Kaikki poikkeustilat päättyvät aikanaan. Hyvät toimivat mallit jäävät varmasti jollain tavoin osaksi normaaliajan toimintaa. Kokoustekniikat ja uudenlaiset tavat toimia on koettu hyviksi ja niiden edelleen kehittämien tulee jatkumaan myös tulevaisuudessa. Onko sinulla tietoa hyvistä toiminnoista, joilla yhdistysten toimintaa on jatkettu poikkeustilanteessa? Ilmoita siitä myös liiton toimistoon – jaamme niitä mielellämme kaikkien tietoon!

 

Tuomas Kuusivaara
Liiton 2. varapuheenjohtaja