Teksti: Mikko Halkilahti

Puheenjohtajan joulutervehdys

Arvoisat upseerit reservissä!

Mielenkiintoinen, tapahtumarikas ja erityisesti mieleenpainuva Suomi 100 –juhlavuosi on nyt vietetty ja juhlittu. Juhlavuosi huipentui itsenäisyyspäivän eri tapahtumiin ja sinivalkoisiin valoihin, joilla rakennuksia valaistiin niin täällä koto-Suomessa kuin muuallakin maailmalla. Ilahduttavinta oli nähdä, että suomalaiset olivat lähteneet sankoin joukoin liikkeelle juhlistamaan itsenäisyytemme 100-vuotista taivalta. Onnea Suomi! Onnittelut myös kaikille itsenäisyyspäivänä ylennetyille palkituille.

Tänä vuonna juhlistamme myös itsenäisen Suomen reserviupseerikoulutuksen 100-vuotisjuhlavuotta. Joulukuun 28. päivä tulee kuluneeksi tasan sata vuotta siitä, kun Vimpelissä järjestettiin ensimmäinen reserviupseerikurssi. Kurssille osallistui lähes 200 oppilasta. Kurssin johtajana toimi eversti Paul von Gerich ja kouluttajina Saksasta jo Suomeen palanneita jääkäreitä. Tuosta kurssista on merkkinä mm. RUK:n lipun ylänauhakkeissa tunnukset V.K. ja 1917, jotka tarkoittavat Vimpelin Sotakoulun kurssia ja vuotta 1917. Itse kurssi oli varsin lyhyt, mutta sillä parannettiin huomattavasti suojeluskuntien huutavaa pulaa joukkueenjohtajista. Kuukauden päästä kurssin alkamisesta heitä jo tarvittiin, sillä noin 80 heistä johti Vapaussodassa joukkuetta tai komppaniaa, jotkut jopa pataljoonaa.

Joulukuun 28. päivänä Vimpelissä järjestetään näyttävä reserviupseerikoulutuksen 100-vuotisjuhla, jonne olette kaikki tervetulleita. Juhlapuhujana toimii puolustusministeri Jussi Niinistö. Tervetuloa Vimpeliin juhlistamaan 100-vuotiasta reserviupseerikoulutusta itsenäisessä Suomessa!

Tähän päivään mennessä Suomessa on koulutettu yli 180 000 reserviupseeria. Varusmiespalveluksessa valikoitunut joukko ja siellä saatu johtajakoulutus antavat eväät myös siviilipuolen vaativiin tehtäviin. Kouluttautuminen ja itsensä kehittäminen kulkevat reserviupseerien mukana läpi elämän. Sotilasvalassakin vannottu vastuullisuus on meille arvo, josta emme tingi; vastuu alaisistamme velvoittaa meitä niin sodassa kuin rauhassa. Järjestäytyneitä reservin upseereita eli RUL jäseniä on noin 32 % kaikista reserviupseereista. Hienoa, että olet mukana toiminnassa tai ainakin mahdollistamassa sitä maksamalla jäsenmaksusi vuosittain.

Vuoden kiireet rauhoittuvat pikku hiljaa. On tullut aika hetkeksi hengähtää, viettää aikaa kiireettömästi rakkaimpiemme seurassa ja ladata akkuja uuden vuoden koitoksia varten. Haluan kiittää kaikkia Reserviupseeriliiton ja maanpuolustuksen eteen töitä tekeviä henkilöitä. Te teette mittaamattoman arvokasta työtä Suomen ja kaikkien suomalaisten turvallisuuden eteen.

Rauhallista joulun aikaa ja hyvää uutta vuotta 2018 toivottaen

 

Mikko Halkilahti
Puheenjohtaja
Suomen Reserviupseeriliitto