Teksti: viestintakoordinaattori

Varautuminen on tehtävä ennakkoon

Suomi.fin verkkopalvelussa on julkaistu uusi Häiriö- ja kriisitilanteisiin varautuminen -opas, joka tarjoaa kattavan tietopaketin varautumisesta erilaisiin häiriö- ja kriisitilanteisiin. Sisäministeriön johdolla tuotettu opas on toteutettu yhteistyössä Digi- ja väestötietoviraston sekä lukuisten muiden asiantuntijatahojen kanssa. Oppaan tavoitteena on auttaa kaikkia kansalaisia kehittämään valmiuksiaan ja varmistamaan, että suomalaiset yhteisöt ja yksilöt ovat paremmin valmistautuneita poikkeuksellisiin tilanteisiin.

Miksi varautuminen on tärkeää?

Suomen kaltaisessa hyvinvointivaltiossa luotamme usein siihen, että yhteiskunta selviää häiriöistä ilman suurempaa ongelmaa. Tilastot kuitenkin kertovat toista: vain 58 % suomalaisista on hankkinut kotivaran esimerkiksi pitkiä sähkö- tai vesikatkoja varten. Etenkin kaupunkilaiset ja nuoret ovat varautuneet heikommin, kun taas maaseudulla asuvat ovat tässä asiassa selvästi edelläkävijöitä.

Varautuminen ei kuitenkaan ole vain kotivaraa – se on myös tietoa ja taitoa toimia. Opas tarjoaa selkeät ohjeet siitä, miten jokainen voi omien kykyjensä ja tarpeidensa mukaan valmistautua paremmin.

”Ruotsissa vastaava opas on tarjottu jo aiemmin. On hyvä, että myös Suomessa väestölle tarjotaan lähestyttävää ja oikeaksi tarkistettua tietoa varautumisesta. Varautuminen on ihmisten ja kotitalouksien omalla vastuulla.” toteaa liiton toiminnanjohtaja Janne Kosonen.

Mitä oppaasta löytyy?

Uusi opas kattaa laajasti erilaisia häiriö- ja kriisitilanteita, kuten:

  • Pitkät sähkö-, vesi- ja tietoliikennekatkot
  • Sään ääri-ilmiöt
  • Suuronnettomuudet
  • Pitkäkestoiset kriisit, kuten pandemiat ja sotilaalliset konfliktit

Lisäksi oppaassa käsitellään hybridi- ja informaatiovaikuttamista, jaksamisen ylläpitämistä sekä muiden auttamista kriisin keskellä. Mukana ovat myös selkeät toimintaohjeet, jotka auttavat varautumaan ennakkoon silloin, kun tilanne on vielä normaali.

Erityisen arvokasta on oppaan monikielisyys: sen pääkohdat löytyvät viittomakielellä ja perustiedot on tiivistetty 15 kielelle, mahdollistaen materiaalin laajan saavutettavuuden.

Varautuminen vahvistaa yksilön ja yhteiskunnan kriisinkestävyyttä

Kriiseihin varautuminen ei ole synonyymi pelolle. Päinvastoin, riskien ja uhkien läpikäynti voi vahvistaa sekä yksilön että yhteisön voimavaroja.
”Reserviupseerit ovat perinteisesti toimineet aktiivisina yhteiskunnan kriisinkestävyyden rakentajina. Tämä uusi opas tarjoaa myös reserviläisille arvokasta tietoa, jota voi hyödyntää omassa toiminnassa ja jakaa muille. Yhdessä voimme vahvistaa kansallista resilienssiämme.” Kosonen pohtii.

Ota opas käyttöön jo tänään

Opas on osa laajempaa omatoimisen varautumisen viestintäkampanjaa, jonka tavoitteena on vahvistaa väestön kykyä selvitä häiriöistä ja kriiseistä. Käy tutustumassa oppaaseen Suomi.fin verkkosivuilla ja jaa tieto läheisillesi – varautuminen on parhaimmillaan yhteispeliä, jossa jokaisen panos vahvistaa kokonaisuutta.

Linkki oppaaseen: Suomi.fi – Häiriö- ja kriisitilanteisiin varautuminen