Teksti: Janne Kosonen

Kyllä tästä selvitään

Poikkeuksellinen koronakevät on kääntynyt Suomen suveen. Pandemia ei vielä ole likimainkaan ohi, mutta tähän mennessä me Suomessa olemme pärjänneet viruksen kanssa varsin hyvin. Meillä on toimiva terveydenhoitojärjestelmä ja muu yhteiskunta, kansalaiset luottavat viranomaisiin ja yksilöt sekä yhteisöt ovat valmiita auttamaan niitä, jotka apua tarvitsevat.

Vielä ei ole aika analyysille eri tahojen toiminnasta koronavirusepidemian aikana. Varsin lohdullisesta kokonaiskuvasta huolimatta nyt havaituista toimimattomuuksista, viiveistä ja epäonnistumisista tulee ottaa oppia. Jo nyt voidaan todeta, että esimerkiksi viranomaisten päätöksentekojärjestelmän toimivuutta kannattaa tarkastella varsin kriittisesti. Samoin on syytä pohtia, kuinka vapaaehtoistoimijoiden osaamista ja halua toimia voitaisiin hyödyntää nykyistäkin enemmän. Todennäköisesti myös ensimmäistä kertaa käyttöön otettua valmiuslakia kannattaa päivittää nyt saatujen kokemusten perusteella.

Vapaaehtoinen maanpuolustuskin on kevään ajan ollut voimakkaiden rajoitusten piirissä. Kertausharjoitukset ja maanpuolustuskoulutus ovat olleet käytännössä jäähyllä koko kevään. MPK:n lähikoulutusta käynnistellään uudelleen varuskunnissa kesäkuun alusta alkaen. Käytännössä kurssit ja harjoitukset saataneen käyntiin vasta elo-syyskuussa.

Reserviläisliikunnan valtakunnalliset kilpailut on suurelta osin peruttu tältä vuodelta, mutta Reservin ampumamestaruuskilpailut pyritään ampumaan elokuun lopulla Hälvälässä. Monet ampumaradat ovat taas auki, joten ampumaharjoittelu on jälleen mahdollista usealla paikkakunnalla.

Poikkeuskevät ei kuitenkaan ole tarkoittanut, että vapaaehtoinen maanpuolustus olisi ollut kokonaan kiinni. Verkkokoulutus on ottanut ison loikan ja mm. MPK:n verkkokurssit ovat olleet suosittuja. RUL:n jäsenkyselyn perusteella reserviupseerit ovat pitäneet huolta omasta toimintakyvystään aktiivisella liikunnalla. Onneksi lähes kaikilla suomalaisilla on mahdollisuus myös maastoliikuntaan. Itse olen tänä keväänä ihastunut erityisesti erilaisiin omatoimikuntorasteihin. Niitä on tarjolla joka puolella maata. Etäliikuntatapahtumat ja haastekampanjat ovat keränneet parhaillaan jopa tuhansia osanottajia.

Yhdistyksien sääntömääräiset kokoukset on joko pidetty etäkokouksina tai niitä on siirretty järjestettäväksi myöhempään ajankohtaan. Väliaikaisen lain mukaan yhdistyksen hallitus voi sallia jäsenille etäosallistumisen, vaikka niiden säännöissä etäosallistuminen olisi erikseen kielletty tai sitä ei olisi sallittu, jos kokous pidetään viimeistään 30.9.2020. Vaikka kaikki kokouksen osallistujat osallistuisivat etäosallistuen, tulee kokouksella tästä huolimatta olla nimettynä fyysinen kokouspaikka. RUL:n liittovaltuustonkin kevätkokous järjestettiin onnistuneesti etäkokouksena ensimmäistä kertaa.

Liitto, piirit ja yhdistykset ovat pitäneet tiiviisti yhteyttä jäseniin erilaisten jäsentiedotteiden, lehtien ja sähköisen median kanavien avulla. RUL:n toimikuntatyöskentely on ottanut hurjan etäloikan, jonka myötä myös osanottajamäärät kokouksiin ovat kasvaneet.

Koronavirusepidemian aiheuttamia rajoituksia puretaan hiljalleen kesäkuun alusta alkaen. Toivotaan, että meidän suomalaisten järkevä toiminta jatkuu kesähelteilläkin ja tartuntojen määrä saadaan pidettyä pienenä. On hyvin mahdollista ja melko todennäköistäkin, että virusepidemian toinen aalto tulee jossakin vaiheessa. Jos sellainen tulee, niin siitäkin selvitään. Pidetään edelleen huolta itsestämme, lähimmäisistämme ja koko Suomesta.