Puheenjohtajan joulutervehdys

Venäjän laajamittainen hyökkäys Ukrainaan sekä erilaiset  hybriditoimenpiteet läntisiä maita vastaan ovat edelleen
jatkuneet. Turvallisuusympäristömme olosuhteet ovat pitäneet kansallisen puolustuksemme ja vapaaehtoisen maanpuolustuksemme asiat vahvasti esillä sekä kansalaiskeskustelussa, että arvovalintojen kärjessä.

Olosuhteet vain vahvistavat päättäväisyyttämme itsenäisyytemme ja arvojemme vaalimiselle. Me osoitamme syvää arvostustamme itsenäisyydestämme, sekä osoitamme arvostusta niille tehdyille toimille ja turvallisuutemme tekijöille, joiden ansiosta saamme elää vahvassa, turvallisessa ja vakaassa Suomessa.

Olemme kansakuntana tehneet itsenäisyyttämme entisestään tukevia päätöksiä. Tänä vuonna Suomesta tuli Naton täysjäsen 4. huhtikuuta 2023 ja vietimme joulukuun alussa ensimmäistä itsenäisyyspäivää Naton täysjäsenenä. Jotta emme enää koskaan olisi yksin. Nato-jäsenyytemme vahvistaa Suomen, Itämeren alueen sekä Pohjois-Euroopan vakautta ja turvallisuutta. Samalla meidän vahva puolustus- ja kriisinsietokykymme sekä osaamisemme vahvistaa Natoa ja liittokunnan yhteistä puolustusta. Tärkeänä osana turvallisuustoimiamme olemme tukeneet  ja tulemme tukemaan vahvasti Ukrainaa puolustustautumaan oikeudetonta hyökkääjää Venäjää vastaan.

Vahva maanpuolustustahtomme näkyy vahvana yhteisenä haluna osallistua yhteisen turvallisuuden tekemiseen. Maanpuolustusjärjestöjen jäsenmäärä nousi jo viime vuonna vahvasti ja jäsenmäärät ovat olleet edelleen tänä vuonna vahvassa nousussa. RUL:n jäsenmäärä kasvaa ja toimintamme kehittyy. Yhteisen koulutusorganisaatiomme Maanpuolustus MPK:n reserviläisille ja kaikille kansalaisille suunnatut vapaaehtoiset koulutusmäärät ovat nousseet 110–120 tuhanteen koulutuspäivään. Osallistumme vapaaehtoisen koulutuksen  rakentamiseen erittäin keskeisessä roolissa niin oppijoina kuin kouluttajina.

Olemme näyttäneet vahvaa suomalaista puolustusosaamistamme monin tavoin niin kansainvälisissä sotaharjoituksissa kumppaneidemme kanssa, kuin mm. järjestämällä vapaaehtoisvetoisesti kesällä Naton reserviupseerijärjestö CIORin kesäkongressin Helsingissä, johon osallistui yli 500 reserviupseeria ja reserviläistä lähes 30 Nato- ja kumppanuusmaasta. Samalla olemme ottamassa CIORin  puheenjohtajuuden yhteispohjoismaisesti vuosina 2024–2026. Suomalaista tekemistä ja yhteistä osallistumista arvostetaan ja ihaillaan syystäkin laajasti. Samalla Puolustusvoimien henkilöstön ja reservin yhteistyö on tiivistynyt entisestään harjoituksissa, suunnittelussa ja niiden ulkopuolella. Yhteistyössä näkyy yhteinen tekeminen, sekä yhteinen sitoutumisen, ammattitaidon ja osaamisen arvostus. Sama yhteistyö heijastuu myös laajemmin yhteiskuntaan.

Suomessa jokaisella kansalaisella on tehtävänsä yhteiskunnan turvallisuuden rakentamisessa ja sen toiminnan varmistamisessa kaikissa tilanteissa.
Toimintamme kehittyy arvojemme mukaisesti ja suomalaista turvallisuutta
tukien. Maanpuolustus, itsenäisyytemme puolustus, kuuluu meille kaikille.

Rauhallista joulun aikaa ja hyvää alkavaa vuotta 2024!

Aaro Mäkelä
Puheenjohtaja
Suomen Reserviupseeriliitto