Teksti: Reserviupseeriliitto

Liitto toimimaan ja toimintaa liittoon

Kiitän luottamuksesta tultuani valituksi Suomen Reserviupseeriliiton 2. varapuheenjohtajaksi kuluvalle toimikaudelle! Uutena kasvona liiton johtotehtävissä lyhyt esittäytyminen on varmaan paikallaan.

 

Olen 46-vuotias reservin kapteeni Ruokolahdelta. RUL:ssa olen ollut jäsenenä heti Lapin Ilmatorjuntarykmentistä kotiuduttuani 1992 alkaen ensiksi Sallan reserviupseereissa ja Tampereen opiskeluvuosien jälkeen Imatralla. Kymmenkunta vuotta vierähti paikallisen Imatran reserviupseerikerhon johdossa ja viisi vuotta olen toiminut Etelä-Karjalan piirin puheenjohtajana. Jotoksille, ampumatoimintaan ja reserviläiskilpailuihin on tullut paljon osallistuttua ja erilaisia tapahtumia järjestettyä kymmenittäin RUL:n, MPK:n ja RESUL:n riveissä.

 

Työkseni toimin yhteyspäällikkönä Etelä-Karjalan maakuntaliitossa kansainvälisten asioiden ja edunvalvonnan parissa. Olen myös sivutoiminen majoitusalan yrittäjä. Perheeseen kuuluu vaimo, lukiota käyvä tytär ja kouluikäinen poika.

 

Puheenjohtajiston keskinäisessä työnjaossa sain ”salkkuuni” mm. järjestö-, jäsen- ja nuorisoasiat. Kaksi asiaa, joita erityisesti haluan tänä vuonna RUL:ssa omalla panoksellani edistää, ovat jäsenhuolto ja nuorten jäsenten toiminnan aktivointi. RUL:n jäsenkehitys on monta vuotta ollut laskusuunnassa, mihin osasyynä on ollut reserviupseerikoulutuksen saaneiden kokonaismäärän väheneminen. Meillä on kuitenkin Suomessa n. 100.000 RUK:n käynyttä, joista liiton jäsenenä on alle kolmannes. Jäsenpotentiaalia siis on.

 

Oman kokemukseni pohjalta valtaosa reserviupseereista on valmis liittymään jäseneksi, kunhan jäsenyyttä hänelle aktiivisesti tarjotaan ja varsinkin jos kyseisellä paikkakunnalla on mielenkiintoista toimintaa tarjolla. Henkilökohtainen kontaktointi on kuitenkin välttämätöntä. Aluksi kunkin paikallisyhdistyksen kannattaisi soitella läpi kaikki paikkakuntansa viime vuosina ylennyksen saaneet reserviupseerit. Nimet löytyvät julkisista lähteistä ja yhteystiedot saa useimmille selvitettyä numeropalvelusta. Puhelin kouraan siis ja toimeksi, kyllä se siitä lutviutuu!

 

Jotta liitossa myös pysytään jäsenenä, on jäsenmaksulleen saatava vastinetta. Erityisen tärkeää tämä on nuorten jäsenten keskuudessa, joille pelkkä reserviupseeriaate ei ole riittävä peruste kannatusjäsenyyteen. Myös mielekästä toimintaa on oltava tarjolla.

 

Nuorempaa jäsenkaartia ehkä eniten kiinnostava toimintamuoto on ammunta. Kunkin paikallisyhdistyksen kannattaisi huolehtia siitä, että jäsenistölle tarjoutuisi mahdollisuus pitää yllä ampumataitoaan – myös heille joilla ei ole omaa kalustoa käytettävissä. Ampumataitohan on myös yksi keskeisimmistä sotilastaidoista, ja reserviläistoiminnassa osoitettu harrastuneisuus on jatkossakin olennainen peruste aseluvan saamiselle. Myös muuta maastotaitoja ja kenttäkelpoisuutta ylläpitävää toimintaa kannattaa järjestää sekä tukea nuorten jäsenten osallistumista esimerkiksi jotoksille ja MPK:n harjoituksiin. Näillä eväillä myös liiton jäsenistölleen asettamat tavoitteet helpommin täyttyvät. Nehän ovat tiivistetysti: ”liiku, ammu, kouluttaudu”.

 

Toiminnallista vuotta 2019 kaikille!

 

 

Veli-Matti Kesälahti, kapteeni (res)

Suomen Reserviupseeriliiton 2. varapuheenjohtaja