Suomalaiset MILCOMP-hopealle Varsovassa

Suomen MILCOMP edustusjoukkue (Mikko Hautala, Simo Jääskeläinen, Janne Nieminen, varamiehenä Sakari Kuuskoski) nappasi hopeaa Puolan Varsovassa järjestetyssä CIOR:n MILCOMP-kilpailussa. Sijoitus on Suomelle kaikkien aikojen paras. Onnittelut koko joukkueelle! 

MILCOMP on vaativa sotilasmoniottelu, joka koostuu kolmesta osa-alueesta: kivääri- ja pistooliammunnasta, uinti- ja maaesteradasta sekä suunnistuksesta kraanatinheittoineen ja etäisyydenarviointeineen. Reserviupseeriliitto lähettää vuosittain edustusjoukkueen CIOR:n kesäkongressin yhteydessä järjestettävään kilpailuun. Karsinnat järjestetään vuosittain toukokuussa Lahdessa.

Tämän vuoden kisajoukkueessa olivat mukana Mikko Hautala, Simo Jääskeläinen, Janne Nieminen sekä varamiehenä Sakari Kuuskoski. Kilpailut järjestettiin Puolan Varsovassa 29.7.-7.8.2011. Reilun viikon aikana joukkueella on mahdollisuus virallisiin ja epävirallisiin harjoituksiin kaikissa lajeissa. Lisäksi ohjelmaan kuuluvat 3C (Combat Casualty Care, myös TCCC) ja LOAC (Law Of Armed Conflict) -testit. Suomi menestyi erinomaisesti myös näissä: 3C-ensiaputoiminnasta tuli ykkössija ja LOAC:sta jaettu kolmas sija.

Kilpailupäivät (3.-5.8.2011)

Ensimmäisenä päivänä ohjelmassa oli tarkkuus- ja pika-ammunta kisan järjestävän maan aseilla. Varsovassa ammuttiin P83-pistoolilla ja 5.56 Beryl kiväärillä. Suomalaisille AK-taustainen ase sopii jostain syystä monia muita paremmin käteen. Pistoolista Suomen joukkue kommentoi jämäkkää rekyyliä. Lisäharjoitusta kaipailtiin, mutta silti saatiin ammuttua hyvä suoritus. Suomen RUL:n joukkue sijoittui ammunnoissa kahdeksanneksi.

Toinen kisapäivä sisältää esteradat maalla ja vedessä. Esterata oli upouusi tartaanipohjainen 500m:n rata, jossa on 20 estettä. Perinteinen alusta on asfalttia, joten puolalaisten rata oli erinomainen. Esteuinnissa käytettiin paikallisen poliisikoulun uutta uima-allasta. Perinteisestä radasta poiketen 50cm:n pöytä on 25m:n radan käännön jälkeen. Omaa ennätystä parannettiin päivän molemmissa lajeissa. Suomi oli estepäivän 5. ja kokonaiskisassa sijoitus parani kuudenneksi.

Suunnistus, kartanluku, etäisyydenarviointi ja kranaatinheitto päättävät kisan. Suomalaisten suoritus oli kiitettävä, vaikka kaksi joukkuetta kovempaa menivätkin. Tarkkuus lisätehtävissä nosti päivän sijoituksen toiseksi kokeneiden virolaisten perään. Parasta hyvin menneessä suunnistuksessa oli se, että tuo suoritus nosti joukkueen kokonaiskisassa toiseksi. Voittoon ylsi Hollannin joukkue. Lisäksi Suomen joukkue voitti Veteran-sarjan. Veteran sarjassa ovat joukkueet, joiden jäsenistä ainakin yksi on osallistunut kilpailuun vähintään viidesti.

Suomen joukkueen varamies Sakari Kuuskoski kilpaili kansainvälisessä joukkueessa (International 6) saksalais-englantilaisessa seurassa. Joukkue oli kansainvälisten joukkueiden sarjan hopealla ja kokonaiskilpailun 13. Erinomaisen hieno suoritus myös kisoihin ensimmäistä kertaa osallistuneelta Sakari Kuuskoskelta.

***

Mikko Hautala (vas), Simo Jääskeläinen ja Janne Nieminen esteradan maalissa. Aika 3.09. oli kuudenneksi paras.