Edunvalvonnan syksy

joulukuu 15, 2015   /   mhalkilahti

Vuoden viimeiset viikot alkavat olla käsillä. Pitkä ja varsin synkkä syksy on takana. Joitain valonpilkahduksia on kuitenkin näkynyt. Toivottavasti lumipeite saapuisi pian ja valaisi tämän mustan maan.

Edellä mainittu kuvaa syksyn säätä ainakin täällä Etelä-Suomessa, mutta samanlaisissa tunnelmissa ollaan edetty myös järjestöpuolella. Syksyn aikana on varsin intensiivisesti hoidettu ennen kaikkea reservin upseerien, mutta myös muiden maanpuolustajien ja Suomen puolustuskykyyn liittyvää edunvalvontaa. Taistelukenttä on ollut kivinen ja pommeja on putoillut vähän sieltä sun täältä.

Syksyn ensimmäinen pommi tippui elokuussa, kun valtionvarainministeriön talousarvioesitys vuodelle 2016 ilmestyi. Siinä vapaaehtoisen maanpuolustuksen momentilta oli leikattu 400 000 euroa. RUL:n osalta tämä olisi merkinnyt noin vajaan kymppitonnin ja Maanpuolustuskoulutusyhdistykseltä (MPK) tämä olisi tarkoittanut yli 350 000 euron valtionavun leikkausta. Se olisi vastannut vähintään yhden raajan menetystä, sillä vaikka kuinka olisi säästetty, ei ilman henkilövähennyksiä ja organisaatiomuutosta olisi hengissä selvitty. Edunvalvontaa tehtiin yhdessä rintamassa muiden järjestöjen kanssa. Tämän osalta satoi tänään ensilumi, sillä tätä juttua kirjoittaessani sain tietää, että eduskunnan valtiovarainvaliokunnan lisätalousarviossa rahat oli palautettu täysimääräisenä kyseiselle momentille. Onneksi kyseessä oli suutari.

Pienempi räjähde laukesi, kun tietoomme ilmeni lakiesitys, joka olisi poistanut eläintilallisten maatalousyrittäjien lakisääteisen lomituspalvelun kertausharjoitusten ja asepalveluksen osalta. Tähän reagoitiin nopeasti ja lausuimme yhdessä Reserviläisliiton kanssa asiasta Sosiaali- ja terveysministeriölle. Vaikkei tästä yksin voidakaan ottaa kunniaa, niin varmasti lausunnollamme oli merkitystä, kun lopullisessa päätöksessä tämä kohta oli korjattu meidän kannalta myönteiseksi. Tästäkin säästyimme ilman henkilövahinkoja.

Suurin, ja ehkäpä jo megatonnin kokoisen paukun sytytyslanka alkoi palamaan lokakuun lopulla, kun EU:n komission esitys asedirektiivin tiukentamiseksi tuli tietoomme. Pariisin raukkamaisten terroritekojen myötä EU:n komission on päättänyt rangaista rehellistä suomalaista reserviläistä, ottamalla meiltä pois kaikki reserviläisaseet ja sotilasasetta vähääkin muistuttavat rautakanget. Tämän jalon ajatuksen takana on estää laiton asekauppa ja sitä kautta sotilasaseiden pääsy terroristien käsiin. Eipä tällä taideta sitä ihan saavuttaa.

Mutta mitä seurauksia tällä todella olisi. Reserviläistoiminnan päätoimintamuoto on ammunta. RUL:n ja RES:n kirjattuja ampumasuorituksia on noin 100 000 vuodessa. Tästä puuttuvat kaikki kirjaamattomat suoritukset ja ne lukuisat harjoituskerrat, kun yksittäinen reserviläinen omatoimisesti käy harjoituttamassa ampumataitoaan. Osallistumismäärät ovat suuria, puhumattakaan laukausmääristä, joita reserviläiset vuosittain ampuvat. Kiristetyn direktiivin myötä suurin osa tästä toiminnasta tulisi kokonaan loppumaan. Tämä romahduttaisi osittain koko yhdistystoiminnan, mutta ennen kaikkea se vaikuttaisi maamme puolustuskykyyn. Maamme puolustusratkaisu perustuu yleiseen asevelvollisuuteen ja laajaan reserviläisistä koottuun kenttäarmeijaan. Suomalaisen sotilaan tärkein työkalu on rynnäkkökivääri ja erityisesti taito käyttää sitä. Puolustusvoimien tarjoama ampumakoulutus ei ikävä kyllä riitä tähän mitenkään, vaan puolustuskyvyn ylläpitämiseksi tarvitaan reserviläisten omilla aseilla ja kustannuksilla tapahtuvaa omaehtoista harjoittelua.

Edunvalvonnan kannalta tämän eteen ollaan tehty enemmän töitä kuin minkään muun asian kanssa aikaisemmin. On annettu lausuntoja, pyydetty kuultavaksi, tavattu ministereitä, lobattu eduskunnassa, pidetty yhteyttä meppeihin ja paljon muuta. Asia on meille äärimmäisen tärkeä ja taistelu on vasta alussa. Onneksi maamme päättäjät ovat ymmärtäneet asian merkityksen Suomelle, ja onneksi Suomen kanta on yhtenäinen. Sytytyslanka palaa yhä, toivottavasti saadaan se sammutettua ennen kuin jysähtää.

Mollivoittoisesta syksystä huolimatta haluan kiittää koko jäsenistöä ja erityisesti kaikkia aktiivisia toimijoita ympäri Suomen maata. Te olette ylläpitäneet reserviupseeriaatetta ja antaneet panoksenne vapaaehtoiselle maanpuolustukselle. Nyt on aika hengähtää hetkeksi ja hiljentyä joulun viettoon.

Rauhallista joulua ja valoisampaa uutta vuotta 2016

Mikko Halkilahti

Mikko Halkilahti

Majuri (res) Mikko Halkilahti on Suomen Reserviupseeriliiton puheenjohtaja.