Ihmisen kokoisia tehtäviä

Ihmisen kokoisia tehtäviä

marraskuu 12, 2014   /   jkosonen

Syksyllä reserviläistoiminnan kalenterin täyttävät erilaisten maasto-, liikunta-, ammunta- ja koulutustapahtumien lisäksi myös yhdistysten ja piirien syyskokoukset. Tarjolla on taas runsaasti mielenkiintoisia, mutta myös työläitä ja haastavia järjestötehtäviä.

Perinteisesti yhdistysten ja piirien vastuutehtäviin haluavista ei muodostu kovinkaan pitkää jonoa. Työelämän kiireet sekä perheen ja muiden harrastusten vaatima aika ovat kilpailemassa vapaaehtoisen maanpuolustuksen aktiivien ajasta. Lisäksi toiset kokevat varsinaisen yhdistystoiminnan byrokraattiseksi ja turhauttavaksi näpertelyksi.

Turhaa byrokratiaa onkin toki välttää, eikä reserviupseerikerhon tai – piirin varmastikaan kannata pitää yhtään kokousta, jolle ei ole tarvetta. Silti jatkossakin tarvitsemme toimivia yhdistyksiä ja aktiivisia piirejä. Yksi reserviupseeritoiminnan vahvuuksista on monipuolisen toiminnan lisäksi hyvin toimiva järjestökone, joka tänä päivänä ei ole itsestäänselvyys. Kiitos siis jokaiselle aktiivitoimijallemme, jotka pitävät koneen käynnissä.

Noin kolmessasadassa kerhossa ja kahdessakymmenessä piirissä järjestetään säännöllisesti ampumavuoroja, esittelytilaisuuksia, liikuntatapahtumia, maanpuolustustilaisuuksia sekä osallistutaan koulutukseen, veteraaniyhteistyöhön, kunniavartioihin ja tiedotetaan kaikesta tästä toiminnasta.

Toisilla paikkakunnilla tapahtumia on useita viikottain, toisilla muutamia vuodessa. Yhdistys toimii juuri niin aktiivisesti, kuin sen jäsenet sen haluavat toimivan. Ja ilman aktiivisia vastuunkantajia, hallitusten ja toimikuntien jäseniä, yhdistys ei toimi ollenkaan.

Jatkossa meidän pitää pystyä tekemään yhdistystenkin vastuutehtävistä enemmän ihmisen kokoisia. Siis sekä kestoltaan että tehtäväkuvaltaan rajallisia urakoita. Ei ole kenenkään etu, että yhdistyksessä kaikki tehtävät kasautuvat vuosikausiksi vain puheenjohtajan ja sihteerin harteille.

Monella paikkakunnalla on aidosti pula uusista toimijoista. Oma jäsenrekisteri kannattaa kuitenkin haravoida läpi jo ennen vuosikokousta ja katsoa, josko sieltä löytyisi ainakin yksi uusi jäsen yhdistyksen hallitukseen. Osa vastuutehtävistä on sellaisia, että niiden tekeminen on melko riippumatonta ajasta ja paikastakin. Esimerkiksi yhdistyksen nettisivujen päivitys, kerhokirjeen kirjoittaminen tai jäsenlistojen säännöllinen läpikäynti ovat tällaisia tehtäviä. Samoin kannattaa hyödyntää yhteistyö alueen muiden toimijoiden kanssa mahdollisimman hyvin.

Valinta liiton vastuutehtäviin ensi vuodelle tapahtuu liittovaltuuston syyskokouksessa, joka pidetään 29.11. Helsingissä. Kokouksessa valitaan liitolle varapuheenjohtajat ja liittohallitus sekä liittovaltuustolle puheenjohtajat. Päättäjien lisäksi liitto tarvitsee aktiivisia ja osaavia jäseniä myös toimikuntiinsa. Tarjolla on haastavia näköalapaikkoja mm. koulutus- ja varautumistoimintaan, järjestötoimintaan ja talouteen. Lisätietoja näistä tehtävistä saa liiton toimistosta.

Janne Kosonen

Janne Kosonen

Majuri (res) Janne Kosonen on Suomen Reserviupseeriliiton toiminnanjohtaja.