Tehoa tiedotustoimintaan

Tehoa tiedotustoimintaan

maaliskuu 3, 2014   /   mhalkilahti

Ensimmäinen kuukausi vuoden vaihteessa alkaneesta puheenjohtajakaudesta on nyt takana. Monenlaisia tapahtumia on kuukauteen mahtunut ja kun kalenteriin katsoo, vauhti näyttää vain kiihtyvän. Parasta kuitenkin on, että kaikki tapahtumat ovat olleet erittäin mielenkiintoisia ja on ollut äärettömän rikasta päästä keskustelemaan erilaisten ihmisten kanssa maanpuolustuksesta sekä tietysti myös vähän muista aiheista.

Liittomme kolmivuotissuunnitelman jalkauttaminen kenttäkierroksen muodossa alkaa konkreettisesti maaliskuun ensimmäisestä viikonlopusta. Lähes kaikki piirit ovat jo sopineet kenttäkierrosajankohdan, ja näyttäisi että kaikki 20 tapahtumaa saadaan järjestettyä tämän vuoden aikana. Piireille olen esittänyt toiveen, että tapahtumaan osallistuisi myös mahdollisimman moni piirin yhdistyksistä, ja että myös vapaaseen keskusteluun olisi varattu aikaa. Toivonkin, että runsaslukuinen joukko yhdistyksiä olisi edustettuna piirikierroksella.

Lisäksi tähän jalkautumiseen olen asettanut tavoitteen, että ennen piiritapaamista tulen ottamaan henkilökohtaisen kontaktin eli puhelinsoiton kaikkiin piirin yhdistysten puheenjohtajiin. Haluan tällä tavalla saada kokonaiskuvan kentästä, jotta liitto pystyisi paremmin toimillaan palvelemaan Teitä. Tämä on myös osa sitä vuorovaikutteisuutta, jota olen toivonut lisää liiton ja sen jäsenjärjestöjen välille.

Osa vuorovaikutteisuutta on myös tiedotustoiminnan tehostaminen. Liiton viestinnän kehittämisessä olemme pohtineet tapoja, joilla saisimme tiedon kulkemaan paremmin  jäsenkunnalle. Nyt lukemaasi Kenttäpostin ulkomuotoa tullaan kevään aikana parantamaan. Tarkoituksena on kehittää siitä verkkolehti-muotoinen julkaisu, jotta sen luettavuus paranee. Kenttäposti sisältää paljon yksityiskohtaista tietoa ja se on ennen kaikkea työkalu yhdistyksille. Kevään aikana otetaan käyttöön myös kuukausittainen jäsentiedote, joka tullaan lähettämään sähköisesti kaikille RUL:n jäsenille, joiden sähköpostiosoite löytyy jäsenrekisteristä. Jäsentiedote on tiivis paketti informaatiota, joka pitää sisällään kuukauden tapahtumakalenterin, muutamia nostoja tärkeistä tapahtumista sekä esim. muistutuksia tapahtumiin ilmoittautumisista. Tämän edellä mainitun lisäksi aktivoidutaan entisestään sosiaalisen median puolella, seuratkaa siis myös RUL:a Facebookissa ja Twitterissä. Myös itselläni liiton puheenjohtajana on Facebook-tili, joten laittakaahan kaveripyyntöjä, jos haluatte seurata puheenjohtajan tekemisiä.

Viime vuoden aikana liiton jäsenmäärä putosi lähes 500 jäsenellä. Luku on varsin suuri, sillä viime vuosina jäsenmäärä on vaihdellut puolin ja toisin noin 200 jäsenellä. RUL on kovasti pitänyt jäsenhuoltoa esillä viime vuosina, mutta siitä huolimatta liiton jäsenmäärä on viimeisen viiden vuoden aikana tippunut noin 1000 jäsenellä. Huolestuttavaa on, että tänä vuonna jäsenmäärä tippui jokaisessa piirissä. Lisäksi kasvukeskusten isot yhdistykset menettivät paljon jäseniä, vaikka jäsenpotentiaalia kyllä pitäisi löytyä. Vaihtuvuutta liiton jäsenmäärässä on keskimäärin noin 7 % vuodessa, joten yhdistysten kannattaakin seurata omaa lukuansa tarkasti. Jos jäsenvaihtuvuus on suurempaa kuin liitolla keskimäärin, ollaan jäsenhuollossa epäonnistuttu. Jos taas vaihtuvuus on pienempää ja silti jäsenmäärä tippuu, on jäsenhankinnassa puutteita. Uuden jäsenrekisterin myötä toivotaankin järjestelmän käyttömukavuuden huomattavasti paranevan ja sitä kautta sen käytön tehostuvan. Onkin erityisen tärkeää, että yhdistykset listaavat maksamattomat jäsenet muutama viikko jäsenmaksulaskun eräpäivän jälkeen ja ottavat heihin yhteyttä puhelimitse. Usein lasku on siirretty pinon alimmaiseksi odottamaan ”parempia päiviä”. Tämän tapaisen käyttäytymisen suunta on helppo kääntää vain yhdellä henkilökohtaisella kontaktilla ja lisäksi se todennäköisesti kantaa hedelmää myös tulevina vuosina.

Mikko Halkilahti
Suomen Reserviupseeriliiton puheenjohtaja

Mikko Halkilahti

Mikko Halkilahti

Majuri (res) Mikko Halkilahti on Suomen Reserviupseeriliiton puheenjohtaja.